За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 103

• 28 412
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
И аз се чудя защо не си осъвременяват знанията... педиатърката ни е възрастна жена, сигурно с над 30 години опит и толкова деца са й минали през ръцете, сигурна съм, че едно време не го е карала така през пръсти, но вече си личи, че я няма искрата, няма го желанието да помогнеш и да дадеш информация. И аз мисля за смяна, но лошото е, че нямам особени алтернативи. Много е тъжно положението в нашето здравеопазване Confused

А аз седя и се чудя след консултацията сега има ли му нещо на моето дете или не? Защо искат от него да ходи точно на годинка и лоша майка ли съм, защото я държа боса вкъщи, а не обута с обувки за прохождане Flushed

# 361
  • до най-прекрасния мъж
Имам предвид бебета, на които се дава сок за захранване, а не по-големи деца. Може би не се изразих правилно. Дъщеря ми е на 6 м, но аз вече си я приемам като дете, не като бебе, въпреки че си е точно бебе. Затова се изразих по този начин - децата, имайки предвид бебетата, в периода на захранването. Тук-там има майки,  които дават сок на бебета на по 2-3 месеца, но вече са рядкост. Вече за дечица над годинка-две е ясно.

# 362
Да, аз говоря за децата като цяло, като включвам и бебетата. Членувам в няколко групи  за захранване във фб и изобщо не е толкова рядко. Ако не всеки ден, то през ден някой пита за соковете и отдолу има 100 коментара, половината от които, са ЗА соковете при захранване.

# 363
  • до най-прекрасния мъж
Изненадана съм, щом казвате, сигурно е така. Никоя майка около мен не е давала сок на бебето си. Познавам само 1, но е твърде възможно това да е само в моето обкръжение. Вероятно съм попаднала и на читав педиатър с модерни разбирания.

# 364
Аз бях изумена когато разбрах,че педиатрите имат две лекции за кърмене и една за сън.Изучават основно физиология на гърдите и парасомнии,а бебетата главно спят и ядат.Скоро бях на надграждащо обучение за железния дефицит ,много е неглижиран у нас и  рядко педиатър изписва добавка,дори при желязо на долната граница.
По мое мнение ни е много слаба педиатричната школа.

# 365
Нашата педиатърка пък искаше, преди няколко седмици като беше вкъщи, да даваме на бебето по 100-120мл. вода на ден, а тя тогава беше на 10 дни. Опитвала съм да и давам вода (не 120мл., разбира се), ама поне малко да си пийне. Отказва. Дали от биберона не знам. Само на АМ е.

# 366
Blue, поиграх си малко сега да намеря мнение за и против даването на сок на 3-месечно бебе. Това са мнения само под една публикация, мисля, че можеш да си представиш колко популярни са из групите. Общо взето преобладават мантрите "Майката знае най-добре", "Всеки сам си преценя", "Всяко бебе е различно". А и "Нас така са ни захранва ли и нищо ни няма".

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 17:47 от AnMary

# 367
Масово в по-малки населени места децата имат един и същ лекар, защото няма алтернатива. Затова няма чудно, че се прилага схемата със сока. Отделно повечето бебета се отглеждат комплект мама+баба, а баба си практикува това, което са й казали да прави преди 20+ години. Така че въобще не ме учудват остарелите разбирания и при хранене и при лечение.

# 368
Не е задължително да е в малки населени места. На мен лекар в Пловдив ми препоръчваше сокчета, предполагам, че и на другите му пациенти. И ако те му имат доверие и не търсят допълнително информация, ще дават.

# 369
И нашата лекарка е в Пловдив. Освен сока в третия месец каза да захранвамот четвърти.... Между другото тя е на възраст около 40г., т.е. не е от най-старата школа. Аз по ред причини нямам доверие на лекарите, затова отдавна съм свикнала да проверявам сама какво, кога, как и защо се прави. А ако някоя мама от Пловдив има читав педиатър, ще помоля за препоръки.

# 370
  • София
Като нямате доверие не търсете лекар, някак изглежда странно😂
А къде се проверява, нета, фейса, бг мамата?

# 371
Интересен коментар. Информация проверявам в сайта на СЗО, не е лошо да се ограмотите преди да нападате, предполагам имате медицинско образование и съм ви засегнала? За съжаление си изпратих два пъти заради некадърността на лекари - хвалени и прехвалени. Така че "Парен каша духа" е в моя случай и да, живеейки в 21 век имаме достъп до всякаква информация. Който може да отсее полезната, е добре да проверява. Лекарите вече са повече търговци и по-малко лекари.

Като нямате доверие не търсете лекар, някак изглежда странно😂
А къде се проверява, нета, фейса, бг мамата?

# 372
  • София
Никой не напада, попитах просто.Достатъчно съм грамотна не го мислете.

И все пак търсите лекар, така че.
Четете, ограмотявайте се, има необходимост.

# 373
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря, че си отделила от времето си. Мислех, че това е отдавна забравена практика и наистина се практикува само от старата школа. Явно не е.
Даа, на нас нищо ни няма, само епидемия от диабет и метаболитни нарушения. Иначе, какво ще му стане от сок, солетки, плодово пюре на 3-4 м? Не е гаранция и не се получава при всеки, но много млади хора и деца страдат от диабет. Аз, лично, ще й огранича сладкото възможно най-много. Сокове не съм давала, захраних на 4+++ заради рефлукс, исках от 6 м, но така се стекоха обстоятелствата.

# 374
Някой да е сменял педиатъра на детето? Каква е процедурата и гледа ли се квартала по постоянен адрес, или е достатъчно само градът да е същият? Как се получава информация за направените ваксини? Беба е на 4+, имаме принципни различия с педиатъра на тема кърмене и захранване.

Общи условия

Активация на акаунт