На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 40

• 84 738
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Нямам лични впечатления, но съм чувала, че е най-добре да плащате в брой и в евро. В противен случай се извършва превалутиране и се оскъпява.

# 406
За колата трябвало някаква добавка към каско-то, за да важи и там, има ли такова нещо?
Точно така е. Доплащаше се някаква сума, за да важи каското в Турция.

# 407
За пръв път ще плащам хотел в Одрин. Резервирах през booking. Как е най-добре да платя - с карта или в брой. Ако е с карта,в каква валута? Резервацията ми е в лева и евро.
Щом е в евро, плащате в евро.
В противен случай при превалутирането ще Ви “метнат”.
Вчера плащахме резервирана почивка в Турция на място в хотела и се опитаха на рецепция да ни изкарат буквално малоумни. Не искаха евро. Искаха лири. Естествено им показах резервацията в Букинг и им казах, че съм резервирала почивка в евро и с това ще платя и то в брой. Нямаха никакво право на избор и взеха еврото 🤣

# 408
За пръв път ще плащам хотел в Одрин. Резервирах през booking. Как е най-добре да платя - с карта или в брой. Ако е с карта,в каква валута? Резервацията ми е в лева и евро.
Вчера плащахме резервирана почивка в Турция на място в хотела и се опитаха на рецепция да ни изкарат буквално малоумни. Не искаха евро. Искаха лири. Естествено им показах резервацията в Букинг и им казах, че съм резервирала почивка в евро и с това ще платя и то в брой. Нямаха никакво право на избор и взеха еврото 🤣
Важно е при резервацията в буукинг не вие в каква валута сте я направили, а според условията на хотела в каква валута можете да платите. Вижте саматя резервация, там е отбелязано. Лично аз винаги резервирам в евро, но в над 80 процента от хотелите в Турция е посочено, че следва да се заплати в лири. Независимо от това, никога от хотел не са ми отказвали да платя в евро.

# 409
Важно е при резервацията в буукинг не вие в каква валута сте я направили, а според условията на хотела в каква валута можете да платите. Вижте саматя резервация, там е отбелязано. Лично аз винаги резервирам в евро, но в над 80 процента от хотелите в Турция е посочено, че следва да се заплати в лири. Независимо от това, никога от хотел не са ми отказвали да платя в евро.
Нямат условие да се плаща само в местната валута! Точно поради тази причина бяхме си обменили евро. На рецепция персонала беше абсолютно неадекватен! То не беше само плащането проблем, а какво ли още не 😀 Важното е, че все пак вече си почиваме…

# 410
За колата трябвало някаква добавка към каско-то, за да важи и там, има ли такова нещо?
Обикновено каското важи за Европа. Отворете си общите условия и прочетете какъв е териториалния обхват. Ако няма включено за Турция, то се свържете със застрахователя да пусне добавка или може да се пусне допълнителна застраховка за съответният период, в който автомобила ще е там.

# 411
  • София
Обикновено каското важи за Европа. Отворете си общите условия и прочетете какъв е териториалния обхват. Ако няма включено за Турция, то се свържете със застрахователя да пусне добавка или може да се пусне допълнителна застраховка за съответният период, в който автомобила ще е там.
Трябва ви зелена карта към застраховката, на която в списъка с държавите да присъства Турция както е показано по-долу на снимката:

Най-вероятно може и вариант с допълнителта застраховка за съотв.период както е предложено в предния пост.

# 412
Да, може допълнителна застраховка да се направи. Аз правих преди няколко дни. Обясниха ми, че застраховката за колата се прави за 15 дни (толкова важи) и не може за по-малко. Платих около 30-35лв за нея.

# 413
Относно родителите с различни фамилии, да, трябва доказателство, че вие сте родителите - направете си нотариално заверено копие на акта за раждане на детето, става за 2 минути, и носете него вместо оригинала. По този начин пътуваме вече повече от 10 години.

# 414
  • Бургас
Не бъркайте каското със зелената карта.
Едното е застраховка за щети по автомобила, а другото - гражданска отговорност.

# 415
Ей, нищо не можаха да ми кажат от ПИБ за курса при плащане с карта. Толкова общо отговарят, напълно безполезни!

# 416
Изгоден е. Поне на мен ми излезе по-изгодно, отколкото да купувам лири от чейндж бюро.
А най-изгодно е с Револют, но не навсякъде минава плащането с нея. По големите магазини няма проблем, но в малките... Sad

# 417
  • Пловдив
А за плащането в хотела - на мен ми е по-удобно да платя с кредитна карта, която е левова, но в евро. Ако плащам в брой в евро, така или иначе пак трябва да ги обменя предварително и пак ще имам превалутиране.
Има ли други уловки при плащането с карта?

# 418
Ей, нищо не можаха да ми кажат от ПИБ за курса при плащане с карта. Толкова общо отговарят, напълно безполезни!
Алианц от 24 май 0.117 лв. Половин стотинка по-изгодно от Тавекс

# 419
А за плащането в хотела - на мен ми е по-удобно да платя с кредитна карта, която е левова, но в евро. Ако плащам в брой в евро, така или иначе пак трябва да ги обменя предварително и пак ще имам превалутиране.
Има ли други уловки при плащането с карта?

Пак ще минете през превалутиране щом картата е левова и плащате в друга валута.Не можете да сте сигурна и в каква валута плащате през ПОС, дали е евро или лири.Някой банки имат картов евров курс,който е по лош от обменния.
Но човек в чужбина не може да разчита само на карта, а еврото е обменно навсякъде.
А как е по изгодно питайте при настаняване. В последно време в евро кеш в Турция излиза добре. Закуската пък платена на място в хотела в лири, не през резервация още по.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 12:55 от Tony Maria 22

Общи условия

Активация на акаунт