Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 966
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Girls_aloud, мисля, че освен хипофункция, много е вероятно да имаш и инсулинова резистентност. По принцип, ИР е доста свързана с поликистозата (дори и да няма кисти, а само хирмоналнинотклоненуя), а и с щитовидната жлеза. Изследвала ли си кръвна захар и инсулин, поне на гладно? Понякога стойностите са ок на гладно, а скачат на първи и втори час. Като цяло, подобни оплаквания има и при ИР, но е налице и хипофукция (хубавото е, че и при теб, както при мен, е "само" хипофункция, т.е. без Хашимото- освен ако не се установи Хашимото по структурата на жлезата на ехограф).
А какво означава, че косата "от години не расте"? Чувам това нещо за втори или трети път през този месец и ми е трудно да си представя какво точно означава? Капе по много, не може да стане много дълга, оредяла е или друго? Не знам дали има човек на който буквално да не му расте косата...
Изследвани ли са вит. Б 12, вит. Д, железен панел (хемоглобин, желязо, ЦСХ, феритин)?

# 646
.........
А какво означава, че косата "от години не расте"? Чувам това нещо за втори или трети път през този месец и ми е трудно да си представя какво точно означава? Капе по много, не може да стане много дълга, оредяла е или друго? Не знам дали има човек на който буквално да не му расте косата...

Аз бях така години наред - не можеше да стане дълга. Това беше преди сто години, когато нямаше нет хаха и не съм имала въобще информация като сега за дефицити на витамини, хормони и т.н. Между другото като се замисля сега е точно малко след като щитовидната премина в хипо. Години наред (поне 4-5), косата ми почти не растеше или да кажем 3-5см на година, защото си спомням, че всеки път отивах и казвах да ми отрежат само връхчетата не повече, че не расте. Подстригвах се максимум 3 пъти годишно и ми отрязваха точно колкото е пораснала...вечно бях с една дължина коса. По едно време започнах да пия бирена мая заради акне по гърба и лоши нокти и о чудо косата ми след известно време сякаш се съживи и започна да расте и почнах да режа по повече Simple Smile . Та вероятно съм била с множество дефицити на витамини и минерали.

# 647
Т.е. не че не расте, а космите окапват след достигане на определен дължина. Скъсена фаза на живот на косъма (не помня как точно се казваше). Ясно.
Скрит текст:
  Сигурно ще скандализира някого, но аз си подстригвам косата веднъж на 1-2 години, даже и на 3 г ми се е случвало...😄 Расте си, става дълга, просто не обичам да я подстригвам често. Единствено покрай железния дефицит имах гаден косопад (и оредяване), но пак си растеше на дължина.

# 648
Т.е. не че не расте, а космите окапват след достигане на определен дължина. Скъсена фаза на живот на косъма (не помня как точно се казваше). Ясно.
Скрит текст:
  Сигурно ще скандализира някого, но аз си подстригвам косата веднъж на 1-2 години, даже и на 3 г ми се е случвало...😄 Расте си, става дълга, просто не обичам да я подстригвам често. Единствено покрай железния дефицит имах гаден косопад (и оредяване), но пак си растеше на дължина.

А не знам дали окапват или просто е растяла бавно спрямо нормалното.

Сега се подстригвам 2 пъти годишно и си расте.

# 649
В темата за косопада се коментираше за  фазите на растеж.

# 650
  • София

При мен е точно същото, аз се подстригвам на 6 месеца, непрекъснато има нова коса, но тя достига определена дължина и пада.

# 651
  • Русе
Знам, че въпросите ми редовно са налудничави, но си мисля каква е причината да ми се доспива толкова много след храна. И то предимно сутрин. Може и да са причини де…. Хапвам си стабилно сутрин както винаги и толкова много ми прималява, лягам си, тялото ми потъва чак. Става ми едно отпуснато и с безразличие към всичко. След около 2 часа усещам прилив на енергия. Зимата пак имах такива периоди и по съвети на колеги от тук намалих доста зърнените и високо въглехидратните храни за закуска. И се пооправих. Но сега пак почна така при различни видове закуски. Днес например хапнах за закуска 3-4 домата с около 100-150гр сирене и порция печени тиквички с няколко хапки хляб. Предимно мазнини и протеин хапнах тази сутрин, но часове наред след това едва гледах.
Иначе за безсънието си взех малетонин и опредлено спя по-стабилно. 7 часа ги събирам.

# 652
Ето изследвания на КЗ, аз мислех че от там идва проблема и първо там търсех, въпреки че няколко пъти си меря с глюкомер вкъщи и се върти около 5
.........

Аз бях така години наред - не можеше да стане дълга. Това беше преди сто години, когато нямаше нет хаха и не съм имала въобще информация като сега за дефицити на витамини, хормони и т.н. Между другото като се замисля сега е точно малко след като щитовидната премина в хипо. Години наред (поне 4-5), косата ми почти не растеше или да кажем 3-5см на година, защото си спомням, че всеки път отивах и казвах да ми отрежат само връхчетата не повече, че не расте. Подстригвах се максимум 3 пъти годишно и ми отрязваха точно колкото е пораснала...вечно бях с една дължина коса. По едно време започнах да пия бирена мая заради акне по гърба и лоши нокти и о чудо косата ми след известно време сякаш се съживи и започна да расте и почнах да режа по повече Simple Smile . Та вероятно съм била с множество дефицити на витамини и минерали.

Точно това имам предвид, като малка и ах хубава дълга коса, в пубертета я отряза, и от тогава досега над 15 години си стой на една дължина. Моите приятелки колко пъти си рязаха косата през годините и им израства за 1 година два пъти по-дълга от моята. Много е странно, но е факт

# 653
  • Столичанин ама не в повече :D
Почни да пиеш витамин д, трябва да го качиш над 40. Провери и феритина.

# 654
Чак сега смогвам да отговоря, а исках да е доста по-рано, но напоследък нямам никакво време за форума. Simple Smile

Гърненце браво за резултатите! Явно ти е психически проблема, тъкмо като те четях мислех да питам - депресия, тревожност как са. Мен това ме държи без енергийна почти постоянно.
О, много ми е зле психическата настройка - стрес, тревожност, натрапчиви мисли - тези неща ги имам в изобилие. Най-голям е стресът; с него, признавам си, не знам как да се преборя. Явно дори да лекувам тялото, на него не мога да му въздействам. Интересното е, че никога в живота си не съм имала така модерните паник атаки, нито изпитвам страх (в класическия смисъл на тази дума) или пък параноя. Любопитен е този парадокс. Явно при мен преобладават само част от емоциите в негативния спектър, което е добре, разбира се.

Гърненце, понеже сме си колеги по симптоми и болести, това твоето е депресия. Всичко, което описваш, като усещания, спомням си го ясно и го ненавиждам. Като барон Мюнхаузен, отзад за косата и сам се дърпаш нагоре иначе излизане няма. Много е трудно, нагоре, надолу, но не е невъзможно.
Да, да! Това се опитвам да правя от няколко години насам. Simple Smile При мен най-благоприятен ефект дават целенасочените усилия - независимо в коя сфера. Успехите и позитивните събития ме зареждат, като нищо друго.
А да използвам възможността да те попитам: мислиш ли, че при споменатите резултати от последното изследване (припомням какви бяха), има смисъл да започна да приемам съвсем малка доза T3? И ако - да, каква да бъде тя? Колебая се, честно казано.

Ох тегаво, когато не може да се измисли някакъв съвет заради това единственото, което мога да направя е това Hug
Благодаря за подкрепата! Simple Smile Всяка положителна енергия е от голяма полза.

А всъщност как точно се храниш?
Ех, jerami, този въпрос имам чувството, че ти е любим. Grinning Задаваш ми го за 4-5 път. Всякакви режими съм пробвала през годините, никой не ми пасва на 100%. От известно време се опитвам да се придържам към относително високопротеиново хранене, с цялостно нисък прием на въглехидрати и умерен такъв на мазнини, без да изпадам в крайности. Този начин на хранене ми се отразява най-добре. Изключила съм всички видове "обективно вредни" храни (да не ги изреждам сега). Естествено, не съм фанатична и имам своите гилти плежърс - сутрин си сръбвам по малко прясно мляко с кафето, в петък и събота вечер изпивам по няколко коктейла, хапвам торта, като съм канена на рожден ден, но в общи линии - това е. Цялостно се храня доста изчистено. Това, обаче, няма отношение към свалянето на кг. - тази работа се случва бавно и мъчно, въпреки нискокалорийното хранене (едва ли приемам повече от 1200 калории дневно). Е, не е като съвсем да не свалям. Отслабвам горе-долу с по 0.8 кг. / месец, но това ми се струва изключително неефективно. Все пак, повечето хора успяват да свалят това тегло за около седмица, а на мен ми трябват цели 4 седмици. Confused

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 23:12 от Гърне без похлупак

# 655
  • Столичанин ама не в повече :D
Ами хората са различни, мускулната маса също има значение, но и стриктността има значение, аз със стриктно wfpbd преди месец за 2 седмици свалих 4 кг, сега за седмица и половина свалих още 2, обаче следващата седмица намалих стриктността и ги върнах обратно, тези т.нар, гилти плежърс е нужно да ги забравиш за няколко месеца на сто процента, разбери дори едно парче торта в даден момент може да спре прогреса. Относно т.нар. пасване виж аз съм така да се каже човека по месото в родата, бих могъл да живея само на месо без проблем, но на такова хранене нито отслабвам нито ми се подобряват кръвните показатели, преди отключването на х-то боб ядях веднъж на 5-10 години (леща на няколко месеца, за нахут не бях чувал), сега почнах да ям доста боб (е предпочитам нахут повече де), така че вкусово човек винаги може да се промени. Simple Smile

# 656
Гърненце, с тези резултати няма нужда от т3. Много е вероятно това да е максимумът за теб като резултати, а след още няколко месеца на тирозинт, фт3 и фт4 сами да се покачат още малко. Т3 е абсолютно ненужен с това тсх. Само ще те вкара в хипер-симптоми. А намалиш ли т4, за да вкараш т3, неминуемо фт4 ще падне и пак ще се разбъркат нещата. Мисля, че  засега така са ок щитовидните за теб.

# 657
Ами хората са различни, мускулната маса също има значение, но и стриктността има значение, аз със стриктно wfpbd преди месец за 2 седмици свалих 4 кг, сега за седмица и половина свалих още 2, обаче следващата седмица намалих стриктността и ги върнах обратно, тези т.нар, гилти плежърс е нужно да ги забравиш за няколко месеца на сто процента, разбери дори едно парче торта в даден момент може да спре прогреса. Относно т.нар. пасване виж аз съм така да се каже човека по месото в родата, бих могъл да живея само на месо без проблем, но на такова хранене нито отслабвам нито ми се подобряват кръвните показатели, преди отключването на х-то боб ядях веднъж на 5-10 години (леща на няколко месеца, за нахут не бях чувал), сега почнах да ям доста боб (е предпочитам нахут повече де), така че вкусово човек винаги може да се промени. Simple Smile
Ти се хвана за парчето торта, но аз го дадох именно като пример, че всъщност, не консумирам подобни неща. Simple Smile Защото реално от Великден насам (когато се случи да ям козунаци) съм консумирала сладки неща неповече от 2-3 пъти - т.е. веднъж месечно, ако не и по-рядко. Това няма как да окаже влияние, при положение че през останалото време се храня изчистено. По-скоро като проблем виждам коктейлите, защото са ежеседмични, и прясното мляко, защото е ежедневно, но тях към момента не планирам да ги спирам отново. Имах един период от няколко месеца, в който се бях лишила от мляко и алкохол, но честно казано, не усетих особена разлика, така че ги въведох отново. Алкохолът, разбира се, не всеки ден или през ден - да не ме разбере някой погрешно.
Иначе, като те слушам, за пореден път осъзнавам колко различни сме хората. Simple Smile Аз на месото, рибата и яйцата поначало не съм фенка - реално през целия си живот съм се лишавала от тях в голяма степен, което, предполагам, доста е допринесло за влошаване на здравословното ми състояние и отключване на заболяванията ми. Сега се старая да приемам поне минималната необходима на тялото дневна доза протеин, но пак срещам трудности.
Иначе, мина ли само на високобелтъчно хранене - ела да видиш какво става. Flushed Така яко се отводнявам, че все едно съм си правила лифтинг на лицето. Кожата ми буквално се залепва за костите - до онзи момент май не си бях виждала лицето в такова състояние. Но проблемът е, че такова хранене не работи за мен в дългосрочен план. Просто цикълът ми се разбутва, а това е нещо, с което жените не бива да си правим експерименти. За мъж нещата е ясно, че не стоят така. Но че свалям кг., ако ям само месо / протеин - ами, свалям, да.
Бобовите ми образуват стомашни проблеми - избягвам ги по тази причина; инак - вкусна са. А и са висококалорични: в 100 г. телешко има приблизително 172 калории, а в същото количество боб - 347.
Пак се впуснах в дълги пояснения...

Гърненце, с тези резултати няма нужда от т3. Много е вероятно това да е максимумът за теб като резултати, а след още няколко месеца на тирозинт, фт3 и фт4 сами да се покачат още малко. Т3 е абсолютно ненужен с това тсх. Само ще те вкара в хипер-симптоми. А намалиш ли т4, за да вкараш т3, неминуемо фт4 ще падне и пак ще се разбъркат нещата. Мисля, че  засега така са ок щитовидните за теб.
О, много ти благодаря, това е чудесна новина! Честно казано, не ми се почваше поредния медикамент, особено такъв, който трябва да се занимавам да дозирам прецизно. Simple Smile
Мда, ще гледам още да подобря цялостното състояние на организма си и да продължавам с отслабването, пък дано FT3 се качи нагоре от само себе си. Вярвам, че може да стане. Макар че, при предишното (по-агресивно) отслабване, се беше сринал почти на долната референтна граница. Тогава и FT4 беше доста зле, без да съм променяла дозата на синтетичния хормон. Confused Абе, трябва да се подхожда внимателно и поетапно.

# 658
За пореден път ще питам тук за температура около 37 градуса (досега никой не се включи с отговор)...Възможно ли е да се случва при предозиране с хормон??? Все се каня да си пусна едни изследвания и все отлагам...Определено не вярвам да е ковид, защото не се случва много рядко...Подозрението ми е, че Т4 може да е към горна граница или над нея, за Т3 силно се съмнявам чак толкова да е скочил...Като изследвам, ще видя.
Гърне, аз пък виждам проблем в "по няколко коктейла в петък и събота" (за ЩЖ не знам, но за КЗ и инсулина са си по-зле от парче торта веднъж месечно).🙂 Аз също консумирам прясно мляко; на моменти го спирам, понякога е ежедневно, а друг път не. Но нямам проблем с него (поне по симптоми, не съм изследвала).
Относно цикъла- проблем е по-скоро дългосрочно високобелтъчно хранене с ниски мазнини. При по-умерени белтъчини и мазнини при доста жени има подобрение. По принцип, не считам, че в дългосрочен период е ок висобелтъчен режим с ниски мазнини...

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 18:35 от dolce miele

# 659
Температура едва ли
Търси някаква друга скрита причина
Постоянните ограничения не ви ли докарват стрес?

Общи условия

Активация на акаунт