Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 155
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Мъфин, мисля че ти отговорих. За да може да имаме всички по-добра среда за живот, да сме по-здрави и да не си губим времето в задръствания. Достатъчно ли е? Най-богатите хора го осъзнаха това, не е яко да паркираш яхтата си насред море от отпадъци, не е яко и да караш скъпата си кола по потрошени улици, не е яко ида няма нормална ДГ за детето ти, защото се стимулира излишно презастрояване, от което няма нужда, но има фалшиво изграден деманд. Накрая резултата ще е непоносимост към средата на живот и отлив. Да не говоря че производството и транспорта за самите суровини и материали свързани със строителството също замърсяват околната среда и въздуха.

# 466
  • Отвъд алеята зад шкафа
Друг въпрос е колко от данъците на София се връщат тук. Щото нали солидарност.

# 467

Разрешителното за строж по закон покрива единствено и само разходите за одобрение и нищо повече.
В цивилизацията (ние не сме там) част от сумата за разрешение за строеж е предвидена за обществената инфраструктура!
В Германия по закон е така: първо общината изгражда обществената инфраструктура (ДГ, училища, ВиК, Ел, асфалтов път, газ и т.н.) и чак след това можеш да започнеш да строиш! При нас е обратното - първо ти разрешват да строиш, а после се чудят тази частна улица какво да я правят!

Разрешителното за строеж струва 10лв на м2 и това е така поне от 2006г мисля. Цените 2006 бяха около 500Е за м2, а сега са 2000Е м2, но и тогава и сега м2 е 5Е.

От тук нататък всеки може да си направи изводите сам, защо при нас новите квартали изглеждат като гета, а в цивилизацията изглеждат много красиво и приветливо!
Информацията ти е стара. В момента първо даряваш част от парцела си. Обикновено около 20-30 процента. После правиш проект за ВиК, който струва примерно десетина хиляди лева. После внасяш 15 000 лева гаранция, че ще изградиш ВиК като хората. След това си длъжен да изкопаеш построиш, закопаеш, и най накрая да асфалтираш изкопаното. Не е само това, но и това е достатъчно за да се види към днешна дата какви разходи имат строителите и какви държавата. В общи линии днес държавата само лапа.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 13:40 от Мъфин

# 468
Само да напомня че данъка за неосновно жилище е доста по-високПлащаме си за "удоволствието"
Само да напомня, че в масовия случай се касае за 20-30 лв повече. Та толкова за "плащането на удоволствието" ви...

# 469
Само да напомня че данъка за неосновно жилище е доста по-високПлащаме си за "удоволствието"
Само да напомня, че в масовия случай се касае за 20-30 лв повече. Та толкова за "плащането на удоволствието" ви...

Намалението за основно жилище е 50% все пак.

# 470
Simple Smile Излиза, че философията е "много се краде, следователно да вдигнем данъците".

пс - пак да повторя, защото ще се затвърди заблудата - собствениците на пет имота и сега плащат данъци за тях, нищо, че в темата пише обратното.
пс - пак да повторя, защото явно не помниш написаното от преди една страница, 30% необитаеми жилища, градинки се превръщат в поредната сграда, а някои си държат по 5 празни апартамента. Тези празни апартаменти са проблема на София и другите големи градове, следователно или да се плаща по-висок данък, или да се отдават под наем. Просто и разбираемо
Празните апартаменти са проблем на тези , който са ги закупили, и ги държат така. Стига тези хора да са си платили данъците и изповядали сделката на пълна цена не ме бърка по-никакъв начин. Да започнат проверка на доходите на всяка сделка плюс проверка колко е реална цената за закупуване и мога да ти гарантирам , че пазара ще замръзне за година две. Достатъчно е да може да се принудят собственицете на празни апартаменти да плащат входни такси и ще видиш колко бързо ще започнат да се появяват апартаменти на пазара, няма нужда от вдигане на данъци и регулации. Ако не вярваш виж пазара на наеми в Сан Франциско( има контрол на наемите и един милион регулации плюс  общински жилища) резултата е изключително високи наеми.
Причината много от жилищата в Бг да не се дават под наем е , че е много главоболие да изхвърлиш некоректен наемател, остарялата нормативна база с адресна регистрация, сметки за ток на името на собственика на апартамента. За мен лично е абсолютна загуба на пари да имаш актив( жилище) и да го превръщаш в пасив( да го държиш празно и да плащаш данъци. В крайна сметка всеки сам си е изкрал парите и има право да инвестира както реши, НТФ, биткойни, злато акции, земя, екзотични почивки, рентиерство, спекула с апартаменти…

# 471
Цитат
Е да де, но е само за данъка, не и за такса битови отпадъци, която е по-голямата сума.

# 472

Все пак е хубаво да четете какво съм написала.

# 473

Разрешителното за строж по закон покрива единствено и само разходите за одобрение и нищо повече.
В цивилизацията (ние не сме там) част от сумата за разрешение за строеж е предвидена за обществената инфраструктура!
В Германия по закон е така: първо общината изгражда обществената инфраструктура (ДГ, училища, ВиК, Ел, асфалтов път, газ и т.н.) и чак след това можеш да започнеш да строиш! При нас е обратното - първо ти разрешват да строиш, а после се чудят тази частна улица какво да я правят!

Разрешителното за строеж струва 10лв на м2 и това е така поне от 2006г мисля. Цените 2006 бяха около 500Е за м2, а сега са 2000Е м2, но и тогава и сега м2 е 5Е.

От тук нататък всеки може да си направи изводите сам, защо при нас новите квартали изглеждат като гета, а в цивилизацията изглеждат много красиво и приветливо!
Информацията ти е стара. В момента първо даряваш част от парцела си. Обикновено около 20-30 процента. После правиш проект за ВиК, който струва примерно десетина хиляди лева. После внасяш 15 000 лева гаранция, че ще изградиш ВиК като хората. След това си длъжен да изкопаеш построиш, закопаеш, и най накрая да асфалтираш изкопаното. Не е само това, но и това е достатъчно за да се види към днешна дата какви разходи имат строителите и какви държавата. В общи линии днес държавата само лапа.
Твоята информация е стара - https://news.lex.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D … %B2%D0%B5-%D1%80/

Според БГ законодателството не си длъжен да имаш водопровод и канализация до имота за да получиш РС. Може да си направиш сонда и да сложиш изгребна яма. Понякога тези две неща струват много повече от това да направиш ВиК и да го дариш.
Там където няма наблизо канализация правят блокове с изгребна яма - 21 век в столица на страна от Европейски съюз.

# 474
Твоята информация е стара - https://news.lex.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D … %B2%D0%B5-%D1%80/

Според БГ законодателството не си длъжен да имаш водопровод и канализация до имота за да получиш РС. Може да си направиш сонда и да сложиш изгребна яма. Понякога тези две неща струват много повече от това да направиш ВиК и да го дариш.
Там където няма наблизо канализация правят блокове с изгребна яма - 21 век в столица на страна от Европейски съюз.
Живей ти в кооперация с изгребна яма. Не, че няма и такива, но е идиотизъм в квартал с канализация да се строи блок с 20 апартамента, с изгребна яма. Това, което казвам е информация от най-първа ръка. Моя близка приятелка работеща в голяма счетоводна фирма се занимава със счетоводството на един строител, който строи във вади и ливади.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 15:31 от Мъфин

# 475
Как пък да не се плащат данъци и за празно жилище, както някой нагоре се учудваше защо пък да плащаме щом не замърсява, не шуми и т.н. Това ми прилича, като на съседите ми, които на 2ри етаж не ползваха асансьора, в момент, когато им не беше нужен, не плащаха такса. Дойде момента за задължителна телефонна връзка и някакъв по - сериозен ремонт - ми те не го ползвали, не платиха. След една година им родиха се дечица това онова, почнаха да си плащат месечната такса и да го ползват, ама онова назад - не. Това с данъците същото, значи живота около неизползваното жилище си тече, тревите растат, инфраструктурата се руши, ама ние като не ползваме, не ни и трябва. Ама ако го продадем на някой, той ще иска тая структура да е оправена, социалната среда развита, благоустройство, администрация, детски градини училища... за сметка на кой? Нали затова се казват Местни данъци и такси - оправят на местно ниво около имота Ви, градската среда, комфорта на живот в града, да е предпочитано място и да поддържа стойността на имота.  Аз имам огромен апартамент в топ център на областен град, даже и такса битови отпадъци си плащам - 250 лв. годишно, щото знам че един ден ще го изривам, а той не е празен. И още такива имоти имам и селски, без казан дори на улицата - има такса битови отпадъци. Ами плащаме си ...

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 15:35 от Seiko7075

# 476
Мъфин, мисля че ти отговорих. За да може да имаме всички по-добра среда за живот, да сме по-здрави и да не си губим времето в задръствания. Достатъчно ли е? Най-богатите хора го осъзнаха това, не е яко да паркираш яхтата си насред море от отпадъци, не е яко и да караш скъпата си кола по потрошени улици, не е яко ида няма нормална ДГ за детето ти, защото се стимулира излишно презастрояване, от което няма нужда, но има фалшиво изграден деманд. Накрая резултата ще е непоносимост към средата на живот и отлив. Да не говоря че производството и транспорта за самите суровини и материали свързани със строителството също замърсяват околната среда и въздуха.
Нещо не разбирам. Как аз купувайки имот, който примерно ще заключа влошавам въздуха, трафика и ще взема нечие място в ДГ или училище? Ако пък не го заключа и го дам под наем как влошавам ситуацията? Нали наемателите ще живеят в него, ще ползват училища, ДГ и т.н. Това не е ли нормално? Хората решили да живеят в София или ще живеят под наем, или ще си купят жилище. Няма да живеят под някой мост.
Как пък да не се плащат данъци и за празно жилище, както някой нагоре се учудваше защо пък да плащаме щом не замърсява, не шуми и т.н. Това ми прилича, като на съседите ми, които на 2ри етаж не ползваха асансьора, в момент, когато им не беше нужен, не плащаха такса. Дойде момента за задължителна телефонна връзка и някакъв по - сериозен ремонт - ми те не го ползвали, не платиха. След една година им родиха се дечица това онова, почнаха да си плащат месечната такса и да го ползват, ама онова назад - не. Това с данъците същото, значи живота около неизползваното жилище си тече, тревите растат, инфраструктурата се руши, ама ние като не ползваме, не ни и трябва. Ама ако го продадем на някой, той ще иска тая структура да е оправена, за сметка на кой? Нали затова се казват Местни данъци и такси - оправят на местно ниво около имота Ви, градската среда, комфорта на живот в града, да е предпочитано място и да поддържа стойността на имота.  Аз имам огромен апартамент в топ център на областен град, даже и такса битови отпадъци си плащам - 250 лв. годишно, щото знам че един ден ще го изривам, а той не е празен. И още такива имоти имам и селски, без казан дори на улицата - има такса битови отпадъци. Ами плащаме си ...
Тук става дума, че някои хора искат да плащаш за апартамента, в който не живееш по примерно 2000 лева годишно вместо 250. Не смятам, че това е правилно. Считам обаче, че трябва да е задължително всеки да си плаща входните такси. То така е и по закон, но има хора, които не го спазват.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 15:40 от Мъфин

# 477

Четох. И знам, че пълният данък съвсем не е 40-60 лева. Освен за някои селски къщета, ама ние нали говорим за софийски апартаменти.

# 478

Четох. И знам, че пълният данък съвсем не е 40-60 лева. Освен за някои селски къщета, ама ние нали говорим за софийски апартаменти.
За софийски апартаменти ли говорите?
Не знаех, че темата е ексклузивно за софиянци. Ние от провинцията какво ли коментираме...
И все пак е хубаво да се поинтересувате какъв е данъка на една 50 годишна двустайна панелка в голям областен град и тогава да коментирате данъци, такси и т.н., защото думите ви доста олекват.

# 479

Живей ти в кооперация с изгребна яма. Не, че няма и такива, но е идиотизъм в квартал с канализация да се строи блок с 20 апартамента, с изгребна яма. Това, което казвам е информация от най-първа ръка. Моя близка приятелка работеща в голяма счетоводна фирма се занимава със счетоводството на един строител, който строи във вади и ливади.
Нали и аз това казвам, че им излиза по-евтино да направят канализация ако има наблизо, от колкото да построят изгребна яма!
Никой не спори, че строителите правят обществената инфраструктура около блоковете. Но даваш ли си сметка защо те не надават вой? Ще ти дам жокер - ако трябва да се прави какво в цивилизацията (общината да изгражда обществената инфаструктура) за някои от обектите им никога няма да стигнат до строеж. 
Първо ще минат векове преди общината да отчухди имотите намиращи се върху бъдещи общински пътища, а след това ще трябва да иминат още няколко века до изграждането на заветната инфраструктура. За това най-лесно е на строителите да замажат нещо там и да се води, че има инфраструктура! Парите за тази инфраструктура пак ще дойдат от потребителите (т.е. ние), така че за строителите е по-добре да могат да строят където си искат и каквото си искат без много общината да им се бърка и за това не надават вой!

Общи условия

Активация на акаунт