Майчинството счетоводно - 93

• 42 734
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, извинявайте, най-вероятно този въпрос е разискван, но има толкова много коментари, затова търся бърз отговор. Въпроса ми е за 45 дневния болничен, 45тия ден е денят преди термина или денят на самия термин?
Почти през цялата си бременност бях в болничен и ми остават няколко дена докато достигна 180те дни болничен за общо заболяване и искам да пусна толкова дни, колкото ми трябват и да изчисля от кога да поискам болничния за раждане. Много благодаря!

# 631
Здравейте, извинявайте, най-вероятно този въпрос е разискван, но има толкова много коментари, затова търся бърз отговор. Въпроса ми е за 45 дневния болничен, 45тия ден е денят преди термина или денят на самия термин?
Почти през цялата си бременност бях в болничен и ми остават няколко дена докато достигна 180те дни болничен за общо заболяване и искам да пусна толкова дни, колкото ми трябват и да изчисля от кога да поискам болничния за раждане. Много благодаря!

Можете да си изчислите кога би трябвало да Ви започне 45 дневният ето тук: https://ebenefits.nssi.bg/benefitscalculateperiods/
Поздрави и леко раждане!

# 632
  • В полите на Пирин планина

Периодът е 45 дни преди термин, т.е. този БЛ не включва деня на термина.
Може да си пуснете и платен отпуск преди него, ако има "дупка" с друг БЛ, издаден по време на бременността.

# 633
Здравейте,
В отпуск за отглеждане на дете съм /втората година/ до 20ти януари. Напускам настоящата си работа на 30ти октомври и от 1ви ноември мр назначават на ново място, на 4 часа. От новото място твърдят, че нямам право на 50% обезщетение за останалите месеци, а аз следя темата от много време и съм сигурна,  че това не е така. Виждам в линка с формуляри, че има формуляр номер 8, той ли е този, който се попълва за тези 50%? Мога ли да не ангажирам работодателя и сама да представя документи в НОИ? Какво трябва да представя, какво се изисква? Много ще съм благодарна за помощта,  благодаря предварително.

# 634
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
В отпуск за отглеждане на дете съм /втората година/ до 20ти януари. Напускам настоящата си работа на 30ти октомври и от 1ви ноември мр назначават на ново място, на 4 часа. От новото място твърдят, че нямам право на 50% обезщетение за останалите месеци, а аз следя темата от много време и съм сигурна,  че това не е така. Виждам в линка с формуляри, че има формуляр номер 8, той ли е този, който се попълва за тези 50%? Мога ли да не ангажирам работодателя и сама да представя документи в НОИ? Какво трябва да представя, какво се изисква? Много ще съм благодарна за помощта,  благодаря предварително.

Да, същата е бланката.Имаш право на 50-те процента и документите се подават от счетоводството.Не можеш ти да ги подадеш.

# 635
Благодаря, Пантера, друго освен нея не е необходимо, нали?

# 636
И отново аз с последен въпрос. Отпускът,  който съм натрупала по време на майчинство,  докога трянва да ми се плати? Отново ли в деня на прекратяване или има друг срок? Благодаря

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 16:38 от E.Yordanova.

# 637
При новия работодател само прил.8, задължително при стария прил.7 за прекъсване на майчинството.
Отпускът се изплаща заедно с останалите възнаграждения за месеца.Разбирай, когато изплащат заплатите за октомври на всички във фирмата.

# 638
Много благодаря,  отново Heart Eyes

# 639
Здравейте , искам да питам какви са обещетенията който предлага нашата държава за самотни майки ,който учат. В случая съм бременна и записах магистратура редовно обучение. Нямам брак. В момента съм в болнични подари бременността. И в последните 2 години съм се осигурявала на минималната заплата. Изобщо имам ли право на някакво парично обещетение ,примерно? Четох из интернет ,но не ми стана напълно ясно. Моля ако някои е запознат , да ми разясни нещата. Благодаря .

# 640
Уау… със сигурност ще Ви насочат, но учете повече, защото грамотността Ви е кошмарно ниска.

Здравейте , искам да питам какви са обещетенията който предлага нашата държава за самотни майки ,който учат. В случая съм бременна и записах магистратура редовно обучение. Нямам брак. В момента съм в болнични подари бременността. И в последните 2 години съм се осигурявала на минималната заплата. Изобщо имам ли право на някакво парично обещетение ,примерно? Четох из интернет ,но не ми стана напълно ясно. Моля ако някои е запознат , да ми разясни нещата. Благодаря .

# 641
Здравейте, искам да попитам относно сгрешена длъжност в болничния. По принцип съм на длъжност търговски сътрудник, но в болничния е записано като офис консултант. Според вас дали ще е проблем?

# 642
Уау… със сигурност ще Ви насочат, но учете повече, защото грамотността Ви е кошмарно ниска.

Ако искате поправете текста от мое име. Щом за това сте тук. Аман..

# 643
Това че нямаш брак с бащата или не сте вписани на един адрес не значи, че си самотна майка.Самотна майка ще си, ако бащата не е вписан в акта за раждане.Щом си в болничен, значи се водиш на трудов д-р и имаш право на 2 години майчнство.След раждането имаш право на еднократна помощ за раждане на дете, както и на детски, ако отговаряш на критерия за доход.Останалите социални помощи са написани в сайта на Агенция за социално подпомагане.

Здравейте, искам да попитам относно сгрешена длъжност в болничния. По принцип съм на длъжност търговски сътрудник, но в болничния е записано като офис консултант. Според вас дали ще е проблем?
Според мен няма да е проблем.

# 644
  • Седмото небе
Здравейте,
От много време не съм ви наглеждала, но наминавам с няколко въпроса.

И в този ред на мисли на последните коментари се подсетих и друго. За наистина самотни майки, без баща в акта за раждане и в живота изобщо (сори за лиричното отклонение) има ли някакви социални или държавни “бонуси”, привилегии и тн.? Става въпрос за вече пораснало детенце на 1,8 г, което отскоро е и на ясла, а аз ще се връщам на работа. Има ли нещо/а, които ми се полагат и бих могла да ползвам? Понеже си живеем само двете...

Имам и питанка друга относно плащанията в един и същи месец, в който се засичат втора година майчинство и връщане на работа/ползване на платен отпуск, но ще помисля как е правилно да си формулирам питането и ще пиша допълнително...

Общи условия

Активация на акаунт