"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 026
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
  • при него
Много благодаря на всички ви! Наистина се опитвам да намеря изравнителната сметка и ще мога да обясня детайлно. Преживяхме 8 месечен основен ремонт и доста неща още не ги знам къде са....
За еднотръбната, по това което аз четох, не, не може да се сложат топломери, както и не трябва да се намаляват радиатори, защото следващите по веригата ще получават по-малко топлина. Пак ще ровя и ще сложа линкове, но ако има специалист и аз ще се радвам да чуя.
На първо четене сега намерих това, но вчера и други по-детайлни статии бях намерила. Пак ще пиша.
https://penchopenchev.wordpress.com/2015/10/15/%d0%b5%d0%b4%d0%b … b5%d0%bc%d0%b0-2/

Допълвам:
Скрит текст:
На този линк например се казва
https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/polovinata-grad-bez-novi-toplomeri
Потребителите на централно парно по закон са длъжни да монтират уреди за дялово разпределение. Изключение се прави в случаите, в които няма техническа възможност в сградите (т. нар. еднотръбни инсталации, които са много малък процент).

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 18:25 от Speed Queen

# 121
При Техем можеш да се регистрираш и да си видиш старо потребление и да получаваш фактури по мейл.
https://www.techembg.com/dashboard/

# 122
Излязоха ли ви изравнителните сметки при топлинните счетоводители? "Техем" са качили вече отчетите, но не и сметките, и не мога изобщо да се ориентирам какво ме чака. Ясно ми е, че самото плащане и сметките при "Топлофикация" ще са след 15/07, но чакам тази на "Техем" предварително, за да се подготвя, и ми е интересно дали при другите топлинни счетоводители вече има готови сметки.

# 123
Излязоха ли ви изравнителните сметки при топлинните счетоводители? "Техем" са качили вече отчетите, но не и сметките, и не мога изобщо да се ориентирам какво ме чака. Ясно ми е, че самото плащане и сметките при "Топлофикация" ще са след 15/07, но чакам тази на "Техем" предварително, за да се подготвя, и ми е интересно дали при другите топлинни счетоводители вече има готови сметки.
Къде виждаш отчета от Техем?

# 124
В портала им за клиенти, с регистрация.
Нямам изравнителна, тя не е ли чак юли, даже август?

# 125
Нарцùса, в портала има и отчети, и сметки, в различни табове. Миналогодишната ми сметка от Техем е с дата 29.06., вече към Топлофикация съм плащала през юли, когато те са си пуснали фактурата, но поне знаех предварително колко дължа, а сега ме вълнува много, защото очаквам 4-цифрена сума. На сайта на Техем пишеше, че отчетите ще са налични след 15/06, а сметките към Топлофикация слеф 15/07. Срокът за обжалване е до 31/08.

# 126
Ами вариантът е да сметнеш показанията от отчета по миналогодишните цени. Поне да знаеш какво си консумирала у вас. За сградна и топла вода обаче ще чакаш.

# 127
А каква е била цената с ДДС на единица от миналогодишните сметки от измервателите на радиаторите?

# 128
Намирам 2 стойности за различните месеци, цена на кВтч. без ДДС: 0,082090 и 0,066700 лв., ако отговаря на въпроса.

# 129
А каква е била цената с ДДС на единица от миналогодишните сметки от измервателите на радиаторите?
Във всяка сграда/абонатна станция е различно. Колкото повече ползватели, толкова по-евтино.

# 130
Виж колко топл.единици са ти начислили тази година и колко са били миналата. Виж си и кубиците топла вода. Сравни ги с миналогодишните. Така ще се ориентираш донякъде. Донякъде, защото зависи от цената на газа, температурите през зимата, продължителността на подаване на топло (тази година откараха почти до май!) и харченето на съседите! Но все пак са някаква индикация какво да очакваме накрая.

# 131
От изравнителната сметка се вижда единица колко е чрез пресмятане, както и кубик топла вода. Но нямам сметка пред мен.
Някъде горе в ляво по спомен, има ваш разход  и начислени фактури в две позиции - за топла вода и отопление. Като се раздели сумата на кубиците и единиците се вижда колко е за една.
Предположих, че някой може да е направил изчислението за своя статистика.

# 132
От изравнителната сметка се вижда единица колко е чрез пресмятане, както и кубик топла вода. Но нямам сметка пред мен.
Някъде горе в ляво по спомен, има ваш разход  и начислени фактури в две позиции - за топла вода и отопление. Като се раздели сумата на кубиците и единиците се вижда колко е за една.
Предположих, че някой може да е направил изчислението за своя статистика.

Ще опитам, но не знам дали ще е правилна логиката с изравнителната сметка, която имам аз. Съвсем не е ползван целия сезон този имот и разходите са малки.
Сумата за топла вода е 131 лв. с ДДС /18 куб. = 7,29 лв. за кубик
Сумата за отопление е 150 лв. с ДДС за 500 единици /в тази сума влиза и сградна инсталация/ = 0,30 лв.

# 133
Момичета, къде да открия фактурите в профила в сайта на Техем? Забутала съм някъде старите си фактури в мейла, а съм сигурна, че ги имаше на сайта, но не ги откривам сега.

Едит - намерих ги.

Едит 2 - излиза, че този сезон за 3 месеца и половина съм похарчила повече единици, отколкото за 5 месеца предния?!?!?!

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 12:30 от Нарцùса

# 134
Не е невъзможно. Зависи какви са били температурите миналия и този сезон, колко дни си била в жилището, дали си работила или си била хоум офис и т.н и т.н. Виж си показанията и ако са ти начислили повече, обади им се

Общи условия

Активация на акаунт