Майчинството счетоводно - 93

• 42 782
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Момичета,

Тотално съм объркана!

Родих миналата година на 5.09, като терминът ми беше за 31.09...

Мина вече една година и ще продължавам втората, но Октомври месец 710 лева ли ще взема или 710 + тези 5 дни от Септември??
Първата година приключва на датата на термина, тоест 30 септември (31 няма).
Майчинството се изчислява пропорционално на дните, тоест няма как да получите хем 710лв, хем още за 5дни. Тези 710лв са за месец и се делят на работните дни.

# 586
Здравейте,фирмата,в която работя дава социални придобивки и 13-та заплата и на служителите си в майчинство.В банкирането ми пише на всеки такъв превод"заплата".
Това означава ли,че декември мога да подам за възстановяване на данъците?
Тази година го направиха юли и октомври авансово. Но догодина може да си подадете ГДД.
Щом е авансово,значи ако подам октомври през работодателя си ще ми бъде пресметнато и възстанонено напред до декември ли? Или само до октомври ще ми възстановят?
А ако отида сама да си подам в началото на следващата година в НАП,необходимо ли е да нося бележка с доходите от работодателя си или ще извършат служебно необходимите справки?
Благодаря за отговорите Flowers Bouquet

# 587
Къде мога да проверя на кой постоянен адрес е записал таткото детето? Понеже сме на 2 различни постоянни, само настоящите са еднакви, а той не помни Grinning

# 588
  • Sofia
По принцип от раждането детето върви с адресите на майката (и постоянен и настоящ, ако са различни), освен ако изрично не сте поискали детето да е записано на адреса на бащата. Или примерно вие сте си сменили адреса, без да сменяте в същото време адреса на детето.
Но и аз, за да съм сигурна, се обадих до общината и ги попитах. Те ми потвърдиха, адресите на детето (постоянен и настоящ). Ако във вашата община не дават такава информация по телефона, ще трябва да отидете на място.

# 589
Здравейте,
Искам са попитам, става въпрос за 50% майчинство когато детето е под 2 години и тръгне на ясла. В момента съм по майчинство с второто детенце то е на 3 месеца, а баткото е на 1,6 г., до сега вземах 50% майчинство и за него, но от този месец ще тръгне на ясла, та имам ли право на тези 50% майчинство за него или трябва да го прехвърля на таткото, за да го взима като работещ родител?

# 590
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Искам са попитам, става въпрос за 50% майчинство когато детето е под 2 години и тръгне на ясла. В момента съм по майчинство с второто детенце то е на 3 месеца, а баткото е на 1,6 г., до сега вземах 50% майчинство и за него, но от този месец ще тръгне на ясла, та имам ли право на тези 50% майчинство за него или трябва да го прехвърля на таткото, за да го взима като работещ родител?

Вие ще си го получавате докато баткото навърши 2 години.Няма нужда да се подава нещо, защото майчинството за баткото вече е прекъснато.

# 591
  • Велико Търново
Здравейте, при приключване на втората година от отпуск по майчинство, ако изляза в неплатен отпуск за 6м (за отглеждане на дете) работодателя ми следва ли да ми плаща здравно осигурителни месечни вноски към държавата или аз ги внасям от мое име и за моя сметка?
Също така, гореспоменатите 6м неплатен отпуск, считат ли се за стаж - трудов или осигурителен?
Разполагам и с 40 РД, платен отпуск, но не възнамерявам да ги ползвам преди нелатения отпуск. Това проблем ли би било?
Благодаря предварително!
Самоцитирам се, защото питането ми се изгуби доста назад.
Благодаря предварително

# 592
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, при приключване на втората година от отпуск по майчинство, ако изляза в неплатен отпуск за 6м (за отглеждане на дете) работодателя ми следва ли да ми плаща здравно осигурителни месечни вноски към държавата или аз ги внасям от мое име и за моя сметка?
Също така, гореспоменатите 6м неплатен отпуск, считат ли се за стаж - трудов или осигурителен?
Разполагам и с 40 РД, платен отпуск, но не възнамерявам да ги ползвам преди нелатения отпуск. Това проблем ли би било?
Благодаря предварително!
Самоцитирам се, защото питането ми се изгуби доста назад.
Благодаря предварително
Здравните осигуровки за този период са за сметка на работодателя.Той ги внася заедно с тези на останалите служители.
Времето се зачита за трудов стаж.
Не е проблем, че имаш платен отпуск.Молба за неплатения се подава поне 10 дни преди ползването му.

# 593
  • Велико Търново
Много благодаря, пантера!

# 594
Искам да попитам за приятелка. Върна се на работа 5 месеца преди изтичането на втората година, следователно получаваше заплата и половин майчинство за 5 месеца. Сега е бременна пак и смята да си взима болничен до края на бременността. Гледат се 18 месеца назад за болничния, в тях влизат и тези 5 месеца от половин майчинство+заплата. За тези 5 месеца осигурителния доход на базата и на двете неща общо ли ще бъде?

# 595
  • София-Младост
Искам да попитам за приятелка. Върна се на работа 5 месеца преди изтичането на втората година, следователно получаваше заплата и половин майчинство за 5 месеца. Сега е бременна пак и смята да си взима болничен до края на бременността. Гледат се 18 месеца назад за болничния, в тях влизат и тези 5 месеца от половин майчинство+заплата. За тези 5 месеца осигурителния доход на базата и на двете неща общо ли ще бъде?
На база само заплата.

Lady_G*
За подаването на ГДД не ти трябват сл. бележки, ако изчакаш и подадеш след 01.03. Тогава работодателя е качил информация за доходите ти.

# 596
Кога се прави 1 пълна година майчинство? Деня на термина или деня от започване на 45 дневния болничен?

# 597
Здравейте, родих на 14.07 и последния ми болничен е до 12.10, въпросът ми е след него аз ли трябва да попълвам и подавам Приложение 2 към НОЙ или това се прави от работодател?

# 598
  • София-Младост
Здравейте, родих на 14.07 и последния ми болничен е до 12.10, въпросът ми е след него аз ли трябва да попълвам и подавам Приложение 2 към НОЙ или това се прави от работодател?
Вие.
Кога се прави 1 пълна година майчинство? Деня на термина или деня от започване на 45 дневния болничен?
Не разирам особено впроса, но 410 дни за "първа" година се броят от началото на 45 дневния.

# 599
Здравейте. Работодател ми подал моя болничен за август на 12 септември понеделник, понеже 10 септември беше събота. Спазен ли е срокът? Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт