Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 144
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Направо е смайващо и страшно как спокойно се дават съвети държавата да налагала високи данъци,за да принуди хората да си продадат имота!!! Това си е чистак-бърсак комунизъм!
Аз може да имам десет апартамента на "Витошка",но държавата не може да ми държи гарез заради това.
Днес пишеш само бисери:
- 90% от купувачите били гурбетчии
- високите данъци били комунизъм
Още какво ще измислиш?

# 436
За какви уязвими говориш? Горките има ли по няколко апартамента и сега ще трябва да плащат няколко стотин лева на година... Явно не са толкова уязвими. Ти обаче не можеш да разбереш, че цените точно в тези уязвими райони ще тръгнат на долу и точно уязвимите, които живеят там ще имат шанс да си купят по-евтино жилище. Какъв е проблема като го купуваш за се бе си и не плащаш по-висок данък?

# 437
Наистина ли не разбирате?! Дотолкова ли сте зомбирани от "онова" време и не схващате,че имотите са частна собственост и никой няма право да им казва или принуждава какво да правят с тях.
Знаете ли,че по време на "турското робство",ако за една нощ успеете да построите дори малка дървена колиба-съборетина където и да е,земята под нея става ваша собственост. Без данъци,без такси и прочие.

# 438
  • Отвъд алеята зад шкафа
Безумно е да си обясняваме за частната собственост и е страшно, че се налага да го правим. Слава богу, живеем в различни времена. Плащам доста сериозни данъци, за да се чувствам гузна, че работейки мога да си купя жилище и че някой ще ми държи сметка колко и как го ползвам.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 10:48 от gadamer

# 439
Абе в случая не знам какво е правилно, но от известно време насам, каквото и да се предложи като промяна, слушам само "ама то така ще го отнесат най-уязвимите" и нищо никога не се случва .. в никоя сфера..

# 440
За какви уязвими говориш? Горките има ли по няколко апартамента и сега ще трябва да плащат няколко стотин лева на година... Явно не са толкова уязвими. Ти обаче не можеш да разбереш, че цените точно в тези уязвими райони ще тръгнат на долу и точно уязвимите, които живеят там ще имат шанс да си купят по-евтино жилище. Какъв е проблема като го купуваш за се бе си и не плащаш по-висок данък?

Simple Smile Върни се и пак прочети предишните ми постове. Пиша максимално опростено, давам съвсем разбираеми примери, точно защото целта ми е максимален брой потребители да разберат написаното.
Едно е да не си съгласен с хипотезата ми кои ще пострадат от вдигане данъка на необитаемите имоти, друго е съвсем нищо да не си схванал.

Абе в случая не знам какво е правилно, но от известно време насам, каквото и да се предложи като промяна, слушам само "ама то така ще го отнесат най-уязвимите" и нищо никога не се случва .. в никоя сфера..

Бъркате адресата. От мен не зависи дали ще бъде повишен данъка на имотите. Само обяснявам какво означава това за населението, понеже няколко човека в темата от радост, че ще пострадат единиците, които държат по пет празни апартамента, не виждат последиците за цялата "гора".

# 441
Направо е смайващо и страшно как спокойно се дават съвети държавата да налагала високи данъци,за да принуди хората да си продадат имота!!! Това си е чистак-бърсак комунизъм!
Аз може да имам десет апартамента на "Витошка",но държавата не може да ми държи гарез заради това.

Какъв комунизъм сънувате?!?

Ако сме нормална държава, част от данъците и от разрешенията за строеж би трябвало да отиват за подобряване на обществената инфраструктура. В момента обществената инфраструктура е пожелателна.

Следващия кмет, който и да е той, ако не се наеме да подобри обществената инфраструктура, ще е аут на следващите избори. Според мен ще има корекция на данъците, защото те са на нивото от 2000г. и не е логично да останат в този размер!

В капитализма е така - имаш ли имущество, имаш и отговорности към него! А не като тук. Имаш имот обаче си го зарязал и дори грозотиите по центъра не могат да ги накарат да ремонтират. Я се пробвай да занемариш сграда в центъра на Виена например? Дали и там е комунизъм?

# 442
ЕммаТ, два пъти ти препрочетох "просто обясненото" мнение, но не го схванах, явно аз съм още по прост.
Ще ми дообясниш ли как фиктивно регистриран роднина от провинцията или от друг софийски квартал, ще повлияе на детски градини и училища на регистрирания адрес? В крайна сметка, човека няма да живее там, едва ли би кандидатствал в училище или ДГ на фиктивния си адрес, защото ще му е по-удобно на неговия си адрес (но там пък може да загуби понеже не е регистриран на реалния си адрес). Едва ли ще тръгне фиктивно да заема места в ДГ и училища или дори фиктивни паркоместа. Отделно, това фиктивно преместване би му създало редица административни проблеми и усложнения на реалното му местожителство, особено ако е от др населено място. Та изобщо не виждам какви негативи би имала за останалото население фиктивна регистрация. Да не говоря, че ако някой наемател поиска регистрация на адрес, това е смъртен грях за наемодателя. А това може да е способ за изсветляване на рентиертвото.
Не разбрах и как собствениците на необитаеми апартаменти са уязвими.

деаф - никой не говори за изземване на частна собственост. И изобщо за какъв комунизъм говориш. Държавата управлява много естества от твоя живот, може би не си наясно. Самия процес на смъкване на лихви последните 40г е умишлен акт на ЦБ, и това позволява на хората да си купуват повече жилища. Що не се притивим върху тази намеса на държавата? Май се противим само за това което не ни харесва. Миналата седмица имаше градушка, сега ще се обещетяват хората с пари от данъци. Аз пък не съм съгласен. Нали е частна собственост, да се оправят сами. Какво правим? Има десетки примери как държавата стимулира разни процеси. Никой не ти е опрял пистолет в главата и не те кара да продаваш на сила.

# 443
Тия локуми как парите точно от този данък щели да отиват за благоустройство на инфраструктурата ги разтягайте на друг. И що за наглост е понеже някой има десет апартамента,да му слагате по-висок данък?! Какво ви пречи това,че някой има десет апартамента?

# 444
  • Отвъд алеята зад шкафа
Размерът на данъците дали да се увеличи е различно от "тези, които имат имот, който не ползват, да плащат по-голям данък". Също така състоянието на фасада и общи части си е задължение на собствениците, без значение дали ползват или не и местната власт трябва да се погрижи да има санкции. Но това пак е различно от по-високи данъци за празни апартаменти.

# 445
Данък "необитаемо жилище" е абсолютна глупотевина във фискален, икономически и политически план. Няма как да има ефективен контрол и би било самоубийство за всяко едно правителство, даже да обхваща само градски жилища, без селата. Not gonna happen.

# 446
Първо, както казах, даваш до 1 апартамент на роднина или приятел.
Второ, малките човечета ще си намерят леля или приятел и пак няма да плащат повече.
Все още не си обяснила, кой е този беден и уязвим човек, който има два апртамента в Русе, и един в София.
Като имаш 5 апртамента, ще плащаш. Прогресивния данък не е нещо ново и го има на всякъде по света. Винаги можеш да даваш и под наем, това автоматично ти сваля данъка, но проблема е, че ще плащаш и данък печалба. Това е цялата болка.

# 447
Само, ако при новото строителство сделките се изповядваха не на данъчна или на близка до данъчната оценка, а на реалната, колко много ДДС би влязло в хазната. Общо взето проблемите са явни, решение има, но в България всичко винаги се заобикаля. Ако се въведе данък върху необитаемите жилища, много от хората, които имат фирми, ще го отдадат на тях на минимума и даже ще го минат като разход. Все пак зависи кое е по изгодно, но всеки си прави сметката.

# 448
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ама rise обясни и на мен - защо трябва на плащам за празен апартамент? Празният апартамент не генерира боклук, не харчи вода и ток, не замърсява, не амортизира общите части - даже на хората с празни апартаменти трябва да им отпадне данък смет и да им намалят общия данък Joy

А, не вдига и шум!

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 12:15 от gadamer

# 449
То и в момента данъците са различни - за основното жилище е наполовина на този за другите жилища. И така се контролира лесно, защото не се проверява за фиктивни наематели, а просто всеки си избира кое жилище да му е основно.

Общи условия

Активация на акаунт