COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 402 101
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 6 045
И аз търся думи. .ей го днес една ми убягваше упорито.
Може и от години вече да е..може от претоварване...от недостиг на б12...хиляда неща може да са.
И?
Отиваш на лекар и се изследваш.

# 6 046
Може, да. Но прави впечатление, че се появява след ковид и го коментираме в темата за ковид. Проблем?

# 6 047
Тежкото прекарване на ковид, особено с продължително лечение в болница , а дори и вкъщи да си е достатъчен стрес. Но косопад има и при хормонални и стресови проблеми и ситуации, така е. При ковид обаче косата почва да пада след месец си мисля, не веднага, обаче се оправя с грижи (не медикаменти да пиеш) При другите се следят различни показатели и т.н. Хормоните е ясно и се вижда проблема, ама когато са ти в ред и изведнъж почват да падат кичури в ръката ти до основата на главата....това е за мен след прекаран ковид тежко.
Изобщо е хубаво да мислим, че много други причини има за дадени проблеми и е така. Но пък и да се отрича и да си казваш...ама това не е от ковид, болна съм от друго...ми може, ама е следствие на ковида. Ако си го прекарал и после се появят тези проблеми е редно да се замислиш поне.
Колкото до лекарите аз съвсем съм ги отписала. Помощ не видях от тях, ни за мама, ни за мен. Не знам какво ще става, но е отчайващо положението и да разчитате те да ви насочат, обърнат внимание и попаднете на адекватно лечение или поне съпричастност и желание да помогнат...това  е коледно чудо, мда. Има такива, ама са бели птици-рядкост и поне трябва да си познат на познат и много да си важен за тези хора, та...друг е въпросът за компетентност. Не знам хората как се оправят, но аз не можах нито с мама, нито с мен сега с тези лекари. За мен дори трябва да отпаднат здравните застраховки и да си плащаме , без лични лекари и ...не знам, не мога да го измисля, но ...по-добре се пазете, че ...

# 6 048
Може, да. Но прави впечатление, че се появява след ковид и го коментираме в темата за ковид. Проблем?

Аз нямам.

Фани..и като се замислиш, какво става?
Пак същото..отиваш на лекар и пускаш изследвания.

# 6 049
Тета, има голяма разлика дали мозъчната мъгла ти е от Ковид, недостиг на б12, деменция, неврологично увреждане или друго. Всяко от тях изисква различно лечение и изследвания.
Пост ковидните подобни проблеми се различават от другите.
В България не са и толкова много лекарите запознати с тях.
Последно, поне когато аз проверявах, само в Александровска имаха подобни екипи, но дали не ги затвориха, не знам.
Та, едно е да отидеш на лекар и да кажеш "аз забравям думи, трудно се концентирам, и денят ми минава в мъгла" и той да започне да търси стандартните причини.
Друго е да му кажеш - преди това бях супер, докато не изкарах Ковид 3 пъти ... Ако се сетиш, защото повечето хора нали едно грипче са изкарали ...

# 6 050
Тете, като се замисля и се отчайвам. Не само това, ами и вяра вече нямам никаква , вече ме е дори страх, да не пиша за вяра и доверие. Не ти пожелавам да го изпиташ.
Иначе за забравяне на думи, лесна умора, отнесеност , това го имах още в първата тема , кога нямаше и тестове , и нищо, но бяхме затворени. Така доказано не знам дали ковид тогава съм карала, ама ЛЛ ме лекува за него по телефон. Коса не ми е опадала, ама думи си търсех и то лесни , по средата на изречението и ...греда. Не е от умора или недостиг на витамин В нещо си. Обаче премина, месец някъде и повече ме държа и не постоянно, но често и нямаше как да не забележа.
За другото мога книга да напиша, но ...полза няма да има. И то за една от най-големите болници и уж за спешни случаи в България. Потресаващо е. За малки градчета и селца може би там хората са по-всеотдайни, по-човечни ..не знам. Само да напиша , че ЛЛ на мама не ходеше по домовете на трудноподвижни хора или с проблеми. Знам, да съм го сменила...еми смених го. Другият пък ...на няколко места и точно когато ми трябваше ..със седмици го нямаше-ангажиран, заместник-не идва на смяна. Оплаквания....писала съм. Нищо.
Не разчитайте ще отида, ще види , ще предпише, ще се оправя. Така бях и аз доскоро. Вече не съм. Та...препоръките -отидете на лекар...еми и да отидете....една рецепта набързо и те това е.

# 6 051
  • При семейството си
Тета, има голяма разлика дали мозъчната мъгла ти е от Ковид, недостиг на б12, деменция, неврологично увреждане или друго. Всяко от тях изисква различно лечение и изследвания.
Пост ковидните подобни проблеми се различават от другите.
В България не са и толкова много лекарите запознати с тях.
Последно, поне когато аз проверявах, само в Александровска имаха подобни екипи, но дали не ги затвориха, не знам.
Та, едно е да отидеш на лекар и да кажеш "аз забравям думи, трудно се концентирам, и денят ми минава в мъгла" и той да започне да търси стандартните причини.
Друго е да му кажеш - преди това бях супер, докато не изкарах Ковид 3 пъти ... Ако се сетиш, защото повечето хора нали едно грипче са изкарали ...
Всъщност Тета не казва нещо много по-различно. Отиваш на лекар, докато ти снема анамнезата,  споменаваш, ако се е случило след изкаран Ковид, ако не, търсите причините и евентуално лечение.
Един добър специалист, би трябвало да разбере дали е деменция, неврологично увреждане или временно състояние, дължащо се на прекаран вирус.

# 6 052
Ох, то пък като отидеш на лекар, и ти решава проблема веднага.

Защо има две активни теми за ковид едновременно?

# 6 053
  • София
Е, със сигурност трябва да види лекар.
Най-малкото да я насочи към невролог.

# 6 054
Много ясно, че косопад може по ред причини да имате. Никой не е казал, че е само от КОВИД. Аз не съм имала след КОВИД, но две колежки много пострадаха. С дълги, гъсти коси, останаха наполовина. Оправиха се, след много витамини, но причината беше една и съща. Сега пак са с хубави коси.
Защо е тази остра реакция у някои, като се споменат последици от КОВИД? В темата за КОВИД сме и тази болест коментираме.

# 6 055
Защото са спекулации. Случаят на познатата визирам.

# 6 056
Ти как реши, че са спекулации? В темата за сблъсъка има описани много подобни случаи на потребители. Рори е една от тях.

# 6 057
Така ми звучи. Като предположение.

# 6 058
Бедата след ковид-а е, че и лекарите предполагат. И когато диагтостицирането е трудно, заключават - "от ковида е". Някога масовата диагноза беше "на нервна почва". После - "алергична реакция". Сега "постковид". А дали не се изпуска нещо сериозно, което не бива да чака???

Щастливо посрещане на Празника. Да има здраве в домовете ви и да сме дълго заедно с всичките си близки!

# 6 059
На Тета нещата ѝ звучат, но лекарите, за разлика от нея знаят, че след Ковид, както и след други тежко изкарании вируси и инфекции косопад е често срещан допълнителен симптом. Значи, поне като се заяждате на дребно, прочетете малко.

Ето две статии, едното всъщност е изследване.
https://healthcare.utah.edu/healthfeed/2022/03/losing-your-hair- … 9-there-good-news
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9262270/

И, накратко, защото е на английски - при около 30% от пациентите карали Ковид се наблюдава косопад започващ между 3 и 6 месеца след преболедуването. Повечето от тях си възстановяват косата до около 8 месеца по-късно. При някои, обаче, може да продължи с години. По-подробно в линковете.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 20:15 от vaychka

Общи условия

Активация на акаунт