Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 448
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Благодаря за мнението!
Да, определено ще променя начина си на живот, за да овладея това положение.
Просто се притеснявам дали не съм закъсняла твърде много.

# 571
Здравейте,

бременна съм в 30г.с
Преди да забременея (мисля, че писах по-рано в темата), излезе след обременяване ИР, но не ме сложиха на лекарства.
Заради КЗ от 5.4 от миналия месец, АГ каза да спазвам диета за диабетици.
20 дни по-късно, не съм консумирала никаква захар и брашно, пускам си изследвания и те са трагични Sad
Някъде четох, че инсулин не се изследва през бременността, но кръвната захар пак е същата.

Сега не знам имам ли ИР, имам ли гестационен диабет.... нужно ли е пак да ме обременяват с глюкоза и кое изобщо да махам от менюто още, да не говорим, че ме е страх как ще се отрази на бебето.
П.С Не съм с наднормено тегло, преди да забременея 63-64кг, качвам що годе нормално през бременността 9/10кг за 7 месеца и половина (може  би първите месеци малко повече, но тогава наблягах на въглехидрати заради гаденето).

Знам, че тук има по-вещи от мен и много ме е страх да не ме сложат на някакви спапани лекарства. (Имам и хашимото)

# 572
  • София
Като видях, че повечето показатели са в реф.стойности се успокоих, но тогава попаднах на темата и разбрах, че инсулина ми е висок.

Как мислите дали може да ми се разминат лекарствата, ако подходя по-сериозно към храненето?
Аз бях с подобни стойности преди година, но благодарение на тази тема (макар и само да я чета и да не пиша в нея), промяна в храненето и повече движение, в момента HOMA-индексът ми е 1.41, а инсулинът на гладно спадна от 17 (преди година) на 5.5 Blush

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 23:01 от BFF_

# 573
Елора, сега аз само с едно изречение пак ще напиша нещо, което написах 5 пъти сигурно. Аз НЕ СЪМ УПОТРЕБЯВАЛА ЗАХАР!!! Сега дали се разбра вече правилно?
Захар съм употребила в ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА, заради това, за което пиша тук във форума - че във въпросната последна 1 седмица започна много да ми пада нивото на кръвната захар!
А аз написах и много други неща, вече дали ще им обърнеш внимание е твое решение.
Също така и обясних някои неща за балансирано хранене. Кетото не е такова.
Явно взимаш и хапове които явно ти вдигат кз. Там вече не знам, не мога да кажа нищо.
Сега пишеш за баници и картофи.
Трябва да знаеш, че години трябват за да се оправи ир и всъщност режима е до живот.

Ето и моите изследвания

Оф, почвам с по-ударни дози желязо.

# 574
Уу, ама и витамин Д ти е много ниско, недей така. Ти беше споделяла интересно че вече не са ти толкова сериозни проблемите със слънцето, как е положението при такава стойност?
Аз не мога да се нарадвам че последните години не съм изгаряла и даже и някакъв тен хващам - нещо нечувано преди това. Скоро ще пускам и други изследвания, наумила съм и вит. Д да проверя тоя път. Кой знае дали няма са се изненадам и аз, трябва да видя дали ми е достатъчно дозата дето вземам...

# 575
Аз 10 дни не пих ни желязо, ни Д-то.
И гледай.
Ама поне Д, то е по-високо от миналото изследване.
Трябва да пия ежедневно Д.
Иначе алергията ми е по-слаба, много по-слаба от предишните години, но я има.
Вече на много места не ме сърби и не ме хваща.

А гликирания нещо не ми е излязъл още.

# 576
Аз всеки ден вземам Д но не голяма доза, затова ще го пусна и него като ще ме бодат че съм с мнооого трудни вени и с веднъж да мина.
Така де, в идеалния случай всеки ден, в реалния забравям понякога но като цяло е редовно. Но не лежа на тая кълка че било лято, аз съм на закрито през повечето време.
Гликираният винаги по-бавно излиза, няма как. Но пък ти си на режим от години, точно там едва ли да те изненада нещо.

# 577
Излезе.
5,30.
Явно заради пустото желязо. И преди като ми беше ниско, пак гликирания скачаше.
Значи си действам редовно с желязото.

# 578
Излезе.
5,30.
Явно заради пустото желязо. И преди като ми беше ниско, пак гликирания скачаше.
Значи си действам редовно с желязото.

Мислиш ли, че има връзка ?
Предния път май беше по- нисък.

И аз подозирам, че ще ми е по- висок от предния, беше 5,20 тогава, защото ям малко плод и кз  ми полудява. От 5 ягоди .
Отказала съм тотално плодовете, много зле ми влияят, а и на другия ден огладнявам.
Не са за моя организъм.
Иначе ти си си екстра, пример си за много хора, в това число и за мен.

# 579
Да Таис, писали сме, че ниското желязо вдига фалшиво гликирания.
Затова и имах този проблем около операцията. Беше и над 6 тогава.
А всичко друго си беше ок реално.
После пиех желязо и постепенно си падаше.
Сега не е над 6, пак съм доволна, но явно заради желязото се е вдигнало.
Беше ми под 5.
Нищо де. Ще си джуря желязо, перничанка ще ставам.

# 580
На мен гликирания ми излезе към 14 часа. Като се има предвид, че лабораторията е до 13 и карат пробите в централата. Към 15 и 30 някъде 16 без нещо имах и инсулина. Хем викаха след 18 ч. Но винаги така излизат в Цибалаб като часове. Даже са ми казвали и другия ден за хормони, но пак са излизали същия ден следобед.

# 581
Здравейте,

бременна съм в 30г.с
Преди да забременея (мисля, че писах по-рано в темата), излезе след обременяване ИР, но не ме сложиха на лекарства.
Заради КЗ от 5.4 от миналия месец, АГ каза да спазвам диета за диабетици.
20 дни по-късно, не съм консумирала никаква захар и брашно, пускам си изследвания и те са трагични Sad
Някъде четох, че инсулин не се изследва през бременността, но кръвната захар пак е същата.

Сега не знам имам ли ИР, имам ли гестационен диабет.... нужно ли е пак да ме обременяват с глюкоза и кое изобщо да махам от менюто още, да не говорим, че ме е страх как ще се отрази на бебето.
П.С Не съм с наднормено тегло, преди да забременея 63-64кг, качвам що годе нормално през бременността 9/10кг за 7 месеца и половина (може  би първите месеци малко повече, но тогава наблягах на въглехидрати заради гаденето).

Знам, че тук има по-вещи от мен и много ме е страх да не ме сложат на някакви спапани лекарства. (Имам и хашимото)

Натоварване с глюкоза се прави задължително на всички бременни и то преди 30та седмица! Да, според тази стойност имаш гестационен диабет, ама малко от акушер-гинеколозите обръщат внимание на това. Едно натоварване с трикратно измервани на кз ще ти даде представа колко зле е положението. И не се стряскай, ако не продължиш да вдигаш кз до края на бремеността, едва ли ще се наложи да си на медикаменти. Но дори и да се наложи, запомни, че най-важно е бебето и недей да се инатиш. Ако не владееш нивата на кз, създаваш по-голям риск за бебето в бъдеще да развие диабет. Аз бях на инсулин и кз се вдигаше, въпреки него и ми се налагаше увеличаване на дозата през няколко дни. Вземи глюкомер, за да следиш нещата, тази единична стойност не е достатъчна.

# 582
Здравейте, мили дами,
На 29 години съм и преди година бях на профилактичен преглед при ендокринолог за изследване на щитовидни хормони, тъй като имам фамилна обремененост. Заради някои придружаващи оплаквания, лекарката ми назначи и измерване на КЗ. Резултатът беше 6.33 mmol/l. След това направих и обременяване с глюкоза.
Това са резултатите, не ми каза да пусна и инсулин, въпреки че не бях с направление:

0 мин - 5.92 mmol/l              реф.стойности 3.75-6.10
60 мин - 11.11 mmol/l          реф.стойности 3.75 - 8.90
120 мин - 8.37 mmol/l          реф.стойности 3.75 - 7.80

Не ми назначи терапия, а каза като начало само да отслабна, да намаля сладкото и повече движение и после ще гледаме. Признавам, не подходих много сериозно към проблема и започнах с отслабването едва от началото на тази година. От 1ви януари до сега свалих 8 кг (83->75). Не съм спазвала конкретна диета, а гледах основно калорийния баланс като откакто се затопли увеличих и движението.
Реших на своя глава да си пусна изследвания, за да видя има ли някаква промяна преди да правя отново обременяване и да ходя отново на лекар.
Скрит текст:
Като видях, че повечето показатели са в реф.стойности се успокоих, но тогава попаднах на темата и разбрах, че инсулина ми е висок.
Как мислите дали може да ми се разминат лекарствата, ако подходя по-сериозно към храненето?
Горе-долу с такива стойности започнах и аз. Инсулинът не го виждам. Килограмите също бяха подобни. Много подобрих изследванията, след 2 седмици ще ходя пак и ще публикувам. Режим, спорт, сън и управление на стреса, това са основните фактори, макар че има и още!

Имаш още много, макар че си постигнала доста, продължавай в този дух и без лекарства, ще стане. Става бавно, предупреждавам, не очаквайте резултати до месец, два, но след година упорство със сигурност ще си доста по-добре - и откъм килограми, и откъм изследвания, и откъм усещане за себе си. Аз сега направо летя Wink

# 583
Записвам се за да ви следя, защото съм с ниско желязо от няколко години и не си обърнах особено внимание, мислейки че е нещо незначително(вегетарианство от дете). Сега вече и вит. Д е нисък, а в комбинация с това ТСХ е 4,629. Приемам желязо на таблети, плюс вит.Д. Ще го карам така 3 месеца в комбинация с диета и следва нови тестове, след което ще се назначава лечение.
Успех на всички в тази битка с ИР.

# 584
Записвам се за да ви следя, защото съм с ниско желязо от няколко години и не си обърнах особено внимание, мислейки че е нещо незначително(вегетарианство от дете). Сега вече и вит. Д е нисък, а в комбинация с това ТСХ е 4,629. Приемам желязо на таблети, плюс вит.Д. Ще го карам така 3 месеца в комбинация с диета и следва нови тестове, след което ще се назначава лечение.
Успех на всички в тази битка с ИР.

При мен анемията се установи след операцията. Лекаря каза, че предвид всичките оплаквания от години съм била с анемия.
Изписа ми малтофер. И да пия по 2-3 на ден.
Ама аз само 2 седмици пиех по 2, после минах на 1.
Често си давам и почивка от желязото. И май е било грешка.
Трябва по-ударни дози. То лошо няма да си давам почивка, но явно не е достатъчно.
Имах и ужасен косопад и оредяване и има връзка с желязото.
Сега съм добре с косопада и оредяването, но действам още по въпроса.
Преди година ми каза, че често наблюдава при жени с обилен цикъл липса на желязо.
Та си действам вече по-сериозно.
Последните 2 месеца го пиех всеки ден почти. Или малтофер или сорбифер. За 10 дни спрях заради изследването и веднага спадна гадината.
Трудно се бори това.

Наскоро срещнах инфо из фейса за връзка м/у Д и мелатонина.
Д се приемал сутрин за да се възпроизведе правилното количество мелатонин за добър сън.
Може и така да е.

Общи условия

Активация на акаунт