Майчинството счетоводно - 93

• 43 447
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте.

Искам да уведомя за бременността (12 г.с).
След няколко дни си записвам в ЖК.

Как да уведомя за бременността официално, при положение, че в офиса не цял ден има HR и директор. Те стоят до обяд.

Спиди не могат да ме гарантират, че ще дойдат сутринта.

Да отида сама? И да занеса плик за писмо?
Какво да пиша на плика?
И да помоля входящ номер и обратна разписка? Как се прави това, ако ми откажат да дадат входящ номер? И съм без свидетели.

Ужасно се претеснявам и на знам как да постъпя.

Благодаря.

Звучи така сякаш изобщо нямате доверие на работодателя си. Има ли злоупотреби от тяхна страна с деуги бременни служителки? Ако не, то и един мейл ще е достатъчен. Сега уведомих работодателят ми с мейл и те пожелаха да им пратя амбулаторен лист. За предишното ми дете уведомих ЧР устно, тъй като с момичето ходехме заедно на обяд Joy Когато фирмите са коректни, няма нужда от официалности, пък Спиди чак...Ако все пак имате някакви колебания идете в работното време на ЧР и им занесете амбулаторен лист удостоверяващ бременността. Може и един мейл да пратите да го има черно на бяло.

# 181
Здравейте.

Искам да уведомя за бременността (12 г.с).
След няколко дни си записвам в ЖК.

Как да уведомя за бременността официално, при положение, че в офиса не цял ден има HR и директор. Те стоят до обяд.

Спиди не могат да ме гарантират, че ще дойдат сутринта.

Да отида сама? И да занеса плик за писмо?
Какво да пиша на плика?
И да помоля входящ номер и обратна разписка? Как се прави това, ако ми откажат да дадат входящ номер? И съм без свидетели.

Ужасно се претеснявам и на знам как да постъпя.

Благодаря.

Звучи така сякаш изобщо нямате доверие на работодателя си. Има ли злоупотреби от тяхна страна с деуги бременни служителки? Ако не, то и един мейл ще е достатъчен. Сега уведомих работодателят ми с мейл и те пожелаха да им пратя амбулаторен лист. За предишното ми дете уведомих ЧР устно, тъй като с момичето ходехме заедно на обяд Joy Когато фирмите са коректни, няма нужда от официалности, пък Спиди чак...Ако все пак имате някакви колебания идете в работното време на ЧР и им занесете амбулаторен лист удостоверяващ бременността. Може и един мейл да пратите да го има черно на бяло.

У нас трябва това уведомление да бъде официално. Какво значи доверие в нашия живот?? Има ли го някъде ?? Кажете къде.
Nothing personal, this is just business.

# 182
  • Sofia
Аз не бих рискувала с устно уведомление.
Все пак уведомяваме работодателя, не просто, за да си направи сметката да намери заместник, но и законът да ни пази. Това са няколко месеца, през които много неща могат да се случат в една фирма.
Аз бих отишла намясто в работно време на ЧР с амбулатория лист и уведомлението.
При мен забравиха да ми дадат входящ номер, но аз още там ги подсетих, че това чакам. Чак тогава ми дадоха входящия номер.

# 183
Аз не бих рискувала с устно уведомление.
Все пак уведомяваме работодателя, не просто, за да си направи сметката да намери заместник, но и законът да ни пази. Това са няколко месеца, през които много неща могат да се случат в една фирма.
Аз бих отишла намясто в работно време на ЧР с амбулатория лист и уведомлението.
При мен забравиха да ми дадат входящ номер, но аз още там ги подсетих, че това чакам. Чак тогава ми дадоха входящия номер.

Благодаря. Аз това се претеснявам, че като отида без свидетел дали няма да ми го върнат по "някаква причина".  У нас няма делопроизводство. Щетоводителите са някаква външна фирма. Има само HR. Те уполномощени ли са да ми издадат входящ номер?

# 184
  • Sofia
На мен от ЧР ми дадоха входящ номер. При вас обаче може да е различно.

# 185
Голямо засягане, ами точно това значи, че имате опасения, че ще са некоректни. Аз и при двете фирми не съм имала такива опасения при все, че в едната даже не си направих труда писмено да ги уведомя. Иначе, да по принцип трябва да е официално в интерес на двете страни. За мен втория път мейл + амбулаторен лист бяха достатъчни, чак Спиди...Но като нещо ви притеснява, отивате лично, носите амбулаторния лист и си искате входящ номер, ако има такава практика във фирмата, прк нас деловодство няма, както и хартии не се поддържат, всичко е по мейл.

# 186
Голямо засягане, ами точно това значи, че имате опасения, че ще са некоректни. Аз и при двете фирми не съм имала такива опасения при все, че в едната даже не си направих труда писмено да ги уведомя. Иначе, да по принцип трябва да е официално в интерес на двете страни. За мен втория път мейл + амбулаторен лист бяха достатъчни, чак Спиди...Но като нещо ви притеснява, отивате лично, носите амбулаторния лист и си искате входящ номер, ако има такава практика във фирмата, прк нас деловодство няма, както и хартии не се поддържат, всичко е по мейл.

Благодаря. Не мисля нещо лошо за тях, но лично аз искам нещата да са по закон, а не по "приятелски" Simple Smile

# 187
  • Sofia
Almond, много зависи от фирмата.

Аз първите два пъти работих в малка фирма. Бяхме като семейство (буквално! И свекърва ми работеше и все още работи там от много години, и ММ е работил там). Шефката е много свестен човек и знаех, че няма да ми направи номер. И двата пъти уведомих устно. В последствие заради финансови трудности имаше съкращения и всички бяха много нещастни, включително и шефката. Това се случи след майчинствата ми.

С третата ми бременност бях/съм в голяма международна фирма. Там служителите са малко или много анонимни. Работодателят винаги е бил коректен с абсолютно всичко. Но не мога да се осланям на това. Предпочетох да ги уведомя в писмен вид и да си искам входящ номер. Те може да са най-коректните, но аз предпочитам да си "вържа гащите" в случай, че пак се стигне до някаква промяна във фирмата.

# 188
Така е, да, съгласих се, просто ми се видя прекалено безлично уведомяване със Спиди при положение, че работиш с тези хора и можеш да занесеш директно каквото трябва и да говорите. Но може би и аз съм малко изкривена понеже работя в големи фирми и там каъо цяло не се правят номера и не съм свикнала да очаквам нещо такова. В първата фирма бях 10-тата, която излиза по майчинство за годината, естествено, че не са били много щастливи от този факт, но на нито една от нас не са правили проблем, то и затова толкова бременни имаше, понеже всички знаят, че нещата са ок. Намират се заместници и толкова. Сега вече за връщането, никой не може да гарантира какво може да се случи дотогава, в първата аз сама реших да не се връщам, та за 2 години кой знае Simple Smile

# 189
  • Пловдив
Така е, да, съгласих се, просто ми се видя прекалено безлично уведомяване със Спиди при положение, че работиш с тези хора и можеш да занесеш директно каквото трябва и да говорите. Но може би и аз съм малко изкривена понеже работя в големи фирми и там каъо цяло не се правят номера и не съм свикнала да очаквам нещо такова. В първата фирма бях 10-тата, която излиза по майчинство за годината, естествено, че не са били много щастливи от този факт, но на нито една от нас не са правили проблем, то и затова толкова бременни имаше, понеже всички знаят, че нещата са ок. Намират се заместници и толкова. Сега вече за връщането, никой не може да гарантира какво може да се случи дотогава, в първата аз сама реших да не се връщам, та за 2 години кой знае Simple Smile

Малко отклонение от мен: началника на моя отдел, по стечение на обстоятелствата се случи, че разбра много рано (забременях края на ноември, а се наложи да говорим с него края на декември).
След трети месец уведомих устно колегите, с които работя и работодателя. Не съм имала никакви проблеми. Всички ми влязоха в положение и много се зарадваха. Успоредно с мен, още една колежка излезе в майчинство 🙂 Не се наложи поне при мен да предавам някаква документация. Стартирах направо с отпуск (имах натрупани дни от миналата година), и после влязох в 14 дневен, а вече тече и 45 дневния.

# 190
  • София-Младост
Здравейте, имам следния въпрос относно прехвърляне на майчинство към бащата.

От човешки ресурси ми пратиха да попълнят приложение 7. Въпросът ми е кое приложение представя мъжът ми в неговата работа?
Вие попълвате прил. 7 в раздел II, промени в обстоятелствта.Той също трябва да попълни и подаде прил. 7. Нали той ще получава обезщетението. Но в раздел I

# 191
Здравейте, в неплатен отпуск за отглеждане на дете съм. В момента използвам отпуската на мъжа ми (5месечна). Неплатеният ми отпуск свършва края на септември.

Бременна съм и искам да прекратя отпуската и да изляза в болничен. Въпроса ми е дали тези месеци до септември ( почти 3) ще  имам възможност да използвам след години при нужда?

# 192
  • София-Младост
Да, ще имате, докато детето стане на 8 г.

# 193
Здравейте. В отпуск втора година по майчиство съм и имам съмнения, че може да съм бременна и това породи много въпроси тъй като ще се застъпи майчиството с това на първото дете. Четох темата и искам да попитам за някои неща и дали правилно съм разбрала други. Извинявам се за многото въпроси.

Когато са застъпени майчиствата се взима майчиство като за първото дете? Питам защото в сайта на НОИ калкулатора за майчиство ми дава различна сума обезщетение на ден за майчиствотото с второто дете и не разбирам дали сайта не засича правилно, че ще има застъпване или тъй като съм втора година се смята наново 24м назад?

Четох , че болничния се смята 18м назад. Това значи ли, че ако изляза болничен и подам декларация за промяна в обстоятелствата за 50% от размера на майчинството, болничния ще бъде изчислен на база доход за 18м назад когато съм била майчиство или ще е на база заплатата, която получавам? И пак ли първите три се плащат от работодател или директно от НОИ всичко?

Ако изляза болничен смята ли се за прекъсване на майчиството през втората година и какво става ако родя преди 45-дневния болничен? Правилно ли мисля, че има застъпване тогава или ако не съм се върнала в майчиство няма застъпване?

И кой би бил по-добрия вариант според Вас? Да изчакам 45 дневния без да 'излизам' от майчиство за първото или да взема болничен + 50%? Термина е малко повече от месец след РД на първото дете и следователно изтичане на втората година отпуск по майчиство.

И може ли изобщо директно с декларация за промяна в обстоятелствата да се излезе в болничен без да се налага да ползвам натрупаната отпуска? Може ли работодател да ми откаже или направи проблем?

И последен въпрос относно тнар трета година майчиство, която е отпуска 6м на майката + 5м от бащата , които могат да се ползват до 7г възраст. Ако са две деца размера на месеци си остава същия ако е неизползван преди това?

Извинявам се за може би тъпите въпроси, но ми е много объркано и ми се иска да знам как стоят нещата от рано, а не както се казва като опре до кокала да ги мисля тогава. Много благодаря за отделеното време!

# 194
.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 17:57 от Jerry19

Общи условия

Активация на акаунт