Априлски мами 2022

• 27 715
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте,
Най-после успях да прочета всичко. Съжалявам, че не намерих време по-рано да вляза във форума. Щеше да си спестя доста сълзи 😀 Увпокоявам се, като чета, че нашите “проблеми” спохождат и вас и явно са си нормална част от растежа на бебчетата.
Тук е доста топло и повечето време сме си вкъщи, понеже виждам, че и на него не му е приятно навън. Смятам да сложа летния кош на количката, който пише, че има напълно легнало пошожение, но на мен нещо не ми се вижда напълно легнало..
Отделно записахме малкия на педиатър и тук. Консултацията беше мнооого подробна. Честно казано в България до сега такава консултация не ни е правена. Реших, че ще правя ваксините тук, тъй като педи каза, че тяхната ваксинационна програма е по-тежка от тази в Бг, но пък била по-добра и обхващала болести, които ги няма в България. Отделно вносът е по-надежден и почти нямало деца със странични ефекти от ваксини (имам наблюдения по този въпрос и наситина не съм забелязала странични ефекти)
Бебешкото акне го борим още от България, като промивах само с лайка. Щом дойдохме тук, педи даде едно кремче на La roche posey и нещата започнаха да се оправят и лицето да се чисти. След това започнаха пъпчици и по тялото, които според мен са от прегряване. Тя каза да мажем пак с това кремче и още едно даде, да ги миксирам. Ами вършат чудесаа!!! Появиха ни се и лупичките по главичката, пак каза да слагам la roche .. В общи линии този крем се оказа доста практичен 😀
Колилите….. ах, мъка! Всяка вечер по график се гушкаме по два часа, докато преминат. Тук в Гърция, педиатърката каза да спра млечните продукти изцяло (той е само на кърма) и мисля, че има леко подобрение. За първи път тази седмица имахме две спокойни вечери без рев. Иначе през нощта има моменти, влизаме в серия от безсънни нощи с много напъване и мъки.. това напъване направо ме побъркваше.. видях, че има и други като нас и се успокоих. Аз давам infacalm, Био гайа бейби и омега 3 + витамин Д на Хумана. Всичко ми беше предписано от педиатъра тук.
Друго да се оплача, моят човек, когато е буден не се заглежда в нищоо. Иска единствено на ръце, ако реша да го оставя започва един истеричен рев и кашлица. Опитах в релакс, с активна гимнастика, в количката с играчки, на леглото, на дивана.. навсякъде. Остана единсвено да пробвам люлка. В нея е последната ми надежда. Но виждам, че не сме единствени.
Аз го къпя всяка вечер, като си ползвам бебешка козметика. Просто няма кал, тук е доста топло вече и се поти през деня. Опитвам се да изградя режим вечер, но ми е трудно като съм сама и все още има разминаване в часовете за къпане и лягане.
Относно режима, опитвам се да спазвам интервалите за бодуване и забелязвам, че той е доста по-спокоен, когато будува по график а и аз мога да свърша нещо така.
Относно заниманията и аз съм притеснена дали не пропускам нещо важно.. но то май на тази възраст (7 седмици при нас), няма много какво да се прави.
Храненето ни все още е на максимум 2.30 часа, като има мноооого редко случаи, когато яде на 3 часа (да не кажа че са мит)
Напоследък се чувствам доста зле, имам чувството, че не се справям добре, когато плаче или го боли.. или нещо друго. Отделно не се харесвам как изглеждам и умората не ми помага.. И мисля да се запиша за 21 дневното предизвилателство на Ина Георгиева. Сигурна съм, че правилното хранене и леките упражнения ще ми помогнат, както физически така и психически да вляза в ритъм, че и това, че сме далече от дома, не помага много..
И така доста дълъг стана поста, но така става като не пишеш по няколко седмици…

# 196
  • Sofia

Иначе вече се замислям дали да не ходим на кожен. Дупето не се оправя. Памперси сменяхме, козметика, оставям я без памперс, но не мога дълго време, че трябва да си носи ортопедичните гащи постоянно. Дупето го мия само на чешмата. То може и от гащите да се спарва доста и да усложнява нещата. Днес ще пробвам и със смрадлика, не виждам смисъл безцелно да купувам мазила. Единствено се блазня да взема Mustela Bebe Liniment, ама ще се въздържа. Може би като отмине подсеченото.

Ние бяхме по същия начин докато не ме светна педиатърката. След измиване да слагам пудра, за да попива влагата ( подсичането било гъбички, които се увеличавали от влагата)и на следващото сменяне на памперса да пръскам с джинджира бейби спрей (пръсках по няколко пъти на ден, не всеки път както пише). Това подейства много добре + че смених пелените. Лидлските на Лупилу му понесоха най- добре, преди бяхме на памперс премиум кеър. Пробвах още 2-3 марки.
И ние още се борим с подсеченото дупе. Още от родилното имаше три малки зачервени точици около ануса, които с времето се разраснаха. В началото и ние бяхме с Памперс Премиум кеър, но не мисля, че проблемът е в памперсите.

Педиатърката от Вита каза, че са гъбички и предписа да мажа с Клотримазол. Педиатърката по Здравна каса пък предписа да мажа с Пиоктанин и после само с пудра (никакъв крем), за да засъхнат раничките. Аз ги редувам и отделно вече от две седмици сме без памперс през деня, но подсеченото е още там. На бузите раничките изчезнаха, защото дупето е на въздух, но раничките при ануса си седят, защото там се задържа влага. След всяко акане и пишкане мия на чешма и хубаво подсушвам, не използвам кърпа повече от един ден. Но ето че тая гадост е много упорита. Явно наистина са гъбички.

Прегледите при ортопеда и очния лекар минаха. Там всичко е наред. При ортопеда се скъса да реве, защото той започна да я мачка и върти като пластелин, за да ми показва гимнастики и после започна да я подмята като парцал, за да ми покаже как е хубаво да я държим. На горкото му дойде в повече 😆, не е свикнала така да я подмятат. Аз не давам никой да я носи, а аз я нося и държа като нещо дето може да се счупи само от леко подухване.
За сметка на това при очната лекарка се държа много добре. Само леко помрънка. Попитах лекарката дали мога да я нахраня докато чакаме да й се разширят зениците и тя ми каза, не, защото по време на прегледа много реват, пънат се и може да повърнат. Е, тя изобщо не се разрева само леко помрънка по едно време. Направо не можех да повярвам.

А като ви чета за усмивките на вашите бебета, направо ви завиждам. Моята се усмихва само насън или докато се храни. В будно състояние е вечен киселяк (сигурно заради коликите и подсеченото дупе). Ако не се храни или е на ръце - реве. Много рядко остава будна без да нервничи за нещо. Задържа се няколко минути в шезлонга и гледа през прозореца или играчките над главата й. Вслушва се и гледа с интерес всичките членове на семейството, но не ще да се усмихне и това е. Започвам да си задавам въпроси дали е нормално. За сметка на това започва да прави опити да гука и е много смешна.
Иначе дейностите й са - люлеене в количката, на шезлонга да си слуша музика или звуци от природата, да ни изучава докато й говорим и любимото й - да ми виси на рамото като папагал и да разглежда околностите.

Ортопедът каза с гимнастика да започнем като мине 4кг. Засега сме 3700гр и я слагам само по корем за малко няколко пъти на ден и масажи.

Бебешкито акне не минава и питах педиатърката дали не е нещо друго. Каза, че това е от кърмата - изчистваме се още от хормоните през бременността. Ще отмине не е нужно да третирам с нищо.

Иначе режим - никакъв! През деня се водя по бебето. Понякога ми виси на гърдите с часове, друг път спи по 5 часа.
През нощта слава богу си спи спокойно. Събужда се около два-три пъти за ядене и после пак си заспива.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 13:28 от Brin de muguet

# 197
Brin, защо сте ходили сега на очен? Не се ли ходи по-нататък? Или вие си имате причина за посещението?

# 198
И ние се борим с подсичане. Тамън минава и хоп пак на ново.. Последния път и кожата се олющи и тъкмо щях вече да я водя на кожен започна да се оправи. Иначе пробвах с крем здраве, судокрем и пудра и миех при всяко сменене. Но после оставих всичките мазила и миенето всеки път, само Бепантен и кърпите Waterwipes и промивки със смрадлика. Таа сега е много по-добре положението.

# 199
  • Sofia
Brin, защо сте ходили сега на очен? Не се ли ходи по-нататък? Или вие си имате причина за посещението?
Тя нали се роди с ниско тегло и й засякоха шум в сърчицето. Ходих пак при др. Маринов и той ми каза, че шумът е заради дупчица, която не се е затворила до раждането. Това се срещало по-често при недоносени и при бебета с ниско тегло.
Същото важи и за ретинопатията - и тя също се среща при недоносени и бебета родени с ниско тегло. И затова исках да я прегледа детски офталмолог, който се занимава и с недоносени. Просто да проверя дали няма проблем.

Иначе при нормални обстоятелства първият преглед е на около 1г.

# 200
ВиолетК, и аз не се чувствам в синхрон със себе си. Преди да родя правих упражнения ежедневно и спазвах супер хранителен режим. Откакто родих покрай хаоса с двете дечица ни е трудно готвене, чистене и като цяло грижата за себе си съм я оставила. Ям каквото ми падне - вафли, солети, шоколади, хляб… вечерям в 23ч. По време на бременността качих 11-12кг и всичко си свалих с раждането, но сега за 40дни съм качила 2кг с това ми хранене. Като цяло не се чувствам добре в кожата си. Затова се записах за програмата “Не на диастазата” - то имам и диастаза, де. Надявам се да ми помогне да се почувствам пак тонизирана.

Мисълта ми беше, че не си сама ❤

Иначе благородно завиждам, че сте на морето. Аз всяка сутрин се будя с мечти за него. Много го обичам. Миналата година прекарахме 8 седмици там и вярвам, че това излекува дерматита на сина ми, защото отидохме с екземи и се върнахме без.

# 201
violetK кое е точноти кремче на La roche posey за акнето? Нашата има леки ситни пъпчици, особено от любимия й край на който обича да лежи. Не съм се съветвала с педиатъра още, но щом на вас ви е помогнал мисля направо да го купим 😊

# 202
BMR и аз съм с диастаза. И се надявам програмата на Ина да ми помогне да се почувстам по-добре. Тя има и примерно меню с рецепти за не повече от 30 минути.. но да видим. Иначе и на мен вечерята ми е след 22:00 часа задължително.. В последно време малкият прАви хранения по 1 час преди лягане 🫢 .. и пак се събужда след 3 часа 😀
Иначе за морето, не е за завиждане.. то се намира на около 30 минути от вкъщи и пътят е доста слънчев.. за да отида с бебето трябва да се организирам в 6 сутринта, което на този етап си е невъзможно 😀 и общо взето стоим вкъщи по цял ден и излизаме само вечер..

YanevaM, кремчето е la roche posay toleriane sensitive. Доколкото знам е с много пречистен състав за бебета е супер. Всичко мажа с него. Тук педиатрите доста го препоръчват. Аз мажа сутрин и вечер. Прилагам и снимка на крема.

# 203
До преди седмица гледах да спазвам храненето на 3 часа, но в последствие преминах на поискване. И сега е пълен хаос нямам идея кога ще наддаде вой, че е гладна. Особено вечерта е на гърда през час, но май тя стана една идея по-спокойна така.
По препоръка на ортопеда взехме 3D възглавница, против плоска глава. И той и останалите лекари забелязаха, че предпочита да лежи на лявата страна. Вижда се по формата на главата…и сега нон стоп гледам да ѝ обръщам главата, ноо след 2 мин пак е на ляво. С тази възглавница въртенето ѝ е много по-лесно и е по-добре от преди, но ми е доста притеснено да не вземе да се изкриви главата🥺
Иначе за активностите, те са основно вечер. Първо масаж и после гимнастика, но само като е в настроение иначе ако е гладна няма шанс🤪
Заглежда се в играчките доста, мислех активната гимнастика да я сложим към 3 месец, но в крайна сметка я пробвах вчера и определено ѝ грабна интереса, но за няколко минути. Вчера ѝ беше ден за киселеене и цял ден мрънка и почти не спа, а през нощта едно напъване, ръмжене докато не изкара газовете…
А за коликите от 2-3 седмици давам само Colief и май има ефект.

# 204
И аз започвам да си мисля, че това подсеченото са гъбички, няма как да не мине все от някакво мазило, а аз в нас имам доста. Но аз искам да я заведа на кожен и заради хемангиом според мен на крачето. То й се пада около пръстчетата и сега като ги движи повече там е станало по-червено, че личната не взе отношение.

Аз нали се отказах от кърменето някъде около 10тия ден, все пак продължих да цедя, имах дни в които успявах да й давам повече кърма, вчера например не знам какво беше станало, но за целия ден доста малко кърма й събрах, цял ден се наливах с течности и днес възстанових количеството. 😀 Днес докато й оправя шишетата и я държах и нея реших да я пробвям на гърда, тя взе че пожела, все едно никога не е отказала.  Не знам колко е изяла, преглъщаше нещо, тъй като бях изцедила каквото мога преди това. Та чак се изненадах, по думите на консултантката, с която се бях свързала останах с впечатление, че или се получва в началото или не и си мислих, че сме изгубили шанс. Ще видим какво ще стане оттук нататък. Grinning

Не знам вашите бебета как са, но нашата вече е започнала с номера, доста по-осъзната е станала. Оглежда се постоянно, имам предпочитания къде и как да заспива, как да я държим, оглежда се по светлинките, върти глава по посока на звуците. Рита силно с крака, като й правя гимнастика на краката понякога се стяга и няма отпускане и какво ли още не. Колко бързо минава време и как бързо се променят. А да и много звуци е започнала да издава, има някакви слаби наченки на гукане. 😀

# 205
Фифи, много хубаво ми звучи на мен това с кърменето. Така ми се струва доста по-лесно, отколкото с помпи и адаптирано мляко. Аз два пъти изцеждах с помпа и ми се стори супер трудоемко и времеемко. Кърменето е лесно и приятно стига веднъж да се регулира количеството кърма.

Зарежи грамажи, часове и тн. Води се по детето и като нищо ще ви се получат нещата щом е засукала с желание. Подготви се да ти се разранят зърната. Мажи даже още от сега с крем за зърна. След време ще загрубеят и ще мине. Успех.

# 206
Ами те вече да си загрубели от помпата, защото аз цедя непрекъснато, по всяко време на денонощието. 😀

Иначе да храненето и килограмите - мислих си, че само аз не намирам време за адекватно ядене, последно време, защото е по-лесно ям бързи неща, за жалост ядем и в късните часове или с нея на ръце, абе гадно си е. Аз съм и минус кг на това, което бях преди да забременея, ама се надявам да кача някоя мръвка с времето, че и бебето расте, качва килограми, става тежко. 😀

Така ми се иска да си сготвя нещо вкусно, ама като имам свободно време или оправям или спя с нея, че к много ми се спи или сме навън. 😀 От вчера си мисля за бухтички. 😀

# 207
Момичета как се справивте с неизхождащо се бебе? Има ли такива да помогнете с някои съвет?! От известно време, малкия все с помощ трябва да се изходи! Не е запечен,понеже след като се опитам да му направя клизма, докато му я мушна има няма половината пипетка, не успявам да му сложа течността, а само си тръгва в началото с лека форма,а после си е течно,както е нормално! Не приема никакви капки,а днес е 5 ден в който му давам само Омнибиотик Панда. Казват, че от него се изхождат по 2,3 пъти на ден, еми ние не сме от късметлиите(както винаги)! На Фризолак е от родилното, не е имал проблеми с рефлукс, повръщане и не изхождане до преди 7,8 дена. Сменях няколко вида капки за колики и да приемем, че до преди 3,4 дена е имало още "ефект" от тях, че да не се изхожда. Не ми се иска да сменям млякото!

# 208
Тина, моята от абоколикен за колики почна да ака по-нормално. Иначе и тя е на Ам само и ака по 1 път на ден. Почнах пандата и от нея вече ака два пъти. Може да смениш пробиптика с друг. Една лекарка ми каза след ядене да я държа с гърба към мен, т.е. тя да гледа напред, и така в тази поза, която е все едно седнала да я държа 10 мин след хранене. Така им идвала музата да акат.

# 209
Tina щом е течно това не е запек и не мисля, че трябва да му правиш клизми. Аз знам, че като порастват е съвсем възможно изхожданията да се разредят. За кърмени бебета до 5 дни, за АМ май беше 3-4 дни е нормално да не акат. Наскоро обсъждахме, че те още не знаят как трябва да акат и затова се напъват, изглеждат все едно се мъчат и имат запек, а те просто се учат. Моят като почне и се захласва, може с часове да го прави.

Ох и аз ям каквото ми падне, а тази седмица изядох тонове сладко, останало от питата 😃 Оказа се, че имало причина за тоя глад за сладко, цикълът ми дойде. И аз се надявах като кърмя да ме подмине, ама не би. Бях забравила колко е неприятно.

За подсичането бях чела, че кремовете трябва да са мазни, а не изсушаващи, но не помня причината. Принципно е логично да са изсушаващи, както и влагата трябва да се подсушава. И аз мазах моето бебче с какво ли не, накрая взех Бепантен и мина за няколко дни, а се влачихме така няколко седмици. Много мами са доволни от кремчето, та ако не сте пробвали, опитайте с него.

Общи условия

Активация на акаунт