Майчинството счетоводно - 93

• 43 527
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Привет, за подаване на еднократна помощ за родено дете се подават документи в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес на майката. Не мога да се ориентирам квартал Витоша, София към кой район се води. Поздрави!
Лозенец

# 301
Здравейте отново,
Както ви казах детето направи на 23.06 една годинка, термина ми беше за 5ти Юли.
Сега видях, че в сайта на Nssi пише на 21.07 ще имам превод за месец Юли- 642.38лв по молба декл.чл.53
Това означава, че началото на Август няма да имам ли?
Получих на 05.07 превод за Юни, после на 07.07 пак получих за дните от Юли, но този, който ще получа утре се обърквам какъв е и защо толкова рано?

# 302
За юли е да,следващия за август ще го получите началото на септември.Когато се застъпват болничен/декларация винаги е така,просто този месец и аз получих накуп за юни и юли на три превода,при всички е така които имат застъпване не се притеснявайте.Но да кофти август няма да има никакъв превод.

# 303
  • Видин
Здравейте момичета, нуждая се от малко помощ. Искам да попитам, колко месеца назад се връщат за изчисляване на майчинството? До 01.07.22г съм осигурявана на МРЗ, от 01.07.22г ме осигуряват на 2000лв. Терминът ми е на 06.03.23г, колко се очертава приблизително майчинството?
И другият ми въпрос е свързан болничните-ако изляза болничен в края на третия месец, това ще има ли някакво влияние, върху сумата, след това?
Благодаря предварително, на отзовалите се!😊

# 304
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В първи пост на темата ги има отговорите на въпросите ти.
При теб ще има голяма разлика, ако излезеш в болничен - все пак почти целия период ще ти е МРЗ.

# 305
Да споделя как завърши моя казус,може да е полезно за някой.
И двете декларации/приложение 2 са били подадени в срок към НОИ,но в сайта е отразена само първата от основния работодател и реално веднъж накуп ще ми се изплаща майчиството за цялата първа година.Така че ако има и други с двама работодателя да си знаете.Така ми обясниха от местния клон на НОИ.

# 306
Звънях и в НОИ да питам, но не ми отговориха адекватно, та ще попитам и тук.
Имам дете на 1год. и 3 месеца и не съм ползвала майчинство,поради липса на трудов стаж. Започнах работа на 25.02 до 05.06, за да си допълня липсващия стаж.
От 05.06 до 19.07 бях в 45-дневен болничен за второто ми дете.
Родих 9 дни преди термин на 11.07.22.
Въпросът ми е: От коя дата трябва да подам Приложение 8 за 50% за второто дете в такъв случай?

# 307
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам дете на 1год. и 3 месеца и не съм ползвала майчинство,поради липса на трудов стаж. Започнах работа на 25.02 до 05.06, за да си допълня липсващия стаж.
Въпросът ми е: От коя дата трябва да подам Приложение 8 за 50% за второто дете в такъв случай?

От датата, на която придобивате нужния стаж.

# 308

От датата, на която придобивате нужния стаж.
В такъв случай няма ли да повлияе, след като съм се водила на работа?
Придобила съм необходимия стаж началото на април.

# 309
  • София-Младост
Тези 50 % са за първото дете, точно защото не ползвате отпуска.

# 310
  • Sofia
Нали след трите болнични, при работодателя се подава Заявление-декларация Приложение #2 ?

Третият ми болничен (изравнителният) е до 13-ти август вкл. Нали мога да подам декларацията при работодателя сега юли месец? Но срокът на работодателя за подаване остава 10 септември, правилно ли съм разбрала? В такъв случай кога мога да очаквам превод за остатъка на август месец - началото на октомври ли?

# 311
Здравейте.
Имам и аз питанка. Имам стаж една година в МВР, където ме осигуряваха на 800 лв, не бях на някаква старша позиция. В момента съм на брутна заплата 1300 и много много бонуси, които ми объркват всеки месец този осигурителен доход. Този месец беше 1474 лв. Имам стаж година и четири месеца, докато дойде бебето ще са 1 г и 8, защото ще съм минала изпитателния срок вече официално, имам още два месеца да вляза в него  От няколко дена се чудя наистина дали имам шанс да взимам високо майчинство над минималната заплата за страната.

# 312
  • София-Младост
Здравейте.
Имам и аз питанка. Имам стаж една година в МВР, където ме осигуряваха на 800 лв, не бях на някаква старша позиция. В момента съм на брутна заплата 1300 и много много бонуси, които ми объркват всеки месец този осигурителен доход. Този месец беше 1474 лв. Имам стаж година и четири месеца, докато дойде бебето ще са 1 г и 8, защото ще съм минала изпитателния срок вече официално, имам още два месеца да вляза в него  От няколко дена се чудя наистина дали имам шанс да взимам високо майчинство над минималната заплата за страната.
Вероятно имате, но обезщетението се смята на база 24 месеца назад. Не за много високо, но вероятно над МРЗ.

Нали след трите болнични, при работодателя се подава Заявление-декларация Приложение #2 ?

Третият ми болничен (изравнителният) е до 13-ти август вкл. Нали мога да подам декларацията при работодателя сега юли месец? Но срокът на работодателя за подаване остава 10 септември, правилно ли съм разбрала? В такъв случай кога мога да очаквам превод за остатъка на август месец - началото на октомври ли?
Да, можете. 10.09 е краен срок. ТОй може да я подаде  и по-рано. От подаването, 10 работни дни и ще има някакъв превод.

# 313
Здравейте,не открих нищо по темата.Имам въпрос,относно изплащането на болнични…Значи сега в понеделник трябва да отида да си взема болничния и да го оставя на счетоводител,той е от 18.07 (мисля,че следователно ще е до 18.08),тааа въпроса ми е на коя дата ще ми бъде изплатен,за септември ли да го очаквам? Благодаря предварително много,на отзовалите се!
П.с Аз съм фиктивно назначена,и имам прекъсвания в здравните осигуровки също (не ме съдете) …Ще си плащам болничния който ми издават сега в понеделник..

# 314
  • София
Здравейте. Зависи кога ви го входират от фирмата. По мои наблюдения за периода 18.07. до 31.07. ще ви го изплатят до 10 дни след изтичането на периода. Тоест някъде около 10.08. А втората част, която е от 1.08. до 18.08. към 28-ми някъде. Около 10 дни отнема изплащанто след изтичането на периода. Поне при мен е така. Успех. Поздрави Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт