(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 204
  • 854
  •   1
Отговори
# 540
  • София
При нас тази година явно е експериментална.
Тъй като повече от половината домати са увяхнали, решихме да прежалим и пипера, за жалост и бататите от Айла, също и червено цвекло. Намалихме наполовина, за да има място за пръстта от изкопа и да се насипва.
Направих нова леха за доматите, като преместих хубавите растения, босилек и тагетес. Комшиите ми дадоха още разсад, слабичък е, но пък за Коледа ще имаме домати! 😄

Краставичките са само корнишонки. Бях омешила разсада, но нито един корен крокодилска. Махнах някои колтуци и попривързах. Четох за колтучене специално на корнишони, много сложно, игнорирах съветите. Откъснах около 1 кг.
Тиквичките също вървят чудни!
Аз прекопах с едно малко мотиче, от едната страна е с два рога.
Клоня към мулчиране със слама. За догодина ще се постарая да си докарам и да пробвам метода "без мотика". Плоскорез обаче трябва да си взема!
В градината ни и по комшиите няма попово прасе, но има къртици. С нищо не са ми навредили до момента, но аз нямам райграс Wink Много полезен помощник са!
Въшки обаче много по зеленият фасул, от черните. Не издържах, напръсках ги, заедно с дръвчетата.

Изцяло от градината:

# 541
И аз обичам дребни тиквички, в Близкия изток така се берат, не да си стигнат макс размер и да омекнат.
Брах първи листа манголд!
След градушката и възстановяването от вчера виждам нов цвят по доматите и дори първи цвят по краставичките. Целина и магданоз много.
Купих си най-сетне дафинов лист в саксия! Къде обича да го сложат?
Пипера го хвана пригор, я ми оцелеят 5 корена, я не.

# 542
  • Между гори и планини
Значи купих семе за три сорта тиквички - изобилна, зелена и жълта. И на разсад, и на директно сеене в градината само изобилната стана... Що така?
Там където имах изядени 2 корена домати, съседа даде разсад и го боднах. Малък е, но ще настигне другите. И твоя ще стане.
Аз съм в планината, хората особено с парници и ранни сортове домати, вече берат, при мен чак след месец живот и здраве ще е първият домат.

# 543
Мулчирането е идеално, заедно със сеенето на сидерати. Аз вече няколко години не копая градината, сея сидерати и мулчирам с трева, коприва и бурени (мулчирането е от повече години). Резултатът е определено положителен - тежката наносна почва, която преди като изсъхне, се изживяваше като изпечени тухли, и не можеше с нищо да се разбие, сега е рохка и няма нужда от обработка. Май и болестите по доматите са по-малко. Да не говорим колко вода се спестява от поливане. И почвеното плодородие се увеличава. Тревата и бурените от мулча изсъхват, но копривата направо изчезва, остават само пръчки от стъблата. Май е деликатес за червеите, които ми разрохват и наторяват почвата.
Имам два плоскореза и в миниатюрната зеленчукова градина ползвам само тях и пролетта тример, за да окося житните сидерати, посяти есента. Естествено ги ползвам като част от мулча.
Не знам дали си въобразявам, но май намалените гъбни проблеми при доматите са от мулчирането. Има една много полезна бактерия Бацилус субтилис (на руски сенная палочка), много нейни щамове трепят разните низши гъби, които ни унищожават доматите и не само тях. Въди се точно в сеното.
Освен това полезните бактерии в почвата са аеробни и анаеробни, живеят на различна дълбочина. И с любимото ни копаене ги убиваме...
За сега имам само успехи от некопаенето, да не говорим за спестените физически усилия.

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 00:08 от Недоволна

# 544
Недоволна, какви сидерати сееш?

Аз също мулчирам с райграс и бурени. На малините слагам и картони и върху тях треволяк. Не ги копая, защото няма кога, и са страхотни.
Обаче при зеленчуците е абсурд без фрезоване и копане.

Доматите имат алтернария. Май тръгна 8т нараненото от градушката и после непрестанните дъждове.

# 545
Сидерати - есента житни, май е по-добре да е ръж. Може и бял синап, ако не е късна есен, той не презимува, и не трябва да е на място, където ще се садят зелеви. Напролет може пак синап (аз си го спестявам). Фацелията се води много добър сидерат, но семената са скъпи.
И нямам фреза, пенсионирах била (на есен ще трябва да го използвам отново, за да разкопана малко нова площ, че малините за взеха част от сенчестата част на зеленчуковата градинка) .
Защо не пробвате на малка част от градината да мулчира те, есента сидерати, напролет мулч и без копаене и фрезоване?
Но при големи площи е трудно да се намери достатъчно растителна маса за мулч.

# 546
  • Между гори и планини
Миналата година бях изтървала плевелите, цял месец валя без почивка. Като влязох в градината едвам открих къде е пипера, къде са доматите. Всичко оскубано нахрърлих по редовете на зеленчуците. После удари жегата и съжалих че съм оголила пипера, но поне нахвърленото пазеше влага на корените. Скоро като махна чесъна и лука от градината, плевелите които не съм почистила пак ще отидат за мулч.

# 547
Включвам се и аз за сидератите. Фермерите около мен сеят редовно, цели полета. След това ги разорават и сеят нещо друго. Не съм следила колко често и как точно редуват културите, вероятно има значение.

Най-често виждам лилава фацелия. Също рапица и едно подобно на нея, но с бели цветчета. Другите треволяци не ги разпознавам Grinning

Във фермерския магазин съм виждала да продават като семена за сидерати - лупина, декоративен грах, слънчоглед, невен, тагетес, детелина, люцерна.

# 548
  • София
Недоволна, ще се радваме на снимки от твоята градина Hug

# 549
Недоволна, ще се радваме на снимки от твоята градина Hug
Градинката ми е миниатюрна и почти само доматена. Ще снимам, като отида следващия път (покрай наносната почва и мулчирането, отделно високо в планината, ходя веднъж на две седмици и тогава поливам) .
Ето снимка от сидерата ръж, сята през есента, преди да го окося с тримера (края на април).

# 550
  • Между гори и планини
Бога ми, аз съм пълна с такова нещо, плевя и хвърлям . Кой знае ония крави с чиято тор торих, какво са яли! 🙄
Иначе по съвет на приятелка агроном, догодина ще пробвам да засадя боб без вършина между доматите, хем ще дава азот, хем ще пази от плевели. Сега пак съм засадила до тях, но отстрани.
Както ви споменах, аз оставям от юли всичко да избухне - лобода, шир, хрян, който се пръсна , тученица... Есента като чистим, всичко влиза в почвата по време на оран. Орем по старомодният начин с кон и рало. После чистя основно кокошарника, чийто под е с дървени трици. И всичката кокоша тор влиза там. Целия отоплителен сезон, на няколко дни се хвърля по кофа широколистна пепел в градината. И всичко расте щастливо.
Ако някой иска, мога да му събера чували с кокоша тор.

# 551
  • Русе
Ще искаме! Simple Smile
А какъв сорт е пиперът от миналата година и от коя марка семена взе?

# 552
  • Между гори и планини
Аз на пипера купувам готов разсад, вече трета година от фермерския пазар при нас. Сорта е черна капия. Нямам място за разсади у дома. Правя само тиквички и краставици. Другите ги купувам.

# 553
  • София
Семето невен трябва за засяване на промишлено количество невен покрай картофите Simple Smile
След неволно засяване чрез фрезоване миналата есен, дгосега само 2 колорадски, преди над месец, с много яйца. След унищожаването им - нищо повече! Тогава точно избуя невенът! И до днес бяха чисти:). Това е чудо!
Днес още 2 животни и това е!

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 02:15 от ЗаСлон

# 554
Това мулчиране кога го правите? Всеки път като косите ли слагате по малко трева? Аз от както съм ги насадила, 2-3 пъти махах по-големите тревички. За всички нямам време и нерви, а и с две малки децата знаете как е 😂 Каквото такова, все нещо ще хапнем 😂

Общи условия

Активация на акаунт