Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 688
  • 748
  •   1
Отговори
# 375

В момента инвеститорите бягат практически от всичко свързано с някакъв риск.

# 376
Да така е, но би следвало mbs които представляват реално дериватив върху имотите да са супер дупер сигурна инвестиция. Все пак нали имотите винаги вървят нагоре?

Между другото, любимите ни бежанци нещо не искат да си тръгват от хотелите. Егати пародията. Ав Рибарица и Боровец също е приятно, но ме е море все пак Simple Smile сега не могат и даги изгонят Grinning

# 377
Да, има такава статистика, обсъждали сме точно това - че на тези цени и заплати, в момента имотите са далеч по-достъпни.
Не мога да се съглася с това твърдение. Може би заплатите в София да са се вдигнали за 10г., но повярвайте в провинцията съвсем не е така. Лично съвсем скоро просто от интерес влезнах в Jobs.bg да проверя заплатите, които се предлагат в провинцията и каква беше изненадата ми / промяна никаква от 10 г. насам, говоря за професии, за които зная какви са били и преди 10г. заплатите. IT специалисти не обсъждам, за тях е съвсем друго, не всеки е IT. Просто реших да проверя дали жилищата са по-достъпни днес за хора, които работят като тех. сътрудник, администратор, пом. нотариус, счетоводен персонал, дистрибутор, мед.сестра  т.н. Ами не, не са по-достъпни./

# 378
  • Sofia
В момента няма как да са по-достъпни. Заплатите масово са замразени и е рядкост някой да се похвали с повишение. В същото време е очевидно, че имотите са с между 30 и 100% по-скъпи от преди една година.

# 379
  • София
В момента няма как да са по-достъпни. Заплатите масово са замразени и е рядкост някой да се похвали с повишение. В същото време е очевидно, че имотите са с между 30 и 100% по-скъпи от преди една година.
И аз това казвам. Много повече от 30%… може би 30% повече от началото на тази.

# 380
# 381
Какво ще кажете за Идея билдинг сграда горица в Овча купел??? Качествено ли строят??

# 382
Да, има такава статистика, обсъждали сме точно това - че на тези цени и заплати, в момента имотите са далеч по-достъпни.
Не мога да се съглася с това твърдение.

Това дали един потребител в бг-мама е съгласен или не със статистиката на НСИ няма значение.

Тавекс по трудова характеристика са анти-имотно наострени, не очаквайте нещо обективно по въпроса кое е или не е подходяща инвестиция, както и от други борещи се за кеша на българина Simple Smile По изключение коментирам Тавекс във връзка с НИ, тъй като мисля, че и друг път сте давали техните материали в блога им като аргумент.

# 383
 Тавекс имат интерес парите, инвестирани в имоти , да се насочат към тях. Така, че по темата не могат да бъдат вземани насериозно.

# 384
Естествено, че Тавекс имат интерес небрежно да те приканят да си инвестираш спестяванията в инв. злато, вместо в имоти. Точно както имотните агенции от 5 години тръбяха, че точно сега е моментът да се купи имот. Може би по-показателен е напънът им да придърпат продавачи на вторичен пазар в момента, за да реализират още някоя друга комисиона. Тоест, може и наистина да очакват, че това е таванът на цените, но дори да е така, едно е кой какво очаква, друго какво се получава на практика.

etty775, локацията е добра, а Мират имат реноме на много добър строител. Със сигурност обаче ще се закрие гледката към Витоша поне на долните етажи, при положение, че сега изобщо има свободна гледка. Много хора се плашат от задръстванията по Симеоновско, но все пак се минава по-леко от Малинов при еднакви условия. За ляв завой към центъра задължително от някоя от уличките със светофари обаче, десният към Околовръста е лесен. Задължително трябва паркомясто / гараж в целия квартал, няма паркинги на абонамент, еле пък места пред блоковете. Сега ли го почват Мират, 2024-а ли ще е завършен?

# 385
Да, все едно Артекс и Адрес да пускат материали колко е глупаво купуването на злато.
------------
В момента на вторичния пазар е тегаво, така че няма нищо чудно, че агенциите търсят продавачи, а не обратното. Това, което аз наблюдавам е в кварталите, които ме инетресуват, е как някъде от около месец предлагането на вторичен пазар рязко слезе почти на нула, а инвеститорите вече дори не си правят труда да отговарят на запитвания. Мисля, че преди година-две с някого си писахме колко е зле предлагането на местата, на които и двамата следим, но сега просто го няма. Може би на есен да се раздвижат нещата.

# 386
Пак се започна с глупостите как имотите били скочили с 30%.
Има си статистики, в София скокът е 20% за 1 година, не 30% за 5 месеца.

Колкото и да се повтарят едни и същи глупости, това няма да ги направи верни.

# 387
Като почнете с тая статистика.. то тва са средни данни, я погледнете читавите централни имоти с колко са поскъпнали

# 388

В статията пише верни неща, но не всички верни неща - освен лихви все пак има и други фактори, пазарът на имоти не е обвързан само с лихвите. Освен това статията е писана от силно заинтересован  субект, който чрез нея иска да тегли чергата към себе си. Но даже и в статията пише за риск в средносрочен план, не утре. И на практика не казват кога.

П.П. Всеки знае, че нулеви и даже отрицателни лихви не са нормални и след време ще се вдигнат. И се предполага това да се има предвид, а който не го е мисли, ми да си духа супата.

# 389
С колко са поскъпнали "читавите централни имоти"?

Общо:

На квадрат:

Общи условия

Активация на акаунт