Любители на рози 3

• 58 323
  • 733
  •   1
Отговори
# 285
  • гр. София
Gradina Rosa, благодаря за съветите!
Тъй като идват дъждовни дни не знам дали ще мога да пръскам по тази схема...но ще пробвам.
Калий в интерес на истината никога не съм слагала на розите. Освен пръскането с БР зима и пролет, торя с Яра мила комплекс и есенно време с троен суперфосфат, но миналата есен не ми остана време 😔. Досега не бяха боледували.

# 286
Леле, аз имам 5 рози и те май всичките са болни. Ужас.

# 287
  • гр. София
При мен обаче срезът на клона с петната е здрав отвътре

Други рози за момента не видях да имат петна.

# 288
  • Пловдив
Аз имам една катерлива роза (вече е на три години)… и като гледам снимките май и тя е  болна от въпросния рак 🙁

# 289
  • гр. София
Може да е от температурните разлики.

# 290
  • Къде ли не
Вчера изрязах розичките. Те не, че са някакви огромни храсти! Нямах много време и ги подкарах с ножицата без да я дезинфекцирам. Почнах с най - марковата. Ако нещо съм пренесла ще е след това. Остана катерливата. Ама на това чудовище изобщо вече не ми се режи нищо! Само клоните дето пречат на минаването ще махна. А сега с каква тор да ги торя, че наистина забравих?

# 291
  • Los Angeles CA
Имам една катерлива между две чаени рози и като и гледам стеблото, и на мен ми прилича на този рак.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 09:17 от lindor

# 292
# 293
Ох, тези корени как ме предизвикват да садя, садя, а място нямааааа Confused
И аз имам такова болни, някои даже така съм си ги купила, като не разбирах. Някои са болни чак до долу, ако изрежа до здраво, нищо няма да остане. Здраве да е, ако се гътнат няма да плача много.
Садените есента на гол корен така хубаво се разлистват вече, кеф ми е да ги гледам. Дано не е пак такова сухо лято като миналата година, не успявам да ги поливам редовно.
Не можах да доизрежа през уикенда, сега чак следващия ще им дойде реда.

# 294
  • Los Angeles CA
Gradina Roza, Много ти благодаря за мнението. Аз започнах да чета за болести по розите, но само по снимки - трудно се ориентира човек.

# 295

Това, че клонът изглежда здрав е само привидно. По-късно вътрешността му ще започне да покафенява отвътре навън и ще изсъхне. Болестта ще се разпространява по цялото растение до пълно изсъхване. Цъфтежът ще е слаб, както и храста като цяло. Тези два рака се предизвикват най-вече от високата влажност. Температурните разлики ще нанесат щети като измръзване.
lindor, за съжаление розите прихващат много болести. Не са толкова безгрижни за отглеждане.
Phloxx, отдавна съм спряла да вземам рози от ЕС поради ниския фитоконтрол. Имах такава заразена доставка от разсадник и едва успях да си върна парите.
Още не съм рязала. Гледам температурите и смятам да ги режа след 8 март. При нас го дават 1-2 дни с нощни температури - 6 . От есента до сега само са пръскани с медсъдържащи препарати, понякога в комбинация с инсектицид. Остават още 2-3 пръскания с тези препарати и акарзин. После минаваме на фунгициди и инсектициди.

# 296

Това, че клонът изглежда здрав е само привидно. По-късно вътрешността му ще започне да покафенява отвътре навън и ще изсъхне. Болестта ще се разпространява по цялото растение до пълно изсъхване. Цъфтежът ще е слаб, както и храста като цяло. Тези два рака се предизвикват най-вече от високата влажност. Температурните разлики ще нанесат щети като измръзване.
lindor, за съжаление розите прихващат много болести. Не са толкова безгрижни за отглеждане.
Phloxx, отдавна съм спряла да вземам рози от ЕС поради ниския фитоконтрол. Имах такава заразена доставка от разсадник и едва успях да си върна парите.
Още не съм рязала. Гледам температурите и смятам да ги режа след 8 март. При нас го дават 1-2 дни с нощни температури - 6 . От есента до сега само са пръскани с медсъдържащи препарати, понякога в комбинация с инсектицид. Остават още 2-3 пръскания с тези препарати и акарзин. После минаваме на фунгициди и инсектициди.
Здравейте!
Ако има покарали вече малки листенца, може ли да се пръскат с Акарзин. На 19.02 ги напръсках с медсъдържащ препарат, на 24.02 ги рязах , като на една двугодишна роза си  стояха листните въшки.Знам че Акарзина е много добър предпазител от инсекти, обаче ако има млади листта , дали няма да ги повреди?

# 297

lbl, не зная в кой район на БГ се намираш и колко са развити листата.

# 298

lbl, не зная в кой район на БГ се намираш и колко са развити листата.
гр. Кюстендил . Много малко развити , червеникави , около 0,5 см.

# 299
lbl, ако все още не са добре развити пръскай.
Момичета, внимавайте когато режете розите. Една огромна стара катерачка , която искам да махна ми отмъсти жестоко Satisfied Така се набодох докато я режа ниско за вадене, че палеца на дясната ръка се поду, зачерви и обездвижи.  Естествено, че предприех мерки, но внимавайте да не си докарате инфекция от тръните. Аз не успях , но все пак си беше болезнено и това убождане. За първи път ми се случва и си взех поука. Внимателно и полека с тръните.

Общи условия

Активация на акаунт