"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 037
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
Водомерът при мен е на отделен ред под разпределителите, има ново и старо показание.

# 151
Пристигна изравнителната, към Сименс и Елвеко сме.

Топла вода (12 месеца):
- общо: 435 лв. за 37 кубика
- или по 36 лв. месечно

Използвам поста, тъй като ние също имаме 37 кубика (София, Техем), а има хора, които питат колко струва топлата вода. За всяка сграда/абонатна станция е различно.
При нас е струвала 382.04 лв, което е по 10.32 лв. за кубик топла вода или по 31.84 лв. на месец.
А къде виждате колко кубика вода са изразходени? Аз виждам само сумата. Към Техем сме.
Разгледайте добре първия лист от изравнителната сметка. На едно място пише ‘ваш дял за топла вода’и рещу него пише показанията на топлия водомер в края на миналия сезон, в края на сегашния отчетен сезон и разликата между двете.

# 152
Пристигна изравнителната, към Сименс и Елвеко сме.

Топла вода (12 месеца):
- общо: 435 лв. за 37 кубика
- или по 36 лв. месечно

Използвам поста, тъй като ние също имаме 37 кубика (София, Техем), а има хора, които питат колко струва топлата вода. За всяка сграда/абонатна станция е различно.
При нас е струвала 382.04 лв, което е по 10.32 лв. за кубик топла вода или по 31.84 лв. на месец.
А къде виждате колко кубика вода са изразходени? Аз виждам само сумата. Към Техем сме.
Разгледайте добре първия лист от изравнителната сметка. На едно място пише ‘ваш дял за топла вода’и рещу него пише показанията на топлия водомер в края на миналия сезон, в края на сегашния отчетен сезон и разликата между двете.

Ох, чак сега го видях.
Благодаря много!

# 153
Моля. Оглеждайте си хубаво сметките, че понякога стават грешки. На сайта на Техем има подробно описание как да се разчита изравнителната сметка.

# 154
  • София
Имам да доплащам 140 лв. за топла вода. Прегледах старата и новата изравнителна сметка, водомера и наистина е такова изразходваното количество - 75 кубика. Не знам как харчите по 30-40. Явно ще ограничавам времето за баня на сина.

# 155
Зависи колко души сте, имате ли тинейджъри, които са нон-стоп в банята.
Зависи дали имаш миялна машина. Ако нямаш, харчиш повече топла вода.

# 156
Разделено по литри е по 100 литра дневно, което е абсурдно малко. Не се заяждам, а се чудя.
Май не мога да смятам...
Това е само топлата вода, като се разреди със студена, за да падне от 60 градуса на комфортна за къпане или миене на ръце, количеството става много повече от 100 литра дневно.
Студената ни е 130 кубика годишно.

Фактор, който влияе сериозно при нас – като сметна пътуванията ни през годината, няма ни почти 2 месеца. Т.е. тази консумация реално е за 10 месеца. Съответно се падат средно по 3.7 кубика топла и 13 кубика студена за месец. 

Още 2 фактора - преди години като миехме чинии на ръка и бяхме с обикновени батерии разходът ни беше много по-голям. След миялната и след като подменихме батериите със съвременни, консумацията намаля значително.
Прегледах старите изравнителни. Когато детето е било малко сме харчили 50-55 кубика годишно. Като стана тийн и се започна да си прави разни процедури под душа, количеството е скочило на 66, имаме една година и с 82! Но тогава имаше и технически проблем (счупен клапан в абонатното, който мешаше топла и студена), така че не обвинявам само дъщерята...

Но сериозният спад дойде с новите батерии.
Старите душове харчат 15-20 литра в минута, новите 8-9.5.
Старите батерии около 16 литра в минута, новите, цитирам от описанието на нашите: 5.7 за тази в банята и 8 за кухненския смесител.

Трудно свикнах с душа, връщах няколко и използвах стария докато не започна да се разпада, защото така и не открих без ограничител. В крайна сметка взехме с пита и с нея не се усеща по-малкото количество вода. Другото, което установих - с нея не мога да се къпя с предишната температура. Сега настройвам на много по-голямо количество студена, защото иначе ми пари.

П.П. Не се ограничаваме при къпане, не спираме водата. Водомерите ни са 100% изрядни. Скоро беше редовната им смяна и няма разлика в показанията м/у двете години.

# 157
На нас ще връщат 46 лева от топла вода, което е някакво чудо. Миналият отоплителен сезон доплатих 560 лева.
Тази зима няма никой да обитава, вече жилището е санирано с 10 см. Неопор и прогнозно ще плащам вода и отопление.
Направих подробен разчет с новите цени и очакваното според Бруната потребление и ще ги дебна - а си позволят да ме излъжат и ще се разправям. Успях да разчета начина на фактуриране.
За един човек при нас за 10 месеца топла вода имаме 65 кубика. Изряден водомер, съдомиялна, пералня, енергоспестяващи батерии и вряла вода, която се разрежда. Никога не успях да си обясня откъде идва този огромен разход на топла вода. Нямаме течове, нормална ежедневна хигиена…
При нас кубатурата е голяма, защото таваните са много високи, но тази зима ще следя дистанционно какво се случва.

# 158
Аз имам пита за шлаух от Китай, която прави хубаво налягане и без да е на макс водата, обаче нещо не мога да свикна да не натискам ръчката докрай. А пък с Т при тази пита е обратното на НСЧ - трябва да пусна по-топла вода, иначе зъзна.

# 159
На нас ще връщат 46 лева от топла вода, което е някакво чудо. Миналият отоплителен сезон доплатих 560 лева.
Тази зима няма никой да обитава, вече жилището е санирано с 10 см. Неопор и прогнозно ще плащам вода и отопление.
Направих подробен разчет с новите цени и очакваното според Бруната потребление и ще ги дебна - а си позволят да ме излъжат и ще се разправям. Успях да разчета начина на фактуриране.
За един човек при нас за 10 месеца топла вода имаме 65 кубика. Изряден водомер, съдомиялна, пералня, енергоспестяващи батерии и вряла вода, която се разрежда. Никога не успях да си обясня откъде идва този огромен разход на топла вода. Нямаме течове, нормална ежедневна хигиена…
При нас кубатурата е голяма, защото таваните са много високи, но тази зима ще следя дистанционно какво се случва.
А на водомера има ли ги? Ако ги има, значи не са от загуби, а сте си ги изразходили.

# 160
Има ги, изразходени са. За мен остава необяснимо, въпреки всичко.

# 161
Има ги, изразходени са. За мен остава необяснимо, въпреки всичко.
Много хигиена, много нещо Simple Smile
В нашата кооперация има едни съседи- мъж и жена на средна възрасът и нагоре, които успяват да ударят 120-130 кубика топла вода на сезон. Знам, защото съм представител на етажната собственост към Техем и получавам справката.
Рекох да им сигнализирам на хората, защото може да имат скрит теч например, а мъжът ми казва "споко, бе, няяяма проблем (ама арабийската едно говори) - ние сме си със старите смесители на чешмите, 'щото най-хубаво текат, а и жената като влезе в банята и 2 часа откарва, ама какво да ги парвиш...жени!".
Ами Ок тогава. Явно си ги харчат, а са сами, нямат животни, денем са на работа...

# 162
waterproof, не може ли да подадете сигнал, че жилищете няма да се обитава, за да не ви начисляват прогносни сметки? Защо да плащате цяла зима?

# 163
waterproof, не може ли да подадете сигнал, че жилищете няма да се обитава, за да не ви начисляват прогносни сметки? Защо да плащате цяла зима?

Не мога да се занимавам (не съм в България), майка ми тръгва след 2 седмици и ще се прибере чак началото на февруари, като тогава ще ползва отопление и топла вода.
Прогнозно изчислих, с новите цени и намаленото ДДС, че сумата до следващото засичане на топломери и водомер ще е около 2500 лева, може би и малко повече.
Тъй като кооперацията ни е все още с изпарителен тип топломери, миналата година се бе получило писмо до Домсъвет, че по наредба вече е редно да бъдат подменени с дистанционен тип, както и водомерите. Всички съседи отказаха, аз исках (имаме група във вайбър, единственото свястно нещо в тази кооперация!).
За мое огромно съжаление срокът по тази наредба е удължен и кооперацията ни остава с досегашния метод на отчитане и уреди.
Живот и здраве другото лято планирам да се прибера и ще проуча как стои въпросът с това да подменя с дистанционни уреди само нашия апартамент, за да получавам реален отчет, при положение, че повече от половин година (а по-натам и повече) жилището няма да се ползва и няма да е реално да плащам за отопление, без да бъде ползвано такова.

# 164
Аз съм подавала такова заявление в Бруната /те са ни счетоводител/, но пак съм плащала, защото, по техните обяснения - това е сума за сградната инсталация, таксата на счетоводителя /тя е малка/, в банята ни има лира, която няма отчитащо тяло, а май не може и да се спре /старо строителство/ и от наемателите имаше някакво количество използвана топла вода от предишното засичане, та върху това потребление ми изчисляваха прогнозно. Не бяха много големи сметките, май между 50-60-70 лв. и имат да ми връщата сега около 200 лв., но в момента не ми се отваря страницата на Бруната, за да видя точно колко и за какво е удържано.

Общи условия

Активация на акаунт