Парфюмни размисли и страсти - 272 май 2022 г.

• 55 857
  • 667
  •   1
Отговори
# 480
За кашони в разпродажба спомен нямам, годините, в които пътувах извън страната, ми бяха все безпарични и кризисни.
Но по повод "консултантите" в парфюмериите ще споделя съвсем различен опит.
1996 г., лятото, "квартален" мол, т.е. в едно от сателитните на Лондон градчета. Молът сравнително нов, излъскан, парфюмерия и козметика на половин етаж. Тестерите сложени на един дъъъълъг плот, групирани по марки, достъпни, няма надзирателки. Само две дами дискретно набблюдават и идват само ако ги повикаш. Представете си една пришълка в що-годе прилични дрешки от ранната демокрация, идваща от страна с хиперинфлация, как гледа парфюмите като цигане пред баничарница и не смее да похарчи мъчително спестените паунди за някое Картие, Ланком, Шанел или Водата на Исей, който беше току що излязъл и половината Лондон миришеше на него. Даже не помня и какво си пръснах на китките, толкова бях ошашавена.
Та думата ми беше за консултантите - дискретни, учтиви, никакво снизхождение към източноевропейската ми принадлежност,  напротив. Никой не ме изгледа на кръв и революция заради това, че само пробвах без покупка. След години в Бургас откриха някаква уж гръцка верига, оттам парфюм не съм купувала точно заради ужасно надутите продавачки, наклепани с грим-тестери.

# 481
На кого му е нужно, а и възможно ли е да се познава всяка марка на пазара, и всеки излязъл парфюм?! Ореолите на легенди, които се поставят върху някои брандове, се изработват тук в течение на времето и от коментарите за тях. Харесването е въпрос на вкус, не на име на производителя. За едни Memo е върха, за други нищо особено. Както впрочем и с много други марки. Цената е въпрос не само на възможности, а и на приоритети. Ако имаш желание да дадеш съответната сума, за да миришеш както ти харесва, ще се откажеш от друго, за сметка на това.

Къде е Klodilia?! Липсва...

# 482
  • София
Не става дума колко парфюма притежаваш ако някой ти ги е подарил, а дали се интересуваш от съставки, къщи, история и прочее.
Истинските парфюмани се интересуват и от производство, произход на съставките, четат, пробват активно се интересуват.
И 50 аромата да ти подарят, не си парфюмиста. Не е същото.

И аз се слагам в тази група на проучващите и вечно търсещите. Преди да попадна тук имам опит с употреба на етерични масла( имам доста богата колекция), така че някои от съставките ги познавам като естествен аромат.Правя сапуни, козметика и какво ли не от природни съставки.
Като цяло избягвам синтетичните( и то много силно миришещи) миризми,като в омекотителите например.
От парфюмите установих, че изцяло си падам по нишовата парфюмерия. Все още си проучвам, издирвам мостри, запознавам се с ароматите. Станаха ми любими, не много известни, но бутикови парфюми като тези например
https://parfumdempire.com/en/
Парфюманството го приемам като вид приключение, ново вдъхновение...

# 483
Reflection е много коварен акватик при мен. Развива ми се много лошо и ме дразни.
Аз затова и споделям, действително ме изненада. Нямах големи очаквания, даже предвид посочените във Фрагрантика пирамида и ароматна група (по принцип не съм фен на green notes) не мислех, че ще ми хареса. Не че съм се влюбила в аромата, но определено надхвърля очакванията ми.

# 484
densi,
беше споменала парфюм на Амуаж, които предполагаш ще ми хареса покрай туберозата - кой беше? Благодаря!

amareto, благодаря за отговора. И това пак не прави хората, които ползват Мемо или нещо си друго по-специални Simple Smile The Circle и Salon Olfactive направиха много за по-непознатите марки, а сега има и парфюмериите на Съборна, Делириум, Елинор в Бизнес парка и т.н.

# 485

amareto, благодаря за отговора. И това пак не прави хората, които ползват Мемо или нещо си друго по-специални Simple Smile The Circle и Salon Olfactive направиха много за по-непознатите марки, а сега има и парфюмериите на Съборна, Делириум, Елинор в Бизнес парка и т.н.
Разбира се, просто се чувстат така, може би. 😊
То е като чанта от х и м или Хермес - на края на деня е просто вещ, а колко струва, къде и как се намира и как се чувства този, който я ползва е индивидуално. Цената и достъпността не винаги имат корелация с качеството, понякога именно екслузивността на определени продукти е основното им качество.

# 486
Възхищавам се на всички тук които изпробвате и давате толкова пълни описания на парфюмите. Много обичам парфюми, обичам да оставям аромат след себе си, но не бих се нарекла парфюман.
Имам си няколко любими миризми които поддържам Al Haramain Amber Oud, Montale Aoud night, Tom Ford Black Orchid, Guess Indigo 1981 мъжкия вариант и си редувам и няма значение дали струва 20 лева или 100, просто държа миризмата да ми харесва. Не разбирам като вас от състав, нито бих могла да ги опиша толкова добре, просго миризмата или ме грабва или не.

# 487
  • Габрово
По темата кой е парфюман и кой не е,ще напиша следното.
За мен лично парфюмът и ароматът ,който се излъчва, е  бил винаги много важен.От малка обичам да  си ги ползвам .
Но преди години имах парфюмни любимци,които си ползвах с голям кеф.Направо си ми доставяха голямо удоволствие.
Всичко  се случи ,когато бях вдъхновена от поредния си  любимец Черната орхидея и на съседското семейство  им хареса и започнаха те с него да се парфюмират,това ,което тогава ме изненада ,беше,че мъжът го ползваше по-често.И аз реших да сменя любимата Черна орхидея с нещо друго.
Започна един нов период за мен в търсене ,пробване и експирементиране.
В резултат на което,имам много на брой парфюми,но нито един ,който да ми носи такава наслада,както тези ,които имах преди.
Много пъти се питах какво се случи,или станах по капризна,или след 2010 година с новите изисквания за съдържанието на парфюмите,нещо се промени...

# 488
  • Sliven
Здравейте! Скоро имам РД и искам да си направя подарък Grinning Може ли да ми препоръчате лек и свеж, но траен и запомнящ се  аромат, да не е сладникав? Знам, че всеки има различен вкус, но въпреки това... Любим ми е Еуфорията на Калвин Клайн, но искам нещо различно и свежо. Благодаря

# 489
  • София
Valentino Donna Rosa Verde

# 490
Може ли да ми препоръчате лек и свеж, но траен и запомнящ се  аромат, да не е сладникав?
https://www.fragrantica.com/perfume/Hermes/Jour-d-Hermes-17076.html

# 491
Подкрепям много! Макар че трудно се намира вече и е скъпичък. Но е прекрасно свеж, сочен и със завидна трайност за толкова ефирен парфюм. Аз усещам росна розова роза, цитруси и зелен чай. За пореден път използвам възможността да благодаря на момичетата тук за препоръката - рядко съм била по-екзалтирана от blind buy Heart Eyes

# 492
sesksta,
не знам за това, за първи път чувам. Моля те, да споделиш накратко, какви са тези изисквания от 2010-та година?

# 493
Аз си взех от съфорумка проба на Donna Rosa Verde, но нещо никак не ме впечатли, въпреки че обичам нежни, свежи и несладникави аромати. Добре, че не го купих без да го тествам. Тогава си взех Hermes-Le Jardin de Monsieur Li. Моя съвет е да не купуваш без проба.

Последна редакция: сб, 28 май 2022, 00:16 от tobsic

# 494
Всички парфюми са преформулирани. Аз също открай време се интересувам от парфюми но любимите ми бяха от един определен тип. От рода на Мажи ноар на Ланком, много любими ми бяха парфюмите на Джакомо, Палома Пикасо. Когато видях Фърст на Ван Клиф енд Арпелс веднага си го поръчах. Като пръснах, такава миризма ме удари че бях убедена, че е ментак. Предишните парфюми някакси се разгъваха във времето, бяха много богати и изискани като аромат. Дори и елементарните като Евазион и Клин Д'оил бяха прекрасни. Не знам сега какво ги правят, но нямат нищо общо - стоят евтини и елементарни.  Започнах да търся друг тип аромати, доста богата колекция си направих. Явно старите парфюми не могат да отговорят на новите изисквания. Един път от носталгия си купих Чарли - също няма нищо общо. И аз се чудих какво да си поръчам за рождения ми ден наскоро - накрая избрах един Монтал и Слончето на Кензо - пак от носталгия, дано не са го съсипали и него.

Общи условия

Активация на акаунт