В момента чета ... 77

• 41 047
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
А съм от феновете на Раците😀.
Сега съм потънала в https://www.colibri.bg/knigi/2056/kristina-gavran-kitara-ot-palisandrovo-dyrvo
Има талант авторката,в тази книга усещам вайба на Нарине Абгарян,малко уютно книжле с интересни герои,лека загадъчност,ненатоварваща и симпатична история,която чакам да се сглоби детайлно,че да се покаже красотичката й.

# 541
  • Варна
...
Мочурищата ще ги подмина Joy

И добре ще направиш. Историята за мен е тривиална- показват се жестоките прояви на расизъм в Мисисипи през 20- те години , силата на женския дух, мъжката похот и поквара, възмездието . Стойността на жената, т.е. липсата на такава през тези години. Злото дебнещо зад всеки ъгъл, жестокостта на която са способни хората , тежките изпитания на съдбата. Отмъщението което не носи удовлетворение.

Описан е един сив, нещастен и суров свят. Приятелството се явява като спасителен пояс, шанс за нов живот и стимул, причина човек да продължи да живее и дори да си позволи да мечтае. Simple Smile

Аз не съм чела " Раците", когато бяха нашумели реших да ги пропусна, след това нямах желание за тях. Simple Smile

# 542
Чудесно кратко представяне на Мочурищата, благодаря! И тази книга пропускам, в такъв случай.

Някой има ли преки впечатления от The Plot,  Jean Hanff Korelitz ?

# 543
Споделям мнението на floren за Мочурищата-прекалено много зло,зло и зло…..читателят иска история,наслада за сетивата,а не борба с депресивната нагласа на автора.

# 544
Във връзка с разваления български, на който е написана цялата книга "Момичето с гръмовния глас" искам да споделя, че днес влязох в Ориндж да разгледам и отворих на случайно място "Мери Джейн", защото е заглавие, което ме привлече, при което чета следното "Шибанячка такава, как можа да ми набуташ обратната?". Ами, няма да си я купя, ако искам да слушам грозни псувни, ще изляза на улицата, няма да купувам книги.

# 545
  • Русе
Floren е написал/ла кратко ,точно и ясно всичко без да издава подробности за какво иде реч и спойлери в книгата. Лично на мен
ми хареса много. Да има зло, но то не остава ненаказано. Има и много добро , щастие в малките неща и борба - за живот,за свобода . Обемът ми беше перфектен, динамиката и истоята поглъщащи и завладяващи,за да я изчета за ден , финалът удовлетворяващ и заслужен. Феминистка книга. Отбелязах си и цитати. След двете разочавания на колибри тази ми дойде като елексир . Беше удоволствие да я прочета !

# 546
  • Чукарландия
Продължавам с "Хиляда години молитви" (Июн Ли).
Това им харесвам на сборниците с разкази, какъвто е и тази книга, че по всяко време можеш да я оставиш на пауза и да продължиш четенето след време със следващия разказ, без да губиш нищо от очарованието.
А специално Июн Ли е много талантлива авторка и стилът ѝ много ми допада - някакъв особен източен магически реализъм.
Препоръчвам тази книга (има я в Читанка), както и "Калната река", другата ѝ книга, преведена на български.

Миж, къде в Читанка е тази книга? Може ли линк? Не откривам нищо дори за Июн Ли?!?

# 547
  • Дъблин
Някой има ли преки впечатления от The Plot,  Jean Hanff Korelitz ?
Аз! Беше ми подарък за Коледа и съответно първата книга, която прочетох тази година. Мисля, ще очаквах малко повече, защото точно преди да я чета бях гледала мини-сериала The Undoing, който беше по нейна книга и много ми хареса.
Сложила съм 3.5* на The plot, но съм си набелязала за четене и новата ѝ книга - The latecomer. Ето и краткото ми ревю от Goodreads:
Скрит текст:
Read in January 2022
A bit predictable, but had some interesting twists along the way. Rounding up to 3.5⭐ because of the ending and the humor peppered throughout

# 548
  • София
Продължавам с "Хиляда години молитви" (Июн Ли).
Това им харесвам на сборниците с разкази, какъвто е и тази книга, че по всяко време можеш да я оставиш на пауза и да продължиш четенето след време със следващия разказ, без да губиш нищо от очарованието.
А специално Июн Ли е много талантлива авторка и стилът ѝ много ми допада - някакъв особен източен магически реализъм.
Препоръчвам тази книга (има я в Читанка), както и "Калната река", другата ѝ книга, преведена на български.

Миж, къде в Читанка е тази книга? Може ли линк? Не откривам нищо дори за Июн Ли?!?

Да, объркала съм се.. Явно съм я свалила от Мейлбуукс, а не от Читанка...

# 549
Благодаря, Смърфиета! Не съм гледала за щастие мини-сериала, така че ще имам все пак предвид книгата, като ми остане време за нея.

# 550
  • Пловдив
Тази тема съм я изтървала. Прочетох "Тревожни хора", приятна книжка, без да е нещо уау.

Започнах "Стая", благодарение на съфорумка, много ме дразнят думите в нея, надявам се да не ме откажат.

# 551
Значи за раците, които вчера завърших, но после нямах време да пиша - ами първата половина беше ок, с идея и пр. , следващата половина се състои, по мой прочит, в жалейки по един или друг начин , по случките от първата половина. С две думи се замислих аз как бих измислила втората половина и ми хрумнаха по-интересни варианти . Поне за мен.
Днес чак сега седнах с електрониката и сега ще си потръся нова книжка. Simple Smile

# 552
Прочетох "Момичето с гръмовния глас" . Май направих грешка като пуснах първата страница на книгата, защото така много хора няма да ѝ дадат шанс. А това е книга, която си заслужава да ѝ се даде шанс.
Напоследък попадам все на герои, които ми влизат под кожата. Така се случи и с Адуни - 14-годишното нигерийско момиче, чието име значи "сладост". Момиче от малко селце, безгласна буква в семейството си, момиче, което само себе си определя като "роб без вериги". Но! И момиче, което мечтае за гръмовен глас! Какво е гръмовен глас за Адуни - "Мама вика, че образованието ще ми даде глас. Аз искам нещо повече от глас, госпожо. Искам гръмовен глас. Искам да влезна в ена стая и хората да ме чуват още преди да съм си отворила устата да приказвам. Искам да живея тоя живот и да помагам на много хора, тъй че кат стана стара и умра, още да съм жива през тия хора, дет съм им помогнала".
Продадена от баща си за няколко наема и 2-3 кокошки на възрастен съпруг, за да бъде третата поред съпруга, но Адуни е жадна за знание, за учение, знае, че е родена да постигне повече, че това не е нейната съдба. Да, книгата е написана реалистично, дори натуралистично на места, но в един момент осъзнах, че тя просто няма как да бъде написана по друг начин, защото това е гласът на Адуни и на много други нигерийски деца.
Тази малка, борбена, устата Адуни преживя какво ли не, но за миг не се отказа от мечтата си, съчувствах ѝ, преживявах неволите й и се радвах на малките ѝ успехи.
Давам 5*, разбира се и още един цитат, който много докосна душичката ми: "Мойта мама вече е само сладък спомен на надежда, горчив спомен на болка, някой път цвете, някой път светкавица в небето."

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 14:58 от Bили

# 553
  • София
Поредният силен отзив за това Момиче..
Всъщност, въпреки страния стил на писане до сега негативен не съм попаднала .
Благодаря, Вили!

# 554
Поредният силен отзив за това Момиче..
Всъщност, въпреки страния стил на писане до сега негативен не съм попаднала .
Благодаря, Вили!

Много силна е самата книга, много послания носи, до такава степен, че стилът остава на заден план, напред е само увличащата човешка история.
Мисля, че и на теб ще ти допадне, Миж, ще чакам и твоя отзив. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт