Операция на щитовидна жлеза - 19

• 57 290
  • 778
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Мисля, че при съмнение за раково образувание се маха цялата жлеза. Не знам дали тук предлагат избор.
В Гърция дори и да са доброкачествени възлите пак махат цялата жлеза.

# 61
Здравейте на всички! Интересувам се дали някой си е правил аблация на щитовидна жлеза в софия? Знам, че не е по здравна каса, но по-скоро се интересувам как протича процедурата и дали има добър ефект?

# 62
Момичета, с отстранена щитовидна жлеза съм. Вчера минах от 75 на 100мг и ми е адски зле. Това нормално ли е или в понеделник да се завлека до ендокриноложката?

# 63
Момичета, с отстранена щитовидна жлеза съм. Вчера минах от 75 на 100мг и ми е адски зле. Това нормално ли е или в понеделник да се завлека до ендокриноложката?

Здравей! Когато на мен ми вдигаха дозата ме предупредиха,че може да имам сърцебиене и да ми е отпаднало,така че явно е възможно. При мен ставаше въпрос да се вдигне от 75 микрограма на 125.

# 64
И все пак не всичко може да е от дозата...

# 65
От дозата е било, защото вече съм добре. Доколкото знам пролетта и есента дозата се променя и ако на всяка смяна съм аут за толкова дни хич не е розова картинката.

# 66
Аз в понеделник ще пия малката доза йод за сцинтиграфията. Вече две седмици съм без хормон,с изцяло премахната жлеза. За щастие нито сърцебиене получих,нето ме боли нещо,нито нямам сила. Като изключим килограмите,които и без друго са в повече,друго няма. Но! Четох,че за сцинтиграфията искат TSH  над 40. Ами ако се чувствам добре,защото не съм достигнала такива стойности и не можем да извършим изследването?! Сега това ми е драмата. Най-вероятно притесненията ми са безпочвени,тъй като при TSH близо 10 също сечувствах добре и не усещах разлика с предишното ми състояние, при което Tsh винаги е бил със стойности под 3.

# 67
Защо не отидеш да си го изследваш? Мисля, че е 9 лв е без направление.

# 68
Защо не отидеш да си го изследваш? Мисля, че е 9 лв е без направление.

В събота ще отида,за да е минало максимална дълго време без хормон.

# 69
Здравейте, другари по съдба! Hug

Анелия, не се притеснявайте, на мен след операцията и хирургът, който ме оперира, и ендокринологът, който по принцип си ме следеше през годините, ми казаха да изчакам с приема на хормон поне месец и повече (около 40 дни).
TSH-то достигна до 72!
Аз се уплаших, като го видях, но после, със започването на хормона, постепенно започна да пада и дори успя да стигне до нулеви стойности.
Така че явно организмът ни успява доста дълго време да издържи без тироидните хормони.
За съжаление те са ни важни и жизненонеобходими - в това се уверих чак след като останах без жлеза.
И си дадох сметка какъв невежа съм била. Disappointed
Но при мен ситуацията е различна, вече бях разказала за нея в предишни постове.
Стискам палци всичко да се нареди добре при Вас и да не се тревожите и измъчвате допълнително.
Достатъчен Ви е бил стресът от всичко, през което сте преминали досега.
Прегръщам Ви и Ви подкрепям в мислите си! Flowers Four Leaf Clover Flowers Hibiscus Nature Rainbow

# 70
Много благодаря за окуражителните думи! ❤

# 71
Здравейте, момичета!
Пиша с надеждата някой да се припознае с моята история и да сподели опит.
Преди около 5-6 години случайно на профилактичен преглед ми откриха три възела в левия лоб на щж (около 9мм, 5мм и 4мм), след което отидох на преглед в ендокринологията в Майчин дом и ми казаха да се следя на 6месеца. От тогава поради различни причини неглижирах проблема и отидох на преглед преди 1 месец пак в ендокринологията. Оказа се, че възлите не са нараснали, но поради високорискови ехографски характеристики насочиха за биопсия, която излезе трета категория Бестеда - фоликулярна лезия с неясен произход. Някой имал ли е подобен резултат и как процедирахте след това ( втора биопсия, наблюдение, операция)? На 39 г съм и всички хормони са ми в норма, вкл. и туморните маркери сеа и калцитонин.
Благодаря предварително за коментарите!

# 72
Здравейте, Рали!
Доколкото съм запозната при Бетезда 3 не е висок риска. На мен ми казаха,че операция се препоръчва при 5 и 6 степен по Бетезда. Туморен маркер в норма също е добър знак,стига да нямате Хашимото и то да изкривява резултатите.
Моето (некомпетентно) мнение на скоро оперирана е,че просто трябва да се следите.
Успех и спокойствие!

# 73
  • от един красив град
Здравейте, присъединявам се към всички вас. От 9 години знам, че имам два възела на щитовидната жлеза, които  бяха под 1 см. Покрай ковид мерките не бях ходила 4 години на преглед и сега като отидох се оказа, че вече са 1,3 см. и 1.5 см. Лекаря ме насочи към биопсия и аз много се уплаших. Страх ме е от резултата. Имам няколко въпроса към тези, които са преминали през това.
1. На гладно ли се извършва биопсията?
2. Направлението може ли да ми го даде личния лекар? Понеже ендокринолога не ми даде.
3. Болезнена ли е процедурата?
4. След колко време излиза резултата?
5. Ако туморните маркери са в норма може ли да е рак?
6. Ако ги имам от повече от 9 години и е рак не трябваше ли вече да съм умряла?
В главата ми е каша, извинявам се за многото въпроси. Всеки отговор ще ми е от полза да си подредя мислите. Желая здраве на всички!

# 74
Здравейте, присъединявам се към всички вас. От 9 години знам, че имам два възела на щитовидната жлеза, които  бяха под 1 см. Покрай ковид мерките не бях ходила 4 години на преглед и сега като отидох се оказа, че вече са 1,3 см. и 1.5 см. Лекаря ме насочи към биопсия и аз много се уплаших. Страх ме е от резултата. Имам няколко въпроса към тези, които са преминали през това.
1. На гладно ли се извършва биопсията?
2. Направлението може ли да ми го даде личния лекар? Понеже ендокринолога не ми даде.
3. Болезнена ли е процедурата?
4. След колко време излиза резултата?
5. Ако туморните маркери са в норма може ли да е рак?
6. Ако ги имам от повече от 9 години и е рак не трябваше ли вече да съм умряла?
В главата ми е каша, извинявам се за многото въпроси. Всеки отговор ще ми е от полза да си подредя мислите. Желая здраве на всички!
Аз правих в Майчин дом. Взех направление от личния лекар. Клинична пътека 79, амбулаторна процедура 13, МКБ Е04 /1 или ако са повече възлите 2. Телефона на който звинях за час е 02 895 6230 .
Биопсията е тънкоиглена и не боли. Резултата след 5 дни. При мен туморниат маркер /калцитонин/ беше отрицателен, биопсията също. След операцията, хистологията, която е най вярна, ми беше доброкачествена. Четири години след операцията нямам праблеми.

Общи условия

Активация на акаунт