Отговори
# 285
Не гледам Присъда, не знам дали и там се говори за Şeker Portakalı, но в Кара Севда Емир я четеше на майка си.
После наричаше така и Дениз, дъщерята на Нихан и Кемал.

# 286
Фрагман 1 и 2 за еп. 5, рус. суб.

https://turkru.tv/gyuldzhemal-5-seriya.html

# 287
Здравейте!

Благодарности за превода! Flowers Rose
Гюлджемал - еп.04 (Бг.суб)
https://cloud.mail.ru/public/WhHC/eUutsRNHx
https://my.mail.ru/mail/evavili/video/33/673.html
https://videa.hu/videok/film-animacio/.4-..mp4-7zTUK9..

Лучия, благодаря за фрагманите и книжката. Слушах радиопиеската. Hug
Еванджелин, явно е любима на турските сценаристи. Blush

Еп. 5:

ОЗЕТ: Когда Дева вернулась домой с Гюльджемалем, в ней многое изменилось. Теперь она возвращается домой не как пленница, а по собственному желанию и больше всего в мире доверяет Гюльджемалю. Однако информация, дошедшая до Гюльджемаля, откроет пропасть между ним.  В отличие от доверия Девы, всякое доверие Гюльджемаля к ней было утрачено.
Он затевает большую игру, чтобы выяснить, шпионит Дева или не.
Отношения между Мертом и Гулендам принимают неожиданный оборот, когда Дева возвращается домо.  Армаган, которому приходится прятаться от своей матери, находит убежище в доме Гюльджемаля, и когда он сталкивается лицом к лицу с Гулендам, все камни для него встают на свои места.

Фотографии за еп. 5:

Интервю с Мурат и Мелис:

https://vk.com/feed?q=%23G%C3%BClcemal§ion=search&w=wall-212036279_53967

Мерт?

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 18:34 от vanja@

# 288
Ваня, благодаря за йозета и снимките! Flowers Bouquet
Благодаря и на екипа за превода и субтитрите на еп. 4! Flowers Bouquet

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 19:56 от LU4IQ

# 289
Здравейте! Nature Sunny

Cupid
Чудовището спасява Красавицата.
После тя ще продължи да спасява него.

Мъничка, но надежда винаги има.

На мен епизодът ми хареса.

Имаме интро, чак сега са се сетили, но е много хубаво:
роза, родена сред тръни; малък човек сам в големия свят; все по-малко тръни и повече рози; все по-малко тръни и повече копринени воали; стрелата на Амур; двамата се откриха; розата разцъфна. Дано гледаме това интро по-дълго! Flowers Four Leaf Clover

Гюлджемал е под въздействието на последиците от детската травма: не трябва никого да обичаш, на никого да се доверяваш, защото при първия случай те предават. Постепенно Дева разбра защо Гюлджемал се държи така.
Хубава беше сцената в палатката, когато Гюлджемал чу как Дева мисли за него. „Ако се обърне, значи ще прости.“
 Тя не видя, но той се обърна.

Чухме историята на Зафер: баща, който я биел, омъжена насила на 19 г.; не обикнала бащата, не обикнала и децата. Снимка, запечатала единствения ден, в който Зафер е била майка на двете си деца. На следващия ден ги изоставя.  

Интересно е какво се е случило нататък.
Гара разказва на Халил, че тя е била жена на Мустафа Пехливан, а Дева е тяхна дъщеря. Била е негова жена, но дали са имали законен брак? Защото в сейфа се видя свидетелството за брак на Зафер и Мустафа. Или има някаква фалшификация? Писмото в сейфа, според мен е от Гара до Мустафа, но от Армаан то бе изтълкувано като писмо от майката на Гюлджемал и Гюлендам до бащата Мустафа. Ипек не прочете от кого е писмото, ако е имало подпис. Оттук Армаан прави извод, че Гюлджемал е негов брат по баща. Халил не успя да даде отговор на Гара дали ще и съдейства срещу Зафер, но вече от дома на Зафер и изпрати съобщение или за съгласие, или за търга, което е същото. Лошото е, че Емрулах видя Гара и му се видя подозрителна. Той е дошъл в Бурса по-късно, може друг път да свърже видяното с нещо, което е чувал или ще чуе.  

Социалната разлика личи и на гробовете.
Саим Шахин: 08.01.1968 – 22.11.1997; самотен гроб, може би и защото е самоубиец.
Мустафа Пехливан: 05.07.1962 – 22.11.1997; семеен гроб от скъп черен мрамор, предварително приготвен гроб  за Зафер; (в семейния парцел липсва място за Гара).
Двамата – съответно на 29 и 35 години, са починали в един и същи ден.
Възстановява се такава последователност: в деня след снимката Зафер напуска децата и мъжа си; след време някой – кой? изпраща снимка на щастливата двойка с бременната Зафер; бащата на децата се самоубива – заради снимката; в същия ден Гюлджемал „убива“ Мустафа. Въпроси: не сме разбрали да е имало развод, тогава как Зафер се е омъжила за Мустафа, без да се е развела със Саим? И тази снимка не е ли послужила точно като предизвикателство, за да сложи Саим край на живота си и така да направи новия брак възможен? А този брак кога е сключен, след като в същия ден на самоубийството умира и Мустафа? То дори смъртен акт не може да се издаде за такова кратко време. И още, сцената пред дома, когато Гюлджемал връща пистолета, изпратен му от Зафер. Според Зафер тогава са минали четири години след смъртта на Мустафа, но Армаан е роден след смъртта на баща си, станал е инвалид на 5 години, а в сцената – четири години след смъртта на Мустафа, Армаан е вече в количка? Стигам пак до същия извод, че Мустафа не е убит от Гюлджемал. Може да го е ранил, но не е починал в резултат на действието на Гюлджемал, обаче смъртта му се приписва. Друга е историята, но засега няма факти. На мен ми е интересно дали Гюлджемал, който уж знаел всичко, знае каква е истинската история.

Гюлджемал има врагове: Зафер и Мустафа, но изобщо не забелязва врага Мерт.
Зафер е родна майка, но за Гюлджемал и Гюлендам тя е като мащехата от приказките.
Добре е, че Гара разбира плана на Зафер за Гюлджемал, но защо нищо не му казва, за да го предупреди?
Диамантите на Зафер бяха извън сейфа, а копчетата за ръкавели на сигурно място вътре в сейфа.
Защо ли са толкова важни тези копчета?

# 290
За мен лично ми е малко странно и раждането на Дева. Тя изглежда по-малка от Гюлджемал (сцената, където тя му даде печеното месо), тя изглеждаше малко по-малка от него, а и тогава явно празнуваха рожден ден на Армаан, който беше в инвалидна количка, значи е бил поне на 5 г. Та Дева, разказа, че не яде менемен, защото го свързва с майка си, която е излязла и повече не се върнала, а тогава Дева е била на 4 години. Странно е, че и съкровенното й желание е да види истинският си баща (явно дори на снимка не го е виждала. Та от тук ми се струва, „е майката на Дева и Зафер трябва да са родили децата почти по едно и също време... как и двете са му били жени ... и как така дъщеря му дори на снимка не е видяла Мустафа.
Армааан се сети, че му е брат още като видя мерцедеса, пръстена, какза му да се наричат братко ... просто реши, че му трябват доказателства за предположението, в което беше вече сигурен.

# 291
Честит Гергьовден! Heart

Фрагман 1 за еп. 6, рус. суб.

https://turkru.tv/gyuldzhemal-6-seriya.html

Лина, чакам субтитрите, защото в превода с озвучаване Гара е била жена на Мустафа, не каза съпруга. И преди писах, че вероятно Мустафа е бил с Гара преди да отведе в дома си Зафер. Ако са имали брак с Гара, би трябвало той да се е развел докато тя е бременна. Възможен е и другият вариант - да е изневерявал на Гара скоро след като са се оженили със Зафер и тя е разбрала за изневярата, когато Дева е била на четири години. Майка ѝ вече е била омъжена за Халил Ибрахим, а Мустафа мъртъв. Отвлича я и я хвърля в езерото. Някой /Гюлджемал?/ я спасил, но тя повече не се е върнала при Халил и и Зафер не знае, че е при Гюлджемал.

А той вече открадна и сина ѝ, и Дева. Много ми хареса серията, измъчих си слуха, но нямах търпение. И пак ще я гледам.
Гюлджемал така и не прочете съобщението от Дева, сега я обвинява в шпионство.

Влюбих се в интрото, който го е направил е супер талантлив Hands Clap Филмовата лента преминава пред нас като филм в сериала, в любим цвят пепел. Завесата се открива, портите се отварят и героите са на сцената. Сълзата на Дева капна върху розата и разцъфна Гюлджемал.

В Турция днес празнуват Хъдърлез

# 292
Здравейте! Flowers Four Leaf Clover

Фрагман 2 за еп. 6, рус. суб.
https://vk.com/clubdizii?w=wall-212036279_57792

Лучия, благодаря за интрото. Yellow Heart
Лина, Лучия, още една версия за Гара и Мустафа: Гара реши да помогне на Дева да избяга, когато дойдоха Мерт и Гюлендам. Дали нейното решение не е заради това, че ситуацията сега е станала същата като тази преди с нея. Дева каза: „Годеникът ми, новата му съпруга и аз в една къща ли ще живеем?“ Не е ли възможно Гара и Мустафа да са имали само годеж, но тя да е живеела с него? Така Мустафа е могъл да сключи брак със Зафер, когато я е довел и Гара е станала излишна. Дева не знае кой е истинския и баща, защото Гара не е казала дори на Ибрахим, той сега разбра. Откъде обаче Дева знае, че змия го е убила?

Зафер и Гара се очертават като два женски образа, в които са вложени различни характеристики от женската същност, преди всичко на майки.

Зафер обяснява живота си до Мустафа с насилствения брак, наложен със сила от баща и и пълното отсъствие на любов към Саим. Докато разказва историята си на Фатош, прави впечатление, че Зафер говори само за себе си, тя говори в ед.ч.: в сърцето ми Мустафа, само спях, нищо не правех, аз съм нещастна…Това е егоизъм. Гюлджемал и каза точно: тя не е нищо повече от жена от квартала, изоставила двете си деца на произвола на съдбата и избягала при любовника си. Кулинарният знак за Зафер е халва, каквато се приготвя за смърт и помени, на което подхожда подаряването на пистолет на дете или даването на пистолет на друг, за да застреля сина и.
Зафер се кълне в любовта си към Мустафа, ще видим каква е била тази любов, но тя не е променила отношението и към децата. Армаан – венецът на любовта, е нещастен, той е прекарал живота си в интернати, няма приятели. Армаан не знае, че има брат и сестра по майчина линия, а също сестра – по бащина. На къна вечерта Дева искаше да знае за поне един свой кръвен роднина, а до нея беше брат и, но тя не знае това. Гара, бивша жена на любимия Мустафа, е била удавена в езерото, а детето живее с недовършена и отчасти фалшива идентичност. Зафер е готова да жертва и Ипек, ако тя пречи на нейните намерения. Т.е. майчинството на Зафер не зависи от това дали обича бащата, то просто липсва при нея. Нейното говорене за Гюлджемал и Гюлендам шокира Фатош, докато Зафер хапваше и пийваше. Такава безчувственост към всички деца, към които Зафер има отношение, ме кара да мисля, че и когато говори за любовта си, то това е някаква странна любов. Репутация, богатство, кариера - това е, което вълнува Зафер.

Гара е съвсем различна жена и майка. Освен за своето дете, тя е станала майка и на Ипек, а по-нататък – на Гюлджемал и Гювендам. Ако Зафер отдалечава децата от себе си и ги използва в свой интерес, Гара събира деца, грижи се за тях, чете им приказки, готви им менемен - храна за поддържане на живота. Сега тя има възможност, но се облича семпло и красиво. Както сама каза, парите не са важни за тях.

Бащите също са направени различни, въпреки, че досега те са само щрихирани.

Бащата на Гюлджемал и Гюлендам е скромен, беден, работлив – познат в града обущар, грижовен баща. Не можа да се справи с това, че жена му ги напусна, новият и мъж го унижи пред децата, а жена му е накарал най-сетне да се смее. Не са му стигнали силите на този баща и той също е изоставил децата си.

Мустафа Пехливан баща? Какъв баща може да бъде човек, който взима майката на две малки деца, пред очите им наби баща им и облегнат с ръка на прозореца на колата най-невъзмутимо си тръгна, докато детето тича след майка си... На мен не ми е ясно защо, освен че е богат,  майката на тези две деца уж обича този мъж. Изоставил е другата си жена – бременна или с дете. Докато е бил жив, Мустафа е сложил печат на живота на три деца. Беше ми направило впечатление, че заедно със снимката са получили и новината, че бременната Зафер ще има момче. Може би това е била голямата любов – да имам син от моята кръв. При представянето на Армаан имаше израз, че той носи греха в тялото си.

И третият баща – Халил Ибрахим. Явно Зафер е контсруирала семейството Гара – Халил, за да отгледат малките деца като семейство. А когато Дева и Ипек са били достатъчно големи, се е отървала от майката; лишила е от майка и Дева, и Ипек. Дева държи в неведение за това, че е дъщеря на Мустафа - така богатството няма да се дели. Халил е бил много добър баща, двете момичета са израснали като принцеси, възпитал ги е, обичал ги е. Сега обаче е в опасност в дома на Зафер, особено след погледа на Ермулах, с който в болницата гледаше Гара; в опасност са и двамата.

Гюлджемал: „Едни изхвърлят собствените си деца, а други стават майка и баща за деца, които не са от тяхната кръв.“
Обикновено родителите възпитават децата. Дали обаче в сериала няма да стане обратно и децата да възпитат нещо майчинско в Зафер? Пет деца, които са ощетени от нейната кариера в любовта и по пътя към богатството.

Дева и Гюлджемал се запознаха на езерото, той я бутна във водата. В това езеро Зафер се е опитала да удави Гара, но благодарение на един рибар тя се е спасила. Пак в него се е удавила бабата на Дева. Дева се страхува от вода, но тя е свързана с водата. Докато Гюлджемал заплашва да изгори града - той е огънят.

Цветове като в детска книжка.

# 293
Ваня, благодаря! Flowers Bouquet

За годеж на Гара и Мустафа не се сетих, възможно е. Също и да е била бременна, но Гара не е имала брат като Гюлджемал да го застави да се ожени за сестра му.
Ако Гюлендан не забременее спешно, бебето ще е доста преносено Flushed

За един месец еп. 1 е гледан 7 100 000 пъти. Отлично, но рекламите са в телевизионното излъчване.

# 294
Благодарности за превода! Flowers Rose Flowers Rose Flowers Rose

Гюлджемал - еп.05 (Бг.суб)
https://cloud.mail.ru/public/tPe7/QWcXpb8M4
https://my.mail.ru/mail/evavili/video/33/677.html
https://videa.hu/videok/film-animacio/.5-..mp4-AH_OLk..

Лучия, обикновено проблемът е преждевременно раждане.
Тук ще бъде оригинално, ако бъде. Grinning

# 295
Гара е била законна жена на Мустафа, вероятно се е развел заради Зафер.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 07:41 от Еванджелин

# 296
Еванджелин, Лазурит, благодаря за превода и субтитрите на еп. 5!
Flowers Bouquet
Ваня, Flowers Hibiscus
Довeчера ще гледам преведения епизод. Гара или е била бременна или наскоро е родила Дева и с Мустафа се разделят.

Йозет и снимки за еп. 6.

# 297
  • Дубай
Родена е била Дева,а Зафер е опитала да убие Гара, но я спасява рибар и по-късно среща бащата Ипек... Но така и останах озадачена, Емрулах как не я позна когато я видя при Мустафа

# 298
Здравейте!

Лучия, благодаря за озета и снимките за еп. 6. Flowers Tulip

I.V Емрулах не позна Гара, защото той е дошъл в Бурса по-късно и не я е виждал преди.

Интересна е сцената с отварянето на сейфа. Отваря Ипек, по телефона Армаан и казва какво да прави, при него е Дева. Шифърът на сейфа е рождената дата на Мустафа: 05.07.1962, но в обратен ред. Армаан казва: „…Не може да има друг шифър.“ Защо тази дата е толкова важна? Освен рожден ден на Мустафа дали не и денят, когато е станал инцидентът с Армаан? Знаем, че това се е случило през лятото.   В сейфа се съхраняват лични вещи,  свързани вероятно с Мустафа: ръчен часовник, копчета за ръкавели, свидетелство за брак.
С Мустафа е свързано и писмото: „Мой Мустафа, никак ли не мислиш за нас? Ти не беше от хората, които биха изоставили децата си. Ако не ми отговориш на писмото, ще дойдем там. Не ми оставяш друг изход.“ 
Остана непрочетена част, но от снимката може би ще разберем продължението.  Според мен писмото е от Гара, която в момента, когато е писала писмото, живее с Дева някъде на друго място – вероятно след развода.  От текста оставам с впечатление, че Мустафа е виждал детето. Възможно е това писмо да е пристигнало след смъртта на Мустафа и затова да е при нещата на Зафер. Но Гара да не е знаела, че Мустафа е починал. И като не е получила отговор, Гара наистина да е дошла в Бурса. А това писмо е предупредило Зафер за тяхното идване. Ибрахим не е знаел, че Фирузе/Гара е била жена на Мустафа, а Дева  - негова дъщеря, но Зафер е знаела кои са. И тогава е започнал животът им като семейство с Ибрахим и двете момичета. Ибрахим е работил за Зафер, затова най-вероятно Зафер е организирала това семейство, в което ще живее дъщерята на Мустафа, а после е отстранила майката.

Все повече неща ме карат да виждам Гара по един различен начин от този, по който я виждах досега. Тя говори с Ибрахим за свой план да си върне това, което Зафер и е отнела, настоява той да отиде в дома на Зафер и да и предава информация. Но посещава Ибрахим тайно.   Иска от него да помогне на Гюлджемал, но самият Гюлджемал не знае, че Ибрахим ще му помага. Оставам с впечатление, че планът за отмъщение на Гара е скрит зад плана за отмъщение на Гюлджемал, Гара използва силата на Гюлджемал, но в някакъв момент предвижда да отклони своето отмъщение в своя  полза.  Какво знае Гюлджемал за Гара? Напр. той знае ли, че тя е майка на Дева? Само един път го чух да казва, че Дева може да вземе майка си и да си тръгне. Но отношението майка – дъщеря не личи в поведението и в разговорите. Белегът на ръката на Дева беше знак, по който Гюлджемал я разпозна. Но не ни показаха такъв момент с майката, кога Гара разбра и как разбра, че точно Дева е нейната дъщеря?
Историята става все по-заплетена.   

# 299
Фрагман 1 за еп. 7, рус. суб.

https://turkru.tv/gyuldzhemal-7-seriya.html

Не съм гледала еп. 6, ще чакам нашия превод.
Ваня, също като теб мисля, че Гара използва Гюлджемал за осъществяване на плана си.
Зафер е била влюбена в Мустафа, когато са я омъжили за Саим Шахин. Тогава той също не е бил женен - интересно защо баща ѝ е предпочел Саим, а не богатия Мустафа. И когато той вече е женен и очаква дете, а Зафер има две, се развежда, Зафер изоставя семейството си и Мустафа я отвежда.
Ако Гюлджемал знаеше коя е Гара, би трябвало двамата да са заедно в отмъщението, а те не са.
Джанан каква се явява - само дете има.

Общи условия

Активация на акаунт