За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 259
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Донесоха ми манатарка ама сигурно поне 3 кила. Сега и се чудя. Ще зареждам мултикукър и айр фраер да дехидратират тази нощ. Но се чудя останалите да почистя и в хладилника да чакат да панирам и да зарядя уредите че са много. Само не знам на колко градуса? Преди паниране да измия ли, знам че не е добре да се мият? Може ли да изкарат няколко дена в хладилника? След като с дехидратират къде и как да съхранява?

# 421
На 3 кила манатарки нищо няма да събереш в мултикукъра и ейрфраера. В хладилника ще издържат 2-3 дни, почисти пънчетата от пръстата, не ги мий, ще се развалят. Ако трябва мий преди паниране, но по-добре е да я чистиш. И непоискан съвет Simple Smile манатарката е тежка гъба, с панировката ще стане още по-тежка за ядене. За мен най-вкусна е само пържена, с нюню масло и евентуално с лук.
Иначе моите ги суша на свален комарник от прозореца - готови са за 10-на дни така, но поне ги събирам.  Няколко пакетчета си замразих за крем супи - почистени и нарязани само.

# 422
  • Пловдив
А има ли някаква опция да ги мариновам,че ме надъхват да берат още пък май са ми много!

# 423
  • Sofia
Аз ако имах тия мантарки  всичко щях да изсуша, после ползваш...  
Точно както казва Пепччо, тежка гъба е, по малко се ползва и сушена и после рехидратирана става за всичко, а и бульона от редхидратацията...  Ама аз мариновани гъби не уважавам (по мой вкус много ограничена е употребата им после), та така...

# 424
  • Пловдив
Точно както казва Пепччо, тежка гъба е, по малко се ползва и сушена и после рехидратирана става за всичко, а и бульона от редхидратацията...  Ама аз мариновани гъби не уважавам (по мой вкус много ограничена е употребата им после), та така...
Ох, и на мен ми е мерак да суша ама ще има да се мотам 1 седмица поне.

# 425
  • Sofia
Няма ли къде да ги проснеш и забравиш...

# 426
Манатарки вкъщи се ползват само за пица, ризото и супичка Simple Smile Замразяваме и взимаме, когато ни трябват. Голям фен съм и за мен би било съсипване на гъбата да се панира или да се маринова Simple Smile Ама то си е до вкус, де Simple Smile
Сушени манатарки могат да се държат в хладилника, до колкото са ми казвали, но ние ги държим нормално в шкафа.

# 427
  • Пловдив
Няма ли къде да ги проснеш и забравиш...
Имам 2 тераси едната Северна едната Южна. Северната е остъклена мисля да сваля един комарник и да ги мятам на нея, че на южната много пече. Освен да пусна един чаршав от простора да пази сянка. Вътрешна е ама ме е страх от влага че го дават да вали, че съм на работа цял ден.

# 428
  • София
Здравейте, момичета!
Бихте ли ме ориентирали колко грама (приблизително) са 2 белтъка от XL яйца?

Искам да правя грозните италиански ореховки, но в хладилника имам белтъци поне от 4-5 яйца и не мога да се ориентирам колко да сложа.
Също така, да попитам и Марчева , понеже ще ползвам нейната рецепта, колко захар ползва? 170 гр. и на мен ми е много, може би 130-40?

Ще съм благодарна и на други рецепти за сладки, бисквитки или нещо дребно с белтъци. Без целувки 😄 Благодаря ❤️
Мира, приеми, че един белтък при толкова голямо яйце е 40 - 42 грама, това не е толкова страшно, разбиваш ги на твърд сняг, прибавяш захар, но 170 грама ми е страшно много, дай да е 130 г за мен е достатъчно. Понеже ти са малко по-големи белтъците прибави малко повече орехи ,нека да са 180 - 185 г ,дано да имаш кантарче,  надали имаш ванилия екстракт ,прибавяш си прахче ванилин, лимнчето и си готова. напоследък, когато се сетя за тези разкошни ореховки ги правя директно в купата за разбиване, не ги слагам на котлон, може, но на водна баня ,но да ти кажа честно и това вече не го правя, директно работя. Вярно е, че по хубави стават белтъците когато са разбити на котлона, по-тежки са, ама сега ...давай направо. Това е.

И аз с въпрос - донесоха ми лозови листа, но са пръскани със син камък....
Да ги измия хубаво и да ги подсуша дали ще мога да направя сърми или да ги хвърля?
Те са ти казали колегите, но и аз потвърждавам, че това директно се изхвърля, няма друг начин.

# 429
А има ли някаква опция да ги мариновам,че ме надъхват да берат още пък май са ми много!
има, ето така ги правя. Но освен за салата, за друго не могат да се използват Simple Smile https://pep-4o.blogspot.com/2010/01/15-1.html
Сушени,  когато са много добре изсушени, до трошливост, съхранявам в буркани и на сухо място - скоро намерих бурканче от 2019, нищо им няма. Ако не са достатъчно сухи - начупвам и в пакетчета във фризера, вече не заемат толкова място като пресните. Готвя с дивеч основно, или със заешко, на ризото/ или зеленчуци с ориз, в паста, на супа. Фино смлени слагам в панировка на пържоли Simple Smile и на гъбен сос. Както и в хляб, когато си правя домашен.
Опъвай на комарника (задължително добре измит и подсушен, ние от бързане със сешоара го подсушавахме)  и на непряка слънчева светлина.

# 430
  • Велико Търново
Каймак разбит на масло, колко издържа в хладилника? Как да разбера, че е зле вече? Не съм опитвала млечен каймак, съзнанието, през живота си, и съответно не познавам вкуса му.

# 431
  • Sofia
Демек за маслото питаш... аз съм правила домашно масло, но нали не много... бързо замина. Но би трябвало да издържа... както купешкото...

# 432
  • Велико Търново
Благодаря!

# 433
Каймак разбит на масло, колко издържа в хладилника? Как да разбера, че е зле вече? Не съм опитвала млечен каймак, съзнанието, през живота си, и съответно не познавам вкуса му.
По-скоро по-кратко ще издържи според мен, вероятно има повече млечен остатък от купено масло а той си се разваля... Ако не друго, поне миризмата ще подскаже ако това стане, няма голяма опасност да го изядете така.
Ако е количество, може и във фризера да се сложи и да си спокойна като го ядете. Ако е малко, все ще издържи докато му видите сметката там някакви дни. Зависи и колко добре е изплакнато след избиването.

# 434
На мен ми се е случвало да хване мухъл след седмица и ако не го изядем до няколко дни го прибирам във фризер. Общо взето с домашно приготвените неща не процедирам като с купешките, които са бъкани от консерванти дори и да ме е упоменато- не вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт