За множественото число

• 1 160
  • 13
  •   1
Отговори
От известно време наблюдавам феномен във форума - още не се е наложил като че ли в социалните мрежи -  да се отговаря на един конкретен потребител, но с форма за множественото число.

Примерно "вие сте", "вие имате", "вие мислите" .. Срещала съм го дори при конкретни цитати: потребител А (който, предполагам, че е единствен зад монитрора) отговаря на потребител Б (за когото мисля същото) с: "Ами ние сме еди-какво.." или "Така сте вие еди-кои-си.."

Ползвате ли множественото число, когато се обръщате към един определен потребител? Ако да, с каква цел? Въобще какво мислите за това явление?

# 1
Във форума често се прави с цел да се избегне конфронтация и бан. Говори се уж общо, за да не може да се каже, че е директна обида.
Лично аз го правя рядко и предимно, когато иронизирам някого.

# 2
Нещо не можах да схвана въпроса. Какво точно питаш – дали някой говори в множествено число, имайки предвид конкретен човек (вие от провинцията сте такива и такива...), или че някои използват учтивата форма в ед.ч., но неграмотно написана – „вие“, вм. „Вие“?
Това второто стана много модерно напоследък, не мога да разбера защо. Първо, във форумите е прието неформалното общуване – на „ти“. И второ, ако ще се преструваме на учтиви, то поне да е по правилата – с „Вие“.
А относно първото, обобщаването... Май всички го правим в даден момент. Дали „вие“, дали „ние“... Човещинка.  Simple Smile

# 3
Понякога, когато целта е именно да се подчертае принадлежността на опонента към някаква група, защото макар формално отговорът да е към него, всъщност касае цялата група (макар тя да не участва в разговора).

# 4
  • Terra incognita
Опитват се да спазват учтива форма, но не знаят нормата. Това е.

# 5
Правилото за главната буква е при официална кореспонденция. Предимно.

# 6
Ами, да. Затова е неуместно във форум, чат и т.н. Хем официално обръщение при неформално общуване, хем „вие“ с малка буква за обръщение към един човек.

# 7
А, Вие сигурна ли сте, че въпроса е правлино формулиран?

Когато, формата на учтивост се употррбява заедно с минало деятелно причастие, то винаги приема формата на множественото число.

Вие от кое се дразните?

# 8
Ами, да. Затова е неуместно във форум, чат и т.н. Хем официално обръщение при неформално общуване, хем „вие“ с малка буква за обръщение към един човек.

Ако правилно те разбирам, според тебе "Вие" се пише винаги с главна буква – както когато се обръщаме към един човек, така и към повече. Не е така, може и с малка. Правилото е доста мъгляво формулирано, защо си толкова категорична?

# 9
  • София
Винаги и конкретно се обръщам, когато не го правя - адресата се намира.

Уважителната ми форма към напълно непознати е с малка буква, Хоуп е абсолютно права, че мнението ми минава в множествено число, което е естествена част на речта - вие, приемате, разбирате, мислите.

# 10
Благодаря, явно не мога да обясня какво имам предвид. Не ставаше дума за учтива форма, както и да е.

# 11
Ако правилно те разбирам, според тебе "Вие" се пише винаги с главна буква – както когато се обръщаме към един човек, така и към повече. Не е така, може и с малка. Правилото е доста мъгляво формулирано, защо си толкова категорична?

Ами не, не ме разбираш правилно. „Вие“ се пише и с малка, и с главна буква – според зависи.
Когато се обръщам към група съфорумци, е „вие“. Когато се обръщам към официално лице/официални лица, ед. или мн.ч., е „Вие“. Когато се обръщам към една-единствена съфорумка, не е редно да пиша „вие“, опитвайки се да бъда „културна“. Дори „Вие“ не е редно, доколкото не става въпрос за официална кореспонденция. Simple Smile

Илюстрирам с измислен, но често срещан пример:
Потребител описва личен проблем, например болки в корема. Отговор: „Съветвам ви да се обърнете към специалист, тук никой не може да ви помогне“.
Е, не може да е „ви“. Или „ти“, или „Ви“. Във форума правилно е „ти“.

Последна редакция: сб, 21 май 2022, 20:05 от Как' Сийка

# 12
Скрит текст:

Ами не, не ме разбираш правилно. „Вие“ се пише и с малка, и с главна буква – според зависи.
Когато се обръщам към група съфорумци, е „вие“. Когато се обръщам към официално лице/официални лица, ед. или мн.ч., е „Вие“. Когато се обръщам към една-единствена съфорумка, не е редно да пиша „вие“, опитвайки се да бъда „културна“. Дори „Вие“ не е редно, доколкото не става въпрос за официална кореспонденция. Simple Smile
Все пак горе-долу съм те разбрала правилно. Да, прието е да се говори по-неформално във форуми и чатове, но е и въпрос на избор. Тук като че ли 2 пъти съм се обръщала с "Вие/вие". Първия път си писахме с една съфорумка и тъй като тя предпочиташе да си пишем на "Вие", и аз така ѝ отговорих. Втория път беше преди няколко дни, когато се "сдърпахме" с друга съфорумка, която написа пост към мене, използвайки изцяло "Вие" и "Вас". Но постът ѝ не беше уважителен, реално ми казваше да си гледам работата. Simple Smile Аз ѝ отговорих с "вие", защото обстановката е неформална, а и освен това, както написах, реално съдържанието на поста ѝ не съответстваше на формата. Според тебе аз съм неграмотна в случая. Simple Smile

Понякога е въпрос на тълкуване и избор.

# 13
Благодаря, явно не мога да обясня какво имам предвид. Не ставаше дума за учтива форма, както и да е.
Заключвам по желание на автора.

Общи условия

Активация на акаунт