За правото на избор да нямаш деца

• 18 241
  • 476
  •   1
Отговори
# 240
Темата беше за избора да нямаш деца, заговори се за някакви жени, които твърдят, че някой насила ги е накарал да родят, докато те храчат срещу него няколко години по-късно, а вие говорите за бити жени. Майтапите се, нали? Толкова навътре сте във филма, че дори не знаете къде какво говорите.

# 241
  • София
Отговорих на конкретен коментар, защото ми е писнало да чета глупотевини и те да остават без отговор.

Пожелавам ти да си останеш в собствения филм, в който изборите са единствено лични и никакъв натиск отникъде не се усеща.

# 242
Глупотевини са, разбира се, понеже не е удобно да признаеш, че си объркала темата, проекциите си и най-вече е адски неудобно да признаеш, че жените сами си го избират. На мен също ми е писнало от такива като тебе, вечно някой друг ви е виновен - обществото, роднините, мъжа, манталитета, произхода... Познавам черни туркини, направо циганки, от умрели села, от гадни семейства, които завършиха образование, работят интелектуална работа, а не сноват между кофата в обора и памперса на поредното бебе. Ама за разни бели български госпожи, които ги мързи да се напънат малко и не могат да си надвият раждаческия инстинкт, оправдание винаги ще се намери.

# 243
  • София
Ваня, не всяка жена е жертва. Дори често е провокатор и насилник също толкова, колкото мъжа. Провокаторството също е вид контрол и психическо насилие, защото целта е да извади другия от равновесие, а това е чиста проба контрол. Работата със зависимостта и насилието и жертвите е доста тънка.

# 244
  • София
Никъде не съм написала, че всяка жена е жертва. Нито пък някакви собствени проекции имам върху околните.
Достатъчно време съм във форума и добре познавам местната флора и фауна, та с тия категоризации - 😂

# 245
  • София
Честно, аз в един момент се изгубих какво точно искаш да кажеш и какво точно казваш. Ако може да резюмираш в две-три изречения.

# 246
  • София
Честно, аз в един момент се изгубих какво точно искаш да кажеш и какво точно казваш. Ако може да резюмираш в две-три изречения.

Е, то ти ако не се изгубиш 😂

# 247
  • Пловдив
Аз също мисля, че Ваня и Лейдито са се засилили по склона на модерните приказки за насилие и драма на всяка крачка, без да отричам, че може да е наистина чисто психологически много трудно да се противопоставиш на течението без подкрепа... ама, нищо, че е в тон с темата, "раждаческият инстинкт" вече нещо лошо за надвиване ли стана?
-----
П.П. Особено впечатлена бях как от подобно непобедимо насилие "малцинствата" можели само да се учат. Това в личната ми класация отива до "психическото насилие е по-страшно от физическото". Де да знам, аз бих предпочела обиди и манипулации пред побои, ама сигурно за нормалните е друго.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 11:03 от Магдена

# 248
И тази тема май върви към заключване, след като вече не сме по темата.

# 249
Ваня, не знам в каква среда живееш, но не е средностатистическата. Няма как да приема за жертва една мързелива жена, която се омъжва, за да я поеме мъжът й след родителите й. Това е собствен избор и ако не й потръгне брака сама си е виновна. Много лесно слагаме етикети жертви. Няма да се хабя да пиша, Нарциса е казала всичко ясно и точно.

# 250
"раждаческият инстинкт" вече нещо лошо за надвиване ли стана?
Не и не съм го твърдяла. Постовете ми в темата са в отговор на наглите глупости, които познатите на Ариел са говорили, и натъртих няколко пъти, че има разлика между такива женици и истински жертви.

# 251
  • София
Ваня, не знам в каква среда живееш, но не е средностатистическата. Няма как да приема за жертва една мързелива жена, която се омъжва, за да я поеме мъжът й след родителите й. Това е собствен избор и ако не й потръгне брака сама си е виновна. Много лесно слагаме етикети жертви. Няма да се хабя да пиша, Нарциса е казала всичко ясно и точно.

Не съм написала никъде нищо такова, нито съм лепила етикет на всяка жена. Само казах, че има “достатъчно жени”, които са насилвани да се оженят, да родят и т.н. На стр. 16 първи пост, отговор към конкретни изречения.

средата, в която живея не ме ограничава да гледам отвъд носа си. светът е шарен и обобщенията, които вървят от първа страница на темата не могат да бъдат валидни за всички.

Всъщност достатъчно глупости се изписаха за хората, които са решили да нямат деца, които доказват съществуване на обществен натиск. Като се почне от съфорумката дето щяла да охладнее към децата си, ако не ѝ докарат внуци, после имаше разни реплики за “продължаване на рода”, за “самота в старостта”, отказване “най-голямо богатство”, “нещастие”, да не изброявам… всичко това е НЕприемане, че едни хора могат да не живеят по определен начин и да бъдат щастливи.

За протокола - бяла българка съм, с най-висока степен на образование, родила на 35, работя по време на майчинство и мъжа ми не ме бие в центъра на София.

# 252
  • София
Какво за обществения натиск? И върху мен двайсет години има обществен натиск на тема "защо си си стояла вкъщи и не си пратила децата на ясла и градина", но макар да ми е дразнещо, аз си отстоявах това, което смятам за правилно. Като започне някой да ми приказва, или му тегля една къса, или започвам да го дразня, примерно, да да ми се разкара от главата. Всеки решава на какъв натиск и колко да поддаде или устои според обстоятелствата и вътрешните си нагласи или ползите и вредите, които ще претърпи. Ако не искаш деца, никое обществено мнение и натиск не може да те накара да забременееш - има контрацептиви, има и методи за прекъсване на бременност.

# 253
Натиск, права, онеправдани ...
Да поговорим за задължения.
Или никой никому за нищо не е длъжен.

# 254
Чела съм за семействата, които съвсем искрено си решават да останат без деца. Проблема обикновено се случва, когато жената стане на 35+ години. Явно природата надига глава и на нея въпреки всичките обещания почва да й се иска бебе. Тогава вариантите са няколко - тръгва по психолози, които да я убедят, че тя не иска бебе, или тегли една майна и ражда, ако мъжът се съгласи от него, ако не - от друг. Но природата явно е голяма сила.

Да каже, че не иска деца може жена на 50, която наистина през всичките си репродуктивни години не е пожелала да роди. Ама на 22 да кажеш, че не искаш хехе - то и аз не исках тогава.

Общи условия

Активация на акаунт