За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 221
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
  • под тепетата
За марината на месо не става ли?
Аз сглупих и си купих бял пелин на прИмоция и сега също се чудя какво да го правя.

# 541
Не съм мислила, че мога да ползвам за марината. Понеже обичам ликьори, случайно ми хрумна да я ползвам, че залежава в шкафа. Хареса ми идеята за микс от плодове, а коктейли не пия.
Друг вариант е да я ползвам в домакинството за чистене 😄 (тази пандемия съвсем ни бъгяса).

# 542
  • под тепетата
По времето на соца си правихме домашен шоколадов ликьор Yum

# 543
  • Sofia
Пък може и ванилов екстракт с водката или отново за ковид наесен.

# 544
Пък може и ванилов екстракт с водката или отново за ковид наесен.

😄, да взема шушулки бурбон да й сложа (тамън имам), а останалата част за наесен.
Глупавата ми идея за оползотворяване на шише тъпа водка ще ми изяде ушите. Но поне търпя на ирония и сарказъм 😊😁.

# 545
За мариноване на месо става. Аз ползвам една бутилка джин, която бях купила от Лидл, да я изпием с приятелките ми, но все се събираме навънка, а сама не ми се пие. Та, гледам, че съм я преполовила само за мариноване.

# 546
У, чудесен повод да пробваш водка-доматен сос Simple Smile

# 547
Направи си вишновка и използвай на сладкиши.  А самите вишни може на бонбони пияна вишна да направиш

# 548
  • София
Водката е идеална за ванилова есенция.
Правя си от години такава есенция.... след като ползвам една шушулка ванилия я поставям в шише с водка... ако съм я варила в мляко я измивам преди това добре. Никога не изхвърлям шушулките.
Бих си направила с водката нещо като т.н. Боле, но без виното Simple Smile... като ликьор, който да се ползва и като есенция
700мл. водка + 400/500гр. захар + плодове - > ягоди ( за предпочитане горски, дребни), малини, къпини, боровинки... + кора канела, ванилия... други аромати по избор)
Във водка си слагам и пръчките канела - в нас кафето се пие с пръчка канела... и тъй като не ми се изхвърлят, дори и да са намалили аромата си, ги слагам в едно шише с водка. Та имам и такава есенция.

# 549
Майка ми правеше един страхотен и много лесен ликьор с водка - наричаше се болЕ. Беше любим на всичките ми приятелки.

БОЛЕ (алкохолен компот)
1 л водка се изсипва в един 3-литров буркан. През цялото лято в буркана се добавят каквито плодове излязат, като на 1 ч.чаша плодчета (измити и подсушени) се слага 1 ч.чаша захар и се разбърква. По-едрите плодове се режат на кубчета, а ягоди, череши, малини и другите по-дребни се слагат цели.
Няколко дни след първия плод вече е готов за консумация. Може да се пие и заедно с това да се добавят други плодове, не е необходимо да се изчаква да се напълни с плод. Но е по-ефектно като има различни плодчета.
Не се прецежда - сервира се с плодчетата в по-широки чаши с лъжички. Затова някои го наричат и алкохолен компот. Сипва се с черпак.
Бурканът се съхранява на тъмно и хладно.
Плодчетата са много подходящи  и за всякакви сладкиши.

# 550
Аз слагам пръчките ванилия в кутията със захар и имам винаги ванилова захар в количества.

# 551
  • След завоя в дясно
Забъркайте си Коктейл Космополитън,
https://recepti.gotvach.bg/r-33342-%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B … D1%82%D1%8A%D0%BD

# 552
Прекрасни сте ❤!
Ще направя ванилова есенция, с бурбон. И без това приготвям доста сладкиши и ванилията върви 😊. Канела в спирт звучи идейно. Може и за коктейли да се ползва.
Другата част ще изпия на Блъди Мери 😁.

# 553
Здравейте, имам пресни тиквички и домати, иска ми се да ги консервирам заедно, във вид на разядка или заготовка за манджа, за зимата, някой ако има рецепти, ще съм благодарна.

# 554
  • In transit
Свекърва ми прави една година тиквички с домати и зехтин. Като манждичка беше. Тиквичките на кръгчета ги вари малко в доматите, докато се поизпари водата и стане като сос, заедно с мазнината и сол. После ги затваря в буркани и ги заварява. Вкусно ставаше.

Общи условия

Активация на акаунт