НОЕМВРИйското човече е готово да сяда и света шарен повече да опознава! - Тема 4

• 22 504
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Еха, супер за плуването, браво!
Тонката се сдоби и с един горен зъб, ма изби първо 2рият резец в дясно. Та чакаме още три значи - веселба.

# 646
Мила пък изобщо няма зъби, но затова пък нощем крещи на всеки половин-един час. Не подозирам зъби, а по-скоро или регресията, или жегата, или суровите плодове да й дразнят... или търся причина, а тя просто не спи добре и това е! Може да седне сама, но никой не я е виждал как го прави, освен големия батко Simple Smile като я дебнем- не сяда. Като я оставим да си лази и изчезнем я намираме седнала- свидетели да няма 😄
Водихме я в Созопол за 3 дни- биваше като цяло, но батковците пък затова я компенсираха откъм мрънкане за щяло и не щяло, та от нас почивка пак- другата година да им дойде малко акъла Simple Smile пък и Мила не пътува добре- събуди ли се край! Почва мрънкане, рев, а отзад са трите деца с най-големия по средата, а на него не му се занимава особено, едва го накарахме на връщане. Та нямам идея как ще е занапред. Иначе си хапва всичко на всякакви консистенции и си ръба бисквитите на Холе и ДМ и като види някой да яде иска и се сърди. Пие вода от шише със сламка или обикновена чаша, приключихме с накрайниците.

# 647
При нас водата е все още мираж!
   Вече се изправя на крачета. Снощи свалихме килимчето й за игра под лозата, на двора. Бебе, дядо,вуйчо, куче , и бебето откачи от кеф. Толкова не знаеше какво да прави от радост и емоции, че почна да прави едни смешни движения и да се подхвърля от седнало положение.
    От вчера е записана на кухня, обича манджички и все по-малко й харесва АМ.

# 648
Привет и от мен!
Нашата почивка ще е в средата на август и ще ходим в Родопи. Малко ме притеснява пътя Варна-Смолян, но ще го избутаме някак.
Ходим от време на време на плаж и падат големи игри на пясъка и в басейнчето.
Алекс е твърдо на 2 дремки от месец, може и повече да е. Събужда се около 6,30-7 най-късно, суче малко,  давам му закуска около 8-8,30-9ч., като закуската е различни зърнени със сирене и масло (овесени/ечемичени/спелтени ядки/ръжена юфка/пшенична паста) и порцията е малко, тъй като не искам все още да я замества напълно. Следва първа дрямка около 9,30-10ч. Тя варира от 30 мин. до час. След дрямката суче малко. Обядва около 12,30-13ч., като все по-често му давам да опитва и от нашата храна, че се сърди и стига до рев, ако не му дам. Досега редувах месно-зеленчуково с жълтък, но вече въведох пъстърва и ще вкарвам рибка 1/2 пъти в седмицата вместо месо. Заспива за втора дрямка около 13,30-14ч. до 15,30-16ч. После му давам плодове за СЗ понякога с грис или каша/киноа/елда/бисквитки. Суче около 17,30-18ч. и после пак преди нощен. Заспива около 20ч. Много го мъчат жегите и с тази регресия на съня заспива много трудно с помощ от моя страна. Единствено вчера заспа спокоен без  моя помощ, но бях охладила предварително спалнята. През нощта суче около 2-3 пъти, но имаше период, в който беше много често на гърда.
Избиха му и горните 2 зъбчета. 😁

Аааа тии колко време въвеждаше глутена? Педито ми каза 1 месец само глутен без нищо друго да въвеждам. Крис си хапва и хляб и бисквити, но съм въвела само пшеница и овес. Ръжените ядки не ги хареса и сега ще въведя спелта, но не съм правила почивка, а знам че трябвало? Ще ми се да въведа сирене, но мога ли заедно с глутена? Смисъл преди да продължа със спелтата да въведа млечните? Нз дали ме разбраааа 😀😀😀 ааа ии Крисчето вече има общо 5 зъба 🙀😝

Щом си въвела пшеница, значи другите култури няма какво да ги въвеждаш, според мен. Пшеницата е с най-високо съдържание на глутен.
Докато въвеждах глутенови, съм давала и други нови храни от вече въведени групи.
Според мен, спокойно вече можеш и сирене да въведеш. ☺

И аз имам няколко въпроса:
Всеки вид риба отделно ли се въвежда?
В един ден колко е ориентировъчното количество на млечните? Примерно, сутрин ако яде овесени ядки със сирене и масло, за СЗ - извара с плод?

# 649
Във връзка с въвеждането на групи храни и тн..
След като съм въвела кисело мляко,сирене и масло,трябва ли да "въвеждам" извара или просто да си давам пълно количество за храненето?

# 650
Относно глутена аз въведох овесените ядки за около десет дни, намерих каша спелта на тьопфер мисля че беше( много гадна ми беше, на бебо също) няколко дена я давах и после десетина дни и сухарчета пшеничени че други не намерих, за 4-5 дни и започнах и юфка да давам. Предложих и сирене обезсолено за 72 ч в попарата. Но попара не иска да яде. Зъби няма още. Но вечер трудно вечеряме то постоянно е "ням ням ням" 😆
В събота ходихме на разходка като пътя беше 1.5 ч . Е няма друго такова крещене, реване, въртене. Беше направо кошмар. Незнам как ще пътуваме за почивката. Трябва да погледна в групата за столчетата от кога може да гледат напред. Имам чувството че ако е обърнат няма да има такива драми. Кошчетата са до 9 кг ние сме 8,300 кг. Предполагам няма да е проблем. Просто незнам как ще издържа 😬
Иначе сме си на три дрямки. Сутрин става към 7.30-8  суче тоалет игра, към 10 ч закуска сън около 30-50 Мин. Към 12.30-13 ч обяд, към 14 ч сън около 1.30-2 ч, към 17 ч СЗ, 17.30 -18 ч спи половин -един час , към 21 ч баня мляко и сън. Като през ноща си суче по няколко пъти 🥰

# 651
Привет от мен . След като бях месец и половина без лаптоп заради една камериерка в Турция ,пак съм на линия.
Столчето за кола трябва да е обратно на движението задължително до 15 месеца, препоръчително до 4 години, а има нови модели и до 7 години.
Някой питаше за алергиите- да правихме кръвен тест още на 4 месеца като беше Марио.
Утре се надявам да се включа вече по-подробно.

# 652
Добре дошла iren11 🙂Направи ми впечатление че липсваш, но явно съм пропуснала ходенето ви в Турция.

# 653
  • до най-прекрасния мъж
Чакам с нетърпение да пишеш как е минала почивката и как е понесла на Марио.
Хем ми се ще да заведем Мими на почивка, хем нещо ме е страх. Имаше възможност да отидем от днес за 4 дни на планина, но нещо ме хвана шубето и го отложихме. А и снощи в 8 разбрахме, че ММ ще има 2 дни извънредна почивка и малко ми дойде нанагорно да стягам багаж и да търся хотел в последния момент.

# 654
Привет, Ирен!
  Нашата госпожица е записана на кухня.С такъв апетит си хапва нещата, които майка й дава. Някой от храните не ги дават. Вчера аз я храних следобяд , направо изяде лъжицата.
   На пейката пред нас се събират доста мами с дечица на възраст от 2 месеца до 3ти клас. Две вечери подред излизаме с Кати и я забелязвам,че доста се радва на децата и търси контакт с тях.И слушам разсъжденията на някои мами и баби и акъла ми не побира някой неща.Напр. на дете на 11 м , на което вземат храна от кухнята , се слага допълнително сол по вкуса на майката.Същото вчера намери едно парче краставица на същата пейка и си го взе и си го хапна, пред погледа на мама. За следобедна закуска на едно от децата беше връчено пакетче цар . пръчици с обяснението,че не трябва да ги гледаме стерилно и да им забраняваме.Щото после отказвали да ядат.
    А бабата на едното двумесечно облиза бибата , преди да му я сложи в устата.
    МИ то аз съм си баба за пример - слушам и стриктно изпълнявам това,което ми се казва.Самохвалството е в кръга на шегата, но не разбирам защо зорлем си причиняваме проблеми на децата.И защо си мислим,че като преди 25 години сме си гледали децата по един начин, то той е единственият и само ние имаме право , а младите нищо не разбират.Ми като не иска да пие вода, да й сложим захар или мед , да я подсладим. Този съвет снощи ми беше повторен поне три пъти.

# 655
  • до най-прекрасния мъж
Марулета, възхищавам ти се, страхотна баба си.
И при нас има дечица доста. Повечето се оплакват, че не ядат сготвено. Ами как да ядат, като те са все със солетите, бисквитките и пръчиците в ръка. Моето мнение е, че детето яде това, което му се предлага и което познава. Вероятно тази теория не е на 100 % вярна, но считам, че вкусът към храната се оформя именно в първите години и плодовете и зеленчуците са важна част от менюто на бебетата.

# 656
Радвам се ,че се завърна Ирен😘
В нашият парк също има доста деца(майките са пестеливи от към съвети😃)Даже вече го познават,и когато ни видят да слизаме по-големите го викат по име той милият така се радва и смее😀.
Маруела,похвално,че уважаваш мнението на майката.Моята майка в началото искаше да сложи мед на биберон(заради коликите)…Аз съответно осуетих съветите ѝ.От тогава слуша моите съвети😃оставих ѝ го за едни събота и неделя.,да не го тормозим в жега по граници…Всичко беше ОК.
Блу,напълно подкрепям твоето отношение към храната на детето❤

# 657
Привет от мен. В момента пътуваме към Варна, бяхме за 6 дена на гости в Сливен при баба и дядо и един ден отскочихме до Жеравна. Еми много си е хубаво "на село" в къща, с дворче, по цял ден навън на тревата, на люлката, чист въздух. Имаше и други бебенца, но не си обърнаха много внимание. Направи ми впечатление, че за тези дни Алекс започна да изговаря много нови срички и звуци.Явно това, че общуваме повече хора му оказва влияние. Иначе сме само с баща му, а през по-голямата част от деня сме си сами с него. Започна да се катери много по мен или по по-ниски мебели. Къщата е голяма и я обикаляше цялата, преодолява праговете, без да му мине окото. На тревата обаче изобщо не иска да излиза. Сложа ли му крачетата ги вдига във въздуха, пусна аз едното, той вдигне другото.. Като щъркел 😀
Относно храната има 3 заместени хранения, след тях обикновено не иска да суче. Суче обаче преди да заспи за дремките по малко. Той също все още не е минал на 2 дремки, има дни с 2, но по-често е на 3 дремки. Чесно казано незнам как ще минем на 2, като сутрин става в 6 и първата дрямка навън винаги е само 30 мин.
Ще го запиша на детска кухня края на месеца. Дано да харесва манджите от там, че ми писна с тези пюрета.
Алекс много обича да си хапва плод следобед, напоследък му давам само плодове за следобедна закуска. Колко грама плод е допустимо да изяждат?
Има ли друга майка като мен, която не може да го остави на някой за по-дълго от 2 часа? Нашите слушат и изпълняват всичко, но детенцето като ме няма и не е същото. Онзи ден го оставихме за малко и той милия не се усмихвал даже. Като ме видя на вратата и грейна в усмивка. Съвестно ми е така и не искам да се отделям от него, а знам че е добре да свиква и с други хора.

# 658
Абе най-вероятно не съм най-добрата баба на света,моля ви! Но за да е спокойно детето, трябва да се спазва рутината , създадена от майката.
   Когато ми оставят внучката , или аз я вземам от тях, винаги казваме чао на мама и тати.Махаме с ръчичка и казваме, че отиваме да се забавляваме с баба и дядо,или в басейна,или при вуйчо , на разходка .../там, където отиваме наистина/. Винаги носим с нас любимата играчка, биберона и пелена. У дома също има нейни любими играчки.
   Винаги, когато види после майка си и баща си е щастлива, и това е нормално. Опитай се да не го мислиш по този начин, че без теб детето дори не се усмихва.Това кой го казва? Може да е съвпадение с някакъв мрънкащ период.
   Май този период , в който са сега е доста интензивен откъм научаване на нови неща.Всеки ден има ново умение.

# 659
Марулвта, права си, но има и друго. Вас внучката ви вижда всеки ден може би, а нашите баби и дядовци са в други градове и той не е свикнал с тях, навярно и не ги помни. Та затова може би му е дискомфортно, несигурно страшно дори ако не вижда мен или баща си за повечко време.

Общи условия

Активация на акаунт