Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 42 054
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте дами!
Като по опитни,искам да ви попитам.
Кога започна пубертета при вашите момичета?
Как разбрахте? Какви бяха признаците?
Дъщеря ми е почти на 9г.и се чудя дали не е навлезнала вече в този период?! Да си сверя часовника с вас.

# 466
Все повече се измества долната възрастова граница, която се приема за нормална за начало на полово съзряване. Има фактори, които могат да "помогнат" на ранния пубертет. Наследственост, но и тегло, обездвижване, хранене,  начин на живот. Но понеже не съм лекар, ще спра до тук, за да не давам повод на фенките да ме дъвчат.
За протокола - на 11-12 започнаха наченки на гърди, след 12 наченки на окосмяване, на 13 и половина дойде цикъла. Около 13 започна с пуберските настроения.

# 467
Около 10 г започнаха да и растат гърдите, сега е на почти 11. Настроенията варират, окосмяване още няма, както и цикъл.

# 468
За сега виждам само промяна в гърдите.Като облече ,някаква по прилепнала блуза , изпъкват.
Окосмяване няма,цикъл също..Но започна едно инатене..Не беше такава..! Няколко месеца след 8-мия и рожден ден се промени държанието и.

# 469
Моята промени поведението си видимо след 10 си рожден ден. Чак след 11 рожден ден започнаха видимите физически промени.

# 470
  • Sunshine state
Моята много освзавмо започна да се променя на 9г - окосмяване в и тимната област, гърди, а на 10г и половина й дойде и цикълът. Започна да става опърничева също - отговаря, докачлива е, не се интересува вече от "игри" за деца, всичко й е "скучно".

# 471
  • София
На каките им дойде на едната на 12 г и 10 месеца, на другата на 13 г и 2 месеца. Но те бяха по-слаби и са малко по-рано родени. На малката и дойде на 12г и 4 месеца. И при трите признаците бяха качване на кг, дотогава бяха много слаби, гърди и леко окосмяване. За поведение като цяло не е имало някаква промяна сериозна и при трите. Разбира се хормоните бошуват, но не са ми отговаряли или тряскали врати. Малката малко повече се заяждаше по това време с каките, а едната изпадаше в леко мрачни настроения, но това беше временно. Дотук цикълът им е редовен. При малката е вече от почти година, при големите е от 2,5 г.  В момента и трите с вече с по-женска структура, имат гърди и са средно около 165 см. След идването на цикъла доста сериозно забавиха растежа на височина. Две от три спортуват, откакто  е в пубертета едната близначка много я мързи и спря да ходи на каквото и да е като спорт.

# 472
  • София
Дъщеря ми днес се обади, че се прибира от училище, защото дете от класа им е с ковид. Ходили да питат зам. директорката какво ще правят във вторник на матурата - не се знаело, но в краен случай, ще са изолирани всички в една стая. Grin

Вече почти съм забравила началото на пубертета, но със сигурност в момента е в пика му. Или поне се надявам да е пикът и да започне да отшумява след време. Смяната на настроенията и липсата на желание да учи ме стресират ужасно. Какво дете-слънце беше, а каква стана...

# 473
Дъщеря ми днес се обади, че се прибира от училище, защото дете от класа им е с ковид. Ходили да питат зам. директорката какво ще правят във вторник на матурата - не се знаело, но в краен случай, ще са изолирани всички в една стая. Grin

Тонка,
какви са предписанията за ковид сега в България? При нас, в Германия, вече няма карантина за контактните лица, само за болния/заразения. Контактните само си правят бързи тестове 5 дни и ходят на работа и на училище.

# 474
Здравейте дами!
Искам да Ви питам дали е нормално това нещо което се случва с дъщеря ми,моля ви кажете ми защото тотално се обърках.От 3-4 месеца насам само се гримира но много силни спирала,молив за устни и гланц,някакви контури на носът и хайлайтър и си подчертавала веждите с някакво като спирала,всеки ден косата с пресата абе ужас...
Взимам и хайлайтъра защото като се намаца с него на носът и до очите лошо ми става да я гледам. Не се занимава с момчета което е така даже им се дразни ,но за сметка на това само се снима и се качва в Инстаграм и Тик ток не знам какво прави но не ми харесва.Или пък иска да носи някакви къси блузи но няма как,тя е 1,66 сравнително висока но доста едра 57 килограма е то че няма на кой да е слаба и това с таткото сме големи но как да и обясня че за напред тя трябва да си прикрива тялото защото е станала като свиня с извинение че ми е дете при положение че беше слабичка като струна.Когато и кажа че нещо няма да и седи хубаво защото от 2 месеца водим спорове по моловете из цяла София че не си харесва нищо. Тя ми се оправдава с думите ,,Сега за да се обличаш хубаво трябва да си слаб'' Не мога да и угодя на тема дрехи моля ви помогнете ми защото не искам вечно аз да съм лошата и тази която я е ,,мразела'' !!

# 475
  • Sunshine state
Ако не си дъщерята, бих те посъветвала да спреш да я обиждаш и наричаш свиня, защото е далеч от такава и ще й докараш някакви комплекси, че е дебела, а това не е така. На 1.66м 57кг са напълно нормални, та даже и под българския стандарт (а и не само). Ужасен пост..

# 476
Цветозара, посетете психолог. Вие, не детето

# 477
Съвсем искрено се надявам Цветозара да е дъщерята все пак.

# 478
  • Sunshine state
Бърз поглед във фейса показва, че това е дъщерята.
Ваканцията няма ли какво да правиш?

# 479
Свиня мога пре спокойно да я нарека!Не спира да яде и се оплаква това е истината какво да и кажа не свиня а че е пухкава.

Общи условия

Активация на акаунт