В момента чета ... 77

• 40 625
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Ананас преди 20г. на много места беше различно и доста по-културно. За Нигерия тъкмо говорихме уикенда с един познат. Майка му е живяла там 6г. и каза, че имат силни дразги на религ. основа и групировки .
Аз напредвам много бавно с Остатъкът от деня , но не заради книгата, а защото така си чета тези дни . Ами симпатична ми е за сега.

# 571
Нигерииците в 90 дни до сватбата (текущи сезони) много слушат и уважават майките си. Освен това, имаше една млада жена от Кения, която се омъжи в САЩ (в момента очаква първото си дете) - нейното семейство е от средната класа и не изглеждаше да е в неравностойно положение (спрямо мъжете).
Да, уважават и слушат много родителите си и са силно свързани с тях, но това се отнася и за двата пола. Тук също има такива хора (примерно аз никога не съм разбирала хора, които разчитат и са емоционално обвързани повече с приятелите, отколкото с родителите и кръвните си роднини).

# 572
  • Варна
Действието в книгата тръгва от селото където се чува само и единствено гласът на вожда. Много бих се радвала всичко в книгата просто да бъде худ. измислица и такива неща да не се случват в днешното цивилизовано общество. Simple Smile

# 573
Не съм чела книгата и не искам да превръщам темата за Нигерия , но и преди 20 г. не беше по-културно. Поддържаме връзка с хора там и те казват, че държавата се развива, бавно, но напредва .Нигерия  е огромна  , най-многобройната държава в Африка , с много ресурси, но и с много проблеми. Имат безумно богати хора , имат някаква средна класа и многобройно  бедно население, тормозено от  здравословни, екологични проблеми, проблеми с престъпността  и много други. Има толкова мъка в тази държава и на този континент , която трябва  все някога  да бъде описана от  талантливо и честно перо.Опит за такова беше "Как прекрасни бяхме ". Имат  много деца , защото много  умират - тиф, малария , салмонела са си обичайни болести. Трудно ги отглеждат, трудно ги образоват. Държавните училища са смехотворни. Учителите не получават редовно заплата и половината време не ходят на училище. Образованието  е проблем и за момичета ,и за момчета. Гавра е , че такава богата държава , не успява да изгради адекватна образователна система . Така е със здравеопазването , сигурността и много други за мен по-сериозни проблеми от авторитарността на вожда . В градовете , от кварталите не могат да излязат , ако не платят на т.нар. ериа бойс. Там би им бил много полезен един вожд , да им осигури поне сигурност . Влизат и ги обират и убиват в домовете им. А това с момичетата и разведените жени наистина не съм го усещала.  Майката е  много важна и силна фигура , неформален лидер на рода. Пътуват по 1000 км. да отидат да се допитат за нещо с майка си и се гордеят с това. Много от традиционните им божества са жени.

# 574
Има толкова мъка в тази държава и на този континент , която трябва  все някога  да бъде описана от  талантливо и честно перо.Опит за такова беше "Как прекрасни бяхме ".
Чела ли си я? Точно нея имам и заради възникналата дискусия ще ми е още по-интетесно да я прчета.

# 575
 Четох я . Заслужава си да бъде прочетена , хареса ми  . Прилича доста на "Другата ръка",  ако сте чели. Проблемите са сходни - екологията в опустошените от петролодобива райони и съсипания живот на хората там, тоест нахлуването на т.нар. цивилизация в африканското село .

# 576
Последните две хем много ме заинтригуваха, обичам да чета за култури, но пък не за проблеми.
Четох една много лека за Ботсвана, за Първа дамска детективска агенция , не помня на кой беше, поредица. Прочетох третата и ми стана досадно и прекъснах, но пък ако съдя по описанията ми се стори миролюбиво и приятно място за живеене. Въпреки че в действителност може да не е толкова идеално.
Първата и втората , а може и третата до някъде да ги препоръчам като сладки книжки  Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 22:48 от bella-ciao

# 577
Прочетох Хана от Алена Морнщайнова. Прекрасна и силна книга, която още от първата до последната страница ме повлече като ураган. Изключително много ми хареса не само историята, но и нейното безупречно разказване. Прелиствах като омагьосана. Възхитително четиво просто и за мен е образец за литература.

Колко противоположни са ни мненията!:smile:
Като се замисля, сигурно съм се пренаситила с темата и това да е причината да не ме впечатли.
Но пък е удоволствие да пиша и чета тук.
Аз започнах да буксувам напоследък.
Имам много книги, но не намирам тази, която да ме кара да мисля за нея и да очаквам времето, когато ще се потопя в историята й.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 10:40 от МАРИ77

# 578
Започнах да чета “The Plot” - първите страници ми бяха леко досадни, после имаше един кратък епизод, написан с много приятно чувство за хумор, откъдето вече ми допадна книгата и въпреки, че съм още в началото и ми се струва леко мудна, смятам да продължа да я чета. И въпреки, че двама от героите, около които ще се развива интригата не са ми симпатични - засега поне.

# 579
  • София
Зарязвам "Чумни нощи". Най-вече защото е от библиотеката и няма шанс да я прочета за 15 дни или месец, а не обичам да закъснявам. Просто самата книга е над 700 стр и не мога да я разнасям с мен по метрото и съответно чета само вечер по-малко. А и самото книжно тяло не е удобно за четене, едвам я отварях и почна да се пречупва гръбчето. Ще я чакам да излезе електронно, за да си я чета спокойно.
Иииии, най-накрая дочаках "Студен гранит" от библиотеката (старото издание). И веднага я започнах.

# 580
  • София
Приключих Силата на кучето. Може би се бях пренавила за книгата, но определено не оправда очакванията ми. И то не заради тематиката, очаквах самото повествование да е омайващо. Ще получи 3, само защото финалът беше изненадващ за мен.
И малко по-детайлни размисли
Скрит текст:
1. Изобщо не разбрах/усетих от изградения образ, че Фил е хомосексуален, добре че го пише в анотацията. Усетих на 90-тия %, когато докосна ръката на Питър. Вярно, че все за някакъв топ каубой разказваше, но то пък...мъжете постоянно си разказват за казарми и т.н Joy, така че това изобщо не беше подозрително за мен. През цялото време си представях книга за хомосексуалисти, пък то се оказа за алкохолици.
2. Финалът беше изненадващ наистина, не очаквах подобно нещо изобщо, но определено доста събития не се развиха до край, нито се разбра какво се случва. Например след пиянското припадане на Роузи, тя очакваше /както и аз/, че ще има последствия.
3. След като цяла книга беше изграден един образ на Фил като непоколебим, абсолютно директен, не търпящ своеволия и т.н, .....случката с продадените кожи от Роузи, беше спомената само на 1 страница. Очаквах реакцията му към нея, към Джордж...

# 581
Мишчица  аз като чета само имената на героите че са Фил и Роузи и ме хваща съпротивлението . Гледам  има Питър и Джордж добре, но само тук-таме. Иначе цялата книга от край до край Фил и Роузи ...

# 582
А мен ме съпротивлява каубойската тематика (плюс другата загатната тема).
Засега всъщост даже много взе да ми допада “The Plot” като тема и да се радвам, че точно нея избрах да чета. Тази година явно ме влече да чета за книги с тема книги - след Итало Калвино и “Ако пътник в зимна нощ”, “Неделният продавач на книги” и “Облакът Кукуландия”, че и дори  в “Аномалията” имаше история за книга, май тази тема се е прилепила към избора ми за четиво.
Обаче като гледам всичко каквото изчетох до момента, “Ако пътник в зимна нощ” за мен е категоричният ми избор за книга за 2022, макар и доста по-отдавна написана.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 10:09 от fenyx

# 583
Чичото и майката на автора са Фил и Роузи, историята в "Силата на кучето" е в огромна степен автобиографична.

"Хана" също много ми хареса, деликатно и чувствително описана, като чудесно отразява чешката емоционалност и бит. Няма грубост, истерия, диващина като при други автори.

# 584
  • Варна
ananas,на мен ми беше полезно мнението ти относно Нигерия. Ценя информацията от първа ръка. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт