Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 178
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
ЧС хаха, 90% не го мислят.

Нормално цените да изглежда, че се вдигат, просто евтиното се изкупува и остава скъпото, което бута средните цени нагоре и създавя илюзия, че цените се вдигат, а реално просто долната част на предлагането изчезва.

Иначе да, всеки дърпа към собствената си черга. Който е купил иска вдигане, макар и той да не знае защо, защото така или иначе няма намерение да продава, може би за да се чувства по-добре.
Мисля че мъфин беше този който беше купил и се чувства зле, защото цените се вдигат (вькоето няма логика), но май е така защото е купил без кредит и сега се чувства кофти, защото няма да стане кредитен милионер Grinning

# 391
Черна Станция, съгласна съм с вас. Но все пак пазарът на имоти е свързан и с медиите. Като започна ковид имаше тук няколко месеца, в които сделките намаляха, очаквайки цените да падат, е не се случи де, имаше някакъв малък спад и после пак нагоре

Derivative, аз гледам реални оферти в райони, в които ме интересуват и гледам двустайни имоти, които са най-търсени за инвестиция. А пък за Оборище Сф, ето, видях

# 392
Ясно, подбраните снимки от имот.бг са по-важни от статистиката на същите имот.бг.

# 393
Нищо не съм подбрала, направих скрийн шот на първите имоти. Ся и в стъкмистика ли ще ме обвинявате

# 394
Ясно, подбраните снимки от имот.бг са по-важни от статистиката на същите имот.бг.
Повишението на цените при предлагането е факт. Дефицитът при качествените оферти също е факт. Но как се вади статистика за реално сключени сделки не знам, защото е масова практика да се изповядват различни цени от реално сключената сделка. Там не знам как може да се хване реалната картина.
п.п. Впрочем няма реална статистика и за броя на отдадените жилища под наем.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 16:30 от tre

# 395
Tre, много правилно включване. Всички знаем как се изповядват сделките в бг, близка данъчна оценка и кеш/обзавеждане за едни 20-30% от покупната цена в нормалния случай. Ако се води реална статистика, НАПът веднага ще се намеси

# 396
"Първите имоти" са имотите с VIP обяви. Близко е до акъла, че това е доста изкривена извадка.
Статистиката от имот.бг няма нищо общо нито с реални продажни цени, нито с изповядани такива.
Никакъв ръст от 30% няма на нищо в последната година (да не говорим за последните 5 месеца) извън продажбите на (баш) зелено.

# 397
ЧС хаха, 90% не го мислят.

Нормално цените да изглежда, че се вдигат, просто евтиното се изкупува и остава скъпото, което бута средните цени нагоре и създавя илюзия, че цените се вдигат, а реално просто долната част на предлагането изчезва.

Иначе да, всеки дърпа към собствената си черга. Който е купил иска вдигане, макар и той да не знае защо, защото така или иначе няма намерение да продава, може би за да се чувства по-добре.
Мисля че мъфин беше този който беше купил и се чувства зле, защото цените се вдигат (вькоето няма логика), но май е така защото е купил без кредит и сега се чувства кофти, защото няма да стане кредитен милионер Grinning
Преди няколко години купих скъп имот, който сега е много по-скъп, но не виждам какво ме топли това при положение, че живея в него и нямам намерение да го продавам. Имам още няколко имота, но и тях няма да ги продам. Сега даже вероятно ще купя още един на топ място в Лозенец. Ясно ми е, че 2700 е/м2 е висока сума дори за топ имот и в бъдеще вероятно ще има корекция в цената, но в дългосрочен план инвестицията в този имот, който е в хубав квартал с ограничени възможности за ново строителство ще се отплати. Най-малкото ще запази инфлационно парите.

# 398
Detivative, ето ви и не вип обяви. Каква цена виждате на кв метър или и на очен лекар трябва да отида. Ама айде вижте и вие и изберете 10 обяви с най-ниски цени, че да видим дори и със стъкмистика дали ще е по-различно

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 11:08 от MaryPop

# 399
Според мен зависи и за кой район в Оборище са тези цени. Оборище е разтегливо понятие особено в брокерските фантазии. Ако имотите са в не толкова хубавите части на Оборище или даже извън него значи цените са уау, но ако става дума за хубавата част не звучат страшно. Даже въобще.

# 400
Район Оборище е от Подуяне до жълтите павета.

# 401
Аз ще се изкажа като човек, който от над година търси активно имот за покупка с цел живеене. Повишение има и да - може да е с 30%. Когато стартирахме търсенето тристайните по центъра и хубавите квартали около него бяха около 170-180 хил. евро - сега са над 230 и то за ремонт!
Тези статистики в имот.бг изобщо не отговарят на реалността. Да, може да има имоти за 180 хиляди, но говорим за пруски свод, ателие, района около гарата и т.н. Повишение има и то е за читавите имоти. Сега ако вие коментирате, че повишение няма може би следите пазара в не толкова желани квартали като Дружба и Надежда, но това е съвсем друг въпрос, даже съвсем друг пазар 😀

# 402
Tre, много правилно включване. Всички знаем как се изповядват сделките в бг, близка данъчна оценка и кеш/обзавеждане за едни 20-30% от покупната цена в нормалния случай. Ако се води реална статистика, НАПът веднага ще се намеси

Аз има някакво впечатление, че напоследък доста хора изповядват на реалната цена. Аз така си купих апартамента, а и така продадох едни други имоти. И никой не е бил против.

# 403
Има и изключение, съгласна съм, както има и случаи на изповядване под данъчна оценка. Но ако една част от сумата се пише за фиктивен ремонт и обзавеждане, там всичко си е лагално и по банков път, но с два превода. Единствено по-малко данъци се дължат.
Иначе при рисковото в момента ново строителство и аз бих била склонна на реалната цена, но на вторичния пазар няма нужда

# 404
Не може снимка на обяви от имот.бг да се представя като по-адекватна на агрегираната статистика от същия сайт, предоставена от самия сайт.
Гледането на висящите обяви в пазар с минимално предлагане не е адекватен индикатор за нищо - апартаментите на реални пазарни цени или се продават преди да стигнат до обява изобщо, или стоят като обява <10 дни, за разлика от непродаваемите с надпазарни цени, които стоят с месеци.
Case in point:
Този апартамент се продава от повече от 3 месеца, доколкото си спомням допреди 10-ина дена цената му беше 5000 евро надолу. И преди това индексиране цената си беше 10+к лева над пазарната.

В младост скокът спрямо миналото лято е 20%, колкото е и статистиката.
Въпросът е, че няма предлагане.

Балон при цените със сигурност има - не може апартамент да трябва да се изплаща от наеми (минус разходите за текущи ремонти) за ~40 години и да се очаква, че няма да има корекция.

Общи условия

Активация на акаунт