На ДЕСЕТИ клас се вижда края, а за профила още аз се колебая

• 41 148
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Бъркаш. Колекционирам математическа литература и пазя издания на четиризначни таблици от различни години. Всичко си имат. Даже е доста повече от сега предоставяното.

# 496
  • Варна.
В моите ученически години (през миналия век) на никого не му и минаваше през ума, че може да има лист с формули на изпит.
Абе и аз съм с такива спомени, докато мъжът ми не спомена за едни четиризначни математически таблици с формули, които можели да се ползват тогава. 🙄
Да, даже още си ги пазя като скъп спомен Simple Smile от над 20 години.

# 497
Не е въпросът във формулите и дали са ползвани. Въпросът е, че докато бях на работа една майка на дете  в 10 Клас каза, че са удължи ли времето с 30 мин, във форума и ФБ  се сподели от 40 до 60 минути, а при моето дете-0 минути. Ако това се беше случило в 7 клас и се разбере, че на различни места времето е +60 мин,, +40 мин, +30 мин, +0мин,щеше да избухне гражданска война, без преувеличение. Ама иначе"Ние сме за реформи, от 7 септ да започне учебната година"

# 498
  • някъде ... тук ...
И у нас ги имаме - моя, на мъжа ми и на големия син.. Сега намерих най-новото издание у нас. Отзад пише:
Скрит текст:

Наборът каза, че и при тях са удължени времето с час.

# 499
  • София
Дъщеря ми каза, че листът  с правилни формули при тях бил донесен 10мин преди края, когато повечето си били тръгнали. Нямало е удължаване на времето. Според нея, сбърканата формула би била фатална за човек, който не я знае и разчита на нея, за да реши съответната задача, но задачата е можело да се реши и по друг начин. Тя не се е възползвала от листа с формули, защото госпожата ги е карала да ги учат наизуст. Сред нейните познати няма деца, които са се подвели и са се справили с матурата в цялост. Тя самата е решила всичко и няма грешки.
Но определено е голям фал на МОН и най-вече поради различното третиране на установената грешка - някои са имали допълнително време, други не.
Но в крайна сметка, този изпит не им е важен, така че няма смисъл да се ядосваме за безсмислени неща.

# 500
  • София
И аз помня една жълта книжка с формули и таблици.И защо си мисля,че съм я ползвала на кандидатстудентски изпит?
По новините дадоха как е изглеждал “оригиналът” на формулите,без скоби.Дъщеря ми се е усетила,че са изпуснати скобите,но въпросът е принципен.
Една година,само една година,МОН да не допуснат грешки заради,които да бъдат оплювани.Излиза зам.министърката и обяснява,че това бил технически проблем.Ами да направят така че да няма такъв.Дали в училищата няма дежурни учители по БЕЛ/математика по време на изпити?Ако изникне проблем да може да се реагира своевременно?

# 501
  • София
Хммм, Дидева,  с теб не мога да споря. Явно наистина съм много отдавнашна и не помня. Но със сигурност, до 1985 не можехме да ползваме формулите от тях.

# 502
  • Варна
Дидева, добре че се включи. Тъкмо реших, че явно или съм много млада, или пък хич и съм взела да забравям. Та по мое време всичко си имаше в четиризначните таблици. На състезание, изпит си се ползваха, нещо не съм лепила.
Преди няколко години открих някакво тяхно ново съвременно издание, със същата жълта корица. Това ползваха у дома гимназистите.

Проблемът е в пълната липса на равнопоставеност според мен. Децата с поправени формули са получили бонус около час, останалите -духат супата.
Някой отговорност дали ще поеме за тази каша? Иначе уж министрът имаше някакви въжделения за тези матури. Еми как да стане? Те една кампания не са имали без гаф, но този път надминаха себе си просто.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 23:04 от julisa

# 503
Не ми се навлиза в детайли относно годините, но от сигурен източник знам, че през 1986 е можело да се използват.
С това приключвам темата, тъй като не е по темата.

# 504
  • София
В някои стаи/училища формулите са дошли след като децата са си предали работите.За нашия випуск не е фатална тази грешка.Но ако се беше случило на 7 клас не ми се мисли...

# 505
Ако бях министър ( ама не съм Joy), щях да му тегля чертата на момента, в който е установен проблемът. Не виждам каква точно функция ще изпълни това НВО при времетраене от 90 до 180 минути.

# 506
  • София
Днес цял ден бях в работна лудница и нищо не бях чела/гледала. Сега разпитах синковецът и ми каза, ч в 18-то въобще не се е разбрало, че има грешни формули и нищо ново не са получили, камо ли удължаване на времето Imp
Каквото е могъл е решил, но наистина МОН трябва да се гръмнат (липсва ми човечето с автомата от старата версия)

# 507
Ако бях министър ( ама не съм Joy), щях да му тегля чертата на момента, в който е установен проблемът.
Откога те чакаме!! Bowtie Gift Heart

# 508
Аз съм си заплюла някое по-скромно място. Министърът да си обикаля по медиите и да обира негативите, пък аз да си дълбая в сянка. Joy  Ама ей на, взеха си още една зам. министърка, пък пак не съм аз.

# 509
  • София
Не виждам каква точно функция ще изпълни това НВО при времетраене от 90 до 180 минути.
Абсолютно! Нищо не могат да отчетат при това положение. Ни-що. Само глупавите им точки ще играят роля при класиране за профили в някои училища. Да се надяваме, че поне в рамките на тези училища не е имало неравнопоставеност между отделните ученици (такива които са предали, а след тях са удължили времето на останалите). Ама ей затова се седи до дупка на изпити.

Общи условия

Активация на акаунт