Майчинството счетоводно - 93

• 42 765
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Тези месеци, в които фигурирате, на пълен работен ден ли сте се водили? Има разлика между трудов и осигуритерен стаж. Ако 15 месеца са ви осигурявали на 2 часа, това прави около 4 месеца осигурителен стаж, въпреки, че са реално 15 месеца трудов.

# 616
HoneyBee33 ,
Нямам спомен от този период, дали мога да проверя някъде? Ако съм била на 4 часа тогава, то значи 13 месеца се броят за 6 месеца осигурителен стаж (+ последните два, които съм на 8 часа) значи общо имам 8 месеца осигурителен стаж. Срещала съм, че всеки месец майчинство се брои за осигурителен стаж, това така ли е? Ако е така, то след 4 месеца ще мога ли да получавам майчинство?

# 617
  • София-Младост
Така е.

# 618
Банковата сметка, която трябва да се предостави от счетоводителя на фирмата в НОИ просто номер на iban-а ли трябва да бъде или декларация за банкова сметка издаден от банката?

# 619
Въвежда се айбан само. Електронно се подават болничните.

# 620
Имам въпрос.
Моят работодател все още не знае, че съм бременна, а аз съм в 25 г.с седмица. Работата ми е хоум офис и не съм имала съмнения за бременност, защото нямам издадени болнични. Знам, че има процедура за обявяване на това, но на мен ми остават месец и половина работа преди болничния за 45 дни преди раждане. Има ли вариант да оспори този болничен, ако продължа да си работя до него?

# 621
Банковата сметка, която трябва да се предостави от счетоводителя на фирмата в НОИ просто номер на iban-а ли трябва да бъде или декларация за банкова сметка издаден от банката?
Някои фирми с цел да си вържат гащите искат официална разпечатка от банката, но иначе да, може и само да кажете номера. Попитайте във вашето счетоводство как го искат

Silent poetry, веднъж издаден болничен няма как да се оспори. Важно е да не сте в изпитателен срок, обаче.

# 622
Здравейте,
въпреки, че чета и мисля, че съм се ориентирала какво трябва да направя, то моля и за потвърждение от компетентни дами, тъй като не искам да ощетятвам семейния бюджет:
10 години работя в една фирма, като за последните 24 месеца осигуровките ми са на брутно трудово възнаграждение за част от периода 1000 лв, и последната година 1200 лв.
термин на 23.11.2022
1. Болничен от Аг за 14 дни- от средата на юли.
2. Болничен от лекарска комисия 30 дни за август- такса плащам 110 лв.
3. Болничен от лекарска комисия 30 дни за септември до 30.09.2022- такса плащам 110 лв.
4. Въпроса ми е- от 1.10- до 9.10- вариантите са ми два:
-да пусна платен отпуск за 5 дни
-да платя на комисия 110 лв за 9-те дни ( не желая да се отписвам от ЖК, да ходя при друг лекар за друга комисия в друга болница за да плащам по- малко или не за комисия- не ми се правят тези врътки, защото съм си при лекаря и при него ще си раждам и т.н)
5. Болничен от АГ 45 дневен от 9.10- до 23.11.2022 ( тук не знам дали е правилно, но така ми казаха от болницата, не знам 23.11. влиза ли като ден в 45 дневния болничен или не, ако се брой болничния, трябва да е от 10.10)

Аз съм се ориенитирала, че пускането на 5 дни платен отпуск, няма да даде голямо отражение на размера на майчинството за първата година и това, трябва да направя!
Реално, плащайки комисия се пада за първата година по -9лв на месец, т.е ако пусна платен отпуск и прекъсна болничните, би ли се отразило с по - 9 лв на месец?
Благодаря, предварително на отзовалите се! (обърквам се, ще ми е в помощ компетентно мнение).

# 623
  • София-Младост
Пусни си 5 дни платен. Запомнете, че платен отпуск няма как да се отраи негативно на поседа болничен. Това е все едно да работите...
Още повече, че в случая този платен  е в месец, който изобщо няма да влезе в ичсиленията за 45 невния.

# 624
Имам въпрос.
Моят работодател все още не знае, че съм бременна, а аз съм в 25 г.с седмица. Работата ми е хоум офис и не съм имала съмнения за бременност, защото нямам издадени болнични. Знам, че има процедура за обявяване на това, но на мен ми остават месец и половина работа преди болничния за 45 дни преди раждане. Има ли вариант да оспори този болничен, ако продължа да си работя до него?

Здравей! Бременна съм в 33 г.с, работя в Банка, и в 8 седмица разбрах, за бебето..говорих с АГ и той ми каза, че след 12-13 г.с може да започне да ми дава болнични първо 14 дни, а после с комисия така и стана..скоро влизам и аз, като теб  в този 45 дневения нямам никакъв проблем до сега, спокойно може да им кажеш според мен. Леко раждане! 😊

# 625
Пусни си 5 дни платен. Запомнете, че платен отпуск няма как да се отраи негативно на поседа болничен. Това е все едно да работите...
Още повече, че в случая този платен  е в месец, който изобщо няма да влезе в ичсиленията за 45 невния.
Объркващото е, че днес при консултатия през човек със счетоводител, ми казват обратното- с някаква нова система за преизчисляване ( не съм в сферата на счетоводството и не ми я ясно) се отразявало много прекъсването и да мина комисия. - не знам дали е вярно и как е запитан счетоводителя.  Simple Smile

# 626
  • В полите на Пирин планина
gabitod , няма как месец, който не влиза в базата за изчисление да "повлияе много", защото изобщо не влияе. Simple Smile
Освен това, написаното от Ала - Бала е абсолютно достоверно - времето в платен отпуск е равносилно откъм осиг. стаж и осиг. доход на времето, в което реално е отработено. Другото са някакви градски легенди от общ характер...

# 627
gabitod , няма как месец, който не влиза в базата за изчисление да "повлияе много", защото изобщо не влияе. Simple Smile
Освен това, написаното от Ала - Бала е абсолютно достоверно - времето в платен отпуск е равносилно откъм осиг. стаж и осиг. доход на времето, в което реално е отработено. Другото са някакви градски легенди от общ характер...
Благодаря ви за отговорите!

# 628
Здравейте искам да попитам имам ли право на майчинство ако работя на граждански договор
Четох че не се осигурявам във фонд “Общо заболяване и майчинство”)

# 629
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте искам да попитам имам ли право на майчинство ако работя на граждански договор
Четох че не се осигурявам във фонд “Общо заболяване и майчинство”)
Ако ви осигуряват само и единствено на граждански договор, то нямате право на двугодишното майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт