Гъбички! Писна ми...почвам да се лекувам сама - 14

• 66 381
  • 764
  •   2
Отговори
# 285
Добре, и ако е от противозачатъчни - какво е решението?

# 286
Как какво - спират се и не се пият повече.
То не че оттова ще се излекуват гъбичките, но просто няма да се появяват така често.
Аз лично спрях противозачатъчните, проведох си противогъбичното лечение и след това не съм имала повече (поне влагалищни).

# 287
Да, но понякога противозачатъчните се пият за лечение, а не за контрацепция, и съвети от типа “просто се спират” са неефективни в тази ситуация.

# 288
Аз също ги пиех с цел лечение, но след година и половина нон-стоп гъбички вече и на АГ им светна, че това е причината. Спрях ги в един момент, аз бях на Диане 35, които са едни от най-силните ОК. След това пробвах с други, същата работа. Престанах да пия и тях. Тъй като продължих да имам проблеми се наложи да пия още един съвсем различен тип ОК, от тях вече нямаше гъбички, но така ми се беше оплескала нормалната флора, че бях пък нон-стоп с бактериални инфекции и липса на лактобацили, че след толкова години мъчение, просто вече не издържах и махнах всички хормонални препарати. Започнах лечение с инозитол и фолиева киселина, не че беше съвсем идеално, но пак закрепих няколко години положението, докато забременях, след раждането цикълът ми вече е нормален и поне това ми се махна от главата. Но буквално 8 години непрекъснато имах проблеми я с гъбички, я с бактерии, като през тези 8 години почти през цялото време съм била на хормонални препарати.
Тъй че много добре знам за какво става дума и защо ги пиша тези неща - мисля, че е ясно, че е от съвсем личен опит.
Не знам точно при теб какви са проблемите, но го обсъдете внимателно с лекуващия АГ, вече има много по-ниско дозирани препарати, алтернативни лечения и т.н., тъй че има варианти.
А и трябва да се изключат и другите възможни причини за хронично-рецидивиращи гъбички, като ИР, диабет, презаразяване, сринат имунитет, прием на АБ, че дори и стрес, въпреки че моят имунитет например е тотална щета в момента, пия АБ като бонбонки. Пия винаги антимикотик по схема успоредно с АБ, но това го правех и тогава, докато бях на противозачатъчни.
А гъбички поне във влагалището, откакто ги спрях не съм имала…

# 289
  • София
Казвате, че влагалищни гъбички не сте имала след това и се сетих да питам... Ще стрелям направо- възможно ли е от първоначално във влагалището след което изцяло да се прехвърлят назад към ануса и в такъв случай пак ли се лекува чрез глобули и др. във влагалището, ако реално те вече не са там?
Знам, че има и в червата, но не мисля, че при мен е това. За първи път се сблъсквам и не съм много наясно... Първо се започна с лек сърбеж влагалището, изолира се candida crusei,последва неуспешно лечение, в момента положението е такова, че само при ходене по голяма нужда има проблем- парене и лек сърбеж.

# 290
Да, писах, че с влагалищни гъбички не съм се сблъсквала от години, но това не важи за чревните… С тях последните години имам проблеми, те пък са ми “подарък” от други лекарства.
Но обяснявам по-подробно. Гъбички нормално си живеят и във влагалището, и в червата. Просто са в определено количество и не би трябвало да се разрастват. Когато обаче поради един или друг фактор това се случи - става инфекция.
Тъй че не смятам, че инфекцията от Candida Crusei се е пренесла от влагалището в червата, просто може да ги имате тези гъбички в свръхрастеж и на двете места.
Не разбрах къде имаш парене и сърбеж - в района на влагалището или около ануса?
И какво значи, че неуспешно си ги лекувала?
Кандида от този тип е резистентна на някои противогъбични, има си точни лекарства за нея. Ако досега това лечение не е дали резултат - просто трябва да се сменят противогъбичните с други. И да - ако това е въпросът, гъбичките от влагалището могат да отидат и по външната лигавица, включително и около ануса, затова при лечение, освен глобули и хапчета се назначават и противогъбични кремове, които се мажат в тази област.
Ако можеш да споделиш малко повече подробности, може би ще бъда малко по-полезна.
Аз например с моите гъбички в червата имам диария, но освен това ме сърби и около ануса, е, в момента не 😁, че може би в момента точно нямам, но това ми е клиничната картина. Гъбички около ануса са ми се появявали и при подсичане - лятото на много горещо и с превръзки (имам кошмарен цикъл). Тогава се зачервява цялата област и сърбииии… ужасно е.

# 291
  • София
Благодаря за подроното обяснение. Ами значи предполагам просто са се прехвърлили и към ануса, но яно продължава да си ги има и във влагалището..  надявах се поне от там да са се махнали 😅 паренето и сърбеж само в района на ануса, като цяло няма общо със симптомите от преди 5-6 месеца, тогава сърбежа беше влагалището и само вечер след баня, а сега и през деня пари/щипе най-вече при ходене до WC, усещам го като раничка там.
Ами неуспешно лечение, защото това което ми предписа АГ не проработи дори и малко  (2 бр. Глобули Залаин +крем+хапчета+пробиотик) , след това си самоназначих един Гиназол пак нищо..пробиотиците няколко пих. Антибиотици не съм пила от не пмоня кога така, че не знам дори как съм ги хванала. По-късно разбрах, че този вид crusei са по-специфични от другите и явно не са за такива стандарти лечения и се разочаровах съвсем и след това нищо не съм правила и само го отлагал.. а и като цяло имам проблем с лечението не мога да го изпълня правилно както трябва... за глобулите става въпрос. Май и преди бях казвала тук -  с мъжа ми двамата като луди опитвахме как ли не с тези глобули и той горкия помага, но не мога да се разбера с тях и това е..и не искам да ги чуя ( а знам че няма как без тях) но ми е   голяма болка и не мога да ги поставя добре (и като цяло изобщо никак не мога) и това е.  Затова сега съм в застои... И се надявах (самозаблуждах по-точно) че се махнали от влагалището и че са само на ануса сега, за да мога да лекувам само с хапчета и крем, но уви.. де да беше така.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 15:24 от LoLo30

# 292
А, да, спомних си твоя случай.
Наистина не знам как така не можеш да си поставиш глобулата, то не е някаква много сложна работа.
Аз лично клякам и пъхам - докъдето стигна.  От 14 годишна ползвам тампони и винаги така съм си слагала и тях и всевъзможните глобули.
Зависи и какви хапчета си пила. Крузей мисля, че бяха резистентни към Флуконазол и чувствителни към Итраконазол.
Но по въпроса ти - не съм убедена, че става дума за гъбички. Вземи едно огледало и се разгледай добре, може да имаш фисура или с други думи - раничка в областта на ануса. Те сърбят, щипят, особено след ходене до WC, болят и т.н. В такъв случай лечението е съвсем друг, лекарят също.

# 293
Мила, при хормонално обусловените гъбички, каква терапия би препоръчала като последователност и с какво? Няма възможна опция за премахване на хормоналния дисбаланс. Във влагалището се получава свръхразтеж не само на гъбички но и на други опортюнистични патогени.

# 294
  • София
Много благодаря, Mila  за цялата информация. Да, тези хапчета бяха Интраконазол -
Иначе ще видя дали не е това, за което говориш. Но мислех че са си гъбички понеже всичко започна с тях и знам, че не са излекувани,та затова не се бях срещала, че може да е друго.
За Глобулите знам, че съм странен случай 😅 но при мен проблема си е от преди гъбите (от както водя полов живот си е все болка общо взето, приятно чувство не е имало дори) затова зачеркнах тампоните (не съм слагала, но знам че не е за мен) затова и сега имам голям проблем с глобулите... Но не е установена причината, на прегледа освен гъбите ми казаха, че всичко наред.
Благодаря ти още веднъж за включването. 🌺

# 295
Felicity King,
Хормоналните контрацептиви, особено високодозираните променят и хормоналното ниво в лигавицата на влагалището, не само в яйчниците, доколкото си спомням от обясненията на АГ беше свързано нещо с естрогените. Пряко под тяхна роля някакси се променя и нормалната флора, това вече не съм сигурна като механизъм как се получава.
В моя случай - от Диане 35 бях нон-стоп с гъбички, а после на фона на доста по-ниско дозирания Фамотидин - пък цяла година се борих някакви чревни бактерии и тотална липса на лактобацили. Тогава все още нямаше Гинофилус, аз пиех и някакви АБ, та да стане картината още по-цветиста.
Но спирайки ОК и въвеждайки Гинофилус общо взето успях да си оправя положението, въпреки че продължавам да си гълтам АБ като бонбонки, ето в момента съм болна и съм на 5 АБ само в рамките на 1 година. Но с превенцията, която си правя (противогъбични + Гинофилус) засега държа фронта.
Не знам точно какъв е хормоналния проблем, който изисква лечение с ОК, при мен беше поликистоза + високи нива на тестостерон и андростендион + някаква моментна ИР. Цикъл без хапчета не ми идваше, имах косопад, пъпки, какво ли не.
Когато тотално ми писна от цялата тази работа моя приятелка лекар ми препоръча Инофолик, тъкмо го бяха вкарали. Много ми беше скъпо тогава и благодарение на bg-mamma прочетох за друг вариант -
Инозитол + фолиева киселина, като тогава си ги поръчвах от iherb. Сега ги има и в БГ. Ако искаш - мога да ти напиша марката. Но благодарение на това, цикъл идваше, може и да не ми е бил много редовен, но достатъчно, че да успея да забременея.
След като спрях да кърмя - цикълът ми идва съвсем редовно (че даже и подранява). Та това е моя опит.
LoLo30, разбирам те, обсъждала ли си с АГ вариант за вагинизъм или вулводиния? Не е чак толкова рядко срещано състояние. Аз самата страдам от подобни болки, но при мен са неврологични, аз имам крив таз и какво ли не. Но това пък никога не ми е пречило специално за слагане на глобули, да, не ми е приятно, но е за секунди и не го отчитам изобщо. Но според мен трябва да видиш за този ти проблем, ако трябва и с друг специалист АГ, който е по-запознат с вулводинията, защото има решения на проблема, те са както чисто физиотерапевтични, така и чисто психологически. Говоря го, защото знам, че самото очакване за болка, кара влагалищните мускули да се свиват и така всяко проникване става още по-болезнено, което пък от своя страна води до протъркване при секс, защото за да няма такова трябва да си достатъчно лубрикирана. При протъркването пък риска от гъбични инфекции се увеличава…
Иначе - да, това са хапчетата, но зависи и каква схема са ти изписали и дали е била достатъчна.
Но да, виж и за другото.
И дами, съжалявам, че днес съм особено писателски настроена 🤭, като съм си вкъщи сама явно ми е много досадно вече… Аман от болести.

# 296
Мила, благодаря ти! Можеш ли да ми дадеш линкове на препаратите от които си доволна. По принцип липсата на Естрадиол води до атрофия на влаганите стени а от там и до превес на патогените, а лактобацилите пък не могат да се закрепят на атрофирала лигавица.

# 297
Felicity King, да, нещо такова беше обяснението. А добре, при прием на ОК се понижава нивото на Естрадиол ли? Вече съм забравила какво точно се получаваше, че повече от 10 години не съм пила такива лекарства.
Иначе това е Инозитола:
https://vitamin4e.com/product/life-extension-inositol-1000-mg-360-caps/
Аз първоначално пиех по 4 капсули на ден, знам, че пише по 1, но се водех от дозировката в Инофолик.
Та сутрин 2 капсули + 1 фолиева киселина от ох, май бяха 800 мкг, вечер пак 2 капсули.
Фолиевата киселина няма да пращам, че нямам спомен каква взимах точно, каквато беше на промоция в iherb в момента. Сега вече има толкова много и в БГ, че според мен не е толкова от значение.
Когато почна да ми се закрепя цикъла, може би след около година прием - намалих Инозитола на 2 капсули на ден сутрин + фолиевата киселина. Понякога съм пропускала някой и друг месец, но веднага почваше да ми се обърква цикъла. Тъй че общо 4 години си ги пиех, докато не забременях.

# 298
  • София
Mila Благодаря, че споменаваш това, вагинизъм ми се струва по-възможно, но нямам представа как се установява това нещо.
Но не мисля, че е вулводиния, сега изчетох какви са симптомите и разбирам, че те са по скоро постоянни, докато при мен  няма осезаем дискомфорт, само и единствено при проникване е проблема, всеки път има известна болка най-вече в началото, някой път по слабо, друг път по-силно,особено при по-дълга пауза
. Така де, все едно съм девствена всеки път 😅 понякога има и леко зацапване с кръв, но пък попринцип не е сухо, а болка пак си има, странна работа. И както казваш, от очакването за болка наистина става много стегнато положението и няма слагане на тази Глобула. Не изключвам разбира се и проблема да е психологически. Но спирам да отклонявам темата, това си е едно на ръка, за капак на всичко се взеха и гъбите...и въобще не знам как и кога ще мога да ги излекувам изобщо.. Но още като ги хванах знаех, че няма да се махнат ей така, знаех, че ще мине много време и ще е трудно точно заради проблема, който имам от преди това. И така от  юни месец до сега.. Някой тук ми беше дал координати за София занимаваща се със по- специфични видове гъби, ще я видя нея, въпреки страха, който имам от тези женски прегледи 😂

# 299
Мда, може и да съм била аз с координатите 😀.
Виж, наистина, за да не разводняваме темата - ще ти пиша по-късно на ЛС. 😉

Общи условия

Активация на акаунт