В момента чета ... 77

• 41 063
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Четох назад коментарите относно книгата и внушенията, която прави или не прави. Ще ми е интересно да я прочета.

# 466
  • Варна
Благодаря за ревютата на Вили и Хепи Миж относно " Невидимите фурии на сърцето".  С нетърпение очаквам да пристигнат моите " фурии" от Ориндж. Считам, че има книги които си заслужават прочитането, надявам се тази да бъде една от тях. Simple Smile

Аз си почивам с " Хищникът" на Крис Картър. Който е чел творчеството на Крис Картър знае за какво става на въпрос. Тя е от така наречените " гадни" книги. Брутално описано насилие в детайли. Изминалата нощ преполових книгата и цял ден съм " глава -камбана".

# 467
  • София
И , ако позволите , само още едно чисто субективно вметване по отношение на Фуриите
Отделете си време за тази книга. Четете я , когато сте спокойни, планирайте я за почивка или за през някой уикенд. Отдайте ѝ се Simple Smile
При мен се получи едно прекъсване от няколко дни и като възобнових четенето, магията беше намаляла... не изчезнала, но определено намаляла ...

# 468
Обожавам Сирил Колар и се радвам, че се споменава в темата. Чела съм двете му преведени на български език книги ("Обречена любов" и "Зверски нощи", от които втората е по-добра, а първата по-“сурова”).  Гледала  съм едноименния филм по втория му роман, награден след смъртта му със "Сезар", не помня вече колко пъти.
 Колар е визионер, оператор, човек на киното. Добри са книгите му, но препоръчвам горещо филма:
https://m.imdb.com/title/tt0105032/?ref_=m_nm_knf_i1

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 13:43 от Tsugumi_

# 469
И , ако позволите , само още едно чисто субективно вметване по отношение на Фуриите
Отделете си време за тази книга. Четете я , когато сте спокойни, планирайте я за почивка или за през някой уикенд. Отдайте ѝ се Simple Smile
При мен се получи едно прекъсване от няколко дни и като възобнових четенето, магията беше намаляла... не изчезнала, но определено намаляла ...
На мен това ми се случва и с други книги - ако прекъсна за ден два и някак се откъсвам от случващото се, не мога да се пренеса изцяло в действието.
По темата за превръщането на нещо неморално в норма, някак не мога да се съглася, че примерът точно с хомосексуализма е удачен, нито че представянето на мирогледа на един такъв човек би ме накарало да стана като него. Първо, че хомосексуалността съществува откакто свят светува, до голяма степен е биологично обусловен и не е избор, както би било с канибализма или кръвосмешението, което се дава за пример, и това че се говори за правата на тези хора не виждам с какво се различава от борбата за правата на хората с увреждания, на хората с различен от масовия етнос в една страна, на хората от различно вероизповедание  Rolling Eyes

# 470
  • Mostly in my mind
сега обърнах внимание, че това бил авторът на "Момчето с раираната пижама".

# 471
Скрит текст:
На мен това ми се случва и с други книги - ако прекъсна за ден два и някак се откъсвам от случващото се, не мога да се пренеса изцяло в действието.
По темата за превръщането на нещо неморално в норма, някак не мога да се съглася, че примерът точно с хомосексуализма е удачен, нито че представянето на мирогледа на един такъв човек би ме накарало да стана като него. Първо, че хомосексуалността съществува откакто свят светува, до голяма степен е биологично обусловен и не е избор, както би било с канибализма или кръвосмешението, което се дава за пример, и това че се говори за правата на тези хора не виждам с какво се различава от борбата за правата на хората с увреждания, на хората с различен от масовия етнос в една страна, на хората от различно вероизповедание  Rolling Eyes

Скрит текст:
Хомосексуализмът не е нещо неморално и действително съществува откакто ги има хората. Проблемът не е в него. Извратена е културата, която се изгражда около него в момента (либерализма - и то тази форма на либерализъм, която имаме в момента, а не по принцип). Както и напъните всяко малцинство да бъде представено във всеки един сюжет - книга, сериал, филм. Малцинствата затова са малцинства, защото са малко и не са равномерно представени в обществото.

# 472
Спомних се колко плаках на Зверски нощи и как ме беше впечатлила.
Фуриите тъжна ли е? На мен ми звучи по-скоро жизнеутвърждаващата и обнадеждаваща.

"Момчето с раираната пижама" също е забележителна книга.

Миж, какво ще четеш след нея?

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 14:59 от Аня

# 473
  • София
Спомних се колко плаках на Зверски нощи и как ме беше впечатлила.
Фуриите тъжна ли е? На мен ми звучи по-скоро жизнеутвърждаващата и обнадеждаваща.

Миж, какво ще четеш след нея?

О, не, не , изобщо не е тъжна книгата Simple Smile
Макар, че има и доста тъжни, трагични, драматични моменти като цяло е с много свеж и приятен финал!
Всичко има в тази книга - и много тъга, и много ирония, и смешни моменти, дори абсурдни.

Иначе след нея нещо по-кратко и различно ми се чете Simple Smile
Мислех да е "Хартиеният дворец", която очаквам утре от "Ориндж", но пак ми предстоят дни, в които няма да мога да чета , а ми се иска да отделя време и внимание на тази книга Simple Smile

# 474
И тъжна... И оптимистична... И към края дори забавна, с леко чувство на ирония...

Аз се потопих в "Момичето с гръмовния глас" и ми харесва. Написана е в много интересен стил, все едно наистина говори едно бедно 14-годишно нигерийско момиче. В скрит текст ще сложа първата страница, който има интерес към книгата, да може да се ориентира дали му допада. Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 15:15 от Bили

# 475
Благодаря, Вили, за споделеното, такъв стил на писане не бих могла да изтърпя… но, приятно четене, щом успяваш да го понесеш, важното е, че на теб ти е харесала книгата.

# 476
  • Mostly in my mind
Благодаря, Вили, за споделеното, такъв стил на писане не бих могла да изтърпя… но, приятно четене, щом успяваш да го понесеш, важното е, че на теб ти е харесала книгата.
и аз. Simple Smile
струва ми се и за преводача си е предизвикателство и нелека задача.

# 477
И аз като я зачетох, си викам "Тук ударих гредата с този език...", не бях изобщо подготвена, че ще е така написана и затова ви споделям, да си знаете. Simple Smile
Обаче някак си като влязох в историята, която е доста човешка и трогателна, спря да ми се набива толкова. А и върви доста бързо, дано не ме разочарова и да си е заслужавало. Ииии, да, не ми се мисли колко трудно е било за преводача.

# 478
  • София
За "Момичето с гръмовния глас" четох доста добри отзиви и си я поръчах, пък да видим дали ще ми понесе Grinning

# 479
В книгата, в която чета сега също главната героиня е нигерийка, но тя говори книжовен английски. Все пак има диалози с други жени, например от Ямайка, които говорят развалено, но понеже я чета на английски, е забавно, автентично и не дразни. Интересно как са преведени тези разговори в българското издание.

Общи условия

Активация на акаунт