Магията на изтока - тема 68

• 23 276
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Аз пък вчера ядох кейки (cake) с чокорето (chocolate) и пих джусу (juice), хаха.

Последните години, покрай социалните мрежи и изобщо езикът в интернет, се появиха и съчетания на японски и английски думи като кonichiwassup (добър ден, какво става от konnichiwa и what's up), seeyonara (довиждане, до скоро от see you и sayonara), chotto a minute (чакай малко, от chotto mate и just a minute), gomennasorry (от извинявай gomennasai и sorry).
Глобализация, социални мрежи, последствия.

# 466
Рос, благодаря за разясненията относно японския, беше ми много интересно да прочета. Всъщност ми е любопитно и нещо друго. Думи като басу и други джапинглиш дали имат чисто японски еквивалентни? Ще се радвам да споделиш, ако си наясно.

# 467
Те взаимстват чуждици (огромната част от английски език), все за неща измислени последните 100+ години от човека.
Ето например питаш за басу (автобус). Това е латинска дума, нищо общо с Япония. Омнибус (за много), че аутобус, за нас автобус, а за японците басу от bus.
Същото е и с доресу (рокля). В Япония не е имало рокли, а знаеш какво. Добре, но след като Япония се отваря за света, започват да се носят рокли от жените, а като няма японска дума за това ново "животно" то започва да се нарича доресу от dress. Иначе на японски думата за дреха, облекло е коромо, но е общо, а не конкретно.
Специфика на японския. Сричков език и това им помага да "измислят" нови японски думи.
Изолирани в продължение на векове, там, сами на островите, то е цяло чудо, че започват да се отварят към света след 1867-68 г. И в това пръст имат отново американците (тия световни гадове). След капитулацията през 1945 г. съвсем.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 11:53 от rossonera

# 468
Цитат
Сега сме в сезон нацу (лято). Хару, нацу, аки и фую (зима).
Мерси,не знаех зима и лято.
В мангата, което следя изясниха,че Харуки от канджи е хару - пролет,а ки - дърво. Рицука - първия ден от лятото,мафую - средата на зимата,угецу - дъжд. Много са важни имената за самата история,характера на героите,срещите им и т.н.
Дори в анимето - началните надписи (или крайните) представят героя със съответния му сезон.
А,да също и кедама,което е име на померан и в превод е топка козина.

Грешния азиатски език знам,дори не е е азиатски,а е от Афро-азиатското езиково семейство.

# 469
Скрит текст:
Те взаимстват чуждици (огромната част от английски език), все за неща измислени последните 100+ години от човека.
Ето например питаш за басу (автобус). Това е латинска дума, нищо общо с Япония. Омнибус (за много), че аутобус, за нас автобус, а за японците басу от bus.
Същото е и с доресу (рокля). В Япония не е имало рокли, а знаеш какво. Добре, но след като Япония се отваря за света, започват да се носят рокли от жените, а като няма японска дума за това ново "животно" то започва да се нарича доресу от dress. Иначе на японски думата за дреха, облекло е коромо, но е общо, а не конкретно.
Специфика на японския. Сричков език и това им помага да "измислят" нови японски думи.
Изолирани в продължение на векове, там, сами на островите, то е цяло чудо, че започват да се отварят към света след 1867-68 г. И в това пръст имат отново американците (тия световни гадове). След капитулацията през 1945 г. съвсем.
Много ти благодаря за изчерпателния отговор! В интерес на истината не се бях замисляла, че джапинглиш се състои основно от думи за неща, които са сравнително нови за Япония. Логично е щом тези неща преди не ги е имало, да не са имали и думи за тях.

# 470
  • MJF
Споко, всички знаем и поне още една дума на японски - сенсей.
Wink

Extraordinary Attorney Woo
Мда, 2в1.
Скрит текст:
Хем аз едва ли не им написах до финала преди две серии какво имат да напишат/довършат за главната ни героиня. А те се "разляха и отвяха". Хайде поне адвокат У финално да  завърши със занимание което е баш за нея, да използва своя дар в единственото конструктивно направление при адвокатите а не .....Ако творческия екип изпълни това, ако ще и да е в последните 2 минути на 16-и , ще им опростя всичкия финален бъркоч Wink Mr. Green Обещавам. Smile

# 471
В интерес на истината не се бях замисляла, че джапинглиш се състои основно от думи за неща, които са сравнително нови за Япония. Логично е щом тези неща преди не ги е имало, да не са имали и думи за тях.

Дам. Например: пан (хляб), еребейта (асансьор от elevator), сарада (салата), кичин (kitchen), петто (pet) и още, и още.

Но имат и някои чисто японски думи, които в наши думи заместват с чисто английските - като кису (kiss), но си имат и тяхна дума за целувка, която е seppun, имат си uta за песен, но можеш да ги чуеш да използват сонгу (song) и т.н.
Абе, и тяхната работа като нашата в този век - лайкваме, тъчваме, рилейтваме, плейтваме...

It's Beautiful Now - епизод 39

Финалната драма е във вихъра си. Чакам развръзката. Татко иска да излезе от семейния регистър (от ходжу-то) на дядото, за да могат двете пиленца да се вземат, но дядо не е съгласен.
Драма, драма, уважаеми корейски зрители. Аджумите цъкат с език, искат промяна на закона за семейния регистър, двете влюбени пиленца трябва да се вземат.

# 472
  • MJF
Преди забавих.

Изгледах и The Expiration Date of You and Me
Оказа се че не съм му таргета на този филм. Съвсем за младежка/тийн аудитория е. Към това и разни там запои и някакви игри -  Tired . Та го догледах с превътане за да видя края. Може и по-добре да се направи , като се махнат поне половината "лиготии", защото замисъла не е лош , началото и края също но ...прекалено много излишни неща. За режисьора и сценариста не виждам препатки на горния сайт. Хайде , следващия път по -добре.

# 473
The Good Detective 2
Приятна за гледане кримка, както беше и първи сезон. Добра игра от добри актьори. Режисьор и сценарист са същите, та не очаквам неприятни изненади.

Poong, The Joseon Psychiatrist
Започнах да го гледам без никакви очаквания, освен да се порадвам на Ким Мин Дже и на играта на Ким Санг Кьонг. Те пък взеха та ме изненадаха приятно със самата история. На всичкото отгоре и с добавка на адекватен женски образ.

# 474
It's Beautiful Now - епизод 40

Корейската Жулиета е бременна, а сега дядото ще има правнуче от кръвната си внучка и от внука си, който е син на неговия осиновен син, хаха. Ромео реве, Жулиета и тя, но ще живеят заедно.
Този сериал стана брутален.

# 475
  • вятърничава
Тя пък от какво забременя, от държане за ръце Wink
Баба и сигурно е възмутена.

# 476
Както във всяка корейска съботно-неделна семейна сапунка - с поглед.

Биру? Черпя, че днес имам празник на града (българската столица на боклука), а и майка ми е Мария.

Иска ми се да съм там, седнала до него, да съзерцавам природата и да го слушам какво ми говори. Няма значение какво, само да стоя до него, той да си пие бируто, а аз да гледам и да го слушам.

# 477
Рос,весел празник Balloon

Бабата от съботно-неделната драма какво се възмущава,а?Има внуци и нея някой я е погледнал.

Heroes
Герои,герои,колко да са герои?Единият
Скрит текст:
става предател.
Не е героя на Барон.Споко.
Хубавото е,че Барон го докарва до последния епизод,макар и тежко болен.
Скрит текст:
Ама не оживява до края.
Почна добре и наистина ми хареса,но както понякога се случва от един момент става скучно и протяжно,но после отново нещата се подобравят,за да стигнем до приличните предпоследни епизоди,за да те тушират с мелодрама в последния.Дали съм разочарована?Да. Confused
Класическа wuxia - отмъщение, справедливост, единство, традиция и рицарство.
Не случайно се казва Герои.Показва различни видове герои: 1)безкористен и някак невинен, 2)герой,който се превръща в антигерой, 3)герой в сянка,който ще ти помогне и 4)герой - сигма архетип - незнам как по-точно да го нарека.Confused
Героят,който наистина ми хареса бе Su Meng Zhen и напълно случайно бе изигран от Барон.Не мисля,че е от фенщина.Просто беше добър,без да бъде прекалено добър и нищо човешко не му беше чуждо.Дори когато тялото му отказваше,умът продължаваше да се бори,за да намери начин да спаси всички на които държи.Пък и неговта любовна история беше най-интересна,нищо,че е любовен тригълник (романтиката като цяло е на по-заден палн).И страхотни бойни сцени. Барон е перфектен.
Въпреки,че в началото имаше комедини елементи,това си е мрачна драма,за приятелство,което в един момент приключва,за свободата и оцеляването,политически интриги,както и любовни разочорования.
Ефектите биват,кинематографията е добра,музиката е някъде там,а перуките са все така китайски.

# 478
  • Там, където мечтите се сбъдват
Започнах Adamas, имах едни очаквания, но още в средата на първата серия се оказа, че не съвпадат със създателите на сериала. Засега ми държи интереса:)

# 479
  • вятърничава
Честит празник, ross!
За съжаление мечтите са едно, а реалността съвсем друго.
Ще се задоволим с наличното - биру и стъклена камбанка.
Шун в някой друг живот.

Общи условия

Активация на акаунт