Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 426
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Егати и откачалката.
Да си мята дипломата в кофата.
Може ли на такива резултати да приказва такива неща.
Аман от некадърни лекари.
Зор да тровят хора и да точат пари.

# 646
Пуснах нови изследвания хома индекса е 4.2-3
Кз - 5.7
Инсулина  си го върнах на 16
Притеснявам се дали да не трябва започна да пия Глюкофаж а аз един вид нищо да не правя 😔
Просто вкарах плодове в менюто череши, кайсии, праскови и ефекта е налице от Инсулин 9 стана 16.80
Храната е както обикн месо/ риба салата.
Имам отвреме навреме прегрешения с картофи малко или ориз.
Този път пуснах B 12, vit D, Fe, Mg, Ca, Na, Cu ( 10 дена ще чакам за мед тк в Цибалаб го правят)
Ще закача снимка с витамините да кажете мнение.

# 647
Еми плодовете не са за всеки, но зависи и колко си вкарала.
Ориз и  картофи първата година не съм си позволявала.

# 648
Егати и откачалката.
Да си мята дипломата в кофата.
Може ли на такива резултати да приказва такива неща.
Аман от некадърни лекари.
Зор да тровят хора и да точат пари.
Aбсолютно.....много съм изненадана от развоя на събитията, очаквах съвсем друго........то е ясно че няма да се върна на метформин просто ей така.......

Бриа, на мен плодовете никак не ми прощават......от както изчезнаха ягодите, и от както опитах черешите и на глюкомера му се зави свят не съм яла други плодове...гледам с течащи лиги праскови, кайсии и другите сезонни...но до там.....не смея....а преди обожавах плодове...Sad
Вит Д трябва да наваксаш, иначе ще те дърпа назад от към прогрес.......тоя магнезий дето всички го пускат съм забелязала, че е с едни и същи стойности.....аз не мисля да го пускам някога, според мен изобщо не е информативен като изследване......пие се магнезия и това е......

# 649
Моментът с неподходящи храни от време на време си е много тънък... И за всеки е различно колко често и какви видове могат да му се разминат.

# 650
Сега ще кажа и Желязото мисля, че и то е ниско ?! Без да съм докторка виждам, че вит Д и Желязото са ниски.
Моля за съвети какви добавки да включа да пия?
Откъде идва умората и безсънието .. 🥹
Какъв вит Д да купя ?

https://fitnessdobavki.bg/betteryou-vitamin-d-k2-oral-spray?gcli … a26saAtXGEALw_wcB

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 23:22 от Bria

# 651
Азара, Невена беше писала, че това изследване на магнезий не било достоверно.
Но то магнезия си трябва и не вреди по-никакъв начин.

Брия, малтофер или сорбифер.
Може би сорбифер опитай.
Д, аз си пия на Вигантол.
К 2 също си купих заради Д-то, че свърши отдавна. Ама мисля през 1-2 дни да го пия.
И магнезий си пий.
Да, умората и безсънието може да ти е от желязото най-вероятно.
Но аз като бях с високи стойности на кз и инсулин също бях като пребито куче не можещо да спи като нормалните хора.
Бре ти по колко плодове си яла, че си върнала така инсулина.
И що не вземеш за седмица да вкараш магданозец.
По 2 връзки на ден. Хем витамини, хем се бори с кз и инсулин.

Тоз К 2 дали може да се предозира нещо с него си мисля?
Чета и че си има и храни от които също се произвежда.

# 652
Абе не са хубаво нещо плодовете, я вижте аз как се подредих Joy Още посдмърчам и подкашлям тука...

Елора, к2 от ферментирали храни се набавя по принцип. Кисело зеле, кефир, ферментирали зеленчуци и т.н. дето от тях лятно време само кефирът е вървежен. Аз понеже си правя домашен, това лято тараторът ми е с кефир а не с кисело мляко.

Липса на енергия и лош сън и аз имах преди да мина на режим. Тая зима имах период с по-чести нережимни хранения и пак беше същото, хич нямах сили, че и короната малко след това ме тръшна, дето на работа идват сума болни и устисквах до тогава.
Колко са били тия плодове че да развалят инсулина не питам, но за теб явно са повече отколкото понасяш.

# 653
Пълнех по цяла чиния череши, аз просто не мога някак още да осъзная, че няма да мога да ям плодове така както преди.
Може и грам да не ми понасят…лоша работа общо взето.
Започнах да правя йога, и стартирам тренировките  с тежести, така др надявам да стопя още 7-8 кг.

# 654
Умората /липса на енергия/ и безсънието са симптоми на хипофункция.....пусни си пълен панел на ЩЖ......желязото ти не е просто ниско, а направо си е на дъното.....за него акъл не мога да дам, Елора ти е писала за добавки, хубаво е и феритина да провериш- това е складираното желязо в организма , аз лично за вит Д предпочитам спрея на Бетър ю- https://biomall.bg/dlux-vitamin-d-k2-daily-oral-spray-ooralen-sp … o-better-you-cena такъв съм взела на малката....на първо време е най-добре да видиш какви дефицити имаш и да започнеш с попълването им....ако има проблем с Щитовидните трябва и от там да се започне с хормон....трябва да се опиташ да намалиш до минимум плодовете/щом само това те връща назад/

Елора, и аз помня за магнезия споделеното от Невена, тя каза че той не може да се предозира и се изхвърля с урината.....и аз точно това се опитах да засека, защото на няколко пъти забелязах леко странна миризма на лекарство на урината ми.......помислих дали не е от Мг......бях го спряла за 2 седмици- не бях засичала такава, сега пак го започнах и пак зясякох такава 1-2 пъти...не знам дали е от това......никой не може да ми каже какво става в организма ми....за съжаление....трябва сама да открия....вслушвам се в сигналите на тялото, но е трудно.....сега трябва да си самоназнача хормон за ЩЖ......но имам още малко  да чета за дозирането.....знам че първо се вдига т4,.....някои пият и само т3/който се продава в Гърция-Тирозинт// при мен той е по-ниският, но правилото е първо да се вдигне т4.......ще мисля как да го направя, лощото е че нямам никакви сиптоми там и честно казано не знам как да действам.....знам че се почва с 25 мкгр Т4 и се увеличава много плавно........при нужда.......правих си теста с базална темп, но нямам живачен термометър - 2 дена беше 36.6, после падна на 35.9 и после пак беше 36.3......не знам колко може да се вярва на електронен термометър.......чудех се дали да търся живачен да си купя......не знам .......трябва да си изясня още неща......

# 655
Пуснах нови изследвания хома индекса е 4.2-3
Кз - 5.7
Инсулина  си го върнах на 16
Притеснявам се дали да не трябва започна да пия Глюкофаж а аз един вид нищо да не правя 😔
Просто вкарах плодове в менюто череши, кайсии, праскови и ефекта е налице от Инсулин 9 стана 16.80
Храната е както обикн месо/ риба салата.
Имам отвреме навреме прегрешения с картофи малко или ориз.
Този път пуснах B 12, vit D, Fe, Mg, Ca, Na, Cu ( 10 дена ще чакам за мед тк в Цибалаб го правят)
Ще закача снимка с витамините да кажете мнение.
Тук в групата, прочетох, че вит.Д има пряка връзка с ИР. А, твоите стойности са на дъното. Приемаш ли добавка, в тази посока ?
Щом желязото ти е толкова ниско, представи си, накъде ти е феритина, който всъщност, показва, колко ти е депото на желязо в тялото. Изследвай го, по добре .
За плодовете, съм скептична, спрях ги от раз, до следващото изследване, да видя дали е ок.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 09:13 от Galina Georgiev

# 656
Ох, с тия плодове ме наплашихте. Аз си хапвам доста често напоследък (в малки количества след хранене, но почти всеки ден през последната седмица). Разчитах на това, че се чувствам доста добре и нямам оплаквания.
Натка, може ли малко да разясниш как си приготвяш кефира и откъде взе гъба за него? Много обичам и купувам често, ако мога да си правя домашен ще е още по-добре.
Снощи правих мъфини от тиквички по ето тази рецепта и станаха чудесни:
https://www.profesiyamama.com/2020/09/06/myfini-ot-tikvichki-bez-brashno/

# 657
Пълнех по цяла чиния череши, аз просто не мога някак още да осъзная, че няма да мога да ям плодове така както преди.
Може и грам да не ми понасят…лоша работа общо взето.
Започнах да правя йога, и стартирам тренировките  с тежести, така др надявам да стопя още 7-8 кг.
То има чиния и чиния Grinning
За да разбереш как ти се отразяват плодове се наяж с тях хубавичко и отиди да пуснеш инсулин и кз.

4,42 кз и 6,10 инсулин е моя експеримент от който разбрах, че нямам драма с плодовете и въпреки всичко не прекалявам.
Изяла съм 6-7 кивите за час и половина, половин мандарина, половин банан и отидох в лабораторията.
Също така кафе с мед. Малко мед, но имаше мед. Абе на върха на лъжицата, 2-3 капки мед. Тогава пиех кафето с малко сладко. Сега вече и млякото към кафето спрях.
Каквито плодове може да пробваш.
Ако искаш с череши, с дини, с банани.
Ако ти се дават пари, но пак ще разбереш.
Може и с количество да експериментираш. Може 1 банан, може 2. Може диня един тон да изядеш и да опиташ.

Азара, от лекаря знам, че като се изчерпа желязото в организма се насочва към косата.
Затова и явно е бил косопада.
Изчерпала съм всякакви запаси.

# 658
  • Столичанин ама не в повече :D
Щитовидните хормони повлияват ли се от хранителен режим?
Също започвам вече да се чудя малко в стил - кокошката или яйцето. Grinning
Тоест кое кое предизвиква, понеже ми откриха и СПКЯ на единия яйчник.
Абсолютно всичко се повлиява от правилно хранене, попълване на витаминни и минерални дефицити, движение, и позитивна нагласа към живота. Simple Smile
Джереми , тогава смело давам с 10 на ден, пък след няколко месеца ще видим.
Пий и витамин К 2, щом ще вземаш такива дози.
Аз вземах по 6 капки на ден вигантол, и К2 през ден по едно. На натурал факторс. Сестра ми и тя по 6 капки, вчера и отсипах от К 2 , но тя не ми обърна внимание, просто не искаше да спори с мен.
 А в темата за вит. Д пишат момичетата защо е нужно.

Аз още не съм правила проверки, изкърках едно шише вигантол и го спрях, нямах някакъв сериозен дефицит и щом няма да предозирам, ще пия пак така. Да видим алергиите ми от слънцето как ще са този сезон.

С този Бодимед сега се замислих.
Гледах им пакетите , ами в Рамус има пакети за ИР и диабет, в Бодимед няма , голямо смятане трябва да правя какво да пускам, пък и до най- близките лаборатории ми е поне спирка- две с метрото.
Рамус ми е най-близко.

Предният ми джипар само Цибалаб признаваше.
Аз па к2 не пия и в същата тема съм обяснил защо, тъй като е свързано с много условности. Иначе си спомням, че си бях купил баш тея к2-та изпих едно хапче и след като попроучих нещата останалите 99 си останаха недокоснати.
Аз да питам нещо за яйцата,че на няколко места прочетох противоречиви мнения. При ИР и повишен холестерол и високи триглицериди (1,80) белтък и жълтък ли се яде? Спорът е за жълтъка- твърди се,че вдига още повече холестерола и триглицеридите.
Има значение дали яйцата са сурови или сварени, суровите вдигат добрия холестерол, сварените лошия, но при суровите все пак съществуват рискове (и откъм бактериална инфекция и към алергизиране към белтъка), и затова си ядем сварение, но аз повече от три не мога да изям (а понякога и от три ми става лошо).
Като видях, че повечето показатели са в реф.стойности се успокоих, но тогава попаднах на темата и разбрах, че инсулина ми е висок.

Как мислите дали може да ми се разминат лекарствата, ако подходя по-сериозно към храненето?
Аз бях с подобни стойности преди година, но благодарение на тази тема (макар и само да я чета и да не пиша в нея), промяна в храненето и повече движение, в момента HOMA-индексът ми е 1.41, а инсулинът на гладно спадна от 17 (преди година) на 5.5 Blush
@BFF_ , би ли споделила малко по подробно какво си правила. Мисля, че ще е полезно за тези от нас, които тепърва се сблъскват с проблема( първата страница е страхотна, но все пак е добре да се чуе и мнението на различни хора как са се справили). Какво промени, какво смяташ, че не работеше при теб, какви добавки пиеш, лекарства пила ли си, мнението на ендото, при когото си ходила, къде си имала проблеми в началото и как си ги решила и т.н. ?
Другата седмица ще ходя да ми направят ОГТТ тест и ще видя за краткото време дали има някакъв резултат.
При мен проблемът се откри преди година, когато ендото ми каза повече движение и без ядене на сладко - така пробваме 6 месеца и тогава преценява дали да ми даде хапове. Каза движение на ден равностойност на 20-30 мин. бягане или 10 хил. крачки или други спортове мин. по толкова на ден.
Това и направих, когато в края на лятото измерих същата КЗ сутрин на гладно като и преди "режима" - 6.4 и инсулин - 17. Тогава не знаех и не съм измерила гликиран х-н. Вече септември започнах повече да чета и попаднах на тази тема. Изключих всякакво тесто, картофи, ориз, сладко вече така и така не ядях,  и включих повече месо и яйца, които до този момент не присъстваха много-много в моето хранене, т.е. преди се изхранвах главно въглехидратно. След 3 месеца на това хранене - през декември измерих 5.26 КЗ и 7.60 инсулин. След това ме тръшна ковид за втори път и през февруари - КЗ 5.80, инсулин 11.37, т.е. връщане назад.
Тъй като съм с Хашимото не смятах дълго да държа ниски въглехидратите и постепенно започнах да връщам, като мерех с глюкомера "ефекта" от всяка храна. Пак оттук разбрах, че отражението на храните е индивидуално за всеки. Така открих, че бял ориз, бял хляб ми се отразяват доста зле, но пък картофи и банан - не, и ги върнах в менюто (веднъж седмично). Винаги в хладилника си имам връзка магданоз и слагам на всяка салата, та дори и го хапвам натюр, обичам го. Правех кюфтаци във всякакви вариации по natka. Искаше ми се да спортувам повече като Елора, за да се стегна, но не ми стискаше Blush . Четях за прогреса на Азара и се вдъхновях. Забавлявах се с преживяванията на tays, с нея горе-долу сме на един хал.  Blush Очаквах компетентните включвания на jerami , защото и той има Хашимото и отчита разликата в храненето и при двете състояния.
През май пуснах отново изследвания - КЗ - 5.8, инсулин - 5.48, гликиран х-н - 5.40% . За цялото това време махнах от обиколката на талията към 10 см, а като килограми -6, при ръст 166 сега съм 59 кг.
За периода ми се вдигнаха холестеролите -  с тях никога не бях имала проблеми, но сега са малко над референтните стойност. Посетих ендокринолог по този повод - той ми каза да умножа х 3 добрия х-л, и ако полученото превишава стойността на лошия, няма проблеми, той компенсира. При мен я превишава с доста, така че оставих нещата така засега.
Измери ми индекса мазнините, боди мас индекс, междуорганни мазнини и т.н. и според него всички било идеално и нищо ми нямало. Да, но аз не ям половината храни на света и сигурно затова Sleeping.
От друга страна рН-то на урината от 6.0 през април (преди това не съм измервала) , през май стана 5.5 и сега се опитвам да употребявам повече "основни" храни, начело с лимони (вода с лимон), ще видим тепърва това до какво ще доведе.
Пия добавки вит Д, Вит В12, магнезий, желязо, сега напоследък и Омега 3, но не постоянно, а последователно - едното свърша, почвам другото и така.
На режима се чувствам доста добре, леко ми е, имам енергия, само по едно време , през ноември може би имах нещо като кето-грип. Тогава тук се пишеше, че трябва да се поема повече сол, това и направих  и се оправи положението.
Друг ефект, който забелязах е спиране на всякакви болки в ставите, които имах преди при натоварване или при "лошо време". И другото нещо е регулиране на цикъла - преди режима беше започнал да идва на 24-5 дни, а по време на режима стана отново на 28 дни, което е малка, но полож. промяна.

Бих искала да си намеря идеалния за мен баланс на белтъчини, въглехидрати и мазнини, но все още го търся Blush
За холестерола съм на различно мнение, защото да съотношенията са важни ( са такива каквито ти е казал ендокринолога), но и стойностите му също са важни, ей ти един пример относно щитовидните хормони, там освен директни стойности, също има и съотношения показващи нивото на конверсия между фт4 и фт3, тоест те може да са ниски или високи и съотношението между тях пак да е добро, но въпреки това, човек няма да се чувства добре и ще е в риск, като същото се отнася и за холестерола.
Здравейте група......големи поздрави BBF........радвам се, че си извлякла за себе си полезности от темата и си разбрала най-важното- при всеки е много индивидуално Simple Smile))) Четене и пробване.....ако при един работи едно, при друг е друго, но общите неща винаги сработват по един или друг начин при всеки Simple Smile

Бързам да ви се оплача аз......тооооооооолкова съм разочарована от днешния ми преглед, че съм буквално в ШОК все още.........Докторката/чак не знам дали така да я наричам/ се води с една от най-добрите репутации за нашия малък град...знаете как е....тези неща се разчуват лесно.........Прегледа съвсем на 2 на 3 всичките ми изследвания, бих казала, че пропусна доста даже....не знам дали не й се сториха много....нямам представа, но отсече че щитовидните са "в норма" - гледа жлезата на ехограф, каза всичко е супер.......няма изменения -съвсем нормално изглежда. а аз имам леко завишени МАТ.......Т4 ми е 16 и нещо, Т3 е на дъното- 3.90 при долна граница 3.10..Sad Хвана се директно за КЗ.....не трябвало да спирам метформина- дрън, дрън.....той не намалял КЗ а подобрявал ИР, Сега иска пак да се върна на Глюкофаж ХР 500- по 1 вечер и да й напиша един ден КЗ профил- сутрин на гладно, преди обяд/2 ч след обяд, преди вечеря и 2 ч след.........В момента, в който ми каза: ТРЯБВА да имаш 3 основни и 2 междинни храненния за деня/.......и спрях да я слушам.........Няма да се върна при нея .......като цяло прегледа беше ужасно претупан.......не ми зададе почти никакви въпроси, нито ме е питала какво и как ям.....супер разочарование..........Такава загуба на време.....ядосана съм много......видяло се е че ще се лекувам в интернет........почти нямах възможност да задавам въпроси, камо ли да ми се обясни нещо повече, макар че се изпуснах че чета повече за проблема и си мисля, че това съвсем нЕ й хареса.........Голямото чакане за този прословут час.........Sad
Поне да я беше питала, как аджеба ще се оправи ир, ако панкреаса се кара непрекъснато да произвежда инсулин.
Относно магнезия може да се предозира, както с абсолютно всичко, което се пие на таблетки, разликата, е че излишното количество се изхвърля по-бързо (за разлика от к2 примерно), обаче пък в тоя случай се натоварват повече бъбреците.
Сега ще кажа и Желязото мисля, че и то е ниско ?! Без да съм докторка виждам, че вит Д и Желязото са ниски.
Моля за съвети какви добавки да включа да пия?
Откъде идва умората и безсънието .. 🥹
Какъв вит Д да купя ?

https://fitnessdobavki.bg/betteryou-vitamin-d-k2-oral-spray?gcli … a26saAtXGEALw_wcB

Идва и от желязото и от д, плодовете са хубаво нещо, но все пак с мярка (то с всичко е така) Simple Smile
за добавките са ти писали.

# 659
Zuhta, колежка ми даде от нейната гъба, тя расте и по някое време се оказваш с излишък. Не знам дали се продава някъде, по-скоро да търсиш някой в твоя град да ти даде. Иначе лесно се прави, по-лесно е от това да подквасиш нормално кисело мляко, то само се залива, престоява и прецеждаш.

Общи условия

Активация на акаунт