Обсъждане на имотни обяви-28

• 49 212
  • 666
  •   2
Отговори
# 570
За стария н.а. от 90-те гг.
И аз не мога да разбера за какво съдебно дело става дума - делба ли е било, какво. Но ако е просто продажба на имота от родители на дете, трябва да е в АВ, където е пренесен и стария архив от нотариата (държавния, на Попа), който преди беше в Съдебната палата на партера.
В АВ има 2 помещения - за н.а. след 2000 г. (мисля) и стар/а архив/а. След 2000 г. са цифровизирани, сканирани и по номер на н.а. ги разпечатват от компютъра. В стар/а архив/а се рови по азбучници на хартия (мисля). Та се отива в стар/а архив/а и се иска книга/азбучник за вписване за дадена година и почвате да го листите. Книгите са по години. Съвет - бъдете кротки, а не настъпателни, направете се на "умряла лисица",
Н.а. преди 2000 г. се търсят в този архив.
В АВ има и гише за завещания, ако става дума за завещания.

Силвърстоун, психодиспансерът беше масивна сграда на 3-4-5 етажа, по дължина към Чумерна (Коста Янков), възможно е да е национализирана сграда (на евреи или няма значение на кого), но веднага след 9 септември 1944 г. е била болница за ранени съветски войници (по спомени на майка ми, водели са деца да си говорят с ранените). Аз имам спомени от детството за тази масивна сграда, че беше с решетки по прозорците.
Ако е имало проблем със собствеността на сградата (и земята) и е била на евреи, сигурна съм, че са успели да се справят по съдебен ред. И досега щяха да се разпоредят с имотите (да продадат, да ползват). През седмицата нямам път натам, но през уикенда ще мина да погледна - на Гугъл мапс ми се вижда линията на фасадата по Чумерна да излиза на 10-ина см. напред от линията на оградата на съседния парцел - ако са навлезли на тротоара или нещо друго са направили при строежа, което да не позволява узаконяване - за мен това е най-вероятната причина за положението.

# 571
# 572
Дизайна с малки изключения е як. Локацията и идеята на жилището не ми се връзват. Цената е абсурдна. Ако си богат и самотен бизнИсмен, който иска от дискотека в центъра да води младо гадже наблизо, става. За друго не се сещам да има полза от такова жилище.

# 573

Няма кой да го купи на тази цена. За подобна цена има къщи. Ако пък някой иска апартамент задължително, за 1 милион ще вземе в някоя бутикова сграда в центъра, или някъде по Витоша в сграда с луксозни дворове , охрана и тн.

За 2 мин търсене в имот.бг - за същите пари кой не би предпочел този апартамент:

https://m.imot.bg/details/1d165822120016185

Все пак се има предвид, че който дава 1 млн за апартамент ,  със сигурност има поне още 2-3 милиона оборотни минимум. Така че не му трябват държавни градини, училища, транспорт, магазини наблизо и тн

Последна редакция: пт, 12 авг 2022, 16:25 от Анонимен

# 574
Ами между другото аз не бих, ама не съм милионер, та не им знам мисленето на тези хора Simple Smile Иначе за бутиковата сграда в центъра съм ЗА.

# 575
Ами между другото аз не бих, ама не съм милионер, та не им знам мисленето на тези хора Simple Smile Иначе за бутиковата сграда в центъра съм ЗА.

2019та бяха цените 1150 евро на квадрат. 180 квадрата * 1150 са около 200 000 евро. Обзавеждането не е повече от 75 000 евро. Горе-долу го продава на двойна надценка. То затова и го е взел човека, а не за живеене. Въпроса е , че който сега го купи, трябва да е задължително за живеене - няма как да го препродаде после за повече, а за избиване от наеми абсурд.
Да не говорим, че още 30 000 евро трябва да изсипеш за гараж.
Та пак опираме, че който има свободен 1 милион за основно жилище, със сигурност ще избере нещо друго - я къща, я някоя бутикова кооперация, я топ център.
Все едно да дам 1 милион да живея до бизнес парка в Младост примерно - къде е логиката, нищо ексклузивно няма в локацията или сградата , за да оправдае тези пари.

# 576
Понеже се говореше тук за лукс къщи по витошката яка, че били по 3к е/кв на шиз, ето нещо интересно
https://youtu.be/qSpDl5s0IIg

На пръв поглед 6м евро изглежда в друга вселена, но е за 2дка двор и 1200лв лукс обзавеждане. Това идва 5к е/кв, а в БГ искат 3к е/кв на шиз с двойно(да не кажа тройно) по-малък двор. Та да, май верно имотите са в друга вселена, ама не тея в Испания, а тея в България нещо не сав час.
Та милионери с джобни по няколко милиона, едва ли ще се отиентират към Лагера или София.

# 577
Понеже се говореше тук за лукс къщи по витошката яка, че били по 3к е/кв на шиз, ето нещо интересно
https://youtu.be/qSpDl5s0IIg

На пръв поглед 6м евро изглежда в друга вселена, но е за 2дка двор и 1200лв лукс обзавеждане. Това идва 5к е/кв, а в БГ искат 3к е/кв на шиз с двойно(да не кажа тройно) по-малък двор. Та да, май верно имотите са в друга вселена, ама не тея в Испания, а тея в България нещо не сав час.
Та милионери с джобни по няколко милиона, едва ли ще се отиентират към Лагера или София.

Абсолютно си прав.

# 578
Определено не бих купила нещо за 1 милион с цел препродажба и печалба. Аз отговорих специално на въпроса кой би предпочел това в Лагера пред апартамента в Бояна. Аз. Иначе за същите пари може и да може да се намери нещо по-добро, не съм гледала в този сегмент Grinning

# 579
Ако на някой му трябва да изпере няколко милиона придобити по нелегален начин това си му е идеална възможност. То главно от това се поддържат тия безумни цени на имотите в София.

За 2 мин търсене в имот.бг - за същите пари кой не би предпочел този апартамент:

https://m.imot.bg/details/1d165822120016185
Това го пишат 2ри етаж, но по снимките изглежда като първи. Двора не е ясно дали е само за теб или всеки съсед може да ти се разхожда до прозорците. За сметка на двора нямаш пък панорамната гледка на другия. Площта също е по-малка. Та освен цената друго общо нямат двата апартамента.

# 580
  • София
Ако си богат и самотен бизнИсмен, който иска от дискотека в центъра да води младо гадже наблизо, става. За друго не се сещам да има полза от такова жилище.

Купувам!

# 581
Да, възможно е и не е схема.
Трябва да вземат съдебното решение. Ще е трудно - лелите в съда хич не искат да ровят в архива, но да са настоятелни. След това с него в общината там го подпечатват и пишат нещо в смисъл, че замества НА. До някоя си година/може би 1997 или около/ няма следи в АВ.
Точно в този смисъл е казал юрист.Решението го нямало  изобщо в АВ,защото адвоката по онова време не е довършил нещата.Казал е,че ще се обади,когато е готов НА,но и решението вършело същата работа.Никой на никого не се е обадил,или така казват.Времето минавало,дрън,дрън,забравили,отложили.Да обаче и решението не е било нещо си (заверено примерно) не разбрах какво и нещата са зарязани с години.Сега ги оправят,после в общината за печат(и).Хубаво,обаче не е ли по-добре да се направи НА както си е прието,вместо един вид заместител на НА?На мен НА ми звучи по-сигурно.Самият факт,че никой не е чувал за такъв казус (с това решение)и  юрист го разтълкувал след внимателно разглеждане.И като си помисля,че Aisha първа,преди това даде правилният  съвет, направо ме смая със своята информираност по такъв странен случай.Вече дилемата била,че  НА ще струва по-скъпо,отколкото заверено решение.Нотариуса щял да каже хонорара си за него,едва след като види данъчната оценка на имота.Всеки сам си преценЯ,но аз бих заложила на НА.Много от вас имат опит с имоти.Вие какво мислите?Aisha ако искаш да се изкажеш и по този въпрос?

# 582
  • София
Не се смайвай, че съм информирана. Нищо, че тук се подвизавам като проста бивша касиерка - интересувам се от доста неща, когато ме сполетят. А за което не знам питам знаещи. Това, което съм описала не е нещо нечувано. Преди 1989 г. доста имоти са се продавали на първи собственик със заповед на Районен народен съвет, подписани от председателя му. Като тръгна имотната търговия и започнаха да продават се оцъклиха. Тогава научиха за т.н. заверено решение. И търговията си върви, нотариусите го приемат. И аз имам 1 такъв имот, но го пазя за сега. 4 - 5 панелни блока на бул. Черни връх са с такова решение на първия собственик. Поне за тях знам.

# 583
Тези решения няма ли ги в АВ - стар/а архив/а? За решенията на народния съвет (районен или градски)?
Народните съвети са сегашните общини (районни администрации) или столична община, за по-младите в темата. И повечето жилища отпреди 10.11.1989 г. са с точно такъв документ за собственост. Решение по чл. нам-си-кой-си от ЗТСУ (предшественикът на ЗУТ).

# 584
  • София
Преди няколко години ги нямаше.
Аз тогава се сблъсках и си оправих моето.
Но все още се ослушвам за продажба.

Общи условия

Активация на акаунт