Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 179
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
Ако ще даваме примери, ето един от мен - съседите на приятелка го продават от над половин година. Първо беше 235 хиляди, сега 300.. https://www.first.bg/bg/p/yavorov/10320-3-staen-apartament-za-pr … amp;fs=e&s=cl

# 406

Балон при цените със сигурност има - не може апартамент да трябва да се изплаща от наеми (минус разходите за текущи ремонти) за ~40 години и да се очаква, че няма да има корекция.

А защо си мислиш, че цените на наемите ще останат на тези нива?
Според мен от есента ще има сериозно покачване на наемите.

В строителството дори да е имало балон то той се е покрил с драстичното покачване на материалите. В момента ако започне да се строи нов блок, то себестойността му ще е може би 2 пъти повече от преди пандемията...

# 407
Tre, много правилно включване. Всички знаем как се изповядват сделките в бг, близка данъчна оценка и кеш/обзавеждане за едни 20-30% от покупната цена в нормалния случай. Ако се води реална статистика, НАПът веднага ще се намеси
Именно. Но да не разбиваме наивните илюзии на хората (като EmmaT), че статистиката е по-реална от  реалността. Блаженни са незнаещите Simple Smile Не се обиждай Emma T, но отдавна съм прескочил етапа, в който вярвах на статистика ( Мисля че загубих вяра в реалните резултати, които тя дава след като я изучавах като предмет в университета).

# 408
Това, че вярваш в конспирации, не ме касае.

# 409
Не вярвам в конспирации. Вярвам в реалността. Явно смяташ, че дори предмет “ Статистика” е конспирация?!? Доста си противоречиш. Но, както и да е, не смятам да те обърквам повече. Вярвай си в каквото искаш.

# 410
Не вярвам в конспирации.

Simple Smile А, не, хич. Само дето целта на НСИ е да лъже клетите купувачи на НИ в България за достъпността на имотите през 2008 и 2022 г.

И на теб повтарям същото, което и на друг потребител преди няколко дни - не е казано, че всеки трябва да може на "чете" данни, да прави анализ и прогнози. Всеки с възможностите си. И с последиците от изборите си - в случая на какви източници да се облегне.

# 411
Всеки се позовава на някакви статистики, ама всъщност гледа себе си. На един му се е намалила покупателната способност и вижда балони, на друг му е пораснала и вижда възможности. И така първо се оформя мнение и после се търси обосновка, наместо да е обратното Wink

# 412
Статистиката често лъже.. цените на обявите в имот.бг са завишени заради пазарлъка и желанието на продавачите да си пробват късмета, но продажните цени са различни (по-ниски / в моя случай беше с 31% от обявената не много отдавна). Капарото понякога не се вписва в договора или статистиката на банката и т.н.

# 413
ЧС, не мисля, че всички в тази и подобните теми са чак толкова първосигнални. Има и такива, които представят личния си интерес за световна тенденция и не реагират добре на другомислие, но си личат. Не са малко, но и не са всички.

# 414
ЧС, не мисля, че всички в тази и подобните теми са чак толкова първосигнални. Има и такива, които представят личния си интерес за световна тенденция и не реагират добре на другомислие, но си личат. Не са малко, но и не са всички.

Разбира се, че не са всички. Никоя дефиниция не може да покрие всички, но ако става за една голяма част (половината например) е ОК.

# 415
Статистиката често лъже.. цените на обявите в имот.бг са завишени заради пазарлъка и желанието на продавачите да си пробват късмета, но продажните цени са различни (по-ниски / в моя случай беше с 31% от обявената не много отдавна). Капарото понякога не се вписва в договора или статистиката на банката и т.н.
Капаро, комисиони, част от цената прикрита и платена като "довършителна дейност", част от банковия ипотечен заем отпуснат като "ремонтни дейности" и на всичко това като му се тегли чертата и се калкулира се получава крайната цена на имота, която обаче по никакъв начин не е обхваната от статистиката.

# 416
  • София
Няма как пазар, какъвто и да е, да удолетворява желанията на всички. Че има алчност при много продавачи, има. Занемарени имоти, стоящи от година, продължават да си качват цената, заради алността на собствениците. Тук вече купувача си преценява, ще дава пари за дупка и ще му излезе златен или ще предпочете да даде същите пари за НС. Може би тук има раздвижване в мисленето и все повече се насочват към НС. В района, който следя има няколко стари панелки, цените им се вдигат, но и никой не ги купува (знам защото едното е в нашия вход, друго е срещу ноя апартамент), докато  с НС обявите се появяват, изчезват, броя на свободните апартаменти в блоковете намалява.

# 417

Защото това са 2 различни пазара. Всички "инвеститори" в недвижими имоти свалят наемните цени.
Ако наемите се вдигнат с 10% (към най-горния край на реалистичния интервал) наесен, а цените останат същите като сега, изплащането няма да е за 40, а за 36 години.

Голям праз, като е нормално това да се случва за 20 или по-малко.

# 418
  • Бургас
Ако ще даваме примери, ето един от мен - съседите на приятелка го продават от над половин година. Първо беше 235 хиляди, сега 300.. https://www.first.bg/bg/p/yavorov/10320-3-staen-apartament-za-pr … amp;fs=e&s=cl

Боже, че и на 6 етаж без асансьор. Да си го продават.

# 419

Защото това са 2 различни пазара. Всички "инвеститори" в недвижими имоти свалят наемните цени.
Ако наемите се вдигнат с 10% (към най-горния край на реалистичния интервал) наесен, а цените останат същите като сега, изплащането няма да е за 40, а за 36 години.

Голям праз, като е нормално това да се случва за 20 или по-малко.

Т.е. въпреки, че дори официалната инфлация гони 10%, цените на наемите ще се покачат макс до 10%?

Само да спомена, че всички строителни материали са се качили доста. Цените за труд също. За цените на електроуредите дори няма да споменавам. Това означава, че ако в наема си предвидил част от сумата да отива за ремонт на жилището, то до никъде няма да ти стигне сметката, ако качиш само 10%. 
При тази ситуация  много хора ще предпочетат жилището да стои празно - все пак в БГ е доста евтино да държиш празно жилище.

Общи условия

Активация на акаунт