"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 133
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
  • София
137.86  лв без  ДДС е цената за единица в София - май гигакалория се водеше.
https://toplo.bg/prices

# 601
  • София
При мен след 2 сезона с подобно потребление, тази година на изравнителната имах да давам почти колкото за цял сезон, заради двойно показание на единия топломер в сравнение с предните сезони. Не знам защо се случи, все по един и същ начин е топлено, стаята е 10 кв... преди беше по 600 единици на сезон, този 1060.
Съответно последната сметка ми е двойна 140 лв, миналата година за ноември беше 75 лв... Не ми се мисли януари. Топломерите ми са дистанционни, но не сме изцяло на дистанционно отчитане....

# 602
А сега сме и с 9% ДДС.

# 603
...Не ми се мисли каква ще е за февруари.
При нас няма зависимост студен месец-голяма сметка.
Ето как са били 2017-та, когато декември сме имали същата като сегашната. Януари и февруари са по-ниски.
Скрит текст:

# 604
Добре, сложила съм винтила на 0, защо продължава да грее... работи си винтила, вчера беше студен радиаторът, пуснах на 1 за през нощта, сутринта го сложих на *, стана студен. Сега отивам да затворя прозореца, и той станал горещ радиаторът! Слагам на 0 и продължава да пече!

# 605
Добре, сложила съм винтила на 0, защо продължава да грее... работи си винтила, вчера беше студен радиаторът, пуснах на 1 за през нощта, сутринта го сложих на *, стана студен. Сега отивам да затворя прозореца, и той станал горещ радиаторът! Слагам на 0 и продължава да пече!

И какво по дяволите не ти е ясно??? Отворила си прозореца и отвън е нахлул (и респективно обдухал термоглавата) въздух с температура около нула градуса. И какво според теб да направи вентилът, освен да се отвори максимално, понеже за него в помещението е станало зверски студено? Освен това напълненият с гореща вода радиатор не е същото като реотан на електрическа печка, който веднага спира при изключване. Този напечен радиатор ще е топъл още доста време, но поне ще ти топли. То затова хората съветват при проветряване да се спира парното, за да не става така.

П.П. Не се пише вИнтил, а вЕнтил.

# 606
Аз съм го завъртяла вЕнтила на 0, не би трябвало да топли... изстуди се сега радиаторът, но по принцип, като излизам, проветрявам, и ми се иска да разчитам, че като съм спряла парното, съм го спряла наистина... мен ли ме топли това парно, или вентила?

# 607
Горещата вода в радиатора как да се охлади до ледена за 5 минути ...не може.

# 608
Бях го спряла час преди това... на 1 беше леко топъл, на * или на 0, горещ... това днес за първи път ми се случва.

# 609
Аз съм го завъртяла вЕнтила на 0, не би трябвало да топли... изстуди се сега радиаторът, но по принцип, като излизам, проветрявам, и ми се иска да разчитам, че като съм спряла парното, съм го спряла наистина... мен ли ме топли това парно, или вентила?
Ами за да си го спряла, трябва да е на нула и на нищо друго! При всяка друга степен, при нахлуване на студен въздух, вентилът автоматично се отваря на максимална степен. Ами прочетете ги тези неща. Топлинните счетоводители обикновено ги слагат в раздел ‘ често задавани въпроси’.
Като всеки уред у дома и този трябва да го знаеш как функционира.

# 610
Значи 0 си е положението, защо обясняват на * да седяло, вместо 0, уж да се избегнели замръзвания, като явно * може да се окаже по-силно и от 1?

# 611
Значи 0 си е положението, защо обясняват на * да седяло, вместо 0, уж да се избегнели замръзвания, като явно * може да се окаже по-силно и от 1?
На звезда, но само ако. отсъстваш по- дълго време и никой няма да отваря прозорците. Тогава ще се включи, само ако температурите вътре станат близки  до нула.

# 612

Ако го настроиш на * това пази радиатора да не замръзне, защото ако замръзне може да има много тежки последици. В нормални условия * и 0 са едно и също, но ако по някаква причина (счупен прозорец, много голям студ и неизолирана стена или знам ли какво) в стаята стане наистина студено при настройка на * радиаторът ще се включи за да се зашити и да те предпази от поражения, а не за да те топли. Ако е на 0 обаче няма да тръгне.
Затова при проветряване го слагай на нула, после пак си го слагай на колкото искаш. Или прави каквото искаш, но повече не можем да ти обясним.

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 11:18 от bubanka

# 613
Ако е на 0 обаче няма да тръгне.
И на 0 ще тръгне, ако нахлуе достатъчно студен въздух.
Поне у нас е така на два вида радиатори - стар чугунен и нов алуминиев.

# 614
Ако е на 0 обаче няма да тръгне.
И на 0 ще тръгне, ако нахлуе достатъчно студен въздух.
Поне у нас е така на два вида радиатори - стар чугунен и нов алуминиев.
Не е вярно! Изпробвано.
Няма вентил, който да не може да бъде спрян напълно, освен разваленият.
https://www.techem.com/bg/bg/uredi/termostaten-ventil
"Ако радиаторът се затопля при затворен термостатен венитил - възможно е да има твърди частици в инсталацията, които пречат на нормалната работа на вентила. В такъв случай е необходимо да се свържете  с експерт. "

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 21:03 от petiaivanov

Общи условия

Активация на акаунт