Априлски мами 2022

• 27 682
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Ние сме само по късо боди, то в Пловдив е такъв мор. Днес я водих при личната на консултация, ама нищо не ми каза. Я да ви питам вас, вие слагате ли бебчовците по корем? От кога почнахте? Масаж правите ли? И какъв? Нещо друго трябва ли да правя? Нищо не ми каза тази жена, само вика, всичко е наред. Ами масаж на коремчето, пак сега се чудя от кога да го започвам.
Ще записвам час за ортопед.
Фифи, вие бяхте ли вече на ортопед, и при кой ?

# 91
Аз я слагам по корем, личната каза по 1-2 минути.
Днес случайно попаднах на едно видео за масаж и гимнастика. По-скоро слушах, докато беба мрънкаше.

Там също казват да се слага бебето по корем, за да стимулира изправяне на главичката и това занапред помага за изправяне, лазене, прохождане.

Показаха масажи и гимнастика. В някои видеа в интернет показват масаж на ходилото, но така се стимулира подобно на хватателния рефлекс на ръцете и не е добре, защото ще се стимулира свиването на пръстчетата навътре.

Показаха много интересна гимнастика - пасивна и активна. Но ми е трудно да преразкажа всички упражнения и то повече на активната, ако случайно е останало това видео ще го шерна. Ние вкъщи правим пасивна, най-вече заради ставите на краката, но ще включа и активната. Изглежда много интересно, но е изморително за бебетата и трябва по малко, защото натоварват много мускули.

Soulmate, в родилното я пратих при др Янакиев, ама за него нали има противоречиви мнения, а и реално ти среща с него очи в очи нямаш и аз реших, че контролно няма да отида при него. Все пак добре, че ни откри диспалзията.

Още в родилното й запазих час при др Арнаудов, че там голямо чакало за час, на всяко 15ти и число излиза графика и трябва да се действа бързо. Аз съм доволна от него, държа се много добре, беше обстоен и сега края на месеца сме пак при него контролно. Само дето не работи със ЗК.

Едит: Ето това е видеото:
https://fb.watch/d3ouUU2ojB/

Аз дето не си падам по подобни видеа ми беше интересно.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 16:52 от 🧸 Fiffy

# 92
Моето бебе от няколко дни е по боди с къс ръкав, без покривало, одеало и т.н. И през деня, и през нощта. Една сутрин се събуди целия в пъпки, беше с боди дълъг ръкав и панталонки, в неделя рева цял ден, докато не влязохме в църквата за молитвата, където беше доста хладно и се успокои и тогава разбрах, че той наистина грам не понася топло и жеги. И аз съм така. В колата пускаме климатик, без да духа отзад, иначе става вир вода.

За задавянето, мисля че е нормално при бебетата, стига да не посинее, няма място за паника. Моят най-редовно се дави с кърма, изправям потупвам по гръбчето, ако лежи по гръб и повърне, го обръщам настрани. Иначе също често повръща, особено ако е преял.

При нас всеки ден е различен. Някой път цял ден си заспива сам и спи дълбоко до следващото хранене, някой път трябва да го люлям/друсам с ръце. Днес цял ден спи по 10 Мин и се буди, не спря да мрънка, гледам в таблицата че почва следващият скок в растежа, ужас, дано не е всеки ден така. Някой път през нощта прави 5-6 часови паузи и не яде, егати кефа, друг път си се буди на 3 часа. Много се надявам скоро всичко да влезе в някакъв режим.

Аз слагам по корем за няколко минути, правя гимнастика и масаж. Слингът при нас действа супер, с еластичен сме, но вече се сваряваме, уж препоръчаха за топлото време на Ергобейби Аура, че бил по-тънък, ми не знам вече не се издържа.

# 93
Waterviolet, ние точно Аура сме взели под наем - ами топло си ѝ е на нашата девойка в него. Но да - действа и при нас, та ако друго не помага, със сигурност ще я сложа в него поне да се успокои и да заспинка.

Днес лекарката ни каза да даваме на малката по една ампула течен витамин ц и чай от лайка - за смененото гласче. За всеки случай ММ взе и панадол, че следим температурата - дай Боже да си е все така в норма. Чудихме се дали може да е така леко пресипнала от рев?

За този чай от лайка се чудя - предложих ѝ и си пийна, обаче не знам - покрай темата с водата - за и против до 6-ти месец, вече имам фобия по темата "нещо различно от кърма"...

По корем започнах да я слагам, но не ѝ харесва особено засега. Педиатърката ми каза по 3-4 пъти на ден за по няколко минути да я слагам.

Масаж и гимнастика също се опитвам да правя - гледам и аз видеа в интернет. Опитвам - защото понякога кротува, а друг път ясно ми показва, че не иска да я занимавам с подобни дейности Grinning

# 94
Как разтватяте АМ? Ползвате ли ел. кана? Аз ползвам нагревател за шишета но мн бавно става с него. Обмислям да взема ел кана с терморегулация и стъклен термос, в който да си стои готовата вода.

Момичета май ще си спирам кърмата. Не произвеждам достатъчно и непрекъснато дохранвам и цедя и количествата ми не се увеличават. Вече се чувствам като парцал и нямам сили да продължавам да се въртя в този омагьосан кръг.

Някоя от вас спирала ли е кърмата и как?

# 95
Алекса, с какво пробва да я увеличиш, на мен като ми казаха, че бебето е недохранено си взех добавки и сега освен че тя си суче, и цедя по още ( не след всяко хранене де). Но ми е важно детето да е на кърма възможно най-дълго и за това играя този цирк.

Иначе за спирането става постепенно. Започваш да цедиш по по-малко, накрая спираш с цеденето и започваш същата процедура с храненето.

# 96
Имах разговор с консултант по кърмене, който ми каза че трябва да се цедя максимално често за да има увеличаване. За храни и добавки нищо не ми каза. Няколко дни ядох жито, пих повече течности и чайове за стимуллация но ефекта е само че се чувствам супер зле и физически и психически, а изгледи да премина само на кърма няма...
Мислех че се спира с хапчета.

# 97
На мен бирената мая на люспи най ми помагаше.За спирането Жоржи е права.Намаляш цеденето,махаш ги едно по едно като бройки постепенно и така.Аз за седмица от седем цеденета на ден ги махнах едно по едно и след десетия ден спрях и да прокапвам.Иначе има и хапчета,но са хормонални мисля.За ам много ми помагаше това бързонагрязащо джазве.Дано не се приеме за реклама,точно за минута две кипва цялото около 250 мл.,аз го пълнех наполовина и като ревнеше гладника за няма и минута беше топло.После доразреждах наоко топлото и така давах.Баткото ядеше и ам на поискване,та ми беше много полезно особено нощем.Ще го изровя от шкафа при нужда с малкия.

# 98
Пропуснах да ви питам и за капките колийф. Знам че някои от вас ги дават, но как точно ги предлагате? По 4 капки разреждате в млякото и изчаквате 15 мин ли? То млякото така не изстива ли твърде много? И имат ли ефект изобщо тези капки?

Аз давам и био гайа в млякото вечер. Дали е ок да слагам и от 2та вида капки или като давам био гайата да не давам колийф?

# 99
Алекса, колийф още не съм пробвала, но нещо, което при някой има полза, при друг може да няма. Затова най-добре пробвай.

Жоржи, би ли споделила какви добавки ползваш? Мисля, че и при мен има нужда да стимулирам. Днес ще звъня на доброволен консултант, че за консултация на живо чак юни има часове при жената, при която искам.

Всъщност въпрос към всички - какво ви е помогнало за увеличаване на кърмата? Предварително ви благодаря за споделянето Heart

# 100
Алекса, не е препоръчително да я спираш с хапчета. Иначе има, да. Може да ти остане бучка, отново ще имаш дискомфорт известно време. На хормонална основа са и не съм чела добри неща за тях, така че опитай по стандартния начин.

Аз като отбивах баткото си купих тинктура от лютива мента - пиех 10 капки сутрин и 10 вечер. Също градински чай. А имаше и еднк шуслерови соли за спиране, не помня номерата им, но ако те интересува може да проверя. Гледах да не прекалявам с пиенето на вода. Изцеждах само при напрежение и то не до край, а до облекчаване. Тогава имах останали 3 кърмения за денонощие и ми отне около 3 седмици да спре кърмата. Дори с хапчета ще ти отнеме време.

Ти към момента колко често кърмиш? Колко често цедиш и какво количество г/д? Можеш ли да пробваш само на кърма? Ако да, пробвай 2-3 дни да го слагаш често на гърдата - през 1:30, 2ч например. На мен много ми се влияе кърмата от честото кърмене. Също онзи ден нямах време да се храня и вечерта буквално нямаше достатъчно кърма… а аз даже съм с обратния проблем - имам прекалено много. Така че е важно и това - регулярното хранене.
Когато ти се регулира кърмата, всичко става много лесно и приятно. Но пък ако нямаш желание и нерви за това, просто прекрати и не се тормози

# 101
Как разтватяте АМ? Ползвате ли ел. кана? Аз ползвам нагревател за шишета но мн бавно става с него. Обмислям да взема ел кана с терморегулация и стъклен термос, в който да си стои готовата вода.

Момичета май ще си спирам кърмата. Не произвеждам достатъчно и непрекъснато дохранвам и цедя и количествата ми не се увеличават. Вече се чувствам като парцал и нямам сили да продължавам да се въртя в този омагьосан кръг.

Някоя от вас спирала ли е кърмата и как?

Ако решиш с хапчета внимавай, защото са хормони и много се отразяват на психиката. Аз съм склонна към депресии и за това преди да ги пия си отпочинах качествено. За 2-3 дни ММ пое основните грижи за детето, за да се успокоя максимално. За момента се чувствам добре.
Аз направих цикъл с Достинекс за спиране на кърмата по препоръка на доктор.
Преди да започна да ги пия за 24 час изцеждах едва 30-40 мл от двете гърди в продължение на около седмица. По време на приема не съм имала никакви неразположения (през цялото време си ми бяха меки гърдите, без напрежение), но онази вечер бях цялата мокра от кърма и от тогава имам бучка отгорната страна на гърдата. Писах на доктора и чакам отговор. Но все пак ако на някоя се е случвало нека даде съвет как да я премахна. Няма зачервяване, болка или температура. А и ще се радвам, че не съм единствената, на която и се случва.

# 102
Споделям какво пия за кърмата https://apteka.framar.bg/30050054/%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 83%D0%BB%D0%B8-56 и https://apteka.framar.bg/30060036/%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD … 81-5-%D1%81%D0%BD и чай за кърмачки по 1 на ден, луда съм знам, но ми е важно да има кльопачка.
 ВМР и аз вечер като че ли имам най-малко кърма, гърдите са ми меки и бебка суче през час, но консултантката ми обясни, че е нормално и си прави запасче за нощно спане бебешорката. Няма да пиша с кого се консултирам, да не ме наритат админите, че е реклама, но момичето е от топ консултантите и е страхотен професионалист, така ми помогна от онези дни когато ме сдухаха в Токуда, даже ме прие в кабинета си в събота.

# 103
  • Пловдив
Roni, то пак е много индивидуално, но за мен най много ми помага много пиене на вода, хубаво хранене, отделно купих и чай на Хип, с копър и за кърмачки. Като го пия, гърдите ми направо почват да течат, не да капят, а на всеки два часа направо съм цялата мокра.
Също да кажа, че гърдите са ми меки. Когато направи 4 часа пауза усещам съвсем леко напрежение. Давам само едната гърда, като я пипна само да видя коя е по празната също започват да ми течат гърдите. Но и аз си хапвам. Жално си гледам дебелия зад**к в огледалото и страдам, но каузата ми за кърменето ми е по важна. Като се гледам имам 20 кг за сваляне Sad Но ще изчакам да се регулират нещата и тогава ще намаля храната.

# 104
Roni нищо не съм правила за кърмата. Водех се по бебето, първите 3 седмици сучеше много често, през час почти. Вечер се случваше и през половин час. Направо бях на ръба на изтощението. По едно време мислех да се откажа. Мислех че целият този зор просто не си заслужава. Всичко ме болеше, по цяла нощ ми висеше на гърдата. Тогава гледах лекция, че след месец нещата се регулират и продължих. Сега вече се храни през 2:30-3 часа. През нощта на 4 часа, някой път и по-дълги паузи прави. Еми друго е, вече изобщо не ми пречи, даже се наслаждавам на всичко. Радвам се че не се отказах. И пия много вода, за храненето да не ви говоря, нито е редовно, нито пълноценно, даже отслабвам. Добавки, чайове не съм пила. При мен наистина подейства това, което всички препоръчват - честото сучене, най-вече вечер и през  нощта.

Soulmate и при мен, след като мина 1 месец, гърдите омекнаха. Вече са като уши на кокер шпаньол, както казва Ася Демирева 😁

Момичета, да засегнем една много приятна тема, вашите бебчета отговарят ли ви вече с усмивка, т.нар. социална усмивка? Моето отдавна го прави, особено сутрин като се е наспал и нахранил и 10 минути раздава усмивки. Даже май тръпчинки виждам. Като майка за първи път  много неща ме радват, ама усмивката му е най-хубавото нещо.

Също така спазвате ли препоръките за интервали на сън и бодърстване? При нас е някакъв хаос.

Общи условия

Активация на акаунт