НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 729
  • 819
  •   1
Отговори
# 585
Зина, благодаря ти за отделеното време!

Само да добавя - все пак, докато не излезе в държавен вестник, нищо не може да се предприеме преди това. В смисъл, да ходиш и да подаваш молба в службата и др.

# 586
Аз те разбрах Simple Smile Няма причина да получаваш по-малко от МРЗ. И сега и след 01.01.2007. Ако успееш да вземеш фиш, ще я разгадем тази мистерия през септември.
Отново ти благодаря, ZinaSt! Днес се обаждах на счетоводителката ни. Пролича, че няма намерение да ми даде фиш. Каза, че ще ми обясни защо се е получила тази сума: Тъй като съм била осигурявана последните мес. преди да изляза в отпуск на 200 лв. *90 % = 180 лв., а в септември имало 19 раб.дни, тя изключвала освен събота и неделя и празниците - 06.09 и 22.09, та затова ми изплатили толкова -~152 лв. Аз я попитах в такъв случай дали не би трябвало да ми изплатят МРЗ и тя отговори, че не знаела за такова нещо. Предполагам, че ще продължи със старата практика, понеже по всичко личи, че не приема информация от непрофесионалисти т.е. от мен. А се оказа че това не се случва единствено в нашата фирма. Говорих с приятелка, на която също са изплатили под МРЗ, т.е. - осигурявали са я на 160 лв. и и изплащали по 144 лв. Нормално ли е счетоводителите да си процедират както решат при положение, че не спазват законовите норми и да няма кой да следи за това? Не прави ли впечатлиние на служителите в НОИ сумите по платежните искания? Какво да направим ние, които по никакъв начин не можем да повлияем на практиката на нашите счетоводители? Та затова и се чудя дали има смисъл да си продължавам отпуска по бременност и раждане, което би било хубаво, ако се спазваха законовите норми или е по добре да си вземам 180 лв. от 01.01.2007 г.т.е. да си ми тече отпуска за отглеждане на дете до 2 год.? Благодаря за отделеното внимание!!!

# 587
Зина, благодаря ти за отделеното време!

Само да добавя - все пак, докато не излезе в държавен вестник, нищо не може да се предприеме преди това. В смисъл, да ходиш и да подаваш молба в службата и др.

Защо да няма. Аз, понеже няма да съм в София през януари, миналата седмица си подадох молбата. Тя си седи при работодателя ти, а пък той, като излезе в ДВ, ще си ти разреши отпуска и ще ти изплати възнаграждението.

# 588
Аз те разбрах Simple Smile Няма причина да получаваш по-малко от МРЗ. И сега и след 01.01.2007. Ако успееш да вземеш фиш, ще я разгадем тази мистерия през септември.
Отново ти благодаря, ZinaSt! Днес се обаждах на счетоводителката ни. Пролича, че няма намерение да ми даде фиш. Каза, че ще ми обясни защо се е получила тази сума: Тъй като съм била осигурявана последните мес. преди да изляза в отпуск на 200 лв. *90 % = 180 лв., а в септември имало 19 раб.дни, тя изключвала освен събота и неделя и празниците - 06.09 и 22.09, та затова ми изплатили толкова -~152 лв. Аз я попитах в такъв случай дали не би трябвало да ми изплатят МРЗ и тя отговори, че не знаела за такова нещо. Предполагам, че ще продължи със старата практика, понеже по всичко личи, че не приема информация от непрофесионалисти т.е. от мен. А се оказа че това не се случва единствено в нашата фирма. Говорих с приятелка, на която също са изплатили под МРЗ, т.е. - осигурявали са я на 160 лв. и и изплащали по 144 лв. Нормално ли е счетоводителите да си процедират както решат при положение, че не спазват законовите норми и да няма кой да следи за това? Не прави ли впечатлиние на служителите в НОИ сумите по платежните искания? Какво да направим ние, които по никакъв начин не можем да повлияем на практиката на нашите счетоводители? Та затова и се чудя дали има смисъл да си продължавам отпуска по бременност и раждане, което би било хубаво, ако се спазваха законовите норми или е по добре да си вземам 180 лв. от 01.01.2007 г.т.е. да си ми тече отпуска за отглеждане на дете до 2 год.? Благодаря за отделеното внимание!!!

Първо, счетоводителката ти не може да ти откаже да ти издаде фиш. Пусни една писмена молба, поискай да и сложат входящ номер и счетоводителката ти е длъжна в 14-дневен срок да ти даде искания документ.
А иначе, отиди на стр.16 от тази тема. Там имаше една майка със същия проблем. Обяснили сме и какво да прави. Също така много подробно съм обяснила и защо НОИ в случая няма начин да разбере, че има подобен проблем.
Тази майка по-късно съобщи, че ще и доплатят парите със задна дата. Дано и ти да споделиш същото Simple Smile Стискам палци.

А колкото до практиката на счетоводителката ти, няма какво да я променяш. В тази страна си има закони и те трябва да се спазват. Не може тя да си реши ей така, че няма да се съобразява с кодексите. Ей, такива са за бой! С кодекса по главата, току-виж влязло нещо.

# 589
Ей, за секунда се разсеях и тя темата изчезна Shocked Честито! 

# 590
ZinaSt чудесно си го обяснила - важна информация за всички майки. Браво  newsm10
Да, видях стр.16 и искам да се извиня, че отново ви занимавам със същия проблем. Просто покрай грижите за бебо понякога остава малко време за четене. Още веднъж се извинявам,ZinaSt!

# 591
Няма за какво да се извиняваш. Моя е поспаланко, та затова ми остава време за форума. Като поотрасне, надали пак ще мога да влизам толкова често. Успех със счетоводителката!

# 592
ето ви официално от сайта на МТСП:
http://www.mlsp.government.bg/bg/news/news.asp?newsid=8774&catid=1

# 593
чета тук за накаква молба до работодателя-в свободен текст -някой знае ли как трябва да изглежда все пак? newsm78

# 594
чета тук за накаква молба до работодателя-в свободен текст -някой знае ли как трябва да изглежда все пак? newsm78
Като идеш в работата ги питай, защото може някой вече да е попълвал такава и обиковено дават да се гледа от нея Peace
Иначе , както обикновена молба от еди кой си:
Моля , да ми бъде разрешено ползването на отпуск за бременност и раждане от дата .....

Нещо такова. Ти ако си още в 135 дни на 1.01.2007г, трябва да подадеш молбата с дата от когато ти изтичат тези 135 дни.
Ако вече са ти изтекли - с дата 1.01.

# 595
Съобщениe на пресцентъра на МТСП, 22-12-2006

От 1 януари 2007 г. болничните ще се изплащат от НОИ

От 1 януари 2007 г. паричните обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане, за отглеждане на малко дете и помощите от държавното обществено осигуряване ще се изчисляват и изплащат от териториалните поделения на Националния осигурителен институт, вместо от осигурителите/работодателите, както беше досега. Това предвижда одобрената от правителството Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

В наредбата е уреден редът за подаване на болничните листове, молбите-декларации за отглеждане на малко дете и за помощите, както и придружаващите ги документи, въз основа на които ще се извършва преценка на правото за изплащане на паричните обезщетения и помощи.

Осигурителите, самоосигуряващите се лица или упълномощени от тях лица ще представят в териториалните поделения на НОИ и техните филиали болничните листове и другите документи в срока за подаването на данните за осигурителен стаж и доход. След получаването им, териториалните поделения на НОИ ще издават справка за приети и неприети документи. При липсващи или нередовни документи ще се изпраща уведомително писмо с писмени указания за отстраняване на нередностите или представяне на липсващите документи.

Когато осигуреното лице или самоосигуряващият се нямат право на парично обезщетение или помощ, се издава разпореждане за отказ в 30-дневен срок от датата на получаване на документите. Разпореждането може да се обжалва в 14-дневен срок.

Предвидени са разпоредби, уреждащи изчисляването на среднодневния осигурителен доход, върху който се пресмята паричното обезщетение, среднодневното нетно възнаграждение, изплащането на паричните обезщетения при сумирано изчисляване на работното време, при работа на смени и по график. Изплащането на паричните обезщетения ще става в 30-дневен срок от представянето на болничните листове по декларираните от лицата банкови сметки.

Включено е и отпускането и изплащането на парични обезщетения и помощи при прилагането на международен договор, по който България е страна.

# 596
Нали до Управителя се пише молбата  newsm78

# 597
Нали до Управителя се пише молбата  newsm78

Да, като за всеки друг отпуск.
Ако фирмата има друг вътрешен ред, молбата пак се пише до управителя, но преди да се внесе за подпис при него, се заверява от пряк ръководител и/или колегата, който поема заместването за периода.

# 598
Да, като за всеки друг отпуск.
Ако фирмата има друг вътрешен ред, молбата пак се пише до управителя, но преди да се внесе за подпис при него, се заверява от пряк ръководител и/или колегата, който поема заместването за периода.

love001

# 599
  • нейде там, където ....
Момичета, защо са тези спорове?
То е ясно, че яслите са на държавна издръжка и е логично да се спрат майчинските, но проблема(поне аз така мисля), е не защо спират майчинските, а защо не е отпуснат период на адаптация на децата. Все пак ние не отиваме да си "хвърлим" децата в яслите и още същия ден да тръгнем на работа. Нали първо се водят за по час, после два, после до обяд и така докато детето свикне...а пък и нали трябва да се види дали ще боледува често и ако му е трудна адаптацията да го спреш от яслата и да си останеш да го гледаш. Тогава какво? Спираш го от яслата...подаваш пак молба за майчински(понеже вече са ти ги спрели) и така става доста объркано.
Искам пак да отбележа, че това е мое мнение, но мисля, че доста майки ще се съгласят с мен Peace

не са на държавна издръжка, повечето детски ясли са общински, а и родителите плащат такси и редица регламентирани или не доплащания. проблемът е, че никъде не пише "детски ясли" и текстовете дават възможност за различни интерпретации
ще копна и аз от друга тема, макар да става дълго
Да кажа пак няколко думи за противоречието - от къде идва
1. вижте това
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=23793
това е от министерството (МТСП). и от министерството може би щяха да са прави, но според цитираните документи досега не се прекратяваше отпуска за гледане на дете при постъпването му в ясли. и затова според мен само тук е противоречието
2. на страницата на НОИ,
http://www.nssi.bg
вижте Указанията. там пише, че промяната в КСО е само за уеднаквяване на текстовете на КТ и КСО. Следователно, не би трябвало да има промяна в положението и заплащането за майки, чиито деца тръгнат на ясли след промените от август. Още повече, че от МТСП прилагат различно тълкуване на един и същи текст за случаите, когато майката вече е тръгнала на работа или все още си стои у дома.
След като г-н Христосков е казал, че няма да се спира майчинството, може да му се вярва, това би трябвало да е заложено като разход и в бюджета на НОИ и той да е запознат.
Все пак, заради счетоводителите, кога може да се чака някакъв текст с по-категорично определяне дали се спира или не майчинството? Нещо черно на бяло? На моя приятелка са казали, че ще й спрат майчинсвото, защото така са им казали от НОИ - София, без да назовават имена. Това своеволие от страна на фирмата ли ще бъде? Или просто ще си чака дали ще бъде удовлетворено искането за майчинството от страна на НОИ? Ако изобщо го направят от фирмата, понеже се страхуват, че ще има санкции и за тях. Някакво уточнение в горното Указание, може би?
Макар мнението ми да е, че така, както е публикувано всичко, не би трябвало да се спира майчинството. И продължавам да поставям ударение върху думата "настанено", а не върху "детско заведение".

Последна редакция: нд, 24 дек 2006, 01:00 от jd

Общи условия

Активация на акаунт