За правото на избор да нямаш деца

• 18 221
  • 476
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Както каза Черна станция, аз коментирам българското общество, а не полското, пък дори и полякините могат да отидат да абортират в друга страна, защото в рамките на ЕС придвижването на граждани не е ограничено. Отделен е въпросът, че дори и в Полша не са забранени предпазните средства, а се предполага, че една образована жена знае как да се предпазва. Дори през 15-ти век са го умеели това при желание. То стигне ли се до там абортът да се ползва като средство против бременност, ясно за какво ниво говорим.

# 271
  • София
Ваня, нищо не се чудим - всяка жена има право да решава дали да ражда или да не ражда. Пълнолетен човек. Дори без деца е по-лесно да напусне място, хора, съпруг, работа и т.н. С деца нещата стават по-рисковани, защото първо трябва да мисли за децата и не е лесно да рискува и да изгуби всичко и да няма после с какво да ги храни. Една жена е по-уязвима с деца, отколкото без деца.

# 272
Има една приказка “слабото място на майките са децата им”.

# 273
  • София
Ваня, на теб конкретно как обществото ти повлия на решението да имаш или не дете? И смяташ ли това за обществен проблем?
Защото всички приказки за насилие и подобни са празни, визирайки обществото.
От професионалния си опит мога да дам безброй примери на жени, които не са на принципа "бий ме, обичам те", а взимат адекватни мерки и са достатъчно подкрепяни от близките си срещу насилника, без да му раждат, а и дори и раждайки деца (което отново е техен личен избор, а не на държавата).
Както писах по-горе, надали някой отрича, че има семейно насилие, има и жени, които се влияят от мнението на близките си, но темата е зададена конкретно за обществото.
И то за българското.
Понеже имам конкретни сериозни наблюдения над крайно религиозна католическа държава (в контекста на аналогично споменатия пример с Полша), там се правят аборти, но не се гледа с добро око на тях. Въпреки това, мерките срещу нежелано забременяване се подкрепят активно точно от обществото и конкретно от личните лекари. Въпрос на грамотност е. Важи и за забременяването, и за насилието, и за целия живот, но липсата й не е оправдание да се твърди, че обществото взема личните ни решения.
За висотата на годините ми не помня обществото да ми е светило в леглото.

# 274
Каква е дефиницията за обществен проблем? Някакви правила, наложени със закон, като забраната на аборта или висок ергенски данък, например или неодобрението на обществото и гледането накриво, като начинът по който се е гледало на самотни майки и разведени жени доскоро?

# 275
Колко скоро? Леля ми се разведе преди 25 години след 1-2 години брак, нямаха деца. Тя има вече 18годишно дете без брак от разведен с две деца. Баба ми се е развела с дядо ми, светла им памет, в началото на 70те години и с две деца, едното от които баща ми, след което се е омъжила повторно и има трето дете. Другата ми леля е на 50, нямат брак с половинката, нямат деца. От доста дълбока провинция съм (е, не от село, но не е и културната напредничава столица).
Това с обществения натиск у нас за брак и деца е просто смешно. Жените си искат и си се омъжват и раждат. Твърдението, че това се случва насила някога си някъде си, е с нулева стойност - да, една булка в Рибново може да са я накарали насила (въпреки че помаците не го правят така, но за тезата ще приемем, че го) и това означава, че твърдението принципно е вярно; нищо, че няколко десетки хиляди други жени не са се омъжили насила. Нали все за гледане отвъд носа се говори - ами хайде, де.

# 276
  • София
И аз това питам.
Опитвам се да си изясня как влияе обществото, защото има разлика между реално законово влияние, независимо дали със стимули или с рестрикции и това дали някой непознат одобрява или не нечии лични  решения.
Разбира се, когато някой се влияе от това, че щяла да го гледа комшийката накриво, говори за капацитета му, но това не е обществен натиск, а индивидуална глупост.

Абсолютно аналогично би било аз да се откажа от личния си избор да имам 5 деца и да бях спряла след второто с довода, че обществото ми е повлияло, защото някои не гледат с добро око на раждането на много деца. И то без да чакам на обществото да ми ги гледа, че там има един друг нюанс за раждащите до откат и лежащите на помощи.

# 277
Е именно, де, Нарциса. Не е забранено да се разведе, но колежките шушукат, а комшийките не я канят на кафе, това питам. Това обществен натиск ли е или, ако няма законова забрана, не е?

# 278
  • София
Реално аз стигам до един и същи извод вече няколко пъти. Т.е. хората/жените без лично мнение и смелост да го защитят, започват да се влияят от чуждо такова и да се оправдават с това, че някой незначителен за съществуването им човек, видиш ли, им влияел. И за тези, които не знаят какво искат, е по-лесно да се носят по течението, че да не се различават от масата. Жалко.

# 279
Има доста хора, за които обществената изолация е проблем и ги прави нещастни, особено когато косвено вреди на кариерата и семейството им. Но благодаря за отговора, бях се заблудила, че темата не касае правила, наложени със закон, а по-скоро общественото мнение.
  Ами в такъв случай няма проблем, няма закон срещу нямането на деца и това обезсмисля въпроса в заглавието.

# 280
Ваня, това с докторската степен някакъв майтап ли трябва да е, поредният? Разведената ми баба нямаше висше. Но сигурно, понеже е от балона на Нарциса, не се брои за автентичен пример в твоя балон.

косвено вреди на кариерата и семейството им.
Как точно вреди?

Реално аз стигам до един и същи извод вече няколко пъти. Т.е. хората/жените без лично мнение и смелост да го защитят, започват да се влияят от чуждо такова и да се оправдават с това, че някой незначителен за съществуването им човек, видиш ли, им влияел. И за тези, които не знаят какво искат, е по-лесно да се носят по течението, че да не се различават от масата. Жалко.
За мен лично това е ясно от години, просто периодично се намират няколко примера да го препотвърдят. Понеже тези хора са в общия случай незначителни, доскоро си спестяваха индивидуалните неувереностиза себе си но със социалните мрежи и #metoo изведнъж всеки комплексар реши, че трябва да се изкара насилен и тормозен, неясно от кого.

# 281
  • София
Аз лично имам приятелки без деца.
По техен избор.
Камерата по никакъв начин не е увредена от това.

# 282
  • София
Лейди, темата беше зададена с идеята, че едва ли не е задължително да се имат деца, защото обществото изисквало от жените да раждат.

Говорим за едно и също… просто това, което аз казвам в допълнение е, че има жени, на които им е трудно по различни причини да излязат от норми, които съществуват. Защото нямат майки, които да ги научат да се пазят, защото няма здравно образование в училище, защото не могат да заминат, защото… хиляди причини. И също така мисля, че много добре ме разбираш, но като мен чоплиш, за да се развличаш.

# 283
  • Great Britain
Никакво общество не може да решава вместо мен.Инкогнито живот в космополитен град -лесно и живееш за себе си.Хората си имат техни животи.Никои грам не се вълнува за стила на живот на околните.

# 284
  • София
Всички жени имат право на свободна воля. И би следвало свободната воля да се цели като обществена норма.
Обществото не носи обществена отговорност за съществуването на маргинални групи или на слабохарактерни индивиди.

Общи условия

Активация на акаунт