COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 411 154
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 2 820
И като върнат маските, което засега никак даже не се налага, какво ще се промени. Народът вече не иска да носи маски, а практиката, включително наблюденията в темата, сочат, че който чувства  необходимост все още да се пази от вируса, се е ваксинирал и е с два бустера.
Само че познавам семейство, в което и родителите и децата са ваксинирани, с бустери и ги потретва. И нито един от трите пъти, нито един член на семейството не изкара болестта леко.

И не знам кой броиш "от темата", но в средата на август се разболях и си беше тежко с темп. 39 няколко дни, кашлица която още влача, изтощение и болки. Много болки и навсякъде.
И ако ММ ме беше послушал и носеше маски може би поне второто разболяване щеше да ни се размине. Излизам веднъж - два пъти месечно от вкъщи по обективни причини. Винаги съм с маска, навсякъде. Но каква полза като човекът с който делим жизнена площ у дома разсъждава като теб и не пазейки себе си разболява не само себе си.

# 2 821
Благодарение на махането на всички мерки всички се изпоразболяхме и заразихме. А за две години освен ковид друго не бяхме хващали вкъщи. Уж това, което караме сега  не е ковид, но се мъчихме седмица. И с една хрема, гърло, отпадналост  пак не си работоспособен.
Т.е. ти очакваш мерки и ограничения завинаги като защита и срещу всички останали вируси?

# 2 822
  • София
Май вече и на тестовете не може да се вярва какво са хванали или не са хванали. Определено има нещо, защото и покрай мен доста народ се натръшка с тези симптоми. Някои са правили домашни тестове, други не.
У нас сега не правихме тестове именно по тази причина. Януари бяхме изолирани напълно, заради болен от рак в семейството, а щом синът ми отиде на училище, където доказано всичко живо беше с Ковид и се разболя, после и аз, нито един тест не беше положителен. Правихме ПСР-и, аз за седмица боледуване сигурно си направих 10 домашни теста като някаква луда, и нищо. Обясниха ми, че понеже сме ваксинирани, аз с бустер, и тестовете хващали след не знам кой си ден. Еми, сега реших, че няма никакъв смисъл, каквото е такова. Изолирахме се двамата и толкова.

# 2 823
  • Немция
Е, има и други вируси. Моите хора от 3-4 седмици карат един и същи вирус, всяка седмица един е наред. Децата правиха няколко и различни домашни тестове, мъжът ми се тества на работата- негативни са. Тестваха се, защото в началото бяха съвсем леки симптоми и беше под въпрос дали ходят на училище или на работа.

Не съм чувала за тестове, които при никой от цялото семейство да не позитивират.

Но от класа на малкия имало дете с ковид, 2 седмици го нямало вече. Сигурно член от семейството е бил положителен и докато се изредят всички с вируса...

# 2 824
  • София
Е, има и други вируси.
Има, разбира се, но за ситуацията януари обясних – никакъв шанс за друг вирус при разболяване след контакт с поне 6-тима съученици с доказан с ПСР Ковид. Преди това пълна изолация и строги мерки, за да се виждаме с имунокомпрометирания член на семейството.

# 2 825
  • Немция
Може да не е било ковид.

# 2 826
  • Пловдив
Може да не е било ковид.
Да, наистина е възможно да не е било, въпреки съучениците с ковид. Може да се е заразил от друг съученик, който е бил с грип примерно.

# 2 827
Реално, ако боледуващите си оставаха в къщи когато боледуват, нямаше да се изреждаме всички по ред на номерата да караме всеки пореден вирус който циркулира.
За съжаление системата е такава че заради една кашлица никой не се спира.
Въпреки че на всички лекари им е ясно, че няма нищо полезно в това да се кара заболяването на крак.
Даже в интернет ако се разровите има препоръка пациента да почива още 2-3 дена след отшумяване на симптомите за да се възстанови организма.
Визирам респираторните заболявания като цяло, а не само Ковид.
     И да. Вярно че повечето настинки за по 2-3 дена не са нещо страшно, но определено не са и нещо полезно.
     За съжаление и в нашето, и в повечето други общества е по-важно да се бачка, кервана да си върви, шефа да е доволен..., а народа със сополите на работа, по суперите, децата по Д. градини и училищата...
       И това не е критика към вас, към Пенчо или Генчо. Цялата ни система е такава.

# 2 828
  • София
Май вече и на тестовете не може да се вярва какво са хванали или не са хванали. Определено има нещо, защото и покрай мен доста народ се натръшка с тези симптоми. Някои са правили домашни тестове, други не.
В момента доста мои близки са болни. Тестове в първите 1-2 дни-отрицателни, на 4-5 ден-положителни. От доктор, работещ в инфекциозно отделение знам, че грип все още няма.

# 2 829
  • София
Andariel, явно си е до марката тестове, а всяка верига сама преценява кой бранд ѝ е най-изгоден. Аз съжалявам, че не се върнах да купя от тестовете, които ние правихме като се разболяхме, защото бяха хиперчувствителни и искаха много леко бъркане. Други тестове очевидно не са толкова чувствителни и/ или изискват много сериозно бърникане, на което не всеки човек е способен.
Отделно някои хора стигат до разкървяване на носа от агресивно бъркане и пак не успяват да си вземат пробата качествено. Пък ако много ги е заболяло, и си викат "Е*ал съм ти тестовете, ще си карам там, каквото си карам".
В момента няма грип, но има риновируси и аденовируси, които доста щъкат и са със същите грипоподобни симптоми, включително високата температура, мускулните болки и умората.

П.П.: И аз познавам хора, които имат по три бустера и го изкараха три пъти, при това не особено леко. Много ми е мъчно за тях, но ни маски, ни нищо ги опазва - само да се приближат до заразен и пипват моментално.

# 2 830
  • Пловдив
Три бустера?!

# 2 831
  • София
Три ваксини, пардон.

# 2 832
никакъв шанс за друг вирус при разболяване след контакт с поне 6-тима съученици с доказан с ПСР Ковид
У нас, когато боледувахме Омикрон, трима се заразихме, а четвъртия не. Не сме се изолирали и носили маски в жилището. Едно, че четвъртият нямаше никакви симптоми и друго, че беше пет дни наред с пет негативни PCR теста. Тоест има хора, които и при контакт не се заразяват. Иначе и нашите тестове показаха късно след симптими. Радвам се, че можеше да работим от вкъщи.

Моят извод е, че на хората не им пука и са много смели, но, когато се заразят, ела да видиш детективи и драми. В офиса уж се изпоразболяхме (не от корона) от кашлящия колега; направиха го на бъз и коприва, като дойде тази седмица, защото не всеки беше само с хрема. Един колега е втора седмица с бронхит.

# 2 833
Благодарение на махането на всички мерки всички се изпоразболяхме и заразихме. А за две години освен ковид друго не бяхме хващали вкъщи. Уж това, което караме сега  не е ковид, но се мъчихме седмица. И с една хрема, гърло, отпадналост  пак не си работоспособен.
Т.е. ти очакваш мерки и ограничения завинаги като защита и срещу всички останали вируси?
Не завинаги, но не е адекватно това, което се случва. Мерките като маски на закрито  бяха въведени и отменени за няма и седмица. Ето сега има покачване на случаите, но нали сме предизборно все още. Такова нещо скоро не е било - около мен доста  познати болни,  вкъщи все още сме болни, цели класове деца заразени. Юруш на училище без мерки, че нали маските са нещо страшно.

# 2 834
Свекър ми от вчера е на системи и кислород в Окръжна, с тежка Ковид пневмония.
Неваксинирани, Ковид е лека настинка, какво толкова, те ваксините ще ни убият ...
Внуците малко кашляли, ама те просто настинали, нали, защо да не видят баба и дядо. И така ...

Общи условия

Активация на акаунт