Любители на котки - Тема 173

• 32 466
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
На възрастните котки е хубаво да им се подрязват ноктите, защото губят навик да ги точат, (или ако имат някоя артритна болежка също им е трудно да си точат ноктите) и след това става лоша картинка по възглавничките на лапите и ограничават още повече движението, при което пък ги грози риск от хроничен запек и застой на аналните жлези.

Демек, при необходимост може и да се къпе и да се подстригва и да се подрязват нокти. Няма някакво универсално правило да не се правят тези неща.

# 421
На възрастните котки е хубаво да им се подрязват ноктите, защото губят навик да ги точат, (или ако имат някоя артритна болежка също им е трудно да си точат ноктите) и след това става лоша картинка по възглавничките на лапите и ограничават още повече движението, при което пък ги грози риск от хроничен запек и застой на аналните жлези.
Две котки съм отгледал до края на живота им (до 14 и до 16-годишна възраст) и нито едната не е преставала да точи ноктите си до края на живота си. Котка на моя позната доживя до 19 и също си точеше ноктите до края. Ако ноктите прорастнат до такава степен, че започнат да нараняват възглавничките на лапите (които ми е трудно да си представя как ще стане при положение, че котешките нокти се цепят сами и падат на слоеве, не са като човешките да растат право напред до безкрай), стопанинът може внимателно да отстрани със собствените си нокти шлюпките, които котката няма сили да премахне с точене или гризане. Но това рязане на върховете на ноктите на котки е абсолютно противоестествено!

# 422
  • София
Виждала съм ветеринари да режат нокти на котки.
А и не е нужно всичко да е естествено, нито то винаги е по-доброто.

# 423
Не става въпрос за "шлюпките", ами при някои възрастни се завиват и ги нараняват. Иначе за противоестествено, противоестествено е. Рязала съм на Ади и повече не бих, защото не е толкова подвижен по котешки, колкото трябва да е, а той като по навик си разчита на захващането с нокти, няма как да прецени, когато ги няма връхчетата, че някои неща не са му във възможностите + според мен рязаните нокти стават по-заострени, защото той се вманиачаване да ги остри. Лично впечатление е това, не знам дали е общовалидно. Но при някои котки се налага и заради поведението, та противоестествено или не, ако дере хора/други котки, понякога няма друг начин

# 424
Водихме го вече този спор.
И кастрирането е противоестествено, и самото отглеждане на коте в апартамент е противоестествено (извежда се животното от обичайната му среда), но съвместният живот изисква взаимно пригаждане. Не са много хората със стандарт, позволяващ да подменят мебели и обзавеждане на няколко месеца поради котешко забавление. Дългите нокти крият риск от наряняване при по-груба игра и увреждане на хората. Ние конкретно започнахме да режем нокти, когато котето усети, че може по пердета и завеси да се придвижи до отворен прозорец (форточка). Полетът от 25 м. не би се отразил добре. Така че, който може да се съобразява с природата и да я следва - моите почитания, но не всички можем.

# 425
  • София
На нашия Мъро ноктите бяха започнали да се забиват във възглавничките. И според мен не беше до желание/нежелание да си точи ноктите, а нещо свързано с мускулите. Те просто стояха извадени и завити. Докато все още бяха малко стърчащи, ги подрязвах, но в един момент полученото кръгче се затвори и беше с толкова малък диаметър, че нямаше как да бръкна с ножицата. Докато се чудех какво да правя, почина. Sad Беше на 17 години. Sad Имаше артрит.

# 426
Отговарям, защото изпускам понякога ноктите на петите пръстчета на куча и те врастват във възглавничката. Всичко, натрупано не е инервирано. С ножичка за животински нокти (средно между клещи и ножица), но и с по-здрава обикновена (шивашка) ножица може, се прерязва нокътя през средата и с пинсети се изтегля забилата се част. Мястото на врастването се третира с йодасепт. Раната се затваря изключително бързо.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 21:20 от Шарлот

# 427
Аз наскоро рязах нокти на моята сениорка. Три забити имаше. И нямаше как да бръкна въобще с котешката ножичка. За това ползвах обикновена нокторезачка, да пресека странично нокъта. Ми, олекна ѝ на животинката...

# 428
Нокти на домашна котка се режат, особено, ако не е активна в точенето им и няма къде да ги затъпява достатъчно.
При определени обстоятелства е наложително. И няма нищо общо с комфорта на стопанина или че не били плюшки. И хората не са плюшки, но си режат ноктите. Има си клипчета как се режат нокти на котка. А и те растат светкавично. На Мая се завиват и периодично ги скъсявам. Нищо и няма. Е, на задните лапки ги брани като живота си, че там са и кът - има два на едната задна лапка и три на другата, но пак успявам да ги подкъся. Инак започват да се закачат, я за килим, я за шалте, тя се мъчи да се освободи, изпитва дискомфорт и не виждам защо трябва да стоя безучастно.

# 429
Ноктите ги режа на два-три месеца веднъж. Първия уред за рязане го купих преди години от ветеринарна клиника, след като вет изряза ноктите на котката. Следващите от пет шоп.
В спорове какво е естествено или не няма да влизам.

# 430
  • София
Отн. реженето на ноктите са ме предупреждавали да се режат само връхчетата, да не е много. Може би ще е добре преди да я къпем, първо да ѝ режем ноктите, ще видя.

# 431
Ама ти не живееш с моите котки и не знаеш какви са им проблемите с ноктите. Нито съм искала съвет от теб какво да правя с тях. Ако нямаше нужда, нямаше да ги режа.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 09:47 от Анонимен

# 432
Милена, да, връхчетата.
Хващаш лапката и леко натискаш възглавката да се покаже нокътчето. То е прозрачно и се вижда розовия живец. Гледаш да си по далеч от него, за да не го нараниш. Ако все пак се случи, не изпадай в паника, живеца е кръвоснабден обилно и може да протече кръв, както и да е доста болезнено за котето, но е краткотрайно и бързо минава. Аз режа с "човешка" нокторезачка, но има и "котешки". В клипчетата дават да се реже нокътчето под наклон следвайки извивката на нокътя. Просто трябва да дебнеш момента котето да е спокойно. Някои търпят, други не и се съпротивляват. Като са сънени става най лесно, докато се усетят щрак-щрак и готово. После може да дадеш лакомство за награда. Grinning Да поощриш с думи - браво, браво. И да говориш мило и кротичко колко е добро котенцето и такива работи, като на човек.

# 433
  • София
Милена, да, връхчетата.
Хващаш лапката и леко натискаш възглавката да се покаже нокътчето. То е прозрачно и се вижда розовия живец. Гледаш да си по далеч от него, за да не го нараниш. Аз режа с "човешка" нокторезачка, но има и "котешки". В клиппетата дават да се реже нокътчето под наклон следвайки извивката на нокътя. Просто трябва да дебнеш момента котето да е спокойно. Някои търпят, други не и се съпротивляват. Като са сънени става най лесно, докато се усетят щрак-щрак и готово. После може да дадеш лакомство за награда. Grinning Да поощриш с думи - браво, браво. И да говориш мило и кротичко колко е добро котенцето и такива работи, като на човек.

По същия начин преди години режех човката на канарчето. Горната част растеше повече и се подвиваше. Явно и при котките е нещо подобно.

П.П. Ако знаеш какви културни диалози водим с нея... Smile

# 434
  • София
И този момък порасна

Хареса си "тортата". И играчката си хареса.
Не се организирах за поръчка от зооплюс от чужбина. Ако ги изтормозя с въпроси дали ще включат колелото в бг сайт?! Simple Smile
Взехме му интерактивна играчка (въдичка) от Нечовешки. И двамата играха. Аш успя да отмъкне играчката... дърпа, влачи и ръмжи Joy

Скрит текст:

Вчера поръчката от Зооплюса дойде. Храна! Simple Smile
Бях поръчала и кучешки топки за един комшия. Подарък (загубила нейната топка). Вчера дадохме на питбулката две и казах, че у нас има още една (резерва) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт