Операция на щитовидна жлеза - 19

• 54 797
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
А аз дори и биопсия не направих - директно се напъхах в операционната зала. 😢
Само защото на ехографа се мъдреше някакво притеснително тъмно петно.
Което в крайна сметка се оказа "грануломатозно възпаление" заради подострия тиреоидит - което е можело да
се овладее само с лекарства. 😔
И въпреки че докторът още по време на операцията е разбрал и видял, че няма нищо страшно, просто си е решил да си реже - и то не само жлезата, ами и лимфните възли покрай нея, че и 2 от паращитовидните жлези (просто ей така - "за разкош"). 🤦
Направо си е "оставил ръцете" върху мен и ме е направил на "краставица".

И вече 3 години се чудя защо не се чувствам добре и все ми е лошо, и всички системи в организма ми страдат 🤕, а повечето момичета пишат, че се чувстват добре и се радват, че са "спасени" - просто защото са попаднали на добър човек, с добро сърце и "добри" ръце. 🥹

Пазете се, момичета! 🙏
И внимавайте на кого се доверявате...
🤗🍀🌈

Последна редакция: пт, 08 дек 2023, 02:43 от Непоправима романтичка

# 676
Здравейте момичета,
Ако позволите един непоискан съвет от мен. Когато си давате материала от биопсията за второ мнение, не показвайте първото мнение. Задръжте си го при вас и след това сравнете.
За съжаление имам ужасното съмнение, че второто мнение при мен, беше написано по образец на първото, без да ми изследват въобще материала. Просто за да вземат едни пари на ръка! Резултатът ми беше готов за по-малко от два часа… което сега вече знам, че е несериозно…

# 677
Благодаря за отговорите момичета. Смятам втората биопсия да я направя в Терапия Варна, нов материал и нов резултат ( надявам се добър).
Не знаех, че мога да си взема стъкълцата от лабораторията за повторно изследване.

# 678
Здравейте момичета,
Ако позволите един непоискан съвет от мен. Когато си давате материала от биопсията за второ мнение, не показвайте първото мнение. Задръжте си го при вас и след това сравнете.
За съжаление имам ужасното съмнение, че второто мнение при мен, беше написано по образец на първото, без да ми изследват въобще материала. Просто за да вземат едни пари на ръка! Резултатът ми беше готов за по-малко от два часа… което сега вече знам, че е несериозно…

След няколко дена сага,проучване и разговори имам основателно съмнение ,че и първото мнение се преписва по образец, на нечие чуждо , предишно или просто измислено.Дали от мързел,дали от бързане или съвсем умишлено ,все още не зная,но определено намирисва на схема.
Извинявам се,ако е публикувано по-рано:
https://nmgenomix.com/histopatologiya-vtoro-mnenie/

Поради спецификата на анализите, хистопатологичните изследвания се базират на визуални наблюдения и силно зависят от субективната оценка на специалистите-патолози. Това става причина за твърде честите грешки в тази област и последващото поставяне на грешни диагнози. Много често е необходимо да се потърси второ мнение от друг специалист, за да се потвърди диагнозата и плана за терапия, тъй като евентуална грешка може да повлияе избора на лечение.

Последна редакция: пт, 08 дек 2023, 09:01 от Мануня

# 679
  • София - Варна
Здравейте отново! Бихте ли ми препоръчали други лекари за София? Не се свързвам с Пандев, а от прегледа при Видинов останах разочарована.

# 680
Аз също останах разочарована от прегледа при Видинов. Изказа мнение за възела, който имам единствено на база амбулаторни листи и диагнози, които носех от ендокринолозите, при които се следя. Но той лично нито ме прегледа на ефограф /такъв нямаше в кабинета/, нито поне да беше опипал възела. Не знам дали така минават прегледите при други хирурзи, но на мен ми се искаше да чуя неговото мнение за вида и големината на възела, а не да предъвква това, което вече знаех и имах като диагноза.

# 681
Би било страхотно някой да може да определи вида на възела с напипване, но смятам, че е невъзможно, или поне аз не съм чувала. За големината - там вече са ендокринолозите. Работата на хирурга е да отстрани възела, да премахне всичката заразена тъкан, ако има такава, да се постарае да ви остави малък белег и най-вече - така да си свърши работата, че никога повече да не се връщате при него за същото Simple Smile Хирурзите за мен работят с това, което имат като документация, същината на работата им е след като ви "отворят".

# 682
Eni27,
извинявай, че минавам на "Ти" - просто ми се иска да звуча по-приятелски. 🤗

Какво те посъветва д-р Видинов, въпреки че не те е прегледал лично?
Той какво препоръчва да се направи в твоя случай?
Аз не познавам този доктор и съдя за него от мненията на другите момичета във форума.
Много съжалявам, че двете с afrikancho сте останали разочаровани. 😔

Повечето хирурзи от старото поколение действат доста по-кардинално и често предпочитат да премахнат всичко, дори и да не се налага и да има възможност нещо да се спаси. 😕

Докато от коментарите на момичетата за д-р Видинов, поне аз така разбрах, че е един вид "новатор" в тази област и се опитва да подходи доста по-човешки и по-щадящо спрямо пациентите си.

А както ти е написала и Avocado, хирурзите са за това - да режат - от това разбират и това са учили... 🤷
Това най-много ги вълнува.

И моят господин професор нито ме погледна на ехограф, нито се поинтересува от шията ми. 🙆
Аз сама му се набутах в ръцете и в операционната зала.
И до ден днешен горчиво съжалявам за това... 😥

Потърси и други специалисти и може би, като сравниш поведението и отношението им спрямо теб, ще ти се избистрят повече нещата и ще имаш по-голяма яснота и избор пред себе си. 🍀🌈🤗

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 14:32 от Непоправима романтичка

# 683
Аз също останах разочарована от Видинов. Отдели ми точно 3 минути,за да каже,че трябва да се оперирам. После успях да се запиша при Пандев. Той ми каза същото. Но поне обстойно прегледа снимките от ехографиите и сцинтиграфията,като направи и нова ехография . А също -че операцията не е спешна,може да се направи и след година,две

# 684
  • Варна
И при мен прегледа при Видинов протече три минути, на база документи, но аз и не очаквах друго. При наличие на снимки от два ехографа и резултат от биопсия, както и две мнения за операция той какво точно да направи още? Каза ми, че ще само и единствено като се отстрани възела може да се разбере дали е доброкачествен или не.

# 685
Непоправима романтичка, Общо взето не наклони везните в нито една посока - нито "за", нито "контра" операция. Т.е каза, че решението е мое. Изтъкна плюсове и минуси и за двете /понеже възелът е много голям и се вижда, но пък е доброкачествен, според моя доктор/.
Всъщност аз се следя при двама ендокринолози, като единият в последно време много ме натиска да се оперирам. Та цялото ми пътуване до София беше излишно.
Поне се изказа против биопсията в моя случай. Понеже, според описанието в документите, възелът ми е кистичен, т.е. 99% доброкачествен и при евентуална биопсия би се изтеглило основно течност, и резултатът няма да е достоверен./нещо такова ми обясни на разбираем език/.
На мен ми се искаше той лично да огледа възела на ехограф, за да потвърди твърденията за вида, големината на възела и дали наистина "изглежда" доброкачествен.
Както и да е, сега след празниците ще ходя за второ мнение.

# 686
Преди половин година направих консултация с 3 хирурзи- всички бяха за премахване на цялата жлеза. Не избрах д-р Видинов, защото ме прегледа за 5 минути и не почувствах  доверието, което трябва да се изгради с хирурга ти. Сега съжалявам, защото ако го бях избрала щях на имам глас (може би) и нямаше да ми коства хиляди лв. Но заради бързата консултация, не можах да му се доверя

# 687
  • София - Варна
Да, същото, което описвате беше и при мен: преглед за 3 минути без ехограф...

Аз имам два възела от много години, единият вече е с калцификати, той е намалял почти двойно, не знам как, но пък има калцификати, а другият е пораснал, но малко.

При мен проблемът е, че трябва да направя биопсия, но от лятото, та досега отново влязох в хиперфункция, в която влизам от време на време през последните 16-17 години и никой не може да даде обяснение защо. След хипер епизод винаги следва дълъг хипо такъв. Но при всеки хипер епизод макар целият букет от силните симптоми на хипер, хормоните ми никога не излизат над горна граница и тсх не пада под долна. Просто фт4 и фт3 седят на ръба горе, а тсх си варира някъде надолу, но не пада под долна граница.
Съответно никой не ще да ми изпише лекарства, защото казва че съм добре. Сега съм много зле, освен симптоми на хипер имам и болки в жлезата, особено в левия лоб. Досега всеки епизод е минавал сам, но сега е по-тежко.
Пих 2 седмици Нурофен и доста се подобрих, направих грешката да пусна црп и суе точно след нурофена и двете бяха идеални, почти 0.

Като мина време от приема на нурофена, отново се влоших, ужасно ме боли жлезата, хипер симптоми налице, а Видинов направо ми говори като на дебил, бавно и отчетливо: "Мне, вие не сте в хиперфункция, хормоните са в граници, мога да изпиша само бераблокер за сърцебиенето, останалите симптоми, които изреждате явно се дължат на друго." А аз слабея, имам разстройство, тремор, спря ми овулацията, изпотяване, акне. Знам си симптомите.
Попитах го възможно ли е някой от възлите да е токсичен, вече и това ми хрумна, и в същото време да потиска останалата част на жлезата. Никой не го е предполагал през годините, всеки еднокринолог се е чудел, а и не ми е вярвал с тия хормони уж в норма, че съм хипер и защо съм хипер и после защо съм хипо... Вдигали са рамене.

Казах му, че много ме боли жлезата и искам първо да ми мине тази хиперфункция, затова съм отишла за помощ, преди да правя биопсия. Но той каза, че явно ларинксът ме боли...

# 688
afrikancho,
Да не би, мило момиче, и твоето да е Подостър (субакутен) тиреоидит на Де Кервен? 🤔
Аз през далечната 2011-та година бях с абсолютно същите симптоми като теб - силна болка ту в единия, ту в другия лоб (а понякога обхващаше и цялата жлеза).
Сърцебиене, тремор, тревожност, рязко отслабване, отпадналост, умора, почнах да вдигам и лека температура. 🤕
И вече когато една сутрин не можах дори да стана от леглото, с майка ми се уплашихме и отидохме при един млад и много внимателен ендокринолог в Пловдив.

Милият, той се чудеше каква диагноза да ми постави, защото на ехографа жлезата изглеждаше силно възпалена - точно както е при Подострия тиреоидит на Де Кервен, но изследванията на хормоните си ми бяха съвсем в норма. 🤷
А трябваше Ft3 и Ft4 да са "литнали" много нависоко - както при класическата хиперфункция.
И въпреки това, този доктор все пак позна диагнозата и ми изписа "Дехидрокортизон" по схема.
Болката отшумя още с приема на първите няколко хапчета.
Възпалението постепенно премина и жлезата съвсем си се възстанови. 🙂
Помня, че той също ми спомена тогава, че често се случва от хиперфункция жлезата да се "изтощава" и да преминава в хипофункция.
И ми каза, че просто с него трябва да внимаваме да не се получават рецидиви и жлезата пак да се възпалява.
И да се налага пак да пия хапове.

Съвсем случайно, наскоро, тук във форума, попаднах на тема точно за Подострия тиреоидит на Де Кервен.
Ако искаш - опитай се да я намериш и прочети какво са писали другите момичета през годините.
Но никоя от тях не споменава за операция. 🍀
И аз не бях за операция, мило момиче - сама си я докарах тази "беля" на главата.
А да не ти казвам как реагира същият този мил ендокринолог, когато разбра каква съм я свършила на своя глава. 🙆

Може твоето състояние съвсем да не е за тази тема - а да има начин да си успокоиш жлезата само с лекарства. 🌈

Ще стане много дълго, ако продължа да ти пиша още подробности по темата, затова ще се въздържа и ще си съкратя "писанията". ☺️

Моля те, пази се и проучи внимателно на какво може да се дължи състоянието ти.
И не бързай да се пъхаш в хирургичните кабинети. 🙏

Извинявам се на останалите момичета, че се отклоних от темата. 🤗
Просто ми се искаше да помогна с някаква информация... 🌺

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 14:43 от Непоправима романтичка

# 689
  • София - Варна
Много ти благодаря за информацията, утре на свежа глава ще пиша по-подробно, но сега влизам само да напиша, че при мен има два големи възела плюс още няколко малки (безобидни, така казват), а останалата част от жлезата ехографски не изглежда да е възпалена , нито да е минала през възпаление. Това ми го каза лекарката при преглед на 30.11, аз бях спряла нурофена на 15.11. но и всички останали пъти, през които съм била хипер са казвали, че жлезата не изглежда да е минала през възпаление, което изглеждало по характерен начин при подостър тиреоидит. И друг път ме е боляло, но много по-леко. Сега е много силно... И пак казват, че няма нищо.  

По едно време имах завишени тат и мат, когато бях в 5-годишна хипофункция и решиха, че е Хашимото, макар че пак по жлезата не се виждаха промени като за Хашимото. После тат и мат си паднаха почти до нула... И сега са така.
Аз затова се чудя да не би тези възли да правят нещо.
Но определено жлезата много ме боли и определно и болката и симптомите намаляха, почти изчезнаха, след двуседмичен прием на Нурофен.

И никой не ми вярва...
Дори след нурофена и Фт4, и Фт3 спаднаха.

Но сега пак се влоших...

Сетих се още нещо - в 99 процента от случаите съм ставала хипер след прекаран вирус или грип...
Така че има логика да е възпаление, но нищо не се открива - нито ехографски, нито според хормоните... Те хормоните ми се завишават, но лекарите признават само и единствено хормони ИЗВЪН граници. А първият ми възел, този който сега е с калцификати, се появи заедно с първия ми хипер епизод след тежък грип.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 03:51 от afrikancho

Общи условия

Активация на акаунт