Рак на белия дроб - тема 10

• 64 327
  • 859
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте!Аз с голяма мъка успях да му взема епикризите и направихме консулт с друг онколог той каза месец два му дава.Днес ще се направи още един опит за консулт с друг лекар да видим какво ще каже той.Състоянието му уж добро,но не може да става и пада каза,че му се вие много свят апетита му драстично намалял.На всички тук пожелавам весели  празници и само хубави резултати!

# 796
Здравейте!Аз с голяма мъка успях да му взема епикризите и направихме консулт с друг онколог той каза месец два му дава.Днес ще се направи още един опит за консулт с друг лекар да видим какво ще каже той.Състоянието му уж добро,но не може да става и пада каза,че му се вие много свят апетита му драстично намалял.На всички тук пожелавам весели  празници и само хубави резултати!

Съжалявам,че са казали така Sad .
Извинявайте ако съм пропуснала,но разбра ли се какъв вид е тумора?По спомен се чакаше биопсия. Как така без да се знае какъв е тумора,без да има каквото и да е лечение ще Ви дават такива прогнози?

# 797
Само Бога разполага !
Светли празници, бъдете здрави вие, и хората, които са близко до сърцата ви !

# 798
Нищо не се разбра.Биопсия в Шумен не поискаха да се направи,а той вярва на тия лекари,а на друго място не иска да ходи.Не е малко дете на сила да го вкарам в колата и да го заведа от инат ли е отказал ли се е незнам

# 799
Трябва да се опитате да говорите с него и да го убедите. Не е малко дете, но е в състояние на шок и страх. За хората, които не са медици или не са се сблъскали с диагнозата, тя значи само едно - смърт. Те не си представят, че медицината е напреднала, че хората могат да се излекуват или поне да живеят доста години, че химиотерапията се преживява и тн.
Той има нужда от подкрепа и информация.

# 800
Честита Коледа! Пожелавам ви здраве и дълги години ремисия!
Дано имаме спокойни празници и година изпълнена с много добри новини!

# 801
Привет отново от мен! Извинявайте,че пак ви тормозя,но имам въпрос и знам,че тук е най-правилното място да го задам. Възможно ли е след първата вливка да намалеят болките в кракът? Казвв,че го боли по-малко. И още един въпрос. Следващия месец ще облъчват белия дроб и паралелно химиотерапия. Това означава ли,че може да са по-силни страничните ефекти? След първата нямаше оплаквания. Възможно ли е следнатрупването на химията и лъчетерапията да се засили задуха? Онколога казва,че от лъчетерапията ще има облекчение,но лъчетерапевта,че може да има по-силен задух. И кой е правия? Sad Много се извинявам отново за многото въпроси

# 802
Да,възможно е да се засили.Може и само от Хт да се засили,но не помня на каква сте вие,а и честно казано поне при мама беше така-тя беше на Петрамексед и платина,от платината вече на 4та вливка й беше много тежко на гърдите и имаше тежък задух,но въпреки това имаше положителен ефект ХТ и след махането на платината се оправиха тези неща.От ЛТ мисля,че е възможно също,но може и да няма при вас такива неща.

# 803
Да,възможно е да се засили.Може и само от Хт да се засили,но не помня на каква сте вие,а и честно казано поне при мама беше така-тя беше на Петрамексед и платина,от платината вече на 4та вливка й беше много тежко на гърдите и имаше тежък задух,но въпреки това имаше положителен ефект ХТ и след махането на платината се оправиха тези неща.От ЛТ мисля,че е възможно също,но може и да няма при вас такива неща.

Ето на това е. А какво дават за силния задух?

# 804
Има карбоплатин,да.Ами не помня да е пила нещо специално,другите да се включат,но тя на последните 2 вливки правеше направо криза по време на вливката и й слагаха урбазон.Това не значу,че и при вас ще в така.А къде се лекувате?

# 805
Весели празници! 🍀
Минавам с бърз въпрос. Има ли нещо, което да повлияе положително на тежест в корема. Минахме през 2 гастроентеролога- вдигат ръце и казват само онколозите могат да помогнат. Та от 3.01 ще започва нова химия, но ми се иска да то облекча по някакъв начин до тогава. От тази постоянна тежест отказва да яде, т.е. отслабва, не може да спи и е като ходещо зомби.
При последните кръвни имаше увеличение на ТСХ, изписаха му лекарства за понижаване. Еднокриноложката каза, че евентуално може да помогнат и на подуването, но уви. Както той ми казва " абе един ден само да не ме боли, за да мога да се наям и наспя и ще съм готов с нови сили"

# 806
Има карбоплатин,да.Ами не помня да е пила нещо специално,другите да се включат,но тя на последните 2 вливки правеше направо криза по време на вливката и й слагаха урбазон.Това не значу,че и при вас ще в така.А къде се лекувате?
В Токуда се лекува! Имаш ли спомен дали е било по време на вливката или след това? Онколога казва ако се засили задуха,112 и урбазон,ама се замислих дали няма как да се пие нещо превантивно да не се стига до задух. Още повече ще бъдат 2 неща-химиотерапия и лъчетерапия и двете имат такъв страничен ефект и не знам.... Да не стане много

# 807
Не помня превантивно да са й давали нещо.Последните 2 вливки по време на самата вливка й ставаше,биеха урбазон и намаляха системата.Но също й беше зле след последните вливки,помагах й с ходенето,тежаща й гърдите и имаше задух.След като спряха платината се оправи,тя най-вероятно ще е 4 вливки.(или 6 зависи какви са резултатите)

# 808
Не помня превантивно да са й давали нещо.Последните 2 вливки по време на самата вливка й ставаше,биеха урбазон и намаляха системата.Но също й беше зле след последните вливки,помагах й с ходенето,тежаща й гърдите и имаше задух.След като спряха платината се оправи,тя най-вероятно ще е 4 вливки.(или 6 зависи какви са резултатите)
Благодаря,Фани. Онколога каза да викаме 112 да му бият урбазон,но се замислих дали може да избегнем това,ако се наложи недай Боже. Иначе казва,че вече няма умора,задуха е намалял ,даже не е пил Трамадол,а Кетонал за болките. Не може да спи, чувства се превъзбуден. Днес каза,че сам се е изкъпал и то прав. Задъхал се е малко,но казва,че е по-малко. Възможно ли е да е от химиотерапия и да означава,че му действа добре? Не смея да се зарадвам.

# 809
  • Пловдив
Честито рождество!
Здраве на всички и дълготрайна ремисия на болните!

Lilkata_d,
Не може за 5 дни ,с една платина да се чувства по-добре от терапията.
Не може да спи и се чувства превъзбуден от дексаметазона.
Превантивно му слагат дексаметазон мускулно/венозно преди и след вливката(+ евентуално алергозан/анти-алергозин).
От ИТ пневмонита не се развива за толкова кратко време ,да е от нея.
Задуха нямаше ли го и преди терапията,или се бъркам?
Какво смятат да облъчват? Не виждам особен смисъл на този етап от лечението да облъчват Б.Д.
Освен това щом има Кейтруда с ЛТ се повишава риска от пнемонит (от него от лъчетерапията може да се получи задух), не е задължително обаче да се развие пневмонит -дали лъчев или имуномедииран от имунотерапията,но комбинацията ИТ+ЛТ на Б.Д. повишава риска от такъв .
Освен ако ще облъчват гръбнак,ребра .Къде му бяха другите метастази освен в надбъбречните жлези?

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 22:17 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт