COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 411 097
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 5 910
  • София
Мисля, че на всички нормално мислещи лекари им е ясно, че ако препоръчат ваксинация, никой няма да ги послуша.

# 5 911
Елпис, не знам кой иска да се говори за ковид като през 2020. Личното ми желание е да няма нужда изобщо да говорим за ковид.
Обясних многократно какво и защо ме подразни,  кое намирам за нередно.

Точно, прил. А преди това е уточнил и дозата за деца.

Както и да е, лично аз приключвам с темата.

# 5 912
Национална политика трябва да е, някой такъв "авторитет" да чакаш да каже че е хубаво да се ваксинират хората против грип. Или пък ЛЛ дето и там какви неща съм чувала от някои... За ковид по едно време по телефоните на хората пращаха съобщения да се ваксинират, не помня от името на коя институция но беше повече от нелепо да го видя и за мен е недопустимо. А за грип няма никаква кампания, хем това от колко години го има и се знае че ще продължава да го има.

# 5 913
  • София
Оня ден изпаднах в спор с антиваксър за грипната ваксина. Той - от ония, дето викат, че нямали против ваксините, само "новите ваксини". Казах му, че противогрипната ваксина е на над 40 години. Разбиране - йок.
Кантарджиев може да е чешит и да изглежда несериозен, но по мое мнение категорично разбира срещу каква аудитория застава и че каквото и да каже - е излишно.
И той, и Мутафчийски, и Кунчев, и кой ли не още се изредиха едно време да молят да се ваксинираме за коронавирус. Видяха, че не ги слушат.

# 5 914
  • Пловдив
Има национална програма за над 65 год. от вече 6 или 7 години станаха

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 20:55 от marzeliva

# 5 915
Светът е много по-различен от този през 2020 - знаем повече, можем повече, имаме повече.
Знаем повече - за ковид, за последствията и опасностите от него. Знаем повече и за други патогени. Вирусологията е в невероятен бум, развива се жестоко бързо в момента.
Можем повече - да се пазим по повече начини от преди.
Имаме повече - имаме повече тестове - и по-чувствителни и по-достъпн и по-широкообхватни. Имаме и повече ваксини.
Лично за мен поведението на Кантарджиев вече не е забавно, а отива към вредно.
За грипа - учудващо защо не се залага на превенция, а се рекламира предимно лекарствен препарат, сам по себе си опасен и с тежки странични ефвкти, особено ако се взима безразборно и не при сигурна нужда.
Превенция при грип - ваксини, тестове и разумни предпазни мерки. Ваксините за грип са безопасни, доказано ефикасни и всяка година с актуалните щамове. И не скъпи. Тестовете са все по-добри, все по-евтини и все по-чувствителни. Има и само за грип, има и комбинирани. Лично аз съм заредила комбинирани тестове (ковид, грип а и б и РСВ) , онлайн има богат избор. Предпазните мерки са ясни.
Би трябвало първият съвет при грипоподобно заболяване не да е "иди на лекар" (и зарази по пътя си и в чакалнята още двайсетина човека), а да е "направи тест" и после прецени дали си за лекар или си за чай, парацетамол и почивка.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 21:38 от Mößbauer-Effekt

# 5 916
Ами не ми се чака да стана на 65, че да ме "огрее" програмата им, не че нещо Grinning А и от по-млади и особено работещи държавата ще спести немалко ако ги ваксинира вместо да изплаща болнични дето и без това се чудят как да намалят там плащанията че били много.

# 5 917
Много работодатели осигуряват или заплащат противогрипна ваксина за служителите си. За щастие. И това е много преди КОВИД, и преди да се дискредитира ваксинацията като цяло.

Защо хората не се ваксинират против грип? При утвърдени от години ваксини. Защото нехаят за здравето си. Дай да се запасим с лекарства, вместо да се погрижим превантивно.

# 5 918
Прил, не..грипоподобни симптоми няма общо с внезапното начало на грипа, който те тръшва за часове на легло. Аз грипоподобни симптоми имам и при вирус, но там ми тече носа два дена първо, сърби ме гърлото, но съм на крак съм..не е никак никак внезапно както е при грипа.
Както и да е.

# 5 919
  • При семейството си
Хайде да пуснем и другото интервю на Кантарджиев:
https://nova.bg/news/view/2024/10/08/472691/проф-кантарджиев-covid-19-протича-леко-и-за-няколко-дни/
Хем не искаме при ЛЛ да се мотаят хора с всякакви, особено грипоподобни симптоми, хем някак си тези ЛЛ да ни прегледат (да, ще сложим поне няколко маски, с 38-39 градуса температура), хем по времето на Ковид нямахме никакви проблеми да ни лекуват по телефона, защото нали бяхме в карантина…
Изобщо, какво искаме никой не знае.
Да, трябва да отидеш и да се разпишеш, дори за електронната рецепта и направление.

# 5 920
Защо да не знаеш, Елпис? Аз знам - тест, за да е ясно какво се лекува.
При ЛЛ наистина е препоръчително да не се ходи. Той тестове не прави. При грип си като блъснат от влак, даже не знам как човек може в такова състояние да стои пред кабинета, остави, че ще зарази други хора.
Болничният е важно да се регистрира в деня, може и по-късно да вземеш. Когато аз карах КОВИД си го взех на 14 ден, тогава толкова беше карантината.

# 5 921
  • При семейството си
Радвам се DeVa, че ти знаеш.
Да отива в аптеката за тест, същият този, блъснат от влак, там поне няма кой да зарази.

# 5 922
В домашната аптечка, заедно с аспирин, аналгин и лепенки, може да има и два комбинирани  теста.

# 5 923
Не, Елпис. Тест трябва да си имаш вкъщи. Не Тамифлу, а тест. Има онлайн аптеки, не е нужно даже да мърдаш от вкъщи. И дори са по-евтини.
Ти в кой век живееш?

# 5 924
Какъв блъснат от влак, миналата година януари изкарахме с жена ми грип А, доказано с тест. Е, нищо особено не беше, малко по-силна хрема.

Общи условия

Активация на акаунт