Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 138
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
Направо е смайващо и страшно как спокойно се дават съвети държавата да налагала високи данъци,за да принуди хората да си продадат имота!!! Това си е чистак-бърсак комунизъм!
Аз може да имам десет апартамента на "Витошка",но държавата не може да ми държи гарез заради това.

Какъв комунизъм сънувате?!?

Ако сме нормална държава, част от данъците и от разрешенията за строеж би трябвало да отиват за подобряване на обществената инфраструктура. В момента обществената инфраструктура е пожелателна.

Следващия кмет, който и да е той, ако не се наеме да подобри обществената инфраструктура, ще е аут на следващите избори. Според мен ще има корекция на данъците, защото те са на нивото от 2000г. и не е логично да останат в този размер!

В капитализма е така - имаш ли имущество, имаш и отговорности към него! А не като тук. Имаш имот обаче си го зарязал и дори грозотиите по центъра не могат да ги накарат да ремонтират. Я се пробвай да занемариш сграда в центъра на Виена например? Дали и там е комунизъм?
В момента за сграда с 2000 РЗП разрешителното за строеж струва 20 000 лева и инвеститорът е длъжен да направи канал, асфалт, тротоар и т.н. за своя сметка и да ги дари на държавата или съответните дружества. Между другото земята за тротоар също се дарява. Намалява се от площта на имота и се дарява. Любопитно е при това положение къде отиват всичките пари дадени от строителите и защо в новите квартали общината не прави нищо като от там идват сериозни постъпления.

# 451
Ама rise обясни и на мен - защо трябва на плащам за празен апартамент? Празният апартамент не генерира боклук, не харчи водя и ток, не замърсява, не амортизира общите части - даже на хората с празни апартаменти трябва да им отпадне данък смет и да им намалят общия данък Joy

А, не вдига и шум!

И аз това се питам за градушката, мигрантите, войната, лихвите, зелената енергия, помощите за бизнеси и хора, ковид. Защо ние данъкоплатците трябва да плащаме? Ама ето на, държавата го е решила, щото сме социални, отговорни, емпатични и наказваме диктаторите убийци. И се питам, що пък на мен един път не ми се случи държавата да ми даде пари, щото съм се издънил или съм бил ощетен от нещо. Забелязвам, че в момента е доста популярно да се прави човек на жертва и да показва слабост публично в професионалните мрежи, за да търси работа. Май урките стартираха тази мода, но гледам и други я ползват.

Можем всички да излезем на протест против инфлацията и да искаме дружно 15% компенсация на парите ни заради инфлацията.

Мъфин - къде да отиват парите? Малко кражбички, много пари за гориво, заплати и тн. Нали се сещаш че билетче 1.70 при празни автобуси и скъпо гориво не е печеливша стратегия. Това е един от многото примери. Но пък всеки може да се вози в собствен частен автомобил, да замързява и държавата няма право да му се меси с регулации, данъци и закони. Щото това е комунизъм. В кавички за неразбралите.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 12:27 от Gogo1979

# 452
Стига бе хора, кви инвеститори, кви спекуланти. Тва са сигурно 1% от пазара.

Jedi, на мен ми се струва, че много по-голяма част от българите - цитирания от теб 1%, са с повече от едно основно и едно ваканционно жилище. А определено тези с над 3 са си спекулатори - потенциални рентиери, инвеститори( препродажба и т.н). Не им трябва за живеене, за ваканция и т.н просто за дъждовни дни. Няма нищо лошо де. Ама е хубаво до си плащат данъците както всички работещи, нали така - хем работиш, хем данък. Хем притежаваш (облажваш се) ами плащай си данъка. Защо само работещите да плащат? Ите искат да се пенсионират и гледат кефа.

# 453
Simple Smile Излиза, че философията е "много се краде, следователно да вдигнем данъците".

пс - пак да повторя, защото ще се затвърди заблудата - собствениците на пет имота и сега плащат данъци за тях, нищо, че в темата пише обратното.

# 454
Не се карайте.
Ясно е, че ако живеехме в нормална държава, притежанието на повече от едно жилище щеше да е доста скъпа екстра.
Само се замислете при масовия стар и амортизиран сграден фонд, какво би се случило, ако се приеме че поддръжката на сградата и нейния безопасен и естетичен вид е грижа на собствениците и се налагаха истински санкции, ако се остави сградата да се руши?
Че то само подмяната на дограмите, ВиК инсталациите и обновяването на фасадата би струвало поне 10-15 000 лева на всеки собственик на апартамент в такава сграда. И помислете колко от хората не биха се отървали от такова жилище, вместо да плащат големи данъци и огромни разходи за поддръжката им.
Истината е, че с малко законодателни промени и на пазара може да окажат десетки хиляди жилища хей така, от нищото.
Ще е любопитно какво ще се случи, особено в края на годината и средата на следващата, когато се очакват реалните покачвания на лихвите по кредитите!
Тогава ще се види реалното положение, въпреки истеричното повтаряне, че всичко е наред и спад в цените няма да има.

# 455
Simple Smile Излиза, че философията е "много се краде, следователно да вдигнем данъците".

пс - пак да повторя, защото ще се затвърди заблудата - собствениците на пет имота и сега плащат данъци за тях, нищо, че в темата пише обратното.
пс - пак да повторя, защото явно не помниш написаното от преди една страница, 30% необитаеми жилища, градинки се превръщат в поредната сграда, а някои си държат по 5 празни апартамента. Тези празни апартаменти са проблема на София и другите големи градове, следователно или да се плаща по-висок данък, или да се отдават под наем. Просто и разбираемо

# 456

пс - пак да повторя, защото явно не помниш написаното от преди една страница, 30% необитаеми жилища, градинки се превръщат в поредната сграда, а някои си държат по 5 празни апартамента. Тези празни апартаменти са проблема на София и другите големи градове, следователно или да се плаща по-висок данък, или да се отдават под наем. Просто и разбираемо

Напротив, много добре помня и съм се аргументирала за всяка от тезите ми Simple Smile По няколко пъти.

# 457

Ми готово - отдавам ги под наем на половинката за по 5 лева всеки. Законово не могат да ми наложат минимален наем, нито да забранят на половинката да наеме пет жилища.

# 458
Не се карайте.
Ясно е, че ако живеехме в нормална държава, притежанието на повече от едно жилище щеше да е доста скъпа екстра.
Само се замислете при масовия стар и амортизиран сграден фонд, какво би се случило, ако се приеме че поддръжката на сградата и нейния безопасен и естетичен вид е грижа на собствениците и се налагаха истински санкции, ако се остави сградата да се руши?
Че то само подмяната на дограмите, ВиК инсталациите и обновяването на фасадата би струвало поне 10-15 000 лева на всеки собственик на апартамент в такава сграда. И помислете колко от хората не биха се отървали от такова жилище, вместо да плащат големи данъци и огромни разходи за поддръжката им.
Истината е, че с малко законодателни промени и на пазара може да окажат десетки хиляди жилища хей така, от нищото.
Ще е любопитно какво ще се случи, особено в края на годината и средата на следващата, когато се очакват реалните покачвания на лихвите по кредитите!
Тогава ще се види реалното положение, въпреки истеричното повтаряне, че всичко е наред и спад в цените няма да има.
Като цяло съм съгласен с мнението, но само с написаното за лихвите и спада на цените имам други очаквания. Аз си мисля, че покачването на лихвите ще ограничи потенциалните купувачи, от там ще има понижение не на цените, а на броя на сделките с имоти.

# 459
Стига бе хора, кви инвеститори, кви спекуланти. Тва са сигурно 1% от пазара.

Jedi, на мен ми се струва, че много по-голяма част от българите - цитирания от теб 1%, са с повече от едно основно и едно ваканционно жилище. А определено тези с над 3 са си спекулатори - потенциални рентиери, инвеститори( препродажба и т.н). Не им трябва за живеене, за ваканция и т.н просто за дъждовни дни. Няма нищо лошо де. Ама е хубаво до си плащат данъците както всички работещи, нали така - хем работиш, хем данък. Хем притежаваш (облажваш се) ами плащай си данъка. Защо само работещите да плащат? Ите искат да се пенсионират и гледат кефа.
Ми те са си платили данъците. Изкарали са пари, платили са данъци и са си купили имоти. Някои пък като Танграта минават и през банки.  Така и банките изкарват пари и плащат данъци. Защо трябва да се наказват работливите и предприемчивите?

# 460
  • burgas
Само да напомня че данъка за неосновно жилище е доста по-високПлащаме си за "удоволствието"

# 461
Парадокса е че най-оплакващите се/най-претенциозните относно инфраструктура, ДГ, транспорт, озеленяване, лош въздух, замърсяване и лош стандарт на живот в големите градове, често имат повече имоти. Причината е че хора с по-добри възможности и изкарващи повече пари обикновено инвестират в имоти. Такива хора мислят и изискват по-добра среда и стандарт на живот и здраве, защото минават над ниво на базово съществуване. Парадоксалното е че точно повишеното търсене причинено от тях, допринася за влошаване на средата и стандарта - презастрояване, липса на стимул за нежилищни сгради, добър транспорт и зеленина. С други думи те (вкл и аз) сами си влошават стандарта на живот и здравето, но пък стават по-богати, защото притежават активи.

# 462
Хайде бе Мъфин, тук се обсъждаше размерът на данък собственост в България, и точно този нищожен размер е една от причините за съществуването на неизползваеми апартаменти. Нали и ти си експерт по данъците в чужбина. Регулацията съществува и в държави с минимална регулация. Проблемът е че регулативни мерси винаги се взимат когато проблемът излезе извън контрол и е по-сложно от политическа гледна точка да се прокара, защото все на някого стъпваш на пръстите.

# 463
Хайде бе Мъфин, тук се обсъждаше размерът на данък собственост в България, и точно този нищожен размер е една от причините за съществуването на неизползваеми апартаменти. Нали и ти си експерт по данъците в чужбина. Регулацията съществува и в държави с минимална регулация. Проблемът е че регулативни мерси винаги се взимат когато проблемът излезе извън контрол и е по-сложно от политическа гледна точка да се прокара, защото все на някого стъпваш на пръстите.
България е рай в много отношения. Не случайно все още живея основно тук, въпреки че мога да живея навсякъде по света. Работата и доходите ми го позволяват. П.П. Не разбирам как реши, че съм експерт по данъците в чужбина? Просто споделих каква е годишната сума, която плащам аз в Испания. Това е и част от обяснението защо ще си купя инвестиционен имот в България. Плащам много данъци и с част от изкараните пари ще купя още едно жилище. Не разбирам защо трябва да бъда наказван?

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 13:33 от Мъфин

# 464
В момента за сграда с 2000 РЗП разрешителното за строеж струва 20 000 лева и инвеститорът е длъжен да направи канал, асфалт, тротоар и т.н. за своя сметка и да ги дари на държавата или съответните дружества. Между другото земята за тротоар също се дарява. Намалява се от площта на имота и се дарява. Любопитно е при това положение къде отиват всичките пари дадени от строителите и защо в новите квартали общината не прави нищо като от там идват сериозни постъпления.

Разрешителното за строж по закон покрива единствено и само разходите за одобрение и нищо повече.
В цивилизацията (ние не сме там) част от сумата за разрешение за строеж е предвидена за обществената инфраструктура!
В Германия по закон е така: първо общината изгражда обществената инфраструктура (ДГ, училища, ВиК, Ел, асфалтов път, газ и т.н.) и чак след това можеш да започнеш да строиш! При нас е обратното - първо ти разрешват да строиш, а после се чудят тази частна улица какво да я правят!

Разрешителното за строеж струва 10лв на м2 и това е така поне от 2006г мисля. Цените 2006 бяха около 500Е за м2, а сега са 2000Е м2, но и тогава и сега м2 е 5Е.

От тук нататък всеки може да си направи изводите сам, защо при нас новите квартали изглеждат като гета, а в цивилизацията изглеждат много красиво и приветливо!

Общи условия

Активация на акаунт