Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 702
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • на Мелмак
Моля за мнение за мястото

https://www.avenewresidence.bg/

# 361

Добре е. Ловния парк е близо, което е мега плюс, за съжаление Симеоновско е голяма свинщина и ще ви е тегаво със задръстванията.

# 362
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не знам точната локация, но огледайте на място има ли вероятност да се построи нещо от юг, т.к тогава цялата гледка към Витоша ще бъде скрита. Иначе това, което представят в сайта изглежда много добре.

# 363

На първа линия е, но пък повечето апартаменти не гледат към булеварда.
Добър процент са общите части.

# 364
  • Пловдив
В Пловдив много от купувачите от Родопите плащат кеш или със съвсем малък заем. На дъщеря ми една приятелка живеят натъпкани като скариди цялото семейство в двустаен, но за десет години си купиха още два двустайни в Пловдив и една къща с двор на 40 км. от Пловдив. Майката получава 2 Хил. лева, бащата е строител - майстор в тъмно сивия сектор имат две деца. Не знам как става номера, но имат само един ипотечен за 40 Хил. Добавям, че и двата купени апартамента са в хубав квартал.
Едни пък други онзи ден слязоха от планината и си купиха 3 къщи за по 300 Хил., без кредит.
Цените обаче дори и да се задържат на сегашните нива изобщо не ми се вярва да паднат.
Когато ние си купихме сегашното жилище теглихме малък ипотечен кредит, лихвата тогава беше 6,7%, а сега е 2,5. Оценката на оценителя на банката беше 82000, сега е 260000лв.

# 365
Нещо в кръга на шегата за да се посмеем малко Grinning
"Понякога се чудя защо хората карат джипове, а аз вървя пеш, но после се сещам, че хората перат пари, а аз дрехи"

Иначе няма как да няма и в другите европейски държави хора които укриват доходи но е много малък процента за разлика от България Wink

# 366
  • на Мелмак
Благодаря ви момичета!
Има сграда от Юг, на една ръка разстояние е, от другата две лица на булевард.
Друго също видях днес, в друг квартал на добра цена и място, ще ги помисля.
Лека!

# 367
Те и в щатите някои хора укриват. Аз понеже правя огромен ремонт и се занимавам постоянно с майстори и договарям за доста неща цена за плащане в брой. Може би двама от пет са ми отговорили че си плащат всички данъци и че цената е еднаква независимо от начина на плащане.

# 368
Изглежда добре, Не виждам цени, каква е цената на кв.м.?

# 369
  • София
Те и в щатите някои хора укриват. Аз понеже правя огромен ремонт и се занимавам постоянно с майстори и договарям за доста неща цена за плащане в брой. Може би двама от пет са ми отговорили че си плащат всички данъци и че цената е еднаква независимо от начина на плащане.
Разбира се, че укриват. Особено там с данъчните им проценти. Най-богатите и заможните наистина ли мислите, че дават г/д половината от изкараните си пари Joy? И ми е интересно, че в тази тема съвсем сериозно си мислят хората че ние българите сме много особени и специални и само ние искаме имоти или крием данъци. И в Гърция като отидеш голям процент от бизнесите и касова бележка истинска няма да ти дадат понеже не искат да декларират пари.

Съгласна съм с човека, който на миналата страница каза че не е толкова до "български манталитет", а чисто и просто човешка алчност. Но точно тази алчност доведе до миналата криза и взимайки предвид как самите вие всичките говорите колко лесно било сега да се взима кредит и не знам си какво си - защо си мислите, че този път няма да ухапе по гъза никого тази цялата далавера? Не трябваше ли банките да станат по-транспарентни?

И засега пазара си е напълно достъпен за тези с кеш от минали покупки, а какво остава за по-младите които тепърва ще вадят кредити без родителска помощ? Ще плащат и наем, и ток, и всички други сметки вземайки предвид ненормалната инфлация която изобщо НЕ расте пропорционално с заплатите (особено в по-малките градове, където също последните 2 години имотите са станали стабилно скъпи)… и отгоре на всичкото това и кредит на зелено/за жилище? Ами как по-точно си мислите, че ще успеят да ги изплатят?

Проверете на каква цена се продават апартаменти с 2+ спални в момента. И на зелено да са. Все пак млади хора ще искат да имат и семейство и да сложат някъде тези деца. И двама вишисти да се съберат заедно да споделят сметките няколко години след университет с окей заплати - много ще е трудно да намерят "семеен дом" (особено ако вече имат 1 детенце поне). А какво остава за "простите" работници - мед. сестрите и така нататък. Вноската на апартамент достатъчно голям поне да имаш една мини стаичка за бебе освен вашата спалня вече си надвишава 2000 лв. А все пак трябва да имаш достатъчно да ти останат и за спестявания, за всичките ремонти където ще се дадат безумни пари също и така нататък. И ще трябва докато ремонтираш и се нанесеш да живееш под наем и да плащап безумните сметки за ток, газ и не знам какво друго. Животът в този момент ако тепърва ще се занимаваш с всичките тези неща е в действителност много по-скъп и недостъпен за средностатическия българин, дори взимайки предвид минималните растежи на заплата.

Тука ми говорите "ми аз си купих моите 2012г и сега са 200% по-скъпи". Еми.. точно това казвам и аз, де. Хубаво че сте си купили няколко апартамента тогава и не сте направили грешка, ама щеше ли да ви бъде по джоба да го направите това нещо с цените днес и горе-долу същите доходи? Може и да е възможно, но със сигурност изключително по-трудно. И все пак като минат даден брой години, ще започнете да ги продавате тези апартаменти точно на младите а не между себе си да си ги разменяте с наборите. И ако заплатите дотогава не се утроят или повече, не ми е ясно точно кой ще може да си позволи да ги купува.

# 370
Обикновено не слагат, когато цената е неизгодна и висока.

# 371
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да не забравяме, че кризата от 2008 г тръгна от алчността на големите банки в САЩ и от търгуването на кредитните им портфейли, в които скриваха лошите кредите сред добрите. В момента ситуацията тук няма нищо общо по отношение на отпускането, обезпечаването и плащането на кредити. Ама нищо общо. Нямаше и тогава,  но ни се отрази като вълна от цунами.

# 372
Тука ми говорите "ми аз си купих моите 2012г и сега са 200% по-скъпи". Еми.. точно това казвам и аз, де. Хубаво че сте си купили няколко апартамента тогава и не сте направили грешка, ама щеше ли да ви бъде по джоба да го направите това нещо с цените днес и горе-долу същите доходи? Може и да е възможно, но със сигурност изключително по-трудно. И все пак като минат даден брой години, ще започнете да ги продавате тези апартаменти точно на младите а не между себе си да си ги разменяте с наборите. И ако заплатите дотогава не се утроят или повече, не ми е ясно точно кой ще може да си позволи да ги купува.

Говорим го само за илюстрация към  приказките "чакам цените да паднат", не за друго.

Доходите 2012 и 2022 съвсем не са същите 618 спрямо 1 593.

http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna … siguritelen-dohod
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/srednata-zaplata-v-bylgari … na-2022-g-2310140

# 373
  • на Мелмак
Изглежда добре, Не виждам цени, каква е цената на кв.м.?
1500 евро.

# 374
Гадамер, да бе този път е различно Grinning
И да ти кажа, банките и кредитните агенции правят абсолютно същите глупости че и повече, само че този път знаят и сасе защитили като са прехвърлили целия риск на купувача.
Ето ви пазара на ипотеки в сащ

Както се вижда удрят дъното от 2007. Защо ли? Може би инвеститорите знаят че тези ценни книжа са същия боклук като преди 12г и бягат като попарени. Ако бяха добра и сигурна инвестиция, нямаше да потънат така цените им.

Общи условия

Активация на акаунт