COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 411 040
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 5 970
  • София
Именно, ЛЛ трябва да прецени. С оглед на симптоматика...
Аз като знам моето ЛЛ... вечните въпроси, какъв сироп имаш вкъщи, какви капки за нос, какво температуро-понижаващо... а пък за други ЛЛ.. изписват в зависимост от коя фармацевтична фирма последно е минала през тях, да не говорим, че има й такива, които са си спряли развитието със завършването на МУ... с уговорката, че има и друг тип ЛЛ-та.

# 5 971
Сутринта гледах по БНТ Кантарджиев. Ами, пълен смешник. Грипът щял да бъде в пик, като тръгнели да се прибират с аеропланите нашите сънародници от чужбина. Целта на всичките му ТВ изяви е да прави шоу, не да обясни медицинската част на проблемите с наличните вируси. Г. Любенов и той се хили като пача, и в заключение каза, че с две думи всичко е спокойно, няма никакви опасности.
За ваксините за грип, пак същата пародия - хората щели да се ваксинират, ако кажат "няма ваксини". Понеже с КОВИД имало налични милиони, хората викали - имайте си ги, няма пък да се ваксинираме.
И като няма да се ваксинират, на кого накривиха шапката? На себе си, отидоха за вечни времена при Св. Петър. И другите държави имаха милиони ваксини, но си създадоха ред и поканиха хората за ваксини, не ги облъчваха с малоумни конспирации.
Много несериозно присъствие на лекар, отговорен за сериозни неща, на ниво държава, не на някоя затънтена и безлюдна махала.
Обаче не мога да скрия, че даде адекватно мнение какво да се прави при симптоми - да не се ходи при ОПЛ и по аптеките - да сеят зараза, да се самоизолират и възрастните хора, само тях спомена, но пак е нещо - да носят винаги маска , ако се наложи да бъдат на места с повече хора.
И най-впечатляващото за мен от интервюто - че голяма част от образованите българи са ваксинирани, реваксинирани. Това го спомена във връзка с имунитета и отслабването силата на последните варианти на КОВИД.

# 5 972
  • При семейството си
Кантарджиев от тази сутрин:
https://bntnews.bg/news/prof-todor-kantarjiev-koronavirusat-koit … -1296618news.html
Не разбирам защо и какво нарочихте в момента него, но може да се чуе и непредубедени.

# 5 973
  • Пловдив

Не разбирам защо и какво нарочихте в момента него, но може да се чуе и непредубедени.

Споменаха, че някой затърсил лЮкарство и той мигом беше  нарочен като причина и посочен с пръст. Според мен причината е по-скоро в самия търсещ, но...

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 12:58 от marzeliva

# 5 974
Лекарства не е коментирал сутринта.

# 5 975
  • Пловдив
Лекарства не е коментирал сутринта.

Не днес, предните дни.

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 13:46 от marzeliva

# 5 976
Всеки има право на мнение и може да го изрази. Далеч съм от мисълта, че всички останали съфорумци „приемат” всичко което пиша безрезервно – едни може да приемат, други да са съгласни само с част от написаното, трети да не одобряват. Темата не е „превзета” от никой. Всеки с мнение може  да си го изрази, всеки "инакомислещ" може да отговори – по никакъв начин не са забранени, дори са желателни дискусиите. Nerd И никой не Ви кара да четете нечии "чаршафи".
Не пиша за да ме аплодира някой или да харесва мнението ми и никъде не твърдя за осведоменост по всички въпроси, включително и медицински.

По въпроса с проф.Кантарджиев ясно си изразих мнението и написах от кое се възмущавам и кое одобрявам в неговите изказвания – позволете ми все пак да имам и аз мнение, различно от това да одобрявам всичко казано от него. Wink
И като стана на въпрос новото интервю от БНТ на проф.Кантарджиев, не мога да се съглася с това омаловажаване за пореден път COVID-19 и вируса SARS-Cov-2, използва определението „след пандемията”, да се приравнява с грип, даже по-лек от грипа, как не е тежък за никой освен за възрастните, нито дума за усложненията след острата фаза, които настъпват при някои хора – не само възрастни. Съжалявам – но таква реторика не мога да приема. Това е моето мнение и не Ви карам да се съгласявате с него.
Какво имам предвид - ето тази част от интервюто:
водещия Любенов: „Този вариант Вие-медиците, учените, съвсем ли го приравнихте към обикновен грип или някакво друго вирусно заболяване
проф.Кантарджиев: „Ами, горе-долу тежестта
водещия Любенов: „Никакво значение няма вече – по тежест
проф.Кантарджиев: "Ами – почти никакво значение няма – опасен е само за много възрастните, опасен е за хората, които са на химиотерапия и с имунен дефицит"
водещия Любенов: "Понеже –очевидно, както обяснявате в момента, ковида се промени ...."
проф.Кантарджиев: "... тежките симпоми, които са при сезонния грип, което си е тежко заболяване, с възможни усложнения, .... коронавируса вече не е тежък, тежък е само за най-възрастните и за хората в дефицити"

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 08:17 от pril

# 5 977
  • При семейството си
Ако се съди по другата тема - за сблъсъка с вируса, Кантарджиев не е много далеч от реалността.
Не знам дали омаловажава Ковид 19, но някак си на този етап да говори като член на Щаба, е нереалистично.
Ако се съди по активността пък в тази тема, също става ясно, че Ковид 19 е актуален и от изключителен интерес за малцина.

# 5 978
Като чета в другата тема как някой карат този уж вече "невинен" ковид и ми става ясно, че държава просто няма. Всеки ходил при ЛЛ напоследък с оплаквания е овикван, че е отишъл и е без маска. Значи ковид има и то в доволни количества, който при доста хора за съжаление хич не се кара лесно На всичките ми колеги с отрицателни тестове при това отишли (имам и такива уж отговорни) се е правило забележка, че отиват, че и маска не носят, а било пълно с ковид и почти всеки бил така дори и без теста да показва друго. Може би при деца минава дори без забелязване и с някакви леки симптоми, ама възрастните (не пиша само за пенсионерите) не винаги имат този късмет, че и после много ходят по изследвания за появили се странични здравословни проблеми.
Аз миналата година се почувствах изморена от този ковид, неглежирах го, повярвах , че вече не е така тежък и опасен и загубих най-близкият си човек в страшни мъки и страдания , борещ се повече от месец интубиран, да не пиша за отношението към такива хора с изранени устни и език какво е. Та...да си мисли кой каквото иска , но нека поне не внушаваме и тук в темите, че вече всичко е ок, че не умират хора, че се кара леко, че не трябва да сме предпазливи. Пък никой не може да те накара маска да сложиш вече или ваксина, мина това време, но сам може и да си решиш да се предпазиш, особено ако живееш с хронично болни или възрастни хора.
Може малцина да се интересуват, защото хората вече се изтощиха да внимават, да се притесняват, иска им се да е истина , че ковид не е опасен, минава леко, няма последици. Бях от тях и съжалих. Не го правете и вие.

# 5 979
Какво значение има колко човека проявяват интерес към Ковид? Пишем в съответната тема, никого не сме отишли да дърпаме тук от други теми, не ходим да обясняваме из целия форум колко страшен е Ковид. Не разбирам кое точно ви дразни, та не пропускате пост най-вече на Прил, за да дойдете да обяснявате как Ковид не е проблем и да иронизирате "чаршафите". Просто подминете и стига се създавали излишни драми и дрязги. Който го интересува - да чете и да следи. Мен примерно не ме вълнуват анти-ваксърските теми, следователно не ходя там да се подигравам на потребителите какво пишат и защо се вживяват. Целенасочено не спирате да разводнявате опитите на малцината тук да следят тема, която ги интересува. Разбирам да споделяте някакво аргументирано мнение, да участвате в дискусия, да опонирате примерно на Прил с някакви изследвания и данни, но не виждам такова нещо.

Последно за Кантарджиев, защото и глухите вече би трябвало да са вникнали какво искахме да кажем шепа хора. Лично аз не очаквам да говори като член на щаба, каквото и да значи това - щаб няма, пандемия в онзи смисъл няма. Но очаквам лекар и професор, занимавал се години наред с инфекциозни заболявания, да представи стегнато и без излишен драматизъм какви могат да бъдат последиците за възрастни или хора с компрометирано здраве, а не да обяснява как няма страшно и всичко е топ. Не е топ и това съвсем не е опит за всяване на паника, а реалността. Очаквам от него и от колегите му да сигнализира при повишаване на заболеваемостта, за да си прави човек сметката какво да прави при нужда, да обясни как да се пазят хората от рисковите групи, да "рекламира" начините за превенция. Ей такива съвсем обикновени неща.

Аз например знаех за повишаването на заболеваемостта не от Кантарджиев, а от темата тук. И когато майка ми прояви симптоми ден след изписването си от болница след мозъчно-съдова интервенция, не се чудих три дни какво се случва и от какво е болна, а реагирах бързо с консултация с ЛЛ и съответно лечение и следене. В тази връзка, шоу програмата на Кантарджиев не носи никаква полза, за разлика от информацията, предоставяна от шепата хора тук, която друга шепа потребители не спират да оплюват с подигравателен тон.

# 5 980
  • Пловдив

Но очаквам лекар и професор, занимавал се години наред с инфекциозни заболявания, да представи стегнато и без излишен драматизъм какви могат да бъдат последиците за възрастни или хора с компрометирано здраве, а не да обяснява как няма страшно и всичко е топ. Не е топ и това съвсем не е опит за всяване на паника, а реалността. Очаквам от него и от колегите му да сигнализира при повишаване на заболеваемостта, за да си прави човек сметката какво да прави при нужда, да обясни как да се пазят хората от рисковите групи, да "рекламира" начините за превенция. Ей такива съвсем обикновени неща.

Ами той точно това направи. Което очакваш - всичко, което си изредила. Може би си пропуснала част от интервюто?И това, че е казал, че като цяло вирусът олекна, не отрича казаното по-горе.
Не е  казал, че всичко е топ, а че има обичаен за всяка есен период.
Другото е склонността му да говори със шеговит тон, но това си е характерно за него.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 21:18 от marzeliva

# 5 981
  • При семейството си
Благодаря. Именно….и аз това чувам в интервютата на Кантарджиев, които се дискутират тези дни.

# 5 982
Последните няколко страници са общи обсъждания .
И както написах, че работодател не иска да признае болничен и заплашва с уволнение  . Как хората да останат в къщи и да се лекуват и да не заразяват?
И пак според мен Прил  пейства конкатенирана генерирана информация .
Не е чудно , че и други имат неприятно усещане в темата.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 11:42 от bella-ciao

# 5 983

Но очаквам лекар и професор, занимавал се години наред с инфекциозни заболявания, да представи стегнато и без излишен драматизъм какви могат да бъдат последиците за възрастни или хора с компрометирано здраве, а не да обяснява как няма страшно и всичко е топ. Не е топ и това съвсем не е опит за всяване на паника, а реалността. Очаквам от него и от колегите му да сигнализира при повишаване на заболеваемостта, за да си прави човек сметката какво да прави при нужда, да обясни как да се пазят хората от рисковите групи, да "рекламира" начините за превенция. Ей такива съвсем обикновени неща.

Ами той точно това направи. Което очакваш - всичко, което си изредила. Може би си пропуснала част от интервюто?И това, че е казал, че като цяло вирусът олекна, не отрича казаното по-горе.
Не е  казал, че всичко е топ, а че имаме обичаен за всяка есен период.
Другото е склонността му да говори със шеговит тон, но това си е характерно за него.
Не споделям това мнение. От интервюто, което аз слушах - онова в Нова след новините - ми стана ясно, че като убедя ЛЛ или познат лекар да ми изпише едно конкретно лекарство за грип и за почна да го пия, на втория прием ще съм пушка. Разбрах и че няма нужда от превенция за хора под 65 и хора без здравословни проблеми.
Не съм съгласна и с двете, с откритата реклама особено.
Коментирали сме многократно проблемите в здравеопазването, в безотговорността на голяма част от хората, неглижирането на различни заболявания. И на този фон бодрият тон на Кантарджиев и постоянно тенденциозно омаловажаване конкретно на Ковид и грип са неуместни и безполезни. Мое мнение, не е задължително да си съгласна с него.
Интервюто в БНТ не съм гледала и поради тази причина и не го коментирам - нито какво е казал там, нито водещия, нито нивото на аудиторията. Но пък гастрола му в трите национални телевизия в рамките на няколко дни ме води към разни изводи и послания, с които отново не ангажирам никого - спокойно, има там някакъв Ковид и грип, наред с още сума ти други вируси, но вие не го мислете особено, само възрастните и болните са в риск. Не намирам подобно поведение и подобни послания от лекар и професор за адекватни на прага на грипния сезон.

# 5 984
... Коментирали сме многократно проблемите в здравеопазването, в безотговорността на голяма част от хората, неглижирането на различни заболявания. ...
И проблемите на трудовото законодателство и незащитеността на служителя . Защо е толкова лесно да те заплашат с уволнение ако представиш болничен лист?
Обаче в същото време тече кампания за неразпространение на тежки вирусни заболявания.

Общи условия

Активация на акаунт