COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 411 037
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 5 985
... Коментирали сме многократно проблемите в здравеопазването, в безотговорността на голяма част от хората, неглижирането на различни заболявания. ...
И проблемите на трудовото законодателство и незащитеността на служителя . Защо е толкова лесно да те заплашат с уволнение ако представиш болничен лист?
Обаче в същото време тече кампания за неразпространение на тежки вирусни заболявания.
Въпросите на трудовото законодателство не да предмет на темата за ковид. При подобни нарушения сигнал към инспекцията по труда.

# 5 986
  • София
Жив да го ожалиш масовия българин. Взима си болничен, за да ходи на почивка или да прави ремонт, но сополив и с повръщане е длъжен да ходи на работа. Щели да го уволнят. Да, бе, да. Знам, че вие не сте от тези.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 15:12 от бъръльо-бъръльо

# 5 987
Бърд, чудесно си го написала, подписвам се под всяка твоя дума!
Бодряшкият тон и артистичното поведение на Кантарджиев биха били много добре приети в Шоуто на Слави или както се води в момента. Не в ефира на националната ни телевизия, в сутрешен блок, който по принцип е много стегнат и добре воден от Г. Любенов.
На прага на зимния сезон и с толкова сериозни вируси очаквам едно сериозно поведение, за да го приемат и хората насериозно. Сега излиза, че всеки който дръзне да спомене Ковид/маски/повишено внимание, е паникьор, нервно болен или нещо от сорта.
Грип/инфлуенца също е сериозен вирус и има тежки последствия при доста хора. Време е да се подходи сериозно и отговорно, с подходящото поведение. Защото с това поднасяне на информацията, дори да е вярна, не постига никакъв ефект, хората да се замислят, че сезонът налага повече дисциплина и внимание. Не е нужно да се всява страх, нужно е да се говори сериозно. Шоу програмите са на друго място.

Белла, намери си свестен работодател, не ни занимавай с измекяри.

# 5 988
DeVa® в тази тема бяха претенциите , че хората се сополивили в рйса и заразявали всички.

# 5 989
  • София
За мен наистина е необходимо да има една ясно структурирана кампания и лесна за осмисляне информация в нея.
1. Не е страшно да ви диагностицират с Ковид. Страшно е да не ви, ако да имате нужда от помощ.
2. Ковид не е грип.
3. Грипът е тежко заболяване.
4. Бактерия не е равно на вирус.
5. Настинката Е някакъв вирус, не сте просто надухани.
6. По-добре е да не се разболявате, а не посре да се чудите с чесън, тамифлу или нурофен да се лекувате. Превенция не е мръсна дума.

За повече подробности няма нужда, то това да се разбере.

В момента водя разговори със свекърва ми, интелигентна жена, която изключва от страх и не ще и да чуе за грип, ковид и вирус. За нея всичко е настинка с цел успокоение. Бър, настинала си, нали, нали, налииии? То при мен е друго, но ние до настинка стигаме.

# 5 990
  • Другата България
Все си мислех да не пиша повече, че смисъл никакъв, ама не мога да се въздържа.
Относно Кантарджиев. И не само. Последно ще кажа нещо, и повече наистина няма да коментирам.
Провокира ме това
Скрит текст:
Бърд, чудесно си го написала, подписвам се под всяка твоя дума!
Бодряшкият тон и артистичното поведение на Кантарджиев биха били много добре приети в Шоуто на Слави или както се води в момента. Не в ефира на националната ни телевизия, в сутрешен блок, който по принцип е много стегнат и добре воден от Г. Любенов.
На прага на зимния сезон и с толкова сериозни вируси очаквам едно сериозно поведение, за да го приемат и хората насериозно.
Скрит текст:
Сега излиза, че всеки който дръзне да спомене Ковид/маски/повишено внимание, е паникьор, нервно болен или нещо от сорта.
Грип/инфлуенца също е сериозен вирус и има тежки последствия при доста хора. Време е да се подходи сериозно и отговорно, с подходящото поведение. Защото с това поднасяне на информацията, дори да е вярна, не постига никакъв ефект, хората да се замислят, че сезонът налага повече дисциплина и внимание. Не е нужно да се всява страх, нужно е да се говори сериозно. Шоу програмите са на друго място.

Белла, намери си свестен работодател, не ни занимавай с измекяри.
Да речем, е така. Относно сериозното поведение. Въпреки, че не само според мен точно това поведение на Кантарджиев се приема доста по-.....народно, и вероятно това е целта, все пак е важна и аудиторията, а по това време на деня работещите хора не са пред ТВ.
Но, да оставим поведението. Да коментирам очакванията “хората да го приемат сериозно“ и да им светне червената крушка относно превенция и т.н.
За какви очаквания изобщо говорим, след като тук /много пъти съм казвала, че този форум е едно мини отражение на действителността в страната/ в която и тема да влезеш /без значение от подфорум/ редовно срещаното поведение е на хора, които са “настинали“, но си ходят на работа. Половинките им са “настинали“, но и те си ходят на работа. Децата им са “настинали“ - на училище са. И това не е от сега, масово се дават съвети за всякакви илачи, които да “излекуват“ настиналия, тоест - самолечение, докато е на работа, естествено.
И в реала е същото, да, знам, че ти работиш на място, в което хората си взимат болнични, но това далеч не е практика, масова - заради една “настинка“ и хрема никой не отсъства от работа, самолекуват се хората на работните си места, минава за 2-3 дни, и ето на - “няма нищо страшно“.
Никой не се замисля за постковид или други усложнения, или че някой с компрометиран организъм може да не изкара “настинката“ толкова леко.
И това не е от сега, това е откакто мина ковид /оня ковид/. Сега всичко е “настинка“, рядко някой се тества, то си личи и по активността в тази тема, а и в онази - продължавам да се изумявам когато някой поиска “съвет“ за лечение в анонимен форум, без да пита или посети ОПЛ.
Та, не е виновен Кантарджиев, за безотговорността на целокупното население вината е на съвсем друго място, тоест - места, защото проблемът е комплициран.

# 5 991
Разбира се, че Кантарджиев не е виновен за масовата безотговорност. Но предвид професионалната му кариера и експертизата му,  би трябвало да не работи в посока задълбочаването й, а точно обратното. Хем искаме промяна, хем обясняваме подобно поведение с настоящата ситуация. Ми няма как да я имаме така. И това важи за всички сфери.

# 5 992
Не е виновен за всичко, но по народному можеше да съветва друго, а не това.
Уикенда бях на вилата. Достъп до лекар няма, освен ако нямаш кола или доктора не дойде с неговата, но за "настинка" няма да дойде. Хората гледат телевизия. Можеше по народному да ги посъветва. Мани ни нас, ние вече имане опит, връзки,пари, а у логистично сне в големия град, все за лекарства и болници ще се доберем. Ми такива хора какво ги посъветва?

# 5 993
  • При семейството си
Ами посъветва ги, ако са над 65 години и с компрометирана имунна система, да се ваксинират за грипа…даже е безплатно.
Изрично подчерта, че за същите тези групи Ковид 19 все още е доста опасен.
Посъветва ги при дихателна недостатъчност, веднага да се търси болница.
Съветва болните, “настиналите” да си остават вкъщи, да се проветрява, да се спазва хигиена, да се избягват струпвания, даже да се носят маски от здравословно компрометираните хора, за да се предпазят.
“Посъветва”, ако ОПЛ или друг такъв предпише, да се закупи противогрипно лекарство и при доста детайлно обяснени симптоми, да се позвъни на ОПЛ и той да потвърди приема на въпросните лекарства.
Закачлив, шоуменски или не, тонът на Кантарджиев не се е променил особено през годините.

# 5 994
Мери, точно така е. А как ще настъпи промяна в поведението на хората, ако дори лекарите на толкова високо ниво имат шеговит подход към сериозни заболявания? За мен не е ясно, по-точно ми е пределно ясно, че така ще я караме. Настинки, климатик, студена вода... Всякакви други причини се изтъкват, за лично успокоение, че това не е болест и си минава на крак.
Обаче имам точно такъв случай в момента - колежка, беше на почивка в Турция. Дойде си и вече 2 седмици е болна. Друга колежка обясни, че пила кола с лед, явно някаква тяхна напитка и ето, болна е сега. Като казах, че в Турция, Гърция, и в момента вече и у нас масово има КОВИД, тя ме изгледа много странно. С две думи - ти пък какви ми ги приказваш...

# 5 995
Ми верно, какви й ги приказваш? И кой ще работи?
Значи 2019 с настинка можеше, 2024 с ковид да не може.

Хич не е нужно да четеш темата, за да се досетиш, че може да изпишат човек от болница със зараза. В случая с ковид.

# 5 996
  • Другата България
А в болницата кой я е занесъл - щъркелът?

# 5 997
  • София
Ми... живеем с вируса, има го, това е.
Той не е Кантарджиев виновен за това.

# 5 998
Да ти кажа, вероятно някой приятен, но небрежен човечец като Кантарджиев е виновен.

# 5 999
Зов за помощ.
Даниела Каменова се разболява от COVID-19 през 2021 година и оттогава животът ѝ се преобръща.

(репортаж от БТВ 20.10.2024 г.)
https://btvnovinite.bg/bulgaria/zov-za-pomosht-daniela-strada-ot … load#page_break_1
Лечението е непосилно за семейството
Тя развива множество инфекции, а лечението им е непосилно за семейството.
"Понякога си мисля, че е лош сън и ми се иска да се събудя и да изляза да се погрижа за сина ми. Всичко, което можеше да се обърка, при мен се обърка", разказва Даниела.
Преди три години тя се разболява от COVID-19. Състоянието ѝ се влошава. Започва да изпитва силни болки в гърба и главата.
Обикаля десетки болници у нас, търси помощ и в чужбина, но диагноза няма и до днес, когато трудно диша, не може нито да се храни, нито да стои права.
"Аз се влошавам с часове, трудно говоря, преглъщам, костите ме болят", споделя още Даниела.
В момента тя има предложение от болница в Турция. Първоначалната оферта е 28 хиляди евро. Надежда има, но няма средства.
Даниела се моли всеки ден, всеки час да си върне живота, който обича.
"Аз съм човек, който вярва в Бог. И съм дала обет, че само да се оправя, ще помагам и аз на хората. Напълно безвъзмездно. Безкрайно благодарна съм, но имам нужда от помощ отново, за да расте Вики с майка", казва Даниела.

По-подробно за заболяването на страницата във фейсбук „Живот за Даниела” (2024 г.)
Копирам текста в скрития текст https://www.facebook.com/people/%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-% … /100083192414291/
Скрит текст:
"Мили хора,
Пиша отново със сълзи на очи, със свито сърце и поставена в ситуация на безизходица, без да имам вина! Вече толкова дълго се мъча, лутам и боря!
В момента лежа в нас с възпаление нацентрална и периферна нервна система,на мозъка - менингит, на гръбнака-миелит, които се влошават, без лечение, със силни болки, бързо напредваща атрофия, скован врат и тяло,парези, главоболие и налягане,фотофобия, тинитус, новопоявила се полиневропатия на цялото тяло, отоци,гадене, слабост, световъртежи, постоянна температура.
Шансът ми е отново в Турция, където да се направи спешна диагностика и да се започне лечение.
През юли 2022г., след като година тук бях без диагноза (изпила безброй лекарства и антидепресанти, за да се подтискат болките и които повече са навредили) с ваша помощ и теглейки заеми, заминах за болница Медипол в Турция, буквално скована на количката.Престоят беше 21 дни, бяха направени редица изследвания, нов ямр и нова лумбална пункция(трета), в която вече имаше отклонения.Там откриха бактериална инфекция със спирохета, недиагностицирана в България от 2021 до 2022, която се е активирала и е влязла от кръвта в нервна система, вследствие на което е станал менингит и възпаление.По това време все още нямаше промени в ямр на нервна система. Проведено беше 10 дневно антибиотично лечение и ме изпратиха в България за дълго и комплексно долекуване. Прибрах се и тук се сблъскахме с много трудности при намирането на болница, екип, пътеки,разбиране.
В повечето болници ме връщаха, едва успяхме да намерим къде да направят еднократно терапия. Въпреки проведеното два пъти впоследствие лечение с антибиотици тук нещата не се подобриха, а продължиха да прогресират, защото заради забавяне на лечението и диагнозите, както и нелекуваните три ковида, вече са отключени и други процеси- инфекцията не се лекува така лесно, лечението е дългосрочно и само с терапия с антибиотици няма да стане.
Миналата година, след третия ковид и много сериозно влошаване, пълно сковаване на гръбнак и шия, с температура, обикаляне по спешни центрове, бях връщана в нас, а вече бях 38 кг.
Юли 2023 успях да замина с линейка на преглед в Турция, с помощта на приятели, където седях един ден. Там ме видяха инфекционист и невролог и казаха, че съм за прием, но не успях да се върна, защото вече нямах необходимите средства(с надеждата, че тук може да се помогне, дадохме немалко средства, но безуспешно ).
Имам направени шест лумбални пункции, които показват отклонения, но се оказва, че не е изследвано всичко в тях. Направихме няколко неуспешни опита за пореден път през последните месеци тук(за което съжалявам), в лутане и обикаляне с близките ми и приятели от кабинет на кабинет - без резултат, буквално в легнало положение и много лошо състояние, сами плащахме за изследвания, от които излизат отклонения, но без болнично лечение и екип, който да разгледа сериозно нещата, няма никакъв шанс.
Вече е отключена тежка имуносупресия, заради която постоянно боледувам, метаболитни нарушения, има съмнения за имуномедиирани поствъзпалителни процеси, черният дроб е увреден от много лекарства, антибиотици и токсини, бъбреците се затрудняват да работят по същата причина, имам сериозни отклонения в хематологичните изследвания, кръвотворните органи-костен мозък, далак също имат поражения и не функционират добре, сдобих се с няколко тежки анемии, хемолитична и вероятно пернициозна, които се отразяват пагубно на състоянието ми, куп други отклонения в кръвните показатели и дефицити на основни витамини, минерали, микроелементи , антипариеталноклетъчни антитела в стомаха(автоимунни), заради които не мога да се храня, сериозна маласорбция-не усвоявам никакви вещества, правя хистаминови реакции към храна и лекарства(мастоцитна активация),лимфната система не работи добре и задържам токсини и течности. Почти не мога да се движа, да седя права и седнала, да извършвам елементарни дейности.
Почти всички изследвания тук съм правила сама, но нямам нито сили, нито някакви възможности повече да обикалям от лаборатория в лаборатория, да плащаме, а състоянието ми е сериозно.
От болница "Лив Хоспитал" - Истанбул предлагат хоспитализация и консултации с инфекционисти, невролози, а при нужда и други специалисти.
Там са на мнение, че съм за болница и трябва да се направи всичко възможно да се спре възпалителния процес,че такива състояния са за лекарска намеса и хоспитализация, затова трябва да замина за нова диагностика, да се направят множество допълнителни изследвания, включително ново изследване на ликвора-лумбална пункция, за да се разбере какво е невровъзпалението и всичко останало и последващо лечение.
Трябва да се проследи състоянието на бактериалната инфекция, за отключено генетично, хематологично, онкологично, вирусно, автоимунно заболяване и т.н.
Всеки ден се борех за оцеляване, но нещата са толкова объркани и усложнени и както казаха самите лекари –трябва мултидисциплинарен екип.
Имам прекрасен син на 15 години, който има огромна нужда от мен. Психически е смазан от всичко, което се случва. Аз му бях опората, най добър приятел, майка! За мен той е всичко, а трета година не мога да съм до него!
Направих невъзможното, за да се преборя дотук, не зная дори как издържах!
Даваше ми сила мисълта най-вече за сина ми, който много обичам, любовта към живота, мечтата да мога отново да стана, да ходя и седя права, да изляза на разходка както преди. Даваха ми сила и кураж и всички хора, познати и непознати, които ме подкрепиха, но вече нямам сили.
Преди три години живеех усмихната, имах планове и мечти за себе си, за детето си. Обичах планината, да карам колело, да играя народни танци, да се грижа за сина ми. Работех много, за да имаме средства.
Сега лежа, в болки и страдания, оставена без лечение и се налага да моля за помощ. Моите заболявания са били лечими и съм имала огромен шанс за възстановяване при адекватно лечение( и отношение ), включително и на третия ковид, по време на който отново лежах в нас, в много лошо положение и отново с изписване на антидепресанти.
"
Тук (във видео) Даниела разказва за заболяването си - 2024 г. (може да се гледа без регистрация в Фейсбук).
https://www.facebook.com/krakratv/videos/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B … /505778638773784/

Репортаж от 2022 г. (от Нова телевизия)
https://nova.bg/news/view/2022/07/03/374522/%D0%B7%D0%BE%D0%B2-% … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

п.п. с усилията на добри хора, средствата вече са събрани, както ни информира съфорумката след този пост

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 00:01 от pril

Общи условия

Активация на акаунт